Image by wirestock on Freepik

Het wordt nu internationaal erkend als een feit dat de goede economische tijden van Duitsland voorbij zijn. De laatste economische rapporten bevestigen dit en de regering verergert de situatie in plaats van eindelijk tegenmaatregelen te nemen, schrijft Thomas Röper.

Bloomberg publiceerde op 10 februari een artikel met de kop “Germany’s days as an industrial superpower are numbered”, waarvan de samenvatting aan het begin van het artikel luidde:

“De energiecrisis betekende de doodsteek voor veel bedrijven, het politiek verlamde Berlijn lijkt geen recept te hebben.”

Het door de EU-Commissie veroorzaakte probleem

Al sinds de zomer van 2021 meldde ik dat er een gas- en energiecrisis op komst was in de EU. Het had niets te maken met de zogenaamde “Russische aanvalsoorlog” in het Westen (die pas negen maanden later begon), maar was home made. Eind 2021 bedroegen de gasprijzen al 2.000 dollar per 1.000 kubieke meter gas, tien keer meer dan Gazprom zijn Europese klanten in rekening bracht.

Dit is precies het zelfgemaakte probleem: de EU-Commissie onder Jean-Claude Juncker hervormde de Europese gasmarkt en introduceerde beurshandel voor gas. Dit maakte het lucratief voor importeurs als er een tekort aan gas is, omdat ze dan het gas dat ze goedkoop van Gazprom kochten op de beurs kunnen verkopen met een enorme winst. Met haar hervorming heeft de EU actie ondernomen tegen langlopende leveringscontracten die voorheen bijna 50 jaar lang voldoende gas garandeerden tegen lage prijzen.

Deze goedkope energie was de hoeksteen van de Duitse economie en dus van de Duitse welvaart.

De VS proberen Europa al meer dan tien jaar hun LNG te verkopen, maar het is veel duurder dan Russisch gas en daarom niet concurrerend in Europa onder normale omstandigheden. Dankzij de gasmarkthervorming van Juncker en de inspanningen van Brussel en Berlijn vanaf eind februari 2022 om de import van Russisch gas te verminderen, hadden de VS hun doel al bereikt tegen de zomer van 2022. De annulering van de Nord Streams zorgde er vervolgens voor dat de stap weg van goedkoop Russisch gas definitief was.

  Oh Oh! Medvedev: "De Ruiters van de Apocalyps galopperen vooruit"

De energieprijzen in Europa zijn volledig los van de Oekraïnecrisis geëxplodeerd, zoals blijkt uit het feit dat dit proces al in de zomer van 2021 begon. De reacties van Brussel en Berlijn op de Oekraïne-crisis hebben deze processen, die al eerder waren begonnen, alleen maar versneld en geconsolideerd.

De media verbergen de catastrofe

De Duitse media verspreiden in hun artikelen nog steeds hoop dat de economie weer zal groeien. Ze noemen Rusland als reden voor de ellende en liegen bewust tegen hun lezers.

Bloomberg is nu in ten minste één opzicht eerlijk geworden, zoals het huidige artikel laat zien. Daarin laat Bloomberg zien hoe de Duitse industrie in het slop zit en hoe steeds meer bedrijven hun productie uit Duitsland verplaatsen en vestigingen in Duitsland sluiten. Siegfried Russwurm, voorzitter van de Bond van Duitse Industrieën (BDI), heeft dit ook gemeld. Volgens hem overweegt een op de drie Duitse fabrikanten zijn productie naar het buitenland te verplaatsen, twee keer zoveel als in 2022.

Maar als ik het zakenkatern van Der Spiegel lees, hoor ik hier niets over. Der Spiegel wil zijn lezers niet lastig vallen met slecht nieuws, Spiegellezers weten weer eens minder.

Spiegel-lezers komen er ook niet achter dat Russwurm een paar dagen eerder nog zei dat de Duitse klimaatagenda “dogmatischer is dan in enig ander land dat ik ken” en dat hij het onrealistisch vindt om kernenergie en steenkool tegelijkertijd uit te faseren. Russwurm ziet dit als een nadeel voor Duitse bedrijven ten opzichte van internationale concurrenten en legde uit:

Gaga-politiek van de overheid

Als gevolg hiervan keren steeds meer industriële bedrijven Duitsland de rug toe. De energieprijzen zijn te hoog en de regering doet er niets aan. In plaats daarvan praat ze over een energietransitie waarvan niemand weet of die zal werken en wat die zal kosten. Het enige dat zeker is, is dat de energieprijzen in Duitsland veel te hoog zullen blijven.

