De NAVO voorspelde een Tweede Russisch Offensief (TRO) op de modderige hielen van rasputitsa [lente]. Toen secretaris-generaal Stoltenberg op 13 februari werd gevraagd naar de komende festiviteiten, zei hij: “we zien het begin al”. De TRO kroop ongemerkt in het rond. 1 april kwam vroeg, schrijft William Walter Kay.

Het 800 kilometer lange front van de Russisch-Oekraïense oorlog doorsnijdt de Donbass met een snee van 240 kilometer. De TRO houdt zich bezig met een segment van de Donbass-linie, met als strategische kern de door Rusland bezette stad Donetsk. Het operationele gebied van de TRO verbindt 5 kleine Oekraïense steden: (noord-zuid) Bakhmut, Chavis Yar, Avdiivka, Marinka en Vuhledar.

Terwijl de raketten vliegen, ligt Bakhmut 120 kilometer ten noordoosten van Vuhledar. Bochten maken de lijnen langer, net als de flanken van de vooruittrekkende Russische saillanten. Van de saillant ten noordwesten van Bakhmut tot de zuidwestelijke omgeving van Vuhledar – de gevechtslinie van de TRO strekt zich uit over 160 kilometer; een derde ligt binnen of langs stedelijk terrein.

TRO-aanvallen vinden plaats langs dit Bakhmut-Vuhledar front-segment. (Uitzondering zijn de thermobarische aanvallen van de Tstentr Groep ten noorden van Kreminna).

Door jarenlang onder deze 5 steden te graven, bouwden de Oekraïners loopgraven die ondoordringbaar zijn voor lichte artillerie. Javelins controleerden de Russische pantsers. Stingers weerden grondsupport-luchtaanvallen af. Daarom is de TRO ontworpen om deze steden onder de voet te lopen met infanterie.

Op 22 februari begon het Oekraïense ministerie van Defensie dagelijks overzichten te verstrekken van de TRO grondaanvallen. In maart vielen dagelijks 10.000 Russische infanteristen versterkte Oekraïense stellingen aan. Honderden compagnieën, vergezeld van pantservoertuigen, vallen net gebombardeerde doelen langs het Bakhmut-Vuhledar front aan. Oekraïne meldt tot 170 van dergelijke aanvallen – dagelijks.

  Rusland en Oekraïne bereiden zich voor op de komende slag om Kherson

De frontlijn scheidt Donetsk (1,1 miljoen inwoners) van 2 satellietsteden, Avdiivka (32.000 inwoners voor de oorlog) en Marinka (10.000 inwoners voor de oorlog). De centra van Donetsk en Avdiivka lagen ooit op 10 minuten rijden van elkaar af. Avdiivka is verlaten. Elk gebouw is geraakt. Marinka is met de grond gelijk gemaakt. Oekraïners beschieten Donetsk vanuit het gebied Avdiivka-Marinka, waarvan de verovering de belangrijkste missie van de TRO is.

De strijders bij Avdiivka zijn nooit meer dan 200 meter van elkaar verwijderd. Vaak zijn ze dichterbij. Ze gooien met handgranaten. Russische soldaten hebben een tiental vierkante kilometers aan weerszijden van Avdiivka geannexeerd. Ze liggen nu 7,5 kilometer uit elkaar. Omsingeling dreigt. Nog dringender is dat de Russen 3 tot 4 keer per dag de perimeter van Avdiivka binnendringen. De invallen dringen honderden meters diep door en doden honderden Oekraïners.

De Russen hebben 3 vierkante kilometer ten zuidoosten van Marinka ingenomen. Ze zijn op 8 maart in het westen van Marinka binnengedrongen.

Twintig kilometer ten zuiden en 20 kilometer ten westen van Marinka ligt Vuhledar (14.000 inwoners voor de oorlog), [zie eerste kaart hierboven] het knooppunt dat het dichtst bij de axis mundi ligt, waar de frontlijn 90 graden naar het westen draait. Tot nu toe heeft de TRO 70 vierkante kilometer ten zuiden van Vuhledar veroverd. Aanvallen op de zuidelijke buitenwijken van Vuhledar bereiden een pantseraanval voor.

