M777 Light Towed Howitzer in dienst van de 10th Mountain Division ter ondersteuning van Operation Enduring Freedom, provincie Logar, Charkh District, Afghanistan. © Jonathan Mallard (CC BY 2.0)

Na wekenlang de VS en andere NAVO-leden te hebben opgejaagd over zijn behoefte aan zware wapens ter verdediging tegen de aan de gang zijnde “speciale militaire operatie” van Rusland, lijkt de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, zijn wens ingewilligd te zien, schrijft Scott Ritter.

Het Amerikaanse Congres heeft op 28 april wetgeving goedgekeurd die een uit het Tweede Wereldoorlog-tijdperk stammende wet nieuw leven inblaast, waardoor de VS snel wapens in bruikleen aan Oekraïne kunnen leveren.

Met een stemming van 417 tegen 10 heeft het Huis van Afgevaardigden de herziene 80 jaar oude wet naar het bureau van president Joe Biden gestuurd, waar hij ze naar verwachting zal ondertekenen (de Amerikaanse Senaat had de wetgeving eerder unaniem goedgekeurd).

“Het aannemen van die wet stelde Groot-Brittannië en Winston Churchill in staat om te blijven vechten en het fascistische nazi-bombardement te overleven totdat de Verenigde Staten aan de oorlog konden deelnemen,” zei afgevaardigde Jamie Raskin, een Democraat uit Maryland die in de loop der jaren een voortrekkersrol heeft gespeeld op het gebied van anti-Russische wetgeving. “President Zelensky heeft gezegd dat Oekraïne wapens nodig heeft om zichzelf te kunnen handhaven, en president Biden heeft aan die oproep gehoor gegeven.”

De actie van het Congres volgt op de goedkeuring door President Biden van een extra $33 miljard aan militaire hulp bovenop de bijna $3 miljard die reeds aan Oekraïne is verstrekt sinds het begin van het conflict met Rusland. Terwijl veel van de eerdere wapentransporten gericht waren op lichte wapens, zoals antitankraketten en draagbare luchtverdedigingssystemen, legt het nieuwe steunpakket de nadruk op zware wapens, zoals houwitsers en gepantserde gevechtsvoertuigen, die Oekraïne nodig heeft om in de strijd vernietigd of beschadigd materieel te vervangen.

Generaal Omar Bradley, een befaamd Amerikaans militair bevelhebber tijdens de Tweede Wereldoorlog die meer dan een paar dingen wist over het doden van nazi’s, zou gezegd hebben: “amateurs praten over strategie, professionals praten over logistiek.” Voor elk stuk zwaar materieel dat het Oekraïense leger zal ontvangen als onderdeel van deze massale toevloed van militaire hulp van de VS, is er de onuitgesproken maar kritieke realiteit van de kwestie van onderhoud en duurzaamheid. Eenvoudig gezegd: als het kapot is, kun je het niet gebruiken. En militair materieel gaat kapot – vaak – vooral wanneer het wordt blootgesteld aan de spanningen en de stress van de eindeloze moderne strijd.

  VS pers: Amerikaanse MLRS HIMARS voldeed niet aan de verwachtingen van het Oekraïense leger

Neem nu de M777 155mm gesleepte houwitser die de VS aan Oekraïne leveren – ongeveer 90 in totaal. De M777 was bedoeld als een lichtgewicht, gemakkelijk te vervoeren vervanger van het werkpaard M198 houwitser, dat door het Amerikaanse leger en de mariniers gebruikt werd van midden jaren 1980 tot midden jaren 2000, maar bij het ontwerp werden offers gebracht om het gewicht te verminderen, wat onder gevechtsomstandigheden resulteerde in “ernstige problemen met metaalmoeheid, instabiliteit tijdens het vuren, en schade door terugslag, die snel duidelijk werden,” volgens een informatieblad over het systeem. Veel van de problemen waarmee de M777 te kampen heeft, draaien om de materialen die bij de productie ervan gebruikt worden.

“Er zijn veel problemen met het gebruik van titanium in plaats van staal,” merkt het informatieblad op, “geworteld in het feit dat titaniumlegeringen, hoewel ze even sterk zijn, veel minder flexibel zijn (waardoor ze vatbaarder zijn voor metaalmoeheid).” Bovendien concludeert het informatieblad dat “dit artilleriestuk te licht is voor de krachtige 155 mm munitie. Hoe lichter een wapen is dat een bepaald projectiel en een bepaalde drijflading afvuurt, hoe heviger de terugslag is. Dit heeft ertoe geleid dat de terugslag-absorptiemechanismen in de M777 in gevechtsomstandigheden gevaarlijk snel verslijten.”