Dit is geen onvermijdelijke natuurramp, want alle andere geïndustrialiseerde landen kennen momenteel economische groei, alleen Duitsland zit vast in een recessie. De Duitse economie kromp in 2023 met 0,3 procent en ook voor 2024 zijn experts pessimistisch. Wat Duitsland doormaakt is het directe gevolg van het compleet krankzinnige beleid van de federale regering.

Een regeringswisseling zou echter nauwelijks iets veranderen, omdat de CDU grotendeels voor hetzelfde economische en energiebeleid staat, waardoor het voor Duitsland onmogelijk is om binnen afzienbare tijd weer goedkope energie te krijgen. Volgens Bloomberg begon de daling van de industriële productie al in 2017 onder Merkel en de CDU, en de coalitie Scholz-Habeck-Lindner heeft het proces dat al aan de gang was alleen maar versneld.

In plaats van maatregelen te nemen om de economie te redden, amuseren de debielen van de regering zich met Gaga-onderwerpen zoals LGBT en het vieren van het feit dat iedereen nu één keer per jaar van geslacht mag veranderen. Welkom bij het carnaval!

De regering heeft op dit moment sowieso geen tijd om zich met de economie bezig te houden, omdat ze druk op zoek is naar geld voor Oekraïne in plaats van voor de mensen in Duitsland. Daarnaast moeten leden van de regering veel tijd doorbrengen op “demo’s tegen rechts” om mensen te vertellen hoe slecht de AfD is. Met zulke belangrijke taken is er natuurlijk geen tijd om zich bezig te houden met banale zaken als de economie en de welvaart van de mensen in Duitsland.

  World Economic Forum is grootste bedreiging voor de mensheid

Het feit dat de AfD alleen maar sterker en sterker wordt omdat steeds meer mensen deze Gaga-politiek zat zijn en merken hoe het bergafwaarts gaat met hun portemonnee, is iets wat de hansworsten die momenteel de ministersstoelen opwarmen in Berlijn niet in alle ernst lijken te begrijpen. Zo wereldvreemd zijn ze, zo ver staan ze af van de “gewone man in de straat”.

Nog een paar kale cijfers

Ik wilde hier eigenlijk een artikel schrijven waarin ik zou ingaan op de ramprapporten van de afzonderlijke economische sectoren, maar op de een of andere manier pakte het artikel anders uit dan ik had gepland. Het maakt niet uit, want de rapporten zijn allemaal slecht.

De staalproductie is gedaald tot het laagste niveau sinds 2009, de bouwsector glijdt steeds dieper weg in een crisis nu de bouwvergunningen met dubbele cijfers blijven kelderen en de bouwsector daarom vanaf de zomer massale ontslagen verwacht, de export is in 2023 verder “onverwacht sterk” gedaald, de detailhandelsverkopen dalen en ik heb het liever niet eens over de chemische industrie of de auto-industrie.

Maar de regering droomt van de onbetaalbare (en onrealistische) energietransitie, vecht voor gendergelijkheid en het recht om op elk moment van geslacht te veranderen, gooit geld uit het raam naar Kiev en viert haar “feministisch buitenlands beleid”, waarvoor ze over de hele wereld wordt uitgelachen.

Slechts één sector doet het echt goed onder deze regering: de defensie-industrie. De rest heeft pech…


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Duitsland waarschuwt voor sluiting industrie als Russisch gas niet meer stroomtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPoetin ontkracht vijf westerse mythes in zijn interview met Tucker
Volgend artikelKijk: Tucker beschrijft hoe het bezoek aan Moskou hem ‘radicaliseerde’, hekelt seniele Biden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

31 REACTIES

  • Bovendien is er nog steeds al een paar jaar, nog 1 gasleiding over van Rusland naar Duitsland en Duitsland weet dat, Putin zei ook, als Duitsland ja zegt, gaat die gewoon open met dat goedkopere gas, maar Duitsland mag dat niet van de JewSA.

   Er word steeds meer duidelijk, helaas doet de MSM zijn werk niet en licht het volk verkeerd voor en liegt ook met dat van Het is de schuld van Rusland…

   echt wat de MSM de wereld aandoet moet gelijk staan aan Moord en Doodslag en daar kan maar 1 straf op staan, de dood, No Mercy! land en volk verraders en natuurlijk die wat erachter zitten, maar de MSM is die wat het doen, no matter what, ze kunnen niet zeggen wir haben es nicht gewusst of, we deden gewoon ons werk… hah! deden ze maar hun werk.

 1. Geen medelijden ze zagen het aankomen maar deden niets de Duitse regering het zelfde bij de Hollanders leren ook nooit iets kaas koppen

 2. Het sluiten van het Groningse gasveld was een mooi staaltje van LANDVERRAAD. Volgens mij was geloof ik enkel de FvD die daar falikant tegen was…. Die hoeven van mij dus ook niet tegen de muur voor het vuurpeloton….gevierendeelt, opgehangen of de kop afgehakt te worden….

