Terwijl de wereld vol verwachting toekijkt, wordt de lang gekoesterde mondiale suprematie van de Amerikaanse dollar in twijfel getrokken. Een recent rapport van Bloomberg onthulde dat maar liefst 19 landen staan te popelen om toe te treden tot de BRICS-alliantie – bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Deze ontwikkeling doet denken aan de theorie van Alexander Dugin over multipolariteit en suggereert een verschuiving in het machtsevenwicht in de wereld, schrijft Constantin von Hoffmeister.

Discussies over uitbreiding tijdens de top in juni

Dit nieuws gaat vooraf aan de jaarlijkse top van de BRICS-groep, gepland voor 2 en 3 juni in Zuid-Afrika. Anil Sooklal, de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bij de groep, verklaarde dat zij de uitbreiding van BRICS en de modaliteiten daarvoor zullen bespreken. Hij zei dat zij elke dag aanvragen krijgen voor toetreding en bevestigde ook dat zes landen informeel om toetreding hebben verzocht, terwijl de overige dertien formele aanvragen hebben ingediend.

In 2006 werd de BRIC-organisatie gevormd door de oprichting van vier landen, die vervolgens in 2010 met de toetreding van Zuid-Afrika uitgroeide tot BRICS. Tot op heden blijft dit het enige geval van toelating van een nieuw lid. Zoals Sooklal eerder dit jaar bekendmaakte, zijn Saoedi-Arabië en Iran onder de landen die een formele aanvraag voor lidmaatschap hebben ingediend, wat intrigerende dimensies toevoegt aan de samenstelling van de alliantie.

Een dalende dollarindex

De US Dollar Index (DXY) is in vergelijking met zijn jaarlijkse hoogtepunt vorige maand aanzienlijk gedaald, met meer dan 4% op het moment van schrijven.

BRICS overtreft G7 in BBP

BRICS kondigde enkele maanden geleden aan bereid te zijn nieuwe leden toe te laten. Intrigerend genoeg overtreft deze groep landen nu al de G7 als het gaat om het BBP gemeten naar koopkrachtpariteit.

Deze ontwikkeling is van bijzonder belang omdat het blok werkt aan een nieuwe munt ter vervanging van de Amerikaanse dollar in de internationale handel, als reactie op de westerse sancties tegen Moskou en Peking. Dit betekent een potentiële financiële revolutie.

  WOW! Gewoon... WOW! De waarheid komt naar buiten in Duitsland over Oekraïne

De stijging van “de-dollarisering”

De term “de-dollarisering” is dit jaar om verschillende redenen steeds vaker gevallen, zoals de bezorgdheid over het Amerikaanse schuldenplafond en de belofte van Saoedi-Arabië om de banden met Iran te herstellen.

Bovendien blijkt uit recente IMF-gegevens dat het aandeel van de USD in de wereldwijde reserves is gedaald van ongeveer 70% eind jaren negentig tot slechts 58,4% nu.

Indonesië is het laatste land dat zich aansluit bij de BRICS-landen in het proces van de-dollarisering, en afstapt van de Amerikaanse dollar voor handels- en financiële transacties, zoals de gouverneur van de centrale bank van het land op 21 april verklaarde.

Onderzoek van Dugin’s multipolariteitstheorie

Dugin’s theorie van multipolariteit stelt dat één enkele macht (de Verenigde Staten) de wereld niet langer zou moeten domineren; in plaats daarvan zouden er verschillende machtscentra moeten ontstaan. Deze centra zouden de vrijheid hebben om met elkaar te communiceren, samen te werken en te concurreren, wat uiteindelijk zou leiden tot een evenwichtiger wereldorde. Zoals Dugin zelf zei in zijn boek The Fourth Political Theory dat in een multipolaire wereld het model van mondiaal bestuur gebaseerd zal zijn op de interactie van verschillende grote ruimten, of polen, die elk hun eigen autonome culturele en geopolitieke identiteit bezitten.

De uitbreiding van de BRICS-alliantie sluit aan bij deze theorie, omdat zij de hegemonie van de Verenigde Staten en hun munt uitdaagt. De verscheidenheid aan landen die zich binnen deze alliantie verenigen, elk met zijn eigen kracht en middelen, draagt bij tot de verschuiving van het mondiale machtsevenwicht.

In een wereld waar de machtige dollar de scepter zwaait, is het vooruitzicht van een alternatieve munt, gesteund door de opkomende BRICS-landen, genoeg om zelfs de meest solide financiers van Wall Street te verontrusten. Naarmate het BRICS-blok zich verder uitbreidt, zal het de multipolariteitsbeweging alleen maar meer vaart geven.

