Op 15 november veroorzaakte The Guardian opschudding op social media door een brief van zijn website te verwijderen die was geschreven door wijlen Al-Qaeda-leider Osama bin Laden, getiteld “Een brief aan Amerika”. De brief, die meer dan twee decennia op de site van de media-outlet had gestaan, ging in op de redenen achter de noodlottige 9/11 aanvallen op de VS, die volgens de brief een reactie waren op het onrecht van de VS in Afghanistan, Palestina en andere delen van de islamitische wereld, schrijft The Cradle.

De brief van Bin Laden ging viraal en werd massaal gedeeld door Amerikaanse jongeren op social mediaplatforms, waarbij velen het eens waren met zijn boodschap over het kwaadaardige buitenlandse beleid van de VS in West-Azië en aanzetten tot een heroverweging van de westerse narratieven die de eindeloze ‘oorlogen tegen het terrorisme’ hebben ondersteund.

Dit ongewone incident had misschien niet plaatsgevonden als Israël de bezette Gazastrook de afgelopen zes weken niet genadeloos had gebombardeerd. De Al-Aqsa Flood-operatie van het Palestijnse verzet op 7 oktober in het zuiden van Israël – en de buitenproportionele reactie van Israël daarop – heeft het mondiale sentiment tegen Israël en zijn Amerikaanse weldoener grondig omgegooid, tientallen jaren van zorgvuldig opgebouwde westerse narratieven vernietigd en de mondiale woede op de VS gericht voor hun aanzetten tot conflict, vernietiging en terrorisme in West-Azië en daarbuiten.

De strijd om het Mondiale Zuiden

De strijd om invloed in het Mondiale Zuiden is een westerse prioriteit geworden, volgens een artikel eerder dit jaar in de Financial Times, waarin werd opgemerkt dat “het lot van de democratische wereld grotendeels zal worden beslist in het zogenaamde Mondiale Zuiden”.

Dit gevoel werd herhaald door de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris tijdens de Munich Security Conference (MSC) van dit jaar, waar ze de noodzaak benadrukte van overtuigingskracht en partnerschap met landen in het Mondiale Zuiden, vooral die landen die zich “op de achtergrond” bevinden. Andere westerse leiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron, hebben openlijk erkend dat het Westen er niet in is geslaagd om dubbele standaarden aan te pakken en hebben aangedrongen op een nieuwe deal om het Mondiale Zuiden terug te winnen.

Het hele jaar door werd in geschriften en verklaringen benadrukt dat er dringend een westerse strategie moet worden ontwikkeld die de landen in het Mondiale Zuiden respecteert, ingaat op hun zorgen en blijk geeft van een oprecht streven naar samenwerking. Het is vooral een uitdaging om iets te doen aan het heersende geloof van de mondiale meerderheid dat het Westen met twee maten meet door zijn veelgeprezen ‘op regels gebaseerde orde.’

  Aanklagers ICC ondervragen slachtoffers Gaza over oorlogsmisdaden Netanyahu

Roland Freudenstein, vicevoorzitter van het Europese GLOBSEC Study Center, stelt dat “respectvolle communicatie hand in hand moet gaan met concrete inspanningen om de materiële problemen en afhankelijkheden van het Mondiale Zuiden aan te pakken.”

Bloomberg publiceerde een artikel met de titel “Het Westen moet het Mondiale Zuiden een nieuwe deal aanbieden”, waarin de auteur benadrukt dat het voor het winnen van de strijd tegen China en Rusland nodig is dat het Westen de landen van het Mondiale Zuiden voor zich wint door zich te richten op zaken die voor hen van belang zijn. En Politico beweert dat “om Poetin te straffen, het westen met het Mondiale Zuiden moet praten als partners”.

Dit kan bijna onmogelijk zijn. Inlichtingenbureau GIS Reports stelt dat “het Westen het Mondiale Zuiden nog steeds verkeerd begrijpt”, een feit dat glashelder werd toen het collectieve Westen zich met een aanzienlijk gewicht achter de vernietiging van Gaza door Israël schaarde.

De gebeurtenissen van 7 oktober illustreerden de elementen die het westen probeerde te bagatelliseren: dubbele standaarden, hypocrisie en een egocentrische benadering.