  • Dat is een zeer juiste maatregel.
   Dát is wat de Groningers willen, genoeg uitgebuit.
   Makkelijk lullen vanuit de Randstad.
   Men kan áltijd nog schaliegas exploiteren uit het enorme gasveld dat zich onder den haag en rotterdam tot in brabant bevind, zelfs olie onder rotterdam.
   Dus haal dáár dan gas en geld vandaan, niemand houdt jullie tegen, tóch?

   • Gas is veelal goedkoop ge-exporteert onder meer naar Italie… nu.het gas duur en schaars geworden is hebben we er niets meer van. De ‘Dutch disease’ ging over het ruimhartige uitkeringenbeleid van Nederland (omdat we een gas staat waren). Daarmee konden we ook geld strooien richting EU. Maar niet getreurd.. samen met de EU printen we wel geld voor alles en iedereen, Oekraine, een flink gevuld Europees Coronafonds, mega defensie uitgaven, miljarden voor het klimaat… en dan gek vinden dat er inflatie is. Met hoge rente stop je wel de uitgaven van bedrijven en consumenten, maar niet het geld dat bij de overheden tegen de plinten klotst. Zelfstandig klimaat adviseurs bij de gemeenten, organisatiewetenschappers, coaches, allemaal zzp en meer dan 100 euro per uur. Uurtje factuurtje zolang het nog kan.

 3. Gaat het in Duitsland slecht, werkt door in Nederland.
  Want Duitsland is het achterland van Nederland, Nederland als doorvoerland, én achterland van Nederlandse Boeren.
  We hebben een regering nodig die voor ónze Nederlandse Belangen opkomt.
  Al sinds 2018 is de Nederlandse politiek bezig met de afbraak van Nederland.
  En dansen naar de pijpen van de EU, een overbodige parasitaire bestuurslaag.

 4. PBW heb jij je lagere school met diploma afgemaakt?? zo ja gefeliciterrd…nog 10 jaar blo gedaan na een 2 jarige opleiding…gefeliciteerd .
  Godmejaar wat een onzin komt er uit jou uit.
  Lees je wel eens je wc rol als je je reet moet afvegen?
  kijk daar maar eens goed heen en geniet van een openbaring……amai amai.

  • politiek proleet, de f moet een l zijn, in je naam
   dán is alles weer duidelijk.
   door jou verkeerd gespeld,dus.
   geeft niet ,ik help graag laaggeletterden.
   Wat ik allemaal zeg,is niets nieuws ,dat was/is allang bekend op de lagere school,die jij nog niet doorlopen hebt ,anders was dit niet onbekend voor jou ,blijkbaar.
   Weet niet wat jij allemaal op je wc doet,met wc rollen,maar iedereen zijn seksuele afwijking.
   Jij gaat die blijkbaar lezen onder het gat afvegen,knap hoor,1 hand een wc rol andere hand de drol afvegen .
   je moet in het circus.🤡

   • Het moge duidelijk zijn dat je een geestelijke afwijking hebt…geeft niks…zijn er wel meer die als TROLLEN bekend staan op de diverse sites.
    Het verstandelijk vermogen is daarom inherent aan je afwijking….geeft ook niks, je bent een brave trol die zijn rol betaald vervult.
    Ach iedereen moet eten dus jij ook….verslik je niet in je vega-burger of insectenhapjes…weffertje!

 5. Dat er hier een hoop blabla wordt geloosd is niet nieuw.
  Ben zelf ook wel geneigd om in woede uit te halen……..en veel van de stukken die ik schrijf dien ik uiteindelijk toch maar niet in.
  Als alles al gezegd is heeft dat weinig zin.

  Rommel schijnt al onze meuk nog te lezen ook. Ik veronderstel dat hij over een stevig ontwikkelde frustratie-tolerantie beschikt…….wat je ook wel nodig hebt, als je moet toezien hoe de vruchten van je intenties en je arbeid worden overspoeld door in slecht taalgebruik geëtaleerde stompzinnige razernij.

  Zucht.

 6. Het domino effect, wanneer Duitsland valt als grootste industrie natie van Europa dan valt direct daarna Niedrichland, bijv. uitkeringen zijn dan een onhoudbaar probleem geworden die draconisch gekort worden n.m.m.

 7. Hey, zoals al eerder gezegd, Ziomeria zat al jaren te jonesen om EU ten gronde te richten. Met het afbreken van Der Heimat steken ze recht in het hart van de kakkerlak EU! De rest van het stuiptrekkende overblijfsel valt dan vanzelf sneller uit elkaar. Het loopt goed volgens plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in