The White House / Wikimedia / (Public Domain)

Deze eeuw heeft één overkoepelend thema: de val van het westen, dat wil zeggen, de VS en zijn Europese bondgenoten. Elke grote crisis versnelt de onmiskenbare trend. De oorlog in Gaza is slechts de meest recente manifestatie. Westerse kranten staan nu vol met artikelen vol met het paniekerige besef dat er meer begraven ligt onder het puin van Gaza dan alleen duizenden ongeïdentificeerde lichamen. “De schade aan de reputatie van Israël,” schrijft Matthew Parris in de Times, “zo veel minder duidelijk dan verbrijzelde ziekenhuizen in Gaza, is niet te overzien.”

Ja, maar het zou een vergissing zijn om te geloven dat het alleen Israëls probleem is. Toen de voormalige Palestijnse onderhandelaar Diana Buttu me vertelde dat dit een “Israëlisch-Amerikaanse aanval” was, vatte ze samen wat een groot deel van de wereld ziet. Dat Israël voor een catastrofale strategische nederlaag en een ramp voor zijn reputatie staat, begint zelfs zijn meest fervente aanhangers te dagen; binnenkort zal het algemeen worden begrepen dat dit ook voor zijn westerse cheerleaders geldt, schrijft Owen Jones.

Het verval van het Westen dateert al van lang voor deze huidige misdaad van historische proporties, maar het is radicaal rechts dat tot nu toe dit gesprek heeft gemonopoliseerd. Voor hen zijn de verklaringen voor de ondergang, immigratie, multiculturalisme, de islam, “wokeness”, “genderideologie”, het uiteenvallen van het kerngezin, enzovoort. Het aankomende boek van Liz Truss, Tien jaar om het Westen te redden, waarin ze tekeer gaat tegen een zogenaamd links establishment dat innovatie door de vrije markt tegenhoudt, is de nieuwste toevoeging aan dit genre. De verklaring is eigenlijk heel eenvoudig. In de nasleep van de ineenstorting van de Sovjet-Unie, meer dan 30 jaar geleden, raakten de westerse elites bedwelmd door een voorbarig triomfalisme. De overmoed van de Amerikaanse neoconservatief Midge Decter, die sprak na de val van de Berlijnse Muur, vat het goed samen. “Het is tijd om te zeggen: we hebben gewonnen. Vaarwel,” verklaarde ze groots.

Uit deze vermeende overwinning werden twee conclusies getrokken. Eén, dat het model van ontketend kapitalisme dat in de jaren 1980 dominant was geworden de onverbeterlijke eindfase van het menselijk bestaan was, gedurfd samengevat in het boek The End of History and the Last Man van de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama. Twee, dat de VS en zijn bondgenoten nu ongecontroleerde macht hadden en zich konden gedragen als de politiedienst van de wereld. Dit was overmoed en het was onvermijdelijk, zoals iedereen die bekend is met Griekse tragedies weet, dat de nemesis in het kielzog volgde.

  Poetin voert een halfslachtige oorlog en dat is te zien

De wereldmacht van de VS had een zware klap gekregen in de jaren zeventig, toen het aanzien van de VS was verzwakt door de vernederende aanblik van in paniek geraakte Amerikaanse functionarissen die in Saigon in helikopters klauterden en zo een definitieve nederlaag in Vietnam bezegelden. Maar haar belangrijkste rivaal, de Sovjet-Unie, bleek er veel slechter aan toe te zijn en haar ineenstorting bood het Westen een kans om zich te herpakken, met de eerste Golfoorlog en de gewapende interventies in voormalig Joegoslavië als rechtvaardiging voor het “liberale interventionisme”. Toen kwam de verschrikking van 9/11 – en de daaropvolgende militaire avonturen die resulteerden in menselijke rampen en een vernederende mislukking. De oorlog in Afghanistan ontaardde in een bloedig moeras, waarbij de Taliban het slepende conflict dominanter beëindigden dan ze aan het begin waren geweest. De invasie van Irak zou “de poorten van de hel openen” in het Midden-Oosten, waarschuwde de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa – en dat bleek ook zo te zijn. De NAVO-interventie in de Libische burgeroorlog eindigde in een “overwinning” toen Khadafi ten val werd gebracht. Maar tegen welke prijs? Libië is nu een door oorlog geteisterde failed state.