Diplomatieke terugslag van het Mondiale Zuiden

Om Rusland tegen te gaan en China te confronteren, heeft het Westen het narratief van “het verdedigen van de op regels gebaseerde wereldorde” overgenomen, een strijdkreet die door de EU en de VS werd gebruikt tijdens de Oekraïense oorlog. De gelijktijdige steun van het Westen voor de genocidale acties van Israël tegen de Palestijnen heeft echter een selectieve toepassing van internationale normen blootgelegd, gedreven door geopolitieke belangen.

Een artikel in Foreign Policy waarschuwt dat “hoe langer de oorlog tussen Israël en Hamas voortduurt, hoe groter het risico wordt voor de westerse geloofwaardigheid in het mondiale zuiden”.

De reactie van de mondiale meerderheid op de oorlog overstijgt de Palestijnse kwestie, vooral in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Omdat ze het conflict bekijken door de lens van hun eigen strijd tegen kolonialisme en imperialisme, is hun woede alleen maar sterker en intenser geworden met elke week die de oorlog voortduurt. De inconsistentie van het westen, dat “blondharige en blauwogige” Oekraïners verdedigt terwijl het de afslachting van “bruine” Palestijnen in Gaza bewapent, heeft eigenhandig de doeltreffendheid van elk westers narratief sinds de Tweede Wereldoorlog vernietigd.

  Nog steeds vragen over Israëlische aanval op marineschip USS Liberty waarbij 34 Amerikaanse bemanningsleden omkwamen

Om dit in perspectief te plaatsen: het aantal Palestijnen dat in slechts één maand is gedood, overtreft al de 9.806 burgerdoden in twee jaar oorlog in Oekraïne.

Deze ongelijkheid in menselijke waardering wordt sterk geregistreerd in het Mondiale Zuiden. De vraag is of het deze gelegenheid zal aangrijpen om vergelding te zoeken voor decennia van door het Westen veroorzaakt onrecht, inclusief dit onrecht in Palestina.

De publieke opinie in het Mondiale Zuiden heeft verschillende staatshoofden ertoe aangezet om actie te ondernemen tegen de bezettingsstaat. Bolivia was de eerste die de banden met Tel Aviv verbrak en Belize schortte die van hen op. Elders trokken Chili, Colombia, Honduras, Bahrein, Jordanië, Turkije, Tsjaad en Zuid-Afrika hun ambassadeurs terug.

Hoewel het Mondiale Zuiden zich nog niet definitief heeft uitgesproken, is de nasleep van dit conflict klaar om zijn perceptie van, en mogelijk zijn relaties met het Westen, vorm te geven. Onvoorwaardelijke steun voor de Israëlische acties zou kunnen leiden tot een onomkeerbaar verzet tegen de cruciale belangen van Washington in de strategische concurrentiestrijd met Peking, Moskou en Teheran.

Erosie van de zachte macht van de VS

Perspectieven van academische onderzoekers bieden een dieper inzicht in enkele mogelijke gevolgen. De Braziliaanse wetenschapper Lucas Goalberto do Nascimento, van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, legt aan The Cradle uit dat:

“Het grootste deel van de publieke opinie in het Mondiale Zuiden zal een negatieve houding aannemen tegenover de Verenigde Staten en hun bondgenoten die de voortdurende Israëlische invasie steunen. Als gevolg daarvan zal het Mondiale Zuiden andere mogendheden die de Palestijnse soevereiniteit respecteren op een positieve manier bekijken, omdat zij een tegenwicht vormen voor de unilaterale pogingen om hun wil op te leggen.”

Dr. Mario Antonio Padilla Torres uit Cuba stelt dat:

“De Verenigde Staten hebben het Israëlische zionisme altijd gesteund en zijn daarom ook schuldig aan genocide tegen Palestijnen. Ik denk dat de Verenigde Staten door deze oorlog hun geloofwaardigheid in de wereld zullen verliezen en dat China, Rusland en andere opkomende machten geloofwaardiger zullen worden.”

Volgens Dr. Monogit Das, een Indiase geopolitieke onderzoeker:

“Een negatieve kijk op de Verenigde Staten in het Mondiale Zuiden kan kansen creëren voor andere machten zoals Rusland en China om hun invloed te versterken, vooral als ze zich positioneren als voorstanders van een meer evenwichtige en principiële aanpak van conflicten in West-Azië.”

