Noah Brooks / Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia / (CC BY-SA 2.0 DEED)

Oekraïne probeert Rusland te kwetsen door zijn raffinaderijen aan te vallen. Maar de aanvallen hebben niet het gewenste effect op Rusland. De Russische reactie echter, in de vorm van aanvallen op Oekraïne om de energievoorziening uit te schakelen, brengt de staat ernstig in gevaar, schrijft Bernhard.

Vandaag ging de Russische Federatie door met de energievoorziening uitschakeling van Oekraïne:

Als gevolg van een massale Russische raketaanval in de nacht van 11 april werd de thermische centrale Trypillya in de regio Kiev volledig vernietigd.

De thermische centrale Trypillia, gelegen in de stad Ukrainka, werd in 1973 in gebruik genomen en werd de krachtigste elektriciteitscentrale in de regio Kiev. Het was ook de grootste leverancier van elektriciteit aan de regio’s Kiev, Tsjerkasy en Zhytomyr.

Sinds de Zmiyevskaya TPP in de regio Kharkiv op 22 maart volledig werd verwoest en Russische troepen op 25 juli 2022 de Uglegorsk TPP in de regio Donetsk bezetten, heeft Centrenergo 100% van zijn elektriciteitsproductie verloren.

Na de volledige vernietiging van de Trypillya TPP, herinnert het netwerk zich de verklaring van Centrenergo van augustus 2023 dat de faciliteit is uitgerust met fysieke bescherming “op 100%”.

Tegelijkertijd werd gemeld dat 70% van het werk aan de Zmievskaya TPP was voltooid. Deze faciliteit werd in maart van dit jaar ook vernietigd door beschietingen.

DTEK, een ander energiebedrijf in Oekraïne, meldde ook aanzienlijke verliezen:

Tijdens de raketaanval begin 11 april viel Rusland twee thermische centrales aan die eigendom zijn van het bedrijf DTEK (de grootste particuliere energie-investeerder van Oekraïne), waarbij de apparatuur daar ernstig werd beschadigd.
Bron: DTEK persdienst

Details: “Na de aanval zijn de elektriciteitsingenieurs onmiddellijk begonnen met het elimineren van de gevolgen en het herstellen van de apparatuur. Volgens de eerste berichten waren er geen slachtoffers”, aldus de verklaring.

Sinds het begin van de grootschalige invasie zijn de thermische centrales van DTEK bijna 170 keer aangevallen.

Naast de stroomvoorzieningen waren de Russische aanvallen ook gericht op delen van het nationale elektriciteitsdistributienetwerk:

Rusland heeft de onderstations en opwekkingsfaciliteiten van Ukrenergo in de oblasten Odesa, Zaporizhzhia, Lviv, Kharkiv en Kyiv beschadigd als gevolg van een massale raketaanval in de nacht van 10 op 11 april (Ukrenergo is de beheerder van het elektriciteitstransmissiesysteem in Oekraïne).

Europa’s grootste ondergrondse opslagfaciliteit voor aardgas in het westen van Oekraïne werd ook aangevallen:

In de nacht van 11 april vielen Russische kruisraketten van verschillende klassen en drones twee kritieke energie-infrastructuurfaciliteiten in de regio Lviv aan.
Dit heeft het hoofd van de Lviv OVA Maxim Kozitsky bekendgemaakt.

“Het gaat om een infrastructuurfaciliteit voor gasdistributie in het district Stryi en een elektrisch onderstation in het district Chervonograd. Er ontstonden branden. Ze werden snel geblust door brandweerlieden. Er waren geen slachtoffers. Alle levensinstandhoudingssystemen in de regio Lviv werken normaal,” zei Kozytsky.

De ondergrondse opslagfaciliteit wordt gedeeltelijk gebruikt door West-Europese bedrijven. Maar zonder het pomp- en distributiesysteem aan de oppervlakte wordt de ondergrondse faciliteit, en alles wat erin is opgeslagen, nutteloos.

  Nee, Poetin is de oorlog in Oekraïne niet begonnen

Rusland heeft geen van de kerncentrales in Oekraïne aangevallen. Deze centrales, en een beperkte import van elektriciteit uit West-Europa, kunnen nog steeds een minimum aan basisbelasting-elektriciteit leveren aan het land. Maar pieken in het verbruik, die gewoonlijk worden opgevangen door de nu vernietigde thermische en hydro-elektrische centrales, zullen het systeem onder druk zetten. Aanzienlijke black-outs zijn dan onvermijdelijk.

