ISIS-strijder neemt een selfie met een brandende M1A1M Abrams in Ramadi, juni 2014.

Amerikaanse M1 Abrams tanks die Washington heeft besloten als militaire hulp aan Kiev te overhandigen, vertonen zwakheden waardoor ze tijdens het conflict in Irak konden worden uitgeschakeld met Sovjetwapens, waaronder T-55 tanks, vertelde pantserdeskundige, promovendus Militaire Wetenschappen, gepensioneerd kolonel Sergej Suvorov donderdag aan TASS.

M1 Abrams tanks kunnen ook nauwelijks worden gerepareerd in het veld en zijn zwak geschikt voor operaties op stofrijk terrein zoals in Oekraïne, voegde de expert eraan toe.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde op 25 januari aan dat Washington 31 M1 Abrams tanks zou overhandigen aan het regime in Kiev. Eerder hadden Duitsland en Polen besloten Leopard 2 tanks van Duitse makelij aan Oekraïne te leveren. Ook werd gemeld dat het Verenigd Koninkrijk Challenger 2 tanks aan Kiev zou overdragen.

Abrams koepel doorboord door T-55 granaat

Abrams-tanks hebben herhaaldelijk hun kwetsbaarheid bewezen tijdens de vijandelijkheden in Irak, aldus de deskundige.

“Zoals de gevechtservaring in Irak laat zien, gingen ze in vlammen op. De koepel van de tank werd doorboord door een 100 mm pantserdoorborend projectiel met stompe neus, afgevuurd door een T-55 tank. Het is voorgekomen dat Abrams-voertuigen werden getroffen door automatische snelvuurkanonnen van zowel Bradley als onze BMP-2 infanteriegevechtsvoertuigen.”

Er zijn ook gevallen bekend waarbij de Amerikaanse tank werd vernietigd door de eerste Sovjet-modificaties van T-72 tanks die oude granaten afvuurden “die uit operationeel gebruik waren genomen nog voordat het Abrams-concept was bedacht,” zei Suvorov.

De expert wees ook op de gevallen waarin Abrams tanks werden weggevaagd door RPG-7 anti-tank granaatwerpers.

Een extra krachtbron in het achterste deel van de koepel om moderne elektronische systemen aan te drijven is een ander zwak punt van latere Amerikaanse tankmodificaties, zei de expert.

  Ursula von der Leyen: "Bereid zijn om voor het Europese perspectief te sterven"

“Het is bedekt met bepantsering die bestand is tegen kogels van aanvalsgeweren, maar is kwetsbaar voor een 12,7 mm DShK-machinegeweer. Het werd geraakt door een DShK en zijn motor werd verbrijzeld, olie en brandstof gingen in vlammen op en liepen naar de eronder gelegen hoofdmotor. De hoofdmotor vloog in brand en daarna ging de tank zelf in vlammen op en brandde uit,” zei hij.

De Amerikaanse tank heeft bijna geen kans als hij een duel aangaat met Russische tanks, zei de expert.

“Als een Abrams op grote afstand opduikt, zal een T-72 of een T-90 een antitankraket afvuren en we kunnen zeggen dat de Abrams zelfs geen kans heeft om een schot af te vuren, omdat zijn vuurbereik dat niet toelaat,” legde hij uit.

De uiteindelijke efficiëntie van de Amerikaanse tank hangt echter af van de vaardigheden van de commandant om hem te bedienen en van getrainde bemanningen, zei de deskundige.

Structurele en operationele gebreken

Afgezien van de noodzaak om Abrams-tanks te vullen met zuiver vliegtuigbrandstof, hebben ze ook ernstigere operationele gebreken. Ze kunnen met name niet in het veld worden gerepareerd , zei de deskundige.

“Reparaties zijn een groot probleem. Als er iets kapot gaat in de krachtbron, moet deze uit de tank worden getrokken, naar een speciale reparatiewerkplaats met deskundig personeel worden gebracht, worden losgekoppeld van de versnellingsbak en pas daarna worden gerepareerd,” zei Suvorov.

Het luchtinlaatsysteem van Abrams-tanks van Amerikaanse makelij is nog een kwetsbaarheid, aldus de expert.

“Ze hebben een luchtfilter dat werkt zoals in motorvoertuigen: als het verstopt raakt, moet het worden verwijderd en schoongemaakt. Ondertussen zijn al onze tanks uitgerust met cycloonstofafscheiders die vrij slimme apparaten zijn,” aldus de deskundige, die eraan toevoegde dat een Abrams-filter volstond voor slechts 15 minuten beweging van de tank over stoffig terrein tijdens de campagne in Irak.