Veertig kilometer ten noorden van Avdiivka komt men aan bij Chavis Yar (15.000 inwoners voor de oorlog). Chavis Yar ligt 13 kilometer ten westen-zuidwesten van Bakhmut en dient als Bakhmut’s opslag-/bevoorradingskern. Bakhmut (80.000 inwoners voor de oorlog) beslaat 42 vierkante kilometer.

  Westerse media 'cancelen' het Oekraïne-conflict terwijl Palestijnse genocide hun leugens en nepnieuws blootlegt

Van de 5 steden waar de TRO zich op richt, heeft Bakhmut de minste strategische waarde. Chavis Yar is het commando- en logistiek centrum voor de lijn Avdiivka-Bakhmut. Als Chavis Yar valt, zullen de Russen:

 • Bakhmut omsingelen;
 • 40 kilometer kritieke frontlijn verstoren; en,
 • de bevoorrading van Avdiivka, Marinka en Vuhledar in gevaar brengen.

Zie Live kaart van het Oekraïense ministerie van Defensie

Klik voor groot

Toch stuurde Kiev medio 2022 8 elitebrigades (32.000 man) naar Bakhmut. Deze soldaten kregen artilleriebeschietingen te verduren terwijl de Russen glaciaal twee saillanten van enkele kilometers diep – ten noorden en ten zuiden van Bakhmut – oprukten. Uit angst voor omsingeling adviseerde de NAVO een terugtocht voor het Russische offensief. AFP, DW, BBC, CBC en de Amerikaanse netwerken hekelden Zelensky omdat hij vasthield aan deze “louter symbolische” en “strategisch irrelevante” stad.

Zelensky, die andere engelen volgde, bejubelde Bakhmut als het “fort” van Oekraïne en maakte van “Hold Bakhmut” een patriottische oorlogskreet.

De TRO bracht de bedreigingen voor de NAVO aan het licht. De saillanten bij Bakhmut sijpelden richting Chavis Yar. De zuidelijke ligt 4 kilometer van de stadsgrenzen; 150 meter van de spoorlijn Chavis Yar-Bakhmut. Een boog van de noordelijke saillant, 2 kilometer van Chavis Yar, sijpelt 300 meter per dag naar het zuiden.

Zelensky aarzelde wekenlang, flipte toen en richtte zich op 7 maart via CNN tot de wereld met de boodschap “We houden Bakhmut vast”. Tegelijkertijd stortte de frontlijn van Bakhmut in!

Deze tragikomedie speelde zich af omdat in februari 70% van de troepen die Oekraïne naar Bakhmut stuurde, statistieken waren. Ongetrainde, slecht uitgeruste dienstplichtigen vervingen hen. In de loop van februari maakte de TRO nog eens duizenden slachtoffers. De levensverwachting in de Bakhmut-linie werd gemeten in dagen.

  Oorlogsmisdaad: Oekraïense nazi's martelden Russische krijgsgevangene (18+)

Begin maart strekte deze linie zich uit over 10 kilometer van de oostelijke buitenwijken van Bakhmut (de Bakhmutka rivier verdeelt Bakhmut in een westelijke sectie van 25 vierkante kilometer en een oostelijke sectie van 17 vierkante kilometer).

Begin maart begon Wagner Group met aanvallen ter grootte van een brigade op Bakhmuts frontlinie. Terwijl 20.000 Wagner huurlingen werden beschoten met machinegeweren, drongen tactische teams door; ze nestelden zich enkele blokken achter de vijandelijke linies en richtten van daaruit een ravage aan. Oekraïners vluchtten massaal over de Bakhmutka. Bij de daaropvolgende gevechten zagen we:

 • Een derde van westelijk Bakhmut viel;
 • langdurige gevechten in het centrale zakendistrict; en
 • de insluiting van duizenden Oekraïners.

Het grandioze slagveld van Bakhmut is een driehoekige doos die in het westen open is met een slinkende kloof tussen de Russische saillanten die Chavis Yar naderen. Het oostfront bestaat uit 5 kilometer geblakerd strand van Bakhmutka. Om dit uitzicht te kunnen aanschouwen, moeten de Oekraïense dienstplichtigen een 9 kilometer lange tocht afleggen vanuit de brandende voorsteden van Chavis Yar. Geen modderpoel in dit gebied is verder dan 3 kilometer verwijderd van Russische sluipschutters of mortierpelotons.