Deze verschillende escapades hebben niet alleen de westerse militaire onoverwinnelijkheid aan diggelen geslagen. De minachting voor het internationaal recht heeft een precedent geschapen waarvan andere staten wisten dat ze het konden volgen, waardoor wereldwijde wanorde werd aangemoedigd. Uit onderzoek van Brown University blijkt dat ongeveer 4,5 miljoen mensen zijn gestorven als gevolg van de oorlogen na 11 september. De massale dood die deze ondernemingen teweegbrachten en de bijbehorende mensenrechtenschendingen, zoals Guantánamo en Abu Ghraib, hebben geleid tot een gerechtvaardigde minachting voor de westerse aanspraken op morele superioriteit. Sommigen, zoals Vladimir Poetin, hebben geprobeerd om deze minachting te gebruiken als munitie voor hun eigen aanval.

  Orban over het Westen, sterven op vier verschillende manieren

Naast de rol die het Westen heeft gespeeld bij het steunen van Israëls bloedbad in Gaza, moet het ook nadenken over hoe het de omstandigheden heeft bevorderd waarin een Poetin-achtige figuur in Rusland kon opduiken. Het regime van Poetin is natuurlijk verantwoordelijk voor de afschuwelijke invasie van Rusland in Oekraïne: de VS is niet de enige machtige staat die in staat is tot geweld en vernietiging. Maar is er niet meer aan de hand? Is het neoliberale economische model dat westerse staten naar Rusland hebben geëxporteerd niet deels schuldig? Dat het Poetinisme de Russische wanhoop na de Koude Oorlog heeft uitgebuit is onbetwistbaar, maar dat geldt ook voor het feit dat westerse staten een “economische schoktherapie” bevorderden. Dit veroorzaakte een crisis die ernstiger was dan de Grote Depressie, een brullende hyperinflatie, een drastische daling van de levensverwachting en oligarchen die de rijkdom van de natie stalen. Zou een stabieler Rusland na de Sovjet-Unie bestand zijn geweest tegen het revanchisme van een autoritair iemand als Poetin?

Dit rampzalige economische model destabiliseerde niet alleen Rusland, maar bracht ook onnoemelijke schade toe aan westerse, liberale democratieën. Dergelijk ongebreideld kapitalisme effende rechtstreeks het pad voor de financiële crash van 2008, waarvan het westen nooit echt is hersteld. Veel van haar landen begonnen toen aan een ruïneuze bezuinigingskoers, die leidde tot stagnatie en verval, de ideale omstandigheden voor een rechtse autoritaire golf. De daaropvolgende opkomst van de extreemrechtse beweging van Donald Trump brengt nu de toekomst van de Amerikaanse democratie in gevaar. Overal is de liberale democratie op haar retour, steeds meer vervangen door autocratische regimes zoals in Hongarije, waar de Europese Unie af en toe haar handen over wringt, maar met weinig actie om dit te ondersteunen. In de meeste Europese landen is rechts in opmars, een zorgwekkend voorteken voor de toekomst van het continent.

  Hamas waarschuwt gijzelaars te zullen doden bij elke aanval op Gaza, terwijl Israël zich voorbereidt op grondaanval (18+)

Het triomfalisme van de westerse elites na de val van de Berlijnse Muur was misplaatst. Drie decennia later is hun overmoed desastreus gebleken. Hun oorlogen en economische doctrine hebben bloed, chaos en verval gebracht. Gaza is slechts het bloedige hoogtepunt van het verlies aan legitimiteit van het westen. Een groot deel van de wereld had al minachting voor haar morele claims, maar deze keer is er geen weg terug. De morele ineenstorting is nu compleet, nu een groot deel van het Midden-Oosten en daarbuiten overspoeld wordt met minachting voor de beschermers van Israël.

Het had anders kunnen zijn. Er had verantwoording afgelegd kunnen worden over eerdere buitenlandse debacles: in plaats daarvan liepen de verantwoordelijken – van regeringsministers tot oorlogszuchtige krantencommentatoren – van ramp naar ramp, besmeurd met meer en meer bloed, maar bleven in hun rol met hun carrière en reputatie op de een of andere manier intact. In plaats van te worden behandeld met het respect dat mensen met inzicht verdienen, worden de mensen die zich destijds tegen deze rampen hebben verzet, nog steeds verstoten als extremisten in de marge of dupes van buitenlandse vijanden, ondanks het feit dat ze herhaaldelijk in het gelijk zijn gesteld.

