Misleiding is een essentieel hulpmiddel voor elke militaire of inlichtingenoperatie. Vóór de komst van satellieten, bemande surveillancevliegtuigen en drones hadden militaire planners het gemakkelijker om hun troepenbewegingen en voorbereidingen voor offensieven te verbergen. In de 19e eeuw konden generaals heteluchtballonnen gebruiken, waarbij een waarnemer in een mandje onder de met gas gevulde bol bungelde en door een verrekijker probeerde vijandelijke troepen en troepenbewegingen te lokaliseren. Dit bood slechts een zeer beperkte glimp van de slagorde en kon gemakkelijk verstoord worden door wolken, veroorzaakt door explosies op de grond of door Moeder Natuur, die het landschap verduisterden. De 19e-eeuwse generaals vertrouwden ook sterk op menselijke spionnen, schrijft Larry Johson.

Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw breidde de technologische vooruitgang op het gebied van vliegen (bijv. propellervliegtuigen) en elektronische communicatie het vermogen van militaire planners uit om vijandelijke activiteiten en locaties te detecteren. Maar proberen vast te stellen wat de vijandelijke troepenmacht aan het doen was, was een tweesnijdend zwaard. Een slimme bevelhebber kon bijvoorbeeld dezelfde groep troepen herhaaldelijk door een geobserveerd gebied laten marcheren om de indruk te wekken dat zijn troepenmacht veel groter was. Geconfedereerde generaals in de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikten deze tactiek bijvoorbeeld meerdere keren. Dat is één vorm van misleiding.

De kunst van het misleiden begint met de veronderstelling dat de vijand inlichtingen verzamelt over de grootte, de mogelijkheden, de locatie en de intentie van uw strijdkrachten. Als meester in de misleiding is het uw taak om uw tegenstander ervan te overtuigen dat u een bepaalde actie gaat ondernemen door de vijand informatie te geven die hun aandacht op het valse doel richt en weg van het echte doel.

Een van de beroemdste voorbeelden uit de Tweede Wereldoorlog was Operation Bodyguard. De Britten krijgen de eer voor het bedenken van deze misleiding.

Operation Bodyguard was de codenaam voor een misleidingsstrategie uit de Tweede Wereldoorlog die door de geallieerde landen werd gebruikt vóór de invasie van Noordwest-Europa in 1944. Bodyguard was een algemene strategie om het Oberkommando der Wehrmacht te misleiden over de tijd en plaats van de invasie. De planning voor Bodyguard werd in 1943 gestart door de London Controlling Section, een afdeling van het oorlogskabinet. Zij produceerden een ontwerpstrategie, Plan Jael genoemd, die eind november aan de leiders op de Conferentie in Teheran werd gepresenteerd en, ondanks scepsis vanwege de mislukking van de eerdere misleidingsstrategie, op 6 december 1943 werd goedgekeurd.

Bodyguard was een strategie waaronder alle misleidingsplanners zouden werken. Het algemene doel was om de Duitsers te laten geloven dat een invasie van Noordwest-Europa later zou komen dan gepland en om aanvallen elders te verwachten, waaronder Pas-de-Calais, de Balkan, Zuid-Frankrijk, Noorwegen en Sovjetaanvallen in Bulgarije en Noord-Noorwegen. Het belangrijkste onderdeel van de strategie was om te proberen de hoeveelheid troepenopbouw in Zuid-Engeland te verbergen, door dreigingen in het hele Europese theater te ontwikkelen, en om de nadruk te leggen op een Geallieerde focus op grote bombardementen.

De belangrijkste strategie was geen operationele aanpak, maar stelde de algemene thema’s vast die elke ondergeschikte operatie moest ondersteunen. De misleidingplanners in Engeland en Caïro ontwikkelden een aantal operationele implementaties (waarvan de belangrijkste Operatie Fortitude was, die een dreiging ontwikkelde voor Pas-de-Calais).