De Armeense onderzoeker Ashkhin Givorjian verwacht ook een negatieve kijk op de VS in het Zuiden, wat de houding van regeringen zou kunnen beïnvloeden, terwijl Maria Aniyukhovskaya, een onderzoeker aan de Wit-Russische Staatsuniversiteit, ervoor pleit dat wereldmachten zoals Rusland en China tussenbeide komen en een reddingslijn worden voor degenen die getroffen worden door ongewenste Atlantische interventie in regionale conflicten.

  ICJ deelt verbluffende klap uit aan Israël over beschuldiging van genocide in Gaza

Palestijnse macht en het Mondiale Zuiden

Belangrijk is dat de etnische zuiveringscampagne van Israël in Gaza ook een zware klap heeft toegebracht aan de jarenlange inspanningen van het Westen om soft power te cultiveren via de jongere generatie, wier omarming van de esthetiek van het “westerse model” cruciaal is geweest voor het creëren van consensus voor een door de VS geleide wereldorde.

Wat zeker is, is dat het Mondiale Zuiden, dat al zeer gemotiveerd is om zijn eigen roer in een multipolaire wereld in handen te nemen, zich in een veel sterkere positie bevindt om de dubbele standaarden, druk en dictaten van Washington en zijn bondgenoten collectief af te wijzen. De brute massamoord op Palestijnse burgers heeft niet alleen de internationale aandacht op de Palestijnse zaak gevestigd, maar herinnert ons er ook aan dat de samenspanning van slechts een paar westerse staten een existentiële bedreiging kan vormen voor de internationale gemeenschap.

In een tijd waarin westerse leiders op zoek zijn naar optimale strategieën om hun invloed in het Mondiale Zuiden te herwinnen – nadat ze tijdens het Oekraïense conflict het onderspit hebben gedolven tegen Rusland – hebben de acties van Israël vandaag alle Atlantische initiatieven om het “welwillende” imago van het Westen te herstellen, krachtig gedwarsboomd.

In wezen heeft het Palestijnse verzet een zware slag toegebracht aan het collectieve westerse streven om invloed te verwerven in het Mondiale Zuiden. Naarmate het geweld van Israël onverminderd doorgaat, zal de meerderheid van de wereld zich waarschijnlijk openlijker en heviger verzetten tegen het op regels gebaseerde paradigma, waardoor de strategische doelstellingen van het Westen ten opzichte van rivaliserende mogendheden worden ondermijnd.

De cruciale vraag is of Washingtons concurrenten deze kans zullen aangrijpen om hun eigen belangen te bevorderen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Het begrijpen van de schaal en wreedheid en de mondiale belangen van de oorlog in OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMeer waanzinnige nonsens van Richard Haas en Charles Kupchan
Volgend artikelZoon van WEF-oprichter roept op tot arrestatie van Klaus Schwab wegens “misdaden tegen de mensheid”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

 1. de kruik gaat zolang te water tot ze barst, en het ziet er naar uit dat de barstjes steeds groter worden..in de westerse wereld is het bibberen geblazen.. terecht !!!

 2. Toen het hoofd van de Europese diplomatie, Josep Borrell, werd gevraagd of hij de aanval van 7 oktober door de Palestijnse Hamas-beweging op de grensgebieden van Israël als een oorlogsmisdaad beschouwde, antwoordde hij zonder aarzeling bevestigend en verklaarde zijn mening door het feit dat Als gevolg van deze gebeurtenissen vonden ongerechtvaardigde moorden op burgers plaats.

  Tegelijkertijd weigerde Borrell te antwoorden op de vraag of de beschietingen van het Israëlische leger op de Gazastrook naar zijn mening een oorlogsmisdaad vormden. Het hoofd van de Europese diplomatie verwees naar het feit dat hij geen advocaat is en niet het recht heeft om enige beoordeling van dergelijke acties te geven.

  • Beste Adriaan,
   En zo kennen wij ze het beste; met hun dubbele moraal.
   Het is slechts het wachten tot na hun pensioen voordat ze hun echte mening geven, tot die tijd is het te vergelijken op het proberen te pakken van palingen in emmers snot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in