Net zoals we een economisch model hadden kunnen bouwen dat de rijkdom niet naar de bankrekeningen van de piepkleine elite sluist, had er geluisterd kunnen worden naar de lessen van de rampzalige geschiedenis van het westerse buitenlands beleid en had zo de rampzalige steun aan de Gaza-aanval van Israël vermeden kunnen worden. Helaas, het mocht niet zo zijn. Misschien vond je deze laatste jaren van onrust vermoeiend. Zet je schrap: de val van het Westen zal nog een aantal gebeurtenissen met zich meebrengen.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Nooit eerder werd het imperium zo ontmaskerdVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGevaccineerde koppels beginnen ‘dood te vallen’ door ‘Duo Turbokanker’
Volgend artikelOekraïne – Rusland kwetsen betekent pijn voor Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

  • En zich superieur voelen, omdat wit zijn.
   Maar vergeten zijn, elke dag te luisteren, en dan te leren van anderen.
   De Blanken, de WESTERLINGEN, dachten dat ze oppermachtig waren.
   En toen volgden de mislukkingen, en de Blanke Westerse “DEEP-STATE”,
   ZE Liepen met open ogen zo het “DRIJFZAND” in.!
   En nu vechten ze om er uit te komen, MAAR ZAKKEN DIEPER EN DIEPER ER IN WEG..!!
   En zo kijken ze naar het einde van DE TUNNEL WAAR GEEN LICHT MEER IS…!!!!!

   • Meer dan hoog tijd om de linkse kliek oorlogshitsers terug in hun kot te zetten en het definitieve zwijgen op te leggen. Diplomatie, vrede en samenwerking tussen volkeren dat heeft deze totaal dolgedraaide en waanzinnige wereld dringend nodig.

 1. Mijn vader zei in de jaren zestig / zeventig al dat het Westen neer gaat en dat het Oosten op zal komen. Als klein jochie begreep ik daar toen niets van, maar nu des te meer. De uitspraak van pa was na de roerige jaren zestig, waarin het Westen toen verkeerde. Alles wat daarvoor als gewoon en normaal werd beschouwd moest omver en veranderd worden. En kijken eens wat er nu gebeurt. Dat is toch hetzelfde. Het woke gedoe, de lbght ( of vergeet ik een letter?), het willen knechten van het volk, de 100% controle. Wat een wereld, in en in verrot!

 2. ‘Het verval van het Westen dateert al van lang voor deze huidige misdaad van historische proporties, maar het is radicaal rechts dat tot nu toe dit gesprek heeft gemonopoliseerd.’

  Pfff… hoernalisten en slapende mensen praten nog steeds over ‘links’ en ‘rechts’. Links en rechts bestaan niet als je echt wakker bent. Links en rechts = elites die verdelen en heersen. Door links en rechts blijft de mensheid verdeeld. De zogenaamd radicaal rechtse groep staat op dit moment voor team mensheid. Links en rechts zijn gecreëerd om ons vijanden van elkaar te maken.

  Demoniseer rechts lang genoeg en moedig links aan om ze allemaal uit te roeien. Ze willen 94% minder mensenvoeten op aarde, als je rechts uitroeit kom je aardig in de richting. Rechts is een ‘sta in de weg’, dus die moeten allemaal dood. Links gevaxte idioten zijn inmiddels zo knettergestoord dat ze zichzelf juichend reduceren tot er 500 miljoen over zijn.

  Links en rechts is de manier om de MENSHEID tegen zichzelf op te zetten. We leven in een tijd dat hun spel eindigt omdat de wakkere mensen na duizenden jaren de herhaling van het spel doorhebben. Op elk level doen ze exact hetzelfde… vernietigen, crisis maken en dan verdelen en heersen. Steeds weer in andere vormen, maar altijd volgens hetzelfde recept.

  Links en rechts bestaan niet, er zijn mensen en die hebben allemaal hetzelfde nodig. En er is maar 1 probleem waardoor niemand krijgt wat hij/zij nodig heeft… satanisten die overal alles onmogelijk maken en onmogelijk houden. De mensheid heeft al honderden jaren onophoudelijk 99% tegenwind, als we de satanisten opruimen komt er 99% rugwind, beeld je eens in hoe het dan kan gaan. Alle energie die nu wordt weggepist, kan dan worden gebruikt om in minder dan 10jr een hemel op aarde te creëren. De mensheid zit al heel lang met handen en voeten gebonden, tot aan hun nek, diep in de stront terwijl de satanisten op ons spugen en ons aftuigen en ons van de kant duwen en onze levens onmogelijk maken.