Operatie Fortitude had generaal George S. Patton aan het hoofd van een fictief leger dat bij Pas-de-Calais zou landen. Dit bedrog omvatte het opzetten van bases in Engeland gevuld met opblaasbare tanks, vrachtwagens en artilleriestukken en enorme hoeveelheden radioverkeer dat de Duitsers die de onderschepte berichten en foto’s van verkenningsvliegtuigen volgden, ervan overtuigde dat Patton de invasie van Europa zou leiden.

Het Westen heeft de geopolitieke gevolgen van de oorlog in Oekraïne ernstig misrekend

De Britten waren erg goed in deze misleidingsoperaties, maar de Sovjets waren beter. Maskirovka is de Russische term voor het voorbereiden en afleveren van een enorme dreun zonder de vijand te waarschuwen voor de Russische bedoelingen. Operatie Bagration is een iconisch voorbeeld:

Halverwege de oorlog hadden de Sovjets radiodiscipline en communicatiebeveiliging volledig onder de knie. Camouflagetechnieken waren aanzienlijk verbeterd en de Sovjets hadden de moeilijke taak van het snel verplaatsen van troepen om voordeel te halen uit Duitse zwakke punten grotendeels onder de knie. Zhukov merkte op dat de Sovjets tegen die tijd veel beter waren in het geheim houden van hun bedoelingen en in het verspreiden van desinformatie en het misleiden van de vijand. Tegen die tijd gebruikten de meeste Sovjet-eenheden codetabellen in alle radio- en telefoontransmissies. Codes werden om de 24 uur veranderd en codesleutels werden alleen per koerier verstuurd. Een extreem gedetailleerd maskirovka onderdeel werd in elk operationeel plan opgenomen.

In Wit-Rusland, als onderdeel van Operatie Bagration medio 1944, rolden Sovjettanks en kanonnen uit de moerassen aan de noordelijke rand van de Pripetmoerassen en verrasten de Duitse verdedigers. Onopgemerkt door de Duitsers hadden Sovjetingenieurs houten dammen aangelegd, waardoor geïmproviseerde wegen ontstonden voor de Sovjetlegers die een opmars van 40 kilometer per dag maakten tegen de opgeschrikte Duitsers, die zich terugtrokken tegen de meedogenloze aanval.

De planning van Operatie Bagration werd zo geheim gehouden dat de Sovjets partizanen de belangrijkste transportpunten van de Duitse Legergroep Centrum konden laten aanvallen. Misleiding had de Duitsers aangemoedigd om de zuidelijke sector van het front te versterken, terwijl de beslissende slag in het noorden viel. De vernietigde spoorlijnen zorgden ervoor dat de Duitsers hun pantsers niet gemakkelijk konden verplaatsen naar de plaatsen waar ze het hardst nodig waren.

Kudos aan Patrick Armstrong voor zijn scherpzinnige observatie dat moderne misleiding in het tijdperk van enorme mogelijkheden op het gebied van Inlichtingen, observatie en verkenning (ook wel ISR genoemd) een veel moeilijkere uitdaging is vergeleken met wat er in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Tolkiens Oog van Sauron is werkelijkheid geworden in de 21e eeuw, d.w.z. een alziend oog dat het slagveld en daarachter kan doorboren. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Oekraïne of Rusland een groot leger in één bepaalde sector van het slagveld kunnen samenbrengen zonder ontdekt te worden. De Verenigde Staten hebben misleiding op dit front genegeerd door regelmatig de inzet van troepen en materieel aan de grens van Oekraïne aan te kondigen.

The Guardian: "Rusland is de economische oorlog aan het winnen en Poetin is niet dichter bij het terugtrekken van troepen"

Wat de oorlog in Oekraïne betreft, lijkt het erop dat Rusland een enorm voordeel heeft in maskirovka omdat de NAVO geen coherente strategie heeft en onder enorme druk staat om toe te geven aan de binnenlandse politiek. Dan zijn er nog de sociale media en het internet. Het is een krachtig middel om de publieke opinie te vormen en inlichtingenanalisten in verwarring te brengen. De westerse fixatie op Prigozhin en de Wagner Group is daar een goed voorbeeld van. Amerikanen en Europeanen zijn gebombardeerd met verhalen en video’s over de laatste capriolen van Wagner. Dus beantwoord deze vraag – waar is de rest van het Russische leger? De Westerse media berichten zelden over de activiteiten en de status van de rest van het Russische leger, behalve wanneer een commandant, zoals generaal Popov, uit zijn functie wordt ontheven. Het vreemde aan het Popov-verhaal is dat hij naar Syrië is gestuurd om de militaire operaties van Rusland te leiden, in plaats van dat hij uit zijn functie is ontheven. Maskirovka? Misschien.