Drones bespieden de lucht. Terwijl Rusland vernietigende spervuren voorbereidt, stuurt Oekraïne meer soldaten!

Vladimir scherpt het hakmes. Volodymyr mest het kalf.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Kolonel MacGregor: Oekraïne wordt verwoest en er blijft niks meer van over (Nederlands transcript)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe meest verrassende groep die te maken krijgt met Plotseling Dood
Volgend artikelVaccins werken niet, maskers werken niet: Alles wat de regering ons vertelde over COVID-19 was fout
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Kleine compilatie van de Russische lente

  Battle for Bakhmut: Wagner PMC controleert het grootste deel van de stad en perst de APU (MAP) eruit
  Ongeveer 62% van de stad wordt gecontroleerd door de muzikanten van het PMC

  “Vleesaanval”: de vijand gooit NAVO-pantservoertuigen en infanterie in zelfmoordaanvallen (VIDEO)
  Sinds zondag proberen de strijdkrachten van Oekraïne opnieuw door onze verdedigingslinie in de regio Zaporozhye te breken.

  Aanval op Artyomovsk: PMC voert de ene aanval na de andere uit en gaat vooruit
  De aanval op Artyomovsk gaat door: PMC “Wagner” voert de ene aanval na de andere uit en gaat vooruit.

  Het Russische leger vernietigde tot 500 jagers van de strijdkrachten van Oekraïne per dag, een Oekraïense Mi-8 werd neergeschoten in de regio Kharkov
  Russische troepen opereren met succes in belangrijke sectoren van het front.

  • Je volgt het ook. De russen vegen de vloer aan met oekrainse soldaten of wat dat ook in mag houden. Schijnbaar zou het russische leger , krijgsmacht die al een jaar in oekraine zit niet Putins beste beentjes zijn. Blijkbaar zou 300.000 mankracht die samen de top vormen achter de hand worden gehouden voor het geval het serieus word. Las ik vorige week ergens op een amerikaanse site die dagelijks alles bij houd wat in de lucht en op de grond beweegt. Enkele maanden geleden had ik het ook al eens ergens op het nieuws gezien, denk die pakistaanse zender. Als dat waar zou zijn is Putin echt swerelds beste stratigist. 🌞

    • Eerst zien dan geloven Greet.
     Het verhaal gaat dat Ukraine een groot depot met kruisraketten heeft vernietigd op de Krim , hoop niet dat het waar is want dan zal dat een grote blunder zijn voor Vlad.

     • Als het waar is dan is dit alleen mogelijk gemaakt met Amerikaanse inlichtingen.
      Rusland zal steeds harder tegen Amerika terugslaan met alle risico’s op totale escalatie. Maar goed.
      Dat is precies wat de amerikanen/ziomaffia willen.

  • ypr en m113, extreem gevoelig voor russische granaten.
   Je ziet ze exploderen op rt.de. e.a russische site,s.
   de echte aantallen dooie oekrinazi,s zullen we nooit vernemen…maar het zijn er tienduizenden ,vooral in de regio Artyomosvk.
   De russen gaan gestaagd door…hebben de tijd en zo komen er vele tienduizenden oekrivrouwen op de vrijgezellen markten in europa….

 2. Ik ben benieuwd wat China doet.
  Ik neem aan dat ze al ammo leveren of gaan leveren.
  Productie van drones naar China lijkt me logisch.

  Die Ypr’s zijn leuk voor de landbouw en voor Afrika; met een beetje geluk houden ze een pijl tegen….
  Die Banderesta wijven: krijg al “reclame”binnen ervoor.
  (nee dnk U, ben voorzien)

 3. Maar de Russen zouden eens de oekies moeten bedonderen; pretenderen een aanval op een stad in een andere streek uit te voeren, zodat ze leger gaan verplaatsen.
  Trouwens, het lijkt me logisch dat ze Odessa innemen; veel Russen daar en is een haven; is nuttig.

  Dat RU wint is logisch; vraag is waneer?
  De verliezende partij moet oorlogschade betalen; en daarvoor (export granen en zo) is Odessa geschikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in