Aleksej Arestovitsj, voormalig adviseur van de president van Oekraïne, is hier niet blij mee:

De Russen schakelen consequent onze energieopwekking – waterkrachtcentrales en thermische centrales – uit.

Er werd meer dan 50 miljard UAH uitgetrokken om de centrales te beschermen.

Dit is hetzelfde bedrag als volgens de NBU, Oekraïners verzamelde defensie donaties in twee jaar.

Ik stel vragen aan onze leiders:

 • Hoe en waaraan is het geld besteed?
 • Waarom zijn er de afgelopen twee jaar geen alternatieve opwekkingscircuits gecreëerd – er zijn geen gasgestookte energiecentrales gekocht?
 • Waarom hebben jullie twee jaar lang niet geluisterd naar de experts, die al in mei 2022 voorspelden wat er ging gebeuren en aanboden om twee jaar lang te handelen en niet te kloten en te publiceren?

Energie is de basis van het leven van het land. Als er geen energie is, is er niets.

We houden ons nog steeds staande, dankzij de energiebrug met de EU en kerncentrales, maar het vooruitzicht dat sommige regio’s wekenlang zonder elektriciteit zullen zitten (en dus zonder productie en opslag van voedsel in de zomer!) komt steeds dichterbij.

Noch Arestovich noch andere commentatoren in Oekraïne erkennen dat de Russische campagne om het land van energie te ontdoen een direct gevolg is van Oekraïense aanvallen op de infrastructuur in Rusland.

De dagelijkse rapporten van het Russische Ministerie van Defensie hebben dit meerdere malen benadrukt:

Als reactie op de pogingen van het regime in Kiev om Russische olie- en gas- en energievoorzieningen te beschadigen, hebben de strijdkrachten van de Russische Federatie een massale aanval gelanceerd op Oekraïense brandstof- en energievoorzieningen met lange afstand-precisiewapens voor de , lucht- en zeewapens, evenals onbemande luchtvaartuigen. De doelen van de aanval zijn bereikt. Alle objecten zijn geraakt.

Als gevolg daarvan werd het werk van Oekraïense militaire industriebedrijven verstoord, werd de overbrenging van reserves naar gevechtsgebieden verstoord en werd de levering van brandstof aan eenheden en militaire eenheden van de Oekraïense strijdkrachten belemmerd.

Oekraïne heeft gedurende meerdere weken drones ingezet om olieraffinaderijen diep in Rusland aan te vallen. Zelfs nadat het de eerste Russische reacties ontving in de vorm van hernieuwde aanvallen op zijn energiefaciliteiten, stopte het niet.

  Rusland erkent afgescheiden republieken van Oekraïne, terwijl de V.S. de regio tracht aan te wenden voor een wereldoorlog

De VS heeft gezegd dat ze niet blij zijn met de Oekraïense aanvallen op Russische oliefaciliteiten, omdat ze zouden kunnen leiden tot een stijging van de wereldwijde benzineprijzen, wat de kans op herverkiezing van president Biden zou kunnen verkleinen.

Gisteren nog uitte de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin opnieuw kritiek op dergelijke aanvallen:

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat de recente drone-aanvallen van Oekraïne op Russische olieraffinaderijen een “domino-effect” hebben dat de wereldwijde energiesituatie zou kunnen beïnvloeden en stelde voor dat Kiev zich in plaats daarvan zou richten op “tactische en operationele doelen”.

“Deze aanvallen kunnen een domino-effect hebben op de wereldwijde energiesituatie. Oekraïne kan zich beter richten op tactische en operationele doelwitten die de huidige strijd direct kunnen beïnvloeden”, vertelde Austin dinsdag 9 april aan de Senaatscommissie voor de strijdkrachten, meldde Bloomberg.

Austin’s opmerkingen zijn de laatste bevestiging van het standpunt van Washington over Oekraïense drone-aanvallen op Russische raffinaderijen, die voor het eerst begonnen te circuleren na een artikel in de Financial Times (FT) – waarin niet nader genoemde functionarissen werden geciteerd – waarin stond dat Washington wensen had doorgegeven aan de Oekraïense inlichtingendiensten om te stoppen met het aanvallen van Russische olieraffinaderijen uit angst voor stijgende ruwe prijzen en vergelding.

