Het “officiële narratief” rond het Oekraïense conflict is de afgelopen weken omgeslagen van het voorbarig vieren van Kievs vermeende “onvermijdelijke” overwinning naar het nu serieus waarschuwen voor het waarschijnlijke verlies ervan. Het was daarom achteraf te verwachten dat ook andere dimensies van de informatieoorlogscampagne die door het door de VS geleide Westen tegen Rusland wordt gevoerd, zouden veranderen. Als bewijs daarvan heeft de New York Times (NYT) zojuist toegegeven dat de anti-Russische sancties van het Westen een mislukking zijn, schrijft Andrew Korybko.

In het artikel van Ana Swanson over hoe “Russia Sidesteps Western Punishments, With Help From Friends“, haalt zij westerse deskundigen aan die concluderen dat “de import van Rusland mogelijk al is hersteld tot het niveau van voor de oorlog, of dat dit binnenkort zal gebeuren, afhankelijk van hun modellen.” Nog overtuigender is haar verwijzing naar de laatste beoordeling van het IMF van maandag, die “nu verwacht dat de Russische economie dit jaar met 0,3 procent zal groeien, een sterke verbetering ten opzichte van zijn eerdere raming van een krimp van 2,3 procent.”

De New York Times, noch de westerse deskundigen die schrijfster Ana Swanson aanhaalt, noch het IMF kunnen er geloofwaardig van worden beschuldigd “Rusland-vriendelijk” te zijn, laat staan zogenaamde “Russische propagandisten” of zelfs “Russische agenten”, wat dus de constatering bevestigt dat deze dimensie van de anti-Russische informatieoorlogscampagne van de Gouden Miljard beslissend is verschoven. Feit is dat de anti-Russische sancties van het Westen niet hebben geleid tot de ineenstorting van de economie van deze beoogde multipolaire grootmacht, die indrukwekkend veerkrachtig blijft.

Het tijdstip waarop dit narratief veranderde, is ook belangrijk omdat het meer geloofwaardigheid verleent aan het nieuwe verhaal dat tegenwoordig serieus waarschuwt voor het waarschijnlijke verlies van Kiev in de proxy-oorlog van de NAVO tegen Rusland. Immers, als de sancties het doel bereikten dat ze geacht werden te bereiken en waarvan de door de VS geleide westerse mainstream media (MSM) tot nu toe logen dat ze dat hadden, dan volgt daaruit natuurlijk dat Kiev “onvermijdelijk” zou winnen, precies zoals zij tot half januari beweerden dat zou gebeuren.

Wachten op Biden's definitie van overwinning in Oekraïne

Met dit in gedachten is de meest effectieve manier om de gemiddelde Westerling te “herprogrammeren”, na hem de afgelopen 11 maanden te hebben gehersenspoeld in de verwachting van Kievs vermeende “onvermijdelijke” overwinning, de aanvullende narratieven die deze valse conclusie kunstmatig hebben gefabriceerd, resoluut te veranderen. Daartoe werd het bevel gegeven om het publiek bewust te maken van de mislukking van de anti-Russische sancties van de Gouden Miljoen, ergo het laatste stuk van de NYT en de specifieke timing daarvan.

Wat in dat artikel onvermeld blijft, is de “politiek incorrecte” maar niettemin zwaar geïmpliceerde opmerking dat het gezamenlijk door BRICS en SCO geleide Mondiale Zuiden, waarvan Rusland deel uitmaakt, de eisen van de Gouden Miljard om die multipolaire grootmacht te “isoleren” heeft getrotseerd. Geen enkele MSM-kanaal zal het ooit toegeven, althans nog niet, maar hun de facto Nieuwe Koude Oorlogsblok heeft beperkte invloed buiten de onlangs door de VS herstelde “invloedssfeer” in Europa, waarvan de landen de enige zijn die onder deze sancties lijden.

Het laatste stuk van de NYT zou echter onbedoeld veel leden van hun publiek daarvan bewust kunnen maken, en zij zouden zich er daarom steeds meer tegen kunnen verzetten dat hun regeringen hun betrokkenheid bij de proxy-oorlog van de NAVO tegen Rusland onder Amerikaanse druk opvoeren. De Kroatische president Zoran Milanovic heeft zich onlangs aangesloten bij de Hongaarse premier Viktor Orban door deze campagne te veroordelen en een breder bewustzijn te creëren van hoe contraproductief deze is voor de objectieve belangen van Europa.

Als de Europeanen zich realiseren dat zij de enigen zijn die lijden onder de anti-Russische sancties die hun Amerikaanse overheerser hen heeft opgelegd, en dat hun offers de speciale operatie van die gerichte multipolaire grootmacht niet negatief hebben beïnvloed, zou er wel eens massale onrust kunnen ontstaan. Het is onwaarschijnlijk dat dit hun door de VS gecontroleerde leiders zal beïnvloeden om van koers te veranderen, aangezien de Duitse minister van Buitenlandse Zaken eind vorig jaar zwoer dit nooit te zullen doen, maar in plaats daarvan een gewelddadig politieoptreden zou kunnen katalyseren.