Maskirovka lijkt veel op vliegvissen. De bedrieglijke planners moeten uitzoeken hoe ze de haak kunnen slaan met iets dat het Westerse publiek en de militaire planners graag zullen slikken. Het zou me niet verbazen dat Rusland het Westen verhalen heeft voorgeschoteld over chaos in het Russische leger, de isolatie en ziekte van Poetin, en het slechte moreel. We zien dat veel hoge functionarissen in de Verenigde Staten en Europa deze memes omarmen. Als Westerse leiders ervan overtuigd zijn dat Rusland op de rand van de afgrond balanceert, zullen ze eerder geneigd zijn om rapporten van inlichtingendiensten en genegeerd bewijsmateriaal dat het tegenovergestelde verhaal vertelt, te verwerpen.

Mijn suggestie is simpel – neem alles wat u in de media en op internet leest met een grote korrel zout. Ik geloof dat de militaire planners van Rusland misleiding blijven omarmen als een centraal onderdeel van hun militaire strategie en tactiek en dat velen in het Westen dit concept negeren. Omgekeerd zijn de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten – die dol zijn op social media – gefocust op informatieoorlogsvoering, met uitsluiting van andere camouflageoperaties. Het eindresultaat is verwarring – de NAVO worstelt om erachter te komen wat Rusland zal doen om de militaire operatie in Oekraïne te beëindigen.

Amerikaanse wapens voor Oekraïne: Europa moet betalen, Amerika verdient er goed aan

***

Opmerkingen Andrei:

Hoewel de muiterij van Prigozhin echt was, zij het nauwelijks geregistreerd op de voortdurende 24/7 planning van Rusland, moet men in gedachten houden dat deze ongezonde fixatie van de Westerse media op deze bedrieger voor een groot deel komt doordat de Westerse media geen enkel begrip hebben van het moderne Rusland en de moderne oorlog. Wagner is ontwapend met het grootste deel van de zware wapens en munitie, waarvan een groot deel nooit in de strijd is gebruikt, teruggegeven aan het ministerie van Defensie en westerse deskundigen, waaronder veel van die van het Pentagon, snappen het nog steeds niet – Wagner is slechts een stormtroepengroep die absoluut niet is ontworpen om gecombineerde wapenoperaties uit te voeren. De realiteit van Bakhmut is daar een dramatische demonstratie van, waarbij de verliezen van Wagner extreem hoog waren, en als er niet was ingegrepen door het Russische leger dat de flanken van Wagner dekte en de rest van de ondersteuning leverde, variërend van ISR, CAS en, niet in de laatste plaats, inclusief het toevoegen van een aantal VDV-eenheden, dan had het resultaat van Wagners Bakhmut-avontuur een ramp kunnen zijn, zowel voor henzelf als voor het front.

De masturbatie van westerse pundits voor Prigozhin en Wagner legt ook hun (en hun eigenaars) viscerale haat voor Russen in het algemeen en Poetin in het bijzonder bloot. Zo erg zelfs dat ze bereid zijn om elke BS te geloven in hun streven naar de laatste strohalm te grijpen in wat zich al heeft gevormd als een strategische nederlaag voor de NAVO. Ik las vandaag enkele uittreksels (ik heb geen tijd om zoveel BS te consumeren) van de Britse SIS (MI6) grote baas Richard Moore. Goeie God, met zulke bazen wie heeft er vijanden nodig zoals de SVR of de FSB, ze zijn daar zo begoocheld (en wanhopig – dat is klassiek doublethink en het is dubbel plus goed), om nog maar te zwijgen over het feit dat ze incompetent zijn in het maken van prognoses, dat het enige wat overblijft is om de grote Engelse literatuur uit de Victoriaanse tijd te gaan herlezen, toen intellect en gevatheid over de hele wereld werden toegejuicht, en men zich niet kon losmaken van het consumeren van de avonturen van Sherlock Holmes en Dr. Watson. Ze zeiden dat de zon nooit onderging in het Empire. Kijk ze nu eens.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Eindelijk ontdoet Poetin zich van zijn masker – dit is tenslotte maskirovka – en onthult hij zijn ware, gebruikelijke verdachte gezichtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGevaccineerden ontvangen nog meer slecht nieuws – POTS
Volgend artikelFrontnieuws filmpscoop – De slachting houdt niet op & Vernietigde Leopards zonder koepels
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