  De NAVO brandstichterchef Jens Stoltenberg wil dat de Westerse burgers betalen voor een Oekraïense brand die hij hielp aansteken

Deze brutale Wall Street-financiers, die lang gewend waren aan een wereld waarin hun geliefde dollar de levensader van de wereldhandel is, worden nu geconfronteerd met het spookbeeld van een multipolaire wereld. De pijlers van het Amerikaanse exceptionalisme die ooit onwankelbaar waren, beginnen te wankelen onder het gewicht van een nieuw internationaal landschap, dat de opkomst van nieuwe economische machten en de mogelijke teloorgang van de onbetwiste suprematie van de Verenigde Staten aankondigt.

De gevolgen: een nieuwe wereldorde in het verschiet?

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de wereldgemeenschap? Nu de dominantie van de Amerikaanse dollar in gevaar is, komt de wereld dichter bij Dugin’s visie van multipolariteit. Nu de BRICS-alliantie haar macht en invloed uitbreidt, zou er wel eens een nieuwe wereldorde kunnen ontstaan. De internationale gemeenschap moet zich absoluut voorbereiden op de mogelijke gevolgen van deze verschuiving in de machtsdynamiek.

Kortom, de groeiende macht van de BRICS-coalitie veroorzaakt golvende weerklank in de wereldfinanciën. Deze metamorfose, samen met de afnemende suprematie van de Amerikaanse dollar, kondigt de mogelijke opkomst van een steeds meer multipolaire wereld aan. Terwijl de internationale gemeenschap zich buigt over de gevolgen van deze buitengewone evolutie, is het toneel klaar voor een boeiend en ingewikkeld geopolitiek melodrama. Om de tijdloze woorden van Shakespeare’s Hamlet te gebruiken: “The time is out of joint: O cursed spite / That ever I was born to set it right!”. (Akte 1, scène 5). Deze welsprekende uitspraak vat het doordringende gevoel van wanorde en verplichting samen waarmee de wereldbevolking kan worden geconfronteerd tijdens het bevaren van de onbekende wateren van dit nieuwe tijdperk, vol fluctuerende machtsstructuren en onduidelijke loyaliteiten.

Meer Informatie:

De dollar heeft al flinke klappen gekregen. In de afgelopen weken hebben schattingen van de dreigende deflatie van de wereld de analyses van grote huizen gedomineerd.

  Leun achterover en kijk toe hoe Europa zelfmoord pleegt

Van Brazilië tot Saoedi-Arabië en van India tot Argentinië nemen “naar verluidt” steeds meer landen afstand van de hegemonie van de dollar.

Stephen Jen – berucht om zijn uitvinding van de “dollar smile” toen hij bij Morgan Stanley werkte – heeft onlangs gekwantificeerd hoe snel de de-dollarisatie verloopt. Jen, die nu geld beheert bij Eurizon SLJ, waarschuwde in een recente briefingnota dat de dollar zijn reservestatus sneller verliest dan algemeen wordt aangenomen, omdat veel analisten geen rekening hielden met de wilde schommelingen in de wisselkoersen van het afgelopen jaar.

“De dollar leed in 2022 onder een dramatische ineenstorting van zijn marktaandeel als reservemunt, waarschijnlijk als gevolg van het gebruik van sancties,” schreef Jen. “De acties van de VS en haar bondgenoten tegen Rusland hebben de belangrijkste reservehoudende landen verrast,” waarvan de meeste opkomende economieën in het zogenaamde Mondiale Zuiden zijn, zei hij.

Zoals de FT meldde, schat Jen dat het aandeel van de dollar in de officiële mondiale reservevaluta, gecorrigeerd voor prijswijzigingen, is gedaald van ongeveer 73% in 2001 tot ongeveer 55% in 2021. Vorig jaar daalde het tot 47% van de totale mondiale reserves.

Jen legt verder onheilspellend uit dat de Amerikaanse dollar zijn marktaandeel als reservevaluta veel sneller verliest dan gewoonlijk wordt aangenomen.

“Na een gestage daling van zijn wereldwijde marktaandeel in de afgelopen twee decennia, verloor de dollar in 2022 zijn marktaandeel 10 keer sneller. Analisten hebben deze grote verandering niet opgemerkt omdat zij de nominale waarde van de dollarholdings van de centrale banken van de wereld berekenen zonder rekening te houden met veranderingen in de dollarkoers.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alarmsignaal voor het Westen: 16 landen willen toetreden tot de BRICS-groepVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe wereld staat op de rand van een catastrofale bevolkingsafname
Volgend artikelOekraïens beloofde tegenoffensief gedoemd tot een totale mislukking
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Helaas staat NL Europa nog aan de verkeerde kant van de BRICKS landen, ze sleuren ons mee de diepte in end e US/UK/Deep ships figuren laten ons wellicht liever kapot gaan dan ons laten aansluiten bij de goede kant of betere kant.

  Taiwan is een eiland provincie min of meer van China, maar als het aan de US/UK e.d. ligt dan… slopen ze het liever ala Ukraine met wapens sturen e.d. en het ‘Russische’ deel wordt totaal vernietigd, the USA way… diep triest.