De ervaring van het Amerikaanse leger in het National Training Center, in Fort Irwin, Californië, leert dat de gevechtsefficiëntie van een met M777’s uitgeruste artillerie-eenheid rond de vierde dag van de operaties begint af te nemen, voornamelijk ten gevolge van onderhoudsproblemen. Als deze problemen niet worden opgelost, kan een met M777’s uitgeruste eenheid binnen een week volledig ineffectief zijn. De oplossing van het Amerikaanse leger – uitgebreid onderhoud te velde, ondersteund door het naar voren sturen van cruciale reserve-onderdelen en hoog opgeleid personeel – kan alleen uitgevoerd worden door eenheden die daarvoor opgeleid zijn, en die over de logistieke infrastructuur beschikken om dat mogelijk te maken.

  Een oorlog met Rusland zou anders zijn dan alles wat de VS en de NAVO ooit hebben meegemaakt

Het Oekraïense leger, dat in het opleidingscentrum van het Amerikaanse leger in Grafenwoehr, Duitsland, een opleiding over het M777-systeem volgt, zal zich vooral bezighouden met de zware eisen die het gebruik van de M777 aan de manschappen stelt (waarvoor een bemanning van acht man nodig is, in tegenstelling tot de bemanning van vijf man van de M198), en niet met de vraag hoe het systeem in de strijd onderhouden moet worden. Maar zelfs als deze wapens de frontlinies halen, zal de complexiteit van het systeem zorgen voor een inefficiënte werking, die er vroeg of laat toe zal leiden dat de M777 houwitser het begeeft zonder dat er middelen zijn om hem te repareren.

In Vietnam leed de M113 aanzienlijke verliezen, bij de infanterie kreeg deze gepantserde personeelsdrager de bijnaam “aluminium doodskist”.

De logistieke problemen van de M777 doen zich voor bij elk stuk zwaar militair materieel dat de VS en hun NAVO-bondgenoten aan Oekraïne leveren, van 200 verouderde M113 pantserwagens uit het Vietnam-tijdperk (waarvan de 6V53 Detroit tweetakt zescilinder dieselmotoren met Allison TX100-1 automatische transmissies met drie versnellingen niets gemeen hebben met wat er in het Oekraïense militaire arsenaal te vinden is, wat betekent dat er in Oekraïne niemand gekwalificeerd is om ze te onderhouden of te repareren) tot de 50 verouderde Gepard luchtafweergeschutvoertuigen uit het 1960-tijdperk die door Duitsland gestuurd zijn (met aparte motoren voor de aandrijving en de energievoorziening van de geschutskoepel, waardoor de onderhoudshoofdpijn verdubbelt). De VS en de NAVO schijnen er genoegen mee te nemen Oekraïne te voorzien van oud, versleten (verouderd is hier het sleutelwoord) materieel, dat onder gevechtsomstandigheden vrijwel zeker snel stuk zal gaan en waarvoor Oekraïne geen logistiek ondersteuningsplan heeft.

  De militaire achteruitgang van Groot-Brittannië legt de ineenstorting van de geloofwaardigheid en het vermogen van de NAVO bloot

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis, bracht onlangs een bezoek aan Oekraïne, waar zij president Zelensky zei: “Amerika staat achter Oekraïne. Wij staan achter Oekraïne tot de overwinning is behaald,” en voegde eraan toe: “Onze inzet is er voor u te zijn tot de strijd gestreden is.” Het bezoek van Pelosi is afgeschilderd als een teken dat de regering-Biden, door Oekraïne het zware wapentuig te leveren waarom het gevraagd heeft, vastbesloten is Oekraïne te laten zegevieren in het voortdurende conflict met Rusland. Maar de werkelijkheid is heel anders: door Oekraïne uitrusting te geven die vrijwel zeker kapot zal gaan kort nadat het de strijd is ingegaan, en waarvoor Oekraïne geen infrastructuur heeft om ze te onderhouden en te repareren, doen Biden en Pelosi niet veel meer dan het Oekraïense leger zelfmoordpillen geven en het voeding noemen.

Met vrienden als deze, heeft men geen vijanden nodig.

Scott Ritter is een voormalig inlichtingenofficier van het US Marine Corps en auteur van “SCORPION KING: America’s Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump. Hij diende in de Sovjet-Unie als inspecteur die het INF-verdrag uitvoerde, in de staf van generaal Schwarzkopf tijdens de Golfoorlog, en van 1991-1998 als wapeninspecteur van de VN.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Rusland verliest de oorlog!” Echt? Is het “masterplan” van Poetin naar de knoppen, of loopt het op rolletjes voor het Kremlin?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHongarije kondigt veto op olie-embargo aan: “Wij zullen niet toestaan dat het Hongaarse volk de prijs voor de oorlog betaalt”
Volgend artikelOekraïne is een dood land dat wandelt (Video’s 18+)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. In de jaren 80 stonden er 48 gEpard “Pruttels” op legerplaats Seedorf.
  Die hebben daar jaren gestaan zonder inzetbaar te zijn.
  “Hulp” is een relatief begrip.