8 REACTIES

 1. Hier is geen vergelijking mogelijk.
  Rusland vecht als land, als een leger uit één land, welliswaar met privé legertjes maar wel met dezelfde wapens en instructies, terwijl Ukraine het ZELF met allerlei “ afdankertjes “ uit het westen moet doen.
  Hun leger was niet als eenheid getraind, het waren voordat Rusland binnen viel allemaal. “ groepjes” die dood en verderf zaaiden in eigen land……. In de Donbas al 14.000 doden❗️onderzoek dat eens in het begin van de oorlog heb ik daarover gelezen, de Banderas was een bende……. Allemaal verschillende doelen……
  Door de Minsk accoorden hebben de ukrainers “ meer tijd “ gekregen om hun ,leger te bewapenen, en nu stond Zelensky……..in opdracht van de USA klaar om verder te gaan “ afrekenen “ met wat hij in opdracht van de USA “ opstandige republieken noemde…… ( Kijk voor de instructies van Zelensky naar deel 2 van de documentaire van Scott Ritter) ( hij kreeg 10 instructies doelen o: te verwezenlijken vanuit Amerika)

  Het westen kan daarentegen gedefinieerd worden als “ losse “ landen die wat schiet tuig over hebben en dit doneren. ( wel duur en kostbaar want oei wat deed het pijn……. Om ze te leveren)
  Het noemt zich NAVO, maar tegelijkertijd is het hier de NAVO VERBODEN OM ALS NAVO TE VECHTEN.
  Want dan zou het een wereld oorlog zijn…..‼️

  Dus komen er allerlei strijdlustige vrijwilligers naar Ukraine die “ helpen “ om de Russen te bevechten…..
  Dit is een zooitje ongeregeld.
  Lees de commentaren van soldaten die er de brui aangeven maar na……❗️. De ukrainers kunnen geen Russische tank van Ukrainse tanks onderscheiden……❗️De soldaat besloot daarop om naar huis te gaan…..

  Het maakt één ding wel heel duidelijk dat de NAVO niet zo slagvaardig is.
  Gebeurt er echt iets waardoor de NAVO zou moeten optreden dan moet er eerst ellenlang vergaderd worden voordat het eerste schot wordt gelost. ( met het klimaat is het westen wel wat slagvaardiger😛😉)

  En het “ grappige “ aan deze organisatie is…… als de boel OP IS, D.W.Z. ALLE OORLOGSTUIG OP GEBRUIKT: Nou dan stop je gewoon. ‼️
  In dit stadium bevinden we ons nu……. De oorlogsschuuur is leeg😉❗️😛

  Hebben wij nog een leger?
  Is het opgewassen tegen een echte oorlog?
  Zouden onze soldaten, na alle “ vredes missies “ nog echt willen vechten?

  Ukraine is nu min of meer klaar. Amerika LEVERT niet meer.
  F16’s is veel te gevaarlijk want het onderhoudt moet in het buitenland gebeuren en als ze dan het luchtruim van Ukraine weer binnenkomen kunnen ze nucleaire wapens dragen dus zal Rusland ze neer schieten.
  Dus F16’ zijn vliegende schietschijven. Verboden door het westen…..

  Dus deze oorlog BLOEDT DOOD. ZONDER VREDE, ZONDER WAPENSTILSTAND ZONDER PRATEN EN WEGENS GEBREK AAN MANKRACHT UIT UKRAINE.
  De vraag is nog…… hoever zal Rusland zijn gebied uitbreiden❓
  Persoonlijk denk ik tot de rivier de Djneper……en het hele zuiden………. en ik geef ze wel gelijk!
  Hou deze moordlustige, door Amerika aan gestuurde bende op afstand!