  Westerlingen die juichen voor Prigozjin willen een nieuwe wereldoorlog

Dit kan een grote hindernis zijn bij het inzetten van Abrams-tanks in de zone van de speciale militaire operatie in Oekraïne, waarschuwde de deskundige. “Het is nog steeds mogelijk om in de winter te opereren, maar de zomer in Oekraïne is behoorlijk stoffig,” zei hij.

De vuursnelheid van de Abrams daalt na de eerste drie of vier schoten door zijn aparte laadsysteem. Ten tweede is het principe ervan in het Amerikaanse voertuig inferieur aan dat in andere westerse tanks en zal het de efficiëntie van de bemanning verder verminderen, merkte de expert op.

“In een Leopard-tank staat een lader rechtop, terwijl de ontwerpers van de Abrams de hoogte van de tank wilden beperken en een lader in het voertuig laag gebogen werkt, wat niet erg comfortabel is,” legde hij uit.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De crisis in Oekraïne gaat niet over Oekraïne. Het gaat over DuitslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPhreakazoid Pfizer topman gaat BERSERK wanneer hij wordt geconfronteerd door Project Veritas over ZIJN EIGEN beweringen over onderzoek naar virusmutatie en winstbejag bij vaccins
Volgend artikelWereldgezondheidsorganisatie publiceert lijst van geneesmiddelen die landen in voorraad moeten nemen “in geval van nucleaire noodsituatie”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

  • schroothandelaren hier in belgië zijn hun tankvoorraden aan het bijeenscharrelen….aangekocht voor 15.000 euro de stuk willen ze die nu TERUGVERKOPEN aan de belgische staat voor 500.000 euro het stuk (geen typo btw)….
   lol…
   hoe wanhopig moet je zijn??? :p

 1. De Amerikanen hebben er blijkbaar ook weinig vertrouwen in, ze hebben de levering toegezegd om Duitsland over de streep te duwen om leopards te leveren, maar daarna zeggen ze dat het nog een jaar duurt. Als tanks van Duitse makelij op het slagveld branden is dat minder slecht voor de klandizie van hun wapenindustrie dan dat Amerikaanse tanks dat doen.

  • Amerikaanse innovatie is toch iemand vinden met een goed idee die op/omkopen en het onder Amerikaans logo uitbrengen.
   Behalve bagger = beter schiet me eigenlijk niet veel te binnen

 2. Whahahahaha…….kan het even niet laten.

  Is dat wat ze hebben achtergelaten in hun laatste en zoveelste miskleun…..?….wow…….daar gaan die mujaheddin (of hoe dat moge heten in dat gebied) niet ver mee komen dus.

  Hoe godvergeten cynisch wou je het hebben…..!?……..het begint steeds meer op een slecht uitgevoerd spelletje RISK met een onmogelijke opdracht te lijken.

  Je kunt niet alles over een kam scheren, maar dat verdomde Amerika is gebouwd op de lijkenberg van de oorspronkelijke bevolking…….met het recht voor de nieuwkomers om te schieten op bedreiging…..
  Dus op alles waar je bang voor bent.

  He men…..dets Amerika.

  Land van bescheten misdadigers .

 3. Oorlog is niet alleen een zaak van matereaal.
  Maar mer van mensen die er mee kunnen omgaan, strategie, motivatie.

  Zie Afghanistan: die zijn volgeramd met USA wapens; gevechtsvliegtuigen helicopters, tanks, artillerie, ammo, en die rennen nu door de woestenij om iemand te zoeken die NIET onder de kapvan een auto kijkt, om te zien of er kleine paardjes onder zitten…

 4. De Oekraïners krijgen er een paar van de Amerikanen. Veel succes. Ik heb zelf 1,5 jaar bij de Cavalerie 41 Tankbat, Bergen-Hohne, West-Duitsland gediend op een Leopard 1A. Elk gepantserd voertuig is heel gemakkelijk uit te schakelen door zijn rupskettingen te vernietigen (bijvoorbeeld door een mijn). Dan staat de tank of pantserwagen stil, kan niet meer voor of achteruit en wordt vernietigd, met de bemanning er in , als die niet via het ontsnappingsluik in de bodem weg kunnen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in