Omdat de regering Biden Oekraïne geen geld en wapens meer kan geven, heeft ze veel van haar invloed op Oekraïne verloren.

Ze is er ook niet in geslaagd om haar zaakjes op een rijtje te zetten. Opmerkelijk is dat de secretaris-generaal van de NAVO, gewoonlijk een woordvoerder van het Amerikaanse beleid, een standpunt inneemt dat tegengesteld is aan wat de Amerikaanse minister van Defensie zegt:

Olieraffinaderijen op Russisch grondgebied zijn “legitieme” doelen voor Oekraïense drone-aanvallen, stelde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg tijdens een gezamenlijke persbriefing met de Finse president Alexander Stubb op 10 april.

Stoltenberg herhaalde dat Oekraïne het recht heeft zichzelf met militaire middelen te verdedigen.

“Oekraïne heeft het recht om legitieme militaire doelen buiten het grondgebied van hun land aan te vallen om zichzelf te verdedigen,” zei de secretaris.

The Economist prijst de Oekraïense aanvallen, maar merkt op dat de beoogde gevolgen, zoals een benzinetekort in Rusland, waarschijnlijk niet zullen plaatsvinden:

  Zwitserland zet de trend: Wie zijn verwarming te hoog zet, wordt in de gevangenis gegooid

De regering heeft de prijzen onder controle gehouden door de export van benzine vanaf 1 maart voor zes maanden te verbieden en door een deal te sluiten met Wit-Rusland, het land dat Rusland als klant heeft. Rusland importeerde in de eerste helft van maart 3.000 ton brandstof uit Wit-Rusland, tegenover nul in januari. Omdat ze vrezen dat dit niet genoeg zal zijn, hebben ambtenaren ook het naburige Kazachstan gevraagd om een derde van zijn reserves opzij te zetten, wat neerkomt op 100.000 ton, mocht Rusland die nodig hebben, aldus Reuters.

Rusland zal ook geen inkomsten verliezen:

De regering zal zelfs wat geld besparen door minder subsidies per vat uit te betalen aan raffinaderijen. Rusland verdient het meeste geld met belastingen op grondstoffen. En omdat deze worden geheven als royalty’s aan de bron, maakt het de regering niet uit of olie wordt geëxporteerd als ruwe olie of als geraffineerde brandstof, zegt de heer Vakulenko. Zolang Rusland ruwe olie kan exporteren, kan het royalty’s innen.

Samengevat:

 • De Oekraïense aanvallen op Russische raffinaderijen hebben niet de gewenste secundaire effecten op Rusland. Brandstof is goedkoop verkrijgbaar en het staatsinkomen uit grondstoffen blijft hoog.
 • De aanvallen van Oekraïne op Rusland zijn de vermeende reden die Rusland opgeeft voor de energie-ontmanteling van Oekraïne.
 • De NAVO en het Amerikaanse defensie-apparaat hebben geen consistent standpunt.
 • De wereldwijde brandstofprijzen stijgen en schaden de campagne-inspanningen van Biden.
 • Oekraïne wordt nog steeds van energie ontdaan.

Je zou kunnen denken dat de negatieve effecten van het bovenstaande significant genoeg zijn om tot een verandering van beleid te leiden.

Hoe komt het dat ik die niet verwacht te zien?


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

“Als Europa wordt aangevallen, zullen we jullie nooit komen helpen” – EU-topambtenaar citeert TrumpVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBloed, chaos en verval: dit zijn de vruchten van ongebreidelde westerse hoogmoed
Volgend artikelOekraïense parlementsleden stemmen om troepen te dwingen te blijven vechten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

 1. Er wordt gekissebis over wie het licht uit doet.!
  In tussen is Rusland bezig de schakelaars uit te zetten.!
  Het Failliete Westen is niet alleen Failliet.
  Maar ook nog eens “VERSCHRIKKELIJK DOM”……!!!!!!!

  • 👍🤗😂🤣😂🤣…ja echt vreselijk DOM…doet me nog denken aan Dom, Dommer, Domst…ik moest zo lachen omdat je artikel kort én bondig is…en zo echt super GRAPPIG is..👏👏👏♥️🇷🇺🌹

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in