De stem van het volk die tot uiting komt in referenda zorgt alleen maar voor "verwarring". De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren. Screenshot van YouTube

De roep om een referendum in de regio’s groeit. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dinsdag dat het aan de regio’s zelf is om te beslissen of ze een referendum willen houden, bericht Freewestmedia.com.

De Russische oud-president Dmitry Medvedev noemde het “essentieel” om een referendum te organiseren zodat de regio’s zich bij Rusland kunnen aansluiten als ze dat willen.

Meer wapens

De links-liberale D66 heeft woedend op de plannen gereageerd. “Rusland gaat referenda houden in de bezette gebieden van Oekraïne. Het enige antwoord daarop kan zijn deze referenda ronduit af te wijzen, de sancties te verscherpen en meer wapens naar Oekraïne te sturen”, reageerde Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) boos.

Zijn woede kreeg minachting van andere politici. “Help me even. Referenda zijn democratische instrumenten. Democratie is toch wat wij zelf altijd met geweld in verre landen lopen te leuren omdat we het zo belangrijk vinden? En als die mensen voor bevrijding stemmen, moeten we dan niet vooral Rusland dankbaar zijn?” vroeg Patrick Savalle.

Journalist Joost Niemoller voegde daar droogjes aan toe: “Referenda. Het antwoord van D66: wapens.”

Het vorige kabinet, waar D66 deel van uitmaakte, heeft in Nederland referenda geschrapt. Die “brachten niet wat ervan verwacht werd”, aldus het lesbische D66-lid en minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Volgens haar zorgde een referendum alleen maar voor “verwarring”. Kiezers zeiden “nee” in het referendum in 2016 , maar toch kwam het samenwerkings- en defensieverdrag met Oekraïne tot stand. Ook bij het referendum over de nieuwe inlichtingenwet stemde een meerderheid tegen. Desondanks werd de wet gewoon van kracht.

Scott Ritter: Rusland's 'vuile bom' vrees

Ook D66-fractieleider Jan Paternotte haakte in. “Poetin verliest en kiest voor verdere escalatie. Door delen van Oekraïne te annexeren en tienduizenden Russen tot oorlog te dwingen. Wij laten Oekraïne niet in de steek. Dus: strengere sancties en meer wapensteun, zodat Oekraïne kan blijven vechten voor zijn vrijheid.”

Ook Paternotte werd overladen met kritiek. “Nadeel is dat je met een kernbom de klimaatagenda naar het jaar 2030 moet duwen”, merkte vastgoedondernemer Erik de Vlieger op.

“Ja, geef ‘de oorlog’ maar de schuld. Maar toen de Russen Boedapest (1956) en Praag (1968) binnenvielen en een muur dwars door Berlijn bouwden (1961), kregen we toen ook een recordinflatie, woningnood en een stikstofcrisis?” wilde historicus en publicist Roelof Bouwman weten.

Brigitte Antolini, FVD-fractievoorzitter in Haarlemmermeer, zei tegen Paternotte: “Hypocriet! Gaat het nu ineens over vrijheid?”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom het Westen op Oekraïne aastVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPoetin: Lessen uit de kindertijd
Volgend artikelHet vaccinverhaal is even lek als de vaccins
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

23 REACTIES

 1. De d666 kliek onder leiding van sekteleider Kaag heeft een hekel aan referenda. Hebben ze hier in Nederland zelf afgeschaft, geheel op communistische wijze.

 2. Demonen66 doen hard hun best om hun taak te vervullen en iedereen naar de knoppen te helpen.

  Het is allemaal toneel en ze zijn allemaal persoonlijk aansprakelijk omdat ik ze nooit toestemming heb gegeven namens mij allerlei zaken te regelen.

  Daarbij ben ik niet hun eigendom en hebben zij geen autoriteit, die klaplopers moeten eens goed op hun plaats gezet worden.

 3. Ik ben gisteren zwaar beledigd weggelopen naar suggesties van FVD.
  Ik doe ook alleen wat van mij verwacht word,ik kan me niet delen,dus daarom houd ik niet van referenda,s.
  Mijn god Klaus wil dat ook niet ,en als jullie dadelijk arm zijn,heb je sowieso geen recht van spreken meer.
  En nu braaf in de rij om je prikje te halen.

  • En je weet precies waar ze wonen, boven gemiddelde wijken met tesla’tje voor de deur en e-bakfiets. Voor hun trans kroost op deug manier te transporteren. Het zijn allemaal potentiële voedselbanken of Geldmaatjes die adressen als ppmeurus uitbreekt hoorde ik iemand vd week zeggen.

 4. Als deze regio’s zich niet mogen afscheiden van Oekraïne, dan moet de VS afscheiding van Engeland ook maar ongedaan gemaakt worden en moeten de Amerikanen allemaal terug ‘loyal subjects’ of his majesty the king worden. En ja, de Belgische afscheiding van Nederland moet dan ook maar ongedaan gemaakt worden, maar of Nederland zo happig is om een zo goed als failliet land terug te nemen, is weinig waarschijnlijk.

  • De Oekraine is oorspronkelijk heel klein; alle delen zijn er aan gezet door de Sovjet; de laatste in de jaren 50.

   Staatsrechtelijk is de Oekraine geen staat; en vlgs art v52 hebben deze regio’s recht op onafhankelijkheid.

 5. Een referendum houden in oorlogsgebied is natuurlijk waanzin!

  Net zo waanzinnig als een partij die zegt voor democratie te staan, maar na uitslagen die ze niet bevalt die democratie afschaft! D66 echt de meest gehate waardeloze partij, bah!

  • 1. Daar geloof ik niet in, referendum vragen zijn zo opgesteld dat wat ge ook antwoord, het zowiezo de kant van de opsteller opgaat.

   2. De bevolking uit die streek zijn doodsbenauwd om zich uit te spreken. Als ze kiezen voor Rusland en Oekraïne (Amerika) wint dan is het hun doodvonnis. En vise versa.
   3. Het is als kiezen tussen papa of mama.

 6. Wat een vies vuil cluppie dat D666666666. Zelf het referendum in NL afschaffen en dan nu smerige praat . Weg me5 die volksverraders.De krankzinnige Schwabber aanhangers.

 7. In de tweede kamer is geen meerderheid te vinden om het referendum weer nieuw leven in te blazen.

  Wat WEL kan, is dat een paar rechtse partijen zelf–buiten parlement om–een referendum of enquette houden.

  Wat reclame op Youtube met een verzoek om donaties; en via een mededeling in Tweede Kamer; via media.
  Misschien dat de Kamer dan van gedachte veranderten het kartel breekt?

 8. Binnen Nederland maakt die verschrikkelijke 66 club de dienst uit maar gelukkig luistert buiten de EU helemaal niemand naar deze waanzinnigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in