Video op Telegram: Russen geven spottend commentaar op Zelensky's "nieuwe artillerie"

De reden voor deze pessimistische voorspelling is dat een ommekeer of op zijn minst een versoepeling van het huidige rigide anti-Russische sanctieregime een ongekend onafhankelijke stap zou zijn van de Europese staat (staten) die dat doet (doen). Aangezien dat zelfs niet gebeurde in de acht jaar voorafgaand aan de succesvolle herbevestiging door de VS van hun unipolaire hegemonie in heel 2022, is de kans dat dat nu gebeurt onder die veel moeilijkere omstandigheden praktisch nihil.

De “Lead From Behind“-ondergeschikte van de VS voor het “managen” van Europese zaken als onderdeel van zijn nieuwe zogeheten “burden-sharing”-strategie, Duitsland, heeft meer dan genoeg economische, institutionele en politieke invloed om een aantal van die lagere Amerikaanse vazallen die uit hun plaats gaan te straffen. Het is daarom onrealistisch om te verwachten dat een enkel EU-lid eenzijdig de anti-Russische sancties van het blok, waarmee zijn eigen regering eerder heeft ingestemd, zal negeren.

Gezien deze realiteit zullen de leiders die aan de macht willen blijven of in ieder geval niet het risico willen lopen dat de door de VS aangejaagde hybride oorlog hun economie onderuit haalt, niet graag op zo’n dramatische manier een schijn van hun grotendeels verloren soevereiniteit herstellen. Hun meest pragmatische handelwijze is om niet deel te nemen aan het militaire aspect van deze proxy-oorlog door te weigeren wapens naar Kiev te sturen, precies zoals het opkomende Centraal-Europese pragmatische blok van Oostenrijk, Kroatië en Hongarije heeft gedaan.

Het is dus onwaarschijnlijk dat de bevolking van die landen tegen de sancties zal protesteren, zelfs nadat ze op de hoogte is gebracht van de feiten in het laatste stuk van de NYT en natuurlijk tot de conclusie komt dat de anti-Russische sancties alleen hun eigen economie hebben geschaad en niet die van de beoogde grootmacht. Mensen in Frankrijk, Duitsland en Italië zouden echter heel goed anders kunnen reageren, vooral gezien hun traditie van het organiseren van massale protesten.

Moskou bedreigt Seoel met leveringen van Russische moderne wapens aan Noord-Korea in het geval van leveringen aan Oekraïne

In een dergelijk scenario kan men verwachten dat hun regeringen een gewelddadig politieoptreden zullen bevelen, onder welk voorwendsel dan ook, of dat nu is door de demonstranten valselijk te beschuldigen van het gebruik van geweld, of door hen allemaal te beschuldigen van zogenaamde “Russische agenten”. Ongeacht hoe het gebeurt, het resultaat zal hetzelfde zijn: West-Europese landen zullen dieper afglijden naar een liberaal-totalitaire dictatuur, die op haar beurt zal bijdragen aan een verdere radicalisering van hun bevolking naar onzekere doelen.

Om terug te komen op het stuk van de NYT: het is een opmerkelijke omkering van het “officiële narratief” door eerlijk toe te geven dat de anti-Russische sancties van het Westen een mislukking zijn. Dit valt samen met de beslissende verschuiving van de grotere narratieven die Amerikaanse en Poolse leiders de afgelopen maand hebben gestuurd, waarbij zij nu serieus waarschuwen voor het waarschijnlijke verlies van Kiev in de proxy-oorlog van de NAVO tegen Rusland. Het valt nog te bezien welke andere narratieven ook zullen veranderen, maar het is te voorspellen dat dat onvermijdelijk meer zal gebeuren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne – Dit is niet langer een regionaal conflict, maar de potentiële openingsfase van WOIIIVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Amerikaanse Imperium begint uit elkaar te vallen
Volgend artikelOxfordshire weerlegt “complottheorieën” over klimaatlockdown voor auto’s in “dystopische” video
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

6 REACTIES

 1. 0,3 % ??
  volgende week zeggen ze waarschijnlijk 3%

  GROEI zal er zeker zijn en nog meer ook als ze die oorlog met een grote knaller beslissen.

 2. Almaar de lijn recht door trekken door te zeggen dat een Europees land de sancties niet zou kunnen durven intrekken is onzin.
  Er zijn grote vredesmarsen in Duitsland. Eindelijk! Het leger en politie treedt er niet tegen op. Frankrijk komt natuurlijk weer in opstand met protesten.
  Plots hoidt het op!
  Het Lichte volk heeft de overhand.
  De VS capituleerd.
  Het the Bidenkartel valt. Heel snel.

 3. De oliekraan uit Rusland is nu definitief dicht. Ik dacht dat deze al dicht was maar nu krijgen we olie uit India en China, aldus de NPO. Nu komt deze olie ook uit Rusland, India en China kopen deze olie tegen relatief lage prijzen om ze vervolgens als diesel door te verkopen aan het westen. Voor een hogere prijs dan, oftewel deze sancties zijn een lachertje die we uiteindelijk zelf betalen. We worden geregeerd door idioten en het wordt er niet beter op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in