  • “En het “ grappige “ aan deze organisatie is…… als de boel OP IS, D.W.Z. ALLE OORLOGSTUIG OP GEBRUIKT: Nou dan stop je gewoon. ‼️
   In dit stadium bevinden we ons nu……. De oorlogs schuur is leeg😉❗️😛”

   sorry, Amerika is aan het omschakelen naar andere wapens en munitie kalibers, en er is echt genoeg aan schiettuig in de wereld om de eerste 50 jaar door te knallen…

   Ik denk dat Rusland de Dnjepr wel als linie zal gaan gebruiken maar niet als voorste linie. Ze gaan denk ik door tot de grenzen van Polen en Slowakije, Hongarije en Roemenië. een grens gebied waar in de toekomst de UN troepen gaat plaatsen, een demilitariseerde zone….Afrikaanse troepen vermoed ik zo….of Chinese.

   De UN is niet enkel Amerika en de NATO, maar ook de rest van de wereld, en die rest is niet pro USA….

 2. ‘The Art Of War’ van Sun Tzu is een must-read standaardwerk voor de westerse imperialistische fascisten om de wereld naar hun “hidden Hand” te zetten zonder dat de schapen het doorhebben.

  Het gaat dan natuurlijk voornamelijk over de ‘kunst’ van het LIEGEN en BEDRIEGEN. En inmiddels weten we allemaal wel wie daarin het BESTE zijn?

  • nog een keer lezen…het gaat over het niet onderschatten en overleven…over slim zijn en het denken van de ander beïnvloeden, en natuurlijk iemand laten aanklooien als ze aan het aanklooien zijn en niet hinderen…

   …maar…het is geschreven in een tijd dat er geen drones waren, geen satellieten en geen thermo camera’s…ook Sun Tzu heeft een upgrade nodig….

 3. De Wagner “opstand” was een protest tegen laksheid en corruptie, geen revolutie. Putin en Prigozhin zijn geen vijanden, maar Putin moet de wereld laten zien dat hij de baas is, dus gaat Wagner even naar een ander front, welke mogelijk snel open gaat. De wouden van de Baltische zee zijn voor Wagner troepen een paradijs tegenover de open poesta vlakten van Oekraïne. Bossen waar man tegen man meer kans heeft en drones beperkter te gebruiken zijn…en ondertussen heeft Wagner de tijd gekocht voor de Russische troepen om klaar te zijn voor grondoorlog…

  De enige plek waar je niet je vijand in persoon moet aanvallen is in steden, dat vreet mensen en materieel en je kunt nooit zeker zijn dat het afgelopen is….met anti tank wapens, kleine mortieren en hand en schouder wapens is een stad nog steeds een prima plek om jezelf te verschansen….zeker als het een oude stad is met een metro stelsel en kelders….Antwerpen en Brussel zullen in een burgeroorlog voor het leger een hel worden….een plek die eigenlijk onmogelijk is te veroveren….

  • in alle eenvoud: wat is eigenlijk het doel van een oorlog? Als je macht wil koop je mensen om of geef je gratis eten weg…

   Handel behoort een zaak te zijn waarbij beide partijen elkaar dusdanig respecteren dat beide na een overeenkomst tevreden naar huis gaan. En dat is een bouwsteen voor een samenleving en een goede toekomst. Ook zeven generaties verder….( een enkeling zal dit begrijpen)

 4. Handel behoort een zaak te zijn waarbij beide partijen elkaar dusdanig respecteren dat beide na een overeenkomst tevreden naar huis gaan.

  Behalve dat er altijd een parasiet tussen zit. Er is een derde partij geïnfiltreerd en die zijn inmiddels de baas geworden, belastingdienst, conglomeraten, overheden. Er zijn geen 2 partijen meer. Er is een parasiet binnen gedrongen, ik noem het de overheid. Andere noemen het tegenwoordig de autoriteiten.

  Waar zit ik mis beste Duchesne?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in