  Former US natsec advisor: destroy Taiwan semiconductor factories if China invades.

  https://www.theinteldrop.org/2023/04/25/former-us-natsec-advisor-destroy-taiwan-semiconductor-factories-if-china-invades-2/

 2. Omvolking en ontvolking stopt ineens en snel als de hegemoon valt.
  Genezingen komen heel snel op gang.
  Optimisme is beter dan cynisme.
  Blijf hoop en geloof houden en train injezelf een vriendelijk ontvankelijk Hart.
  Dan blijven er miljarden op de planeet.

 3. Krijg ineens een theorie over de ontvolking en het faillissement
  Dat Voor Ons GeCreerd.

  De westerse fiat monopoly schuld schijnt zo groot te zijn dat het met alle westerse landen/grondgebieden met alle bezittingen van alle bewoners Inc grondstoffen en alle bewoners hun genererend inkomen of bnp niet genoeg is om zelfs de rente te voldoen.

  Een peringeluk expres gecreëerde schuld dan wel maar toch.

  Zouden we als westerlingen en verschrikkelijke blanken dan weer in een duizendjarig lease contract met de rothschild duivels zijn gestonken waarin net als in 1933 de levende bevolking plus nakomelingen als onderpand word weggetekend voor slavernij , bloedofferen en pedofilie??

  De duivel haat christenen en een christen is niets meer als corpus Christi of
  Corpus = lichaam
  Christ = waarheid.
  Lichaam v waarheid/eerlijkheid
  (J.C. Was boodschapper/profeet
  van deze waarheid)

  Satanisten bedienen zich van waarheid EN Leugens.

  Ik pak de eerste de beste komeet hiervandaan.

 4. In een overgang naar een nieuwe tijd, gaat altijd met veel chaos. Want er lopen zo diverse tijdlijnen door elkaar. Diegenen die kosten wat het kost alles bij het oude willen houden en diegene die het oude willen verlaten en diegene die het nieuwe systeem hebben opgezet. Dan heb je nog de grote vergiftiging van de wereldbevolking in de vorm van het zogenaamde vaccin. Om de overtollige te reduceren in de zienswijze van de zelfbenoemde globalisten, die alles en iedereen ziet als handelswaar. Maar wie heeft de globalisten het recht gegeven, om iedereen te degraderen tot proefkonijn? Om met iedereen te gaan experimenteren.

  Dan heb je de de meest doorgedraaide fanatieke stromingen, die alles letterlijk om te willen draaien. Zoals mannen moeten vrouwen worden en vrouwen moeten mannen worden. Kinderen moeten met volwassenen seks kunnen hebben en dat ook met dieren. De meeste zijn al een kruising ervan, want zij praten al als een kip zonder kop.

  Iedereen moet volgens hen alleen nog maar chemische nep voeding eten, want dat is patenteerbaar denken zij. Maar alleen een fictief natuurlijk persoon kan patent aanvragen en niet een levend mens. Dus al patenten zijn niets anders dan een papieren illusie in de facto. Want alle elementen waar alles uit bestaat op de wereld is gemeengoed, we hebben het enkel te leen, niet in eigendom. Net als het nieuwe fictieve digitale cijfertjes op een beeldscherm, wat het oude universele ruilmiddel moet vervangen. Wat beperkingen op legt bij de gebruikers. Dan is het geen vervanging van een universele ruilmiddel, maar een punten systeem van gehoorzaamheid. Met 1 krachtig EMP en alles verdampt.

  Bij vele zijn diverse woorden verdwenen uit hun persoonlijke woordenboek, zoals redelijkheid, billijkheid en eigen verantwoordelijkheid. Weten niet meer wat het inhoudt van: Elkaar accepteren, respecteren, want we waren ooit 1 volk. Maar door de hebberigheid van diverse, werden we tegen elkaar opgezet, zodat de hebberige alles toe konden eigenen. Macht streeft altijd naar meer macht, maar macht maakt iedereen uiteindelijk krankzinnig. Wat we nu met leden ogen mogen aanschouwen in de wereld van nu.

 5. Volg de nwe alliantie, maar welke landen willen er nou echt bij, heb tot nu nog steeds geen rugnummers daarvan, of houden ze het bewust geheim?
  Iemand een idee of de mensen zelf van de site, ben echt nieuwsgierig naar die namen van die landen!

 6. De V.S., probeert gewoon West-Europa uit te schakelen,
  en dan vooral een samenwerking Duitsland – Rusland onmogelijk te maken.

  Grote lijnen : V.S -hegemonie gaat ten onder. En terecht.
  “First they bomb the place, and then call it “freedom & democracy””.

  Als het hele Westen verstandig is, sluit het zich aan bij BRICS ++.e.a.
  SAMENWERKEN.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in