  Er is maar 1 heel klein probleem… 0,001% elites en hun 0,9% slaven. De hele mensheid loopt al heel lang krom doordat een groep psychopaten de macht gijzelt. En hoernalisten blijven maar het ‘links, rechts’ verdeel en heers spel meespelen.

  Er zijn twee teams!!!

  De satanisten en alle verraders. En team MENSHEID!!! En de mensheid is zo’n groot team dat er eigenlijk maar 1 team bestaat, alleen dat team is nog aan het ontwaken dat ze met zo gigantisch veel meer zijn dat we alle ellende in seconden kunnen beëindigen. Wakey wakey mensheid, wij zijn met 7,9 miljard. De elites zijn een paar duizend psychopaten en hun slaven een paar miljoen losers. Wij zijn 99,99% groter en sterker.

 3. Dit is een heel mooi artikel maar er ontbreekt nog iets….
  Ook binnen het westen hebben de gewone nadenkende burgers minachting voor de neoliberale Gordon Gekko’s.
  Ze merken aan alle kanten dat dit systeem met name werkt voor het etablissement en hun politieke roeptoeters die niet onafhankelijk zijn.
  De gewone mensen zijn gedegradeerd tot menselijke productiefactoren die steeds harder moeten werken tegen zo laag mogelijke loonkosten.
  En in hun vrije tijd moeten ze consumeren tegen zo hoog mogelijke kosten.
  Gewone basisgoederen als energie, gewoon water, veiligheid, voedsel, onderwijs. natuur zijn verdienmodellen geworden door de piepkleine smerige rijke groep hypocrieten die hun hals niet vol genoeg kunnen krijgen.
  Rijk wordt steeds rijker en arm wordt steeds armer.
  Maar wel elektrische auto moeten kopen en hun huizen tegen grote kosten moeten verbouwen om de planeet te redden die door de praktijken van dezelfde elite naar de afgrond gebracht is.
  Tot nu toe houdt voetbal en Netflix de meute nog rustig.
  Maar als het volk begint te beseffen dat zowel in binnen en buitenland het dezelfde groep mensen is die de wereld op zijn kop zet met hun praktijken, die zorgen voor miljoenen doden bij onschuldige burgers dan zijn de rapen gaar.
  En nu wil die groep mensen ook nog een de dienstplicht invoeren zodat de gewone burgers ook nog eens oorlog gaat voeren om hun belangen te beschermen.
  En stel de strijd wordt gewonnen. Wat is dan de toekomst ? Je leven lang werken, Je leven lang leren, U zult niks bezitten en gelukkig zijn. 100 liter water per dag per persoon, 15 minuten steden om te leven….enfin. Echt iets dat het vechten niet waard is.
  Hoepel maar op met je dienstplicht en vecht daar maar zelf voor, mafklappers.

  • De gewone mensen juichen als klapvee voor hun eigen vernietiging. Netto nul co2 = netto nul leven. Zonder co2 sterft alles. Met netto nul co2, wordt de planeet een gaskamer. Geen co2, geen planten/bomen. Geen planten/bomen, geen zuurstof. Ze laten ons onszelf vernietigen!!!

   Netto nul co2 = netto nul leven!!!

   Maar deze basis natuurkunde wordt door iedereen over het hoofd gezien. Hun complete kaartenhuis steunt op dit verhaal. En niemand praat erover… want we zijn allemaal druk met allerlei psyops.

   • Dank voor je bevestiging. Soms vraag je je weleens af, of ik de enige ben die deze simpelheid inziet? Als je het verteld aan de schaapjes, staan je zo vreemd aan te kijken….. Dan roepen ze… kijk om je heen, het gaat slecht met de wereld…..ik zie geen klimaat probleem maar milieuproblemen, afval wat we ergens dumpen waar maar mogelijk is.

 4. Dat is ook hun bedoeling, als een land in verval is kunnen zij ons onder controle krijgen. Zonis hun denkwijze. Heel academisch met geen greintje verstand van die boer die al 300 jaar zijn grond in de familie houd door inteelt te plegen en die zelfde boer slaat met een hamer op de kop van d jong en rutte als ze aan zijn grond zitten. Dat weet ik nu voor een feit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in