  Wat betreft Nederlands materiaal: het is slecht onderhouden door vaak onkundig personeel en niemand geeft iets om het ter beschikking gestelde materiaal, dus slopen is de norm.
  Een mentaliteit die zo fnctioneerd komt tot niks.
  Nu ruim 40 jaar na dato is dit niet veranderd maar zelfs erger geworden: soldaten zijn op een voetstuk geplaats waar ze niet horen. Window dressing….

 2. Het laat zien dat de regeringen totaal niet begaan zijn met de soldaten die ze alleen als kanonnenvoer nodig hebben.

  Nog meer oorlogstuig verlengt de toch al verloren oorlog alleen maar en zal nog bloediger worden met nog meer slachtoffers maar goed dat interessant de elite geen ene moer.

 3. Afghanistan:

  Wie deden daar voor de Amerikanen het vuile en gevaarlijke werk de ingehuurde contractors 15000/20000 stuks .
  Waar zitten die mensen nu allemaal op het strand aan een zwaar verdiende borrel of hebben ze een nieuwe oorlog gevonden?
  Onze Nederlandse PHB 2000 eenheden waren ook in Afghanistan ,wat deden die daar en met wie werkte die samen?
  En nu moeten er met geweld M777 en PHB2000 systemen daar naar toe , zouden er mensen/contracters om hun oude vertrouwde onder steuning vragen?

  Ik vraag me gewoon af waar de voor de VS in Afghanistan werkende contractors/ huurlingen nu aan het werk zijn?

 4. Tegenstanders van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zullen een poging doen om de regering in Oekraïne te veranderen en hem beschuldigen van een nederlaag in Marioepol. Dit standpunt werd geuit door de plaatsvervanger van de Verkhovna Rada van Oekraïne Illia Kiva, die op 10 mei van zijn mandaat werd beroofd.

  Degraderen: Moskou is bereid om met Oekraïne te praten, maar niet met zijn president
  Waarom Rusland niet langer met Volodymyr Zelensky wil omgaan
  De voormalige parlementariër zei dat de reden voor de beschuldiging van het staatshoofd de talrijke doden van soldaten van de strijdkrachten van Oekraïne (AFU) in de regio Loehansk zal zijn.

  “Na de vernietiging van de groep van de strijdkrachten van Oekraïne in Marioepol en de omsingeling, de feitelijke nederlaag van de Oekraïense troepen, en dit zijn duizenden nieuwe slachtoffers in de regio Loehansk, zullen de tegenstanders van Zelensky proberen hem van de macht te verwijderen en duizenden Oekraïense soldaten beschuldigen die werden gegooid om te sterven of gewoon werden afgeschreven,” schreef Kiva in het Telegram-kanaal.

  Hij voegde er ook aan toe dat het kantoor van Zelensky het gevaar van een militaire staatsgreep begrijpt en al repressies voorbereidt tegen degenen die de Oekraïense autoriteiten bedreigen.

  • Kan maar zo gebeuren; b.v. als iemand een videootje op internet zet van Hunter Biden–of van Biden zelf–terwijl hij sex heeft met kindertjes….

   Maar niet Biden, maar Brussel en Den Haag voeren europa naar de afgrond. Hun slaafse volgszaamheid aan Biden en Adolfina Merkel/leyten is een van de redenen–ze hebben nog steeds een natte droom van das Vierte Reich….

 5. -Aandelen oorlogsmateriaal schieten omhoog… goh.
  -Vele foute lieden investeren daarin… goh
  -Oorlog materieel betaald door de belastingbetaler! echter mensen die de aandelen kopen worden er rijk van, niet de belasting betaler.
  -Verouderd of vers materieel sturen naar Ukraine = weer meer geld in het laatje van Oorlogs materiaal makers want het moet ook weer aangevuld worden… via belastinggelden maar zei en aandeelhouders worden er rijk van, veelal diezelfde lui die het erop aan sturen van… zo zo triest allemaal en het blijft maar doorgaan, ondertussen grote delen van de wereld in ellende meezuigende.

 6. Zoals gezegd: uit EU, uit euro, grenzen dicht, uit Nato, Islam verbieden en moskeetjes slopen, ander politiek systeem, assylanten die na een jaar nog werkloos zijn met familie retour land van herkomst, export gast stoppen.

  Note: gas kost 0,025 euro afgeleverd aan huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in