De VS heeft een slim bedrijfsmodel opgezet dat eens te meer zijn twijfelachtige rol in het conflict tussen Oekraïne en Rusland aantoont: in tegenstelling tot de Europese wapengeschenken worden hun wapens aan Oekraïne niet gratis geleverd of direct pro forma verkocht, maar “geleased” aan Kiev – met het kleine minpuntje dat de Europeanen de leasetermijnen mogen betalen.

Onlangs nog verklaarde Wolfgang Grupp, het hoofd van de in Burladingen gevestigde kledingfabrikant Trigema, in een interview dat de VS “de enige winnaar” was van de oorlog in Oekraïne. Dat hij niet helemaal ongelijk heeft, blijkt uit het feit dat mensen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zich nu al zorgen maken dat Oekraïne niet langer in staat zal zijn de waanzinnige hoeveelheid wapens te betalen die het van Amerika ontvangt, bericht

Maar dat zal niet gebeuren: want uiteindelijk draagt de EU het aansprakelijkheidsrisico – en de lopende kosten. In september vonden in de marge van de Algemene Vergadering van de VN verschillende bijeenkomsten plaats waarbij vertegenwoordigers van de VS en de Oekraïense premier Denys Shmyhal druk uitoefenden op de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, om Brussel zover te krijgen dat het 3,5 miljard euro per maand aan Kiev zou overmaken.

Subsidies en leningen vanuit Washington’s positie zeer welkom

Expliciet moet dit gebeuren zodat de Oekraïense regering op haar beurt de Amerikaanse wapens kan betalen. Volgens Schmyhal moet dit “zo snel mogelijk” gebeuren. Subsidies en leningen zijn ook welkom.

Van de negen miljard euro die de EU Oekraïne had beloofd, is blijkbaar slechts één miljard uitbetaald; nog eens vijf miljard zou voor eind september binnenstromen, de rest voor het einde van het jaar. Amerikaanse functionarissen gaven de EU het sluwe advies dat het beter zou zijn het geld niet als leningen maar als niet-terugvorderbare subsidies te geven. Daartoe moet een mechanisme worden opgezet dat automatisch geld in de Oekraïense begroting pompt.

  De westerse wereld is aan het desintegreren in corruptie en losbandigheid

Huur- en leenrecht als model

De Oekraïense begroting wordt momenteel bedreigd door het verlies van doorvoervergoedingen voor mislukte gasleveringen, die het Russische staatsbedrijf Gazprom weigert te betalen. Dit is de reden voor een juridisch geschil voor een arbitragehof, dat Rusland echter niet erkent. Zodat de VS zich geen zorgen hoeven te maken over hun geld, wordt de EU nu geacht de liquiditeit van Oekraïne te garanderen. De wapenleveranties van de VS vinden plaats op basis van een lease- en leenwet, die gebaseerd is op een overeenkomst die vergelijkbaar is met de overeenkomst die de VS in 1941 met Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie sloot.

Concreet betekent dit dat de geleverde goederen officieel slechts worden uitgeleend of geleased en aan het einde van de oorlog moeten worden teruggegeven. Aangezien ze echter meestal vernietigd of beschadigd zijn, hebben ze geen waarde meer.

Hulpgeld dreigt naar dubieuze kanalen te sijpelen

Vanwege de gigantische corruptie in Oekraïne vreest de EU echter terecht dat het geld naar dubieuze kanalen zal doorsijpelen. Amerikaanse congresleden hebben ook opgeroepen tot strengere controles op wapenleveranties.

Maar uiteindelijk zal de EU zeker betalen – en de VS zullen een enorme deal sluiten, Oekraïne, dat even corrupt als verarmd is, zal massaal worden herbewapend, en een berg wapens en geld zal verloren gaan. Zo niet veel meer.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

West-Europa staat nu voor “TOTALE FINANCIËLE INEENSTORTING” – deskundigen en analisten luiden dringend de alarmklokVolg Frontnieuws op Telegram

  De catastrofale mislukkingen van de regering Biden motiveren meer mensen dan ooit om zich voor te bereiden op een Apocalyps

Lees meer over:

Vorig artikelEen oorlog die Rusland gaat winnen
Volgend artikelRuslands 2e golf aanval op Oekraïne lijkt nu aanstaande; Biden voert ECONOMISCHE oorlog tegen China’s halfgeleiderindustrie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Niks nieuws.
  De VS heeft altijd andere werelddelen beroofd geplunderd en in een zekere staat van ontwikkelingstraagheid gehouden omzichzelf dmv de geldpijplijn alle luxe te veroorloven.
  Niks nieuws onder de Europese zon.
  Ook im bengrootgebracht met. Het idee dat Amerika zo goed is. Nee dat is niet zo!
  Neem nog even die ‘geweldige’ Marshall hulp.
  Dertigvoudig terugbetaald? Zal wel.
  Oh ja de benzine daar in de jaren 60 ev 4 dollarcent per liter.
  En hier toen 65 guldencent.. Hoezo roof.
  In een tijd waarin wij de grote gezinnen groot brachten. Niet zielig maar scheef!

 2. Beste mensen

  Maar ……
  Wat nou als Oekraïne word ingelijfd door Rusland ?
  Weg alle schulden

  Arme stakker Europa

  Bay Bay Zwaai Zwaai
  Dag Amerikaanse Bloed kleef Dollars

  Als meneer Putin deze optie gebruikt dan is Amerika verkocht
  En Heel Europa Bankroet

  De Enige verliezer is die stoere SS sers Europa

  Dank U

 3. Oekraïne schulden terugbetalen?
  Geen probleem, er is genoeg…
  alle vruchtbare gronden, pesticidevrije zwarte aarde, nog meer biolabs voor Hunter Biden.
  Ruimte zat voor nucleaire opslag, raketten en VS militaire bastions.
  Ruimte zat voor megabedrijven, Monsanto Bayer, enz enz.
  Speelveld voor corrupte oliegarchen.
  Geen arbeidswetgeving, uitbuiting en slavernij.
  Leve de democratie.
  De VS heeft dat al allemaal geclaimd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in