© Marius Arnesen / Flickr / CC BY-NC 2.0 DEED

Nog een meesterlijk interview over Gaza van Dominique De Villepin, voormalig premier van Frankrijk, die IMHO de beste diplomaat is die het Westen in decennia heeft voortgebracht, schrijft Arnaud Bertrand.

Opnieuw denk ik dat zijn woorden zo belangrijk zijn en zo zeldzaam onder de westerse leiders van vandaag, dat ik besloten heb om het volledig te vertalen (de vetgedrukte delen zijn accenten die Villepin zelf maakte toen hij aan het woord was):

Je hoeft het niet eens te zijn met De Villepin. Maar je moet erkennen dat hij een van de weinige Europese politici is die echt over de kwestie heeft nagedacht en die wijst op een mogelijk zinnig einde:

De Israëlische regering, Benjamin Netanyahu, faalde op 7 oktober en faalde dubbel. Ten eerste in zijn vermogen om de bescherming van het Israëlische volk te garanderen door gruwelijke bloedbaden toe te staan die een schande zijn. Hij draagt directe verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd. En zijn tweede mislukking is het aanmoedigen van een beleid van bezetting en kolonisatie, dat op dit moment doorgaat op de Westelijke Jordaanoever en een andere bedreiging vormt voor Israël als er een tweede front op de Westelijke Jordaanoever zou opengaan.

Geweld verzekert de veiligheid van een volk niet! Dit is wat alle Israëli’s vandaag moeten begrijpen. En wat belangrijk is, is dat de Israëlische regering er sinds 7 oktober voor heeft gekozen om het gebruik van geweld te laten escaleren. Weet u, noch geweld noch wraak zorgt voor vrede en veiligheid. Wat vrede en veiligheid garandeert, is gerechtigheid! En gerechtigheid wordt vandaag niet gediend.

De redenering van de Israëlische regering voor de huidige bombardementen klopt niet en de hele internationale gemeenschap kan dat zien. Het principe is: “we richten ons op terroristen en helaas zijn er ook burgerslachtoffers”, wat in militaire taal eufemistisch “collateral damage” wordt genoemd. Het moet duidelijk zijn dat deze collateral damage niet toevallig is. Dat wil zeggen, het is volkomen voorspelbaar en wordt volledig geaccepteerd.

  Scott Ritter: Israël faalt met wereldwijde PR-campagne om Hamas te demoniseren

Gastheer: “Maar nogmaals, de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij Israël.”

Maar nogmaals, laten we stoppen met vragen over verantwoordelijkheid; laten we kijken naar de realiteit van wat er op de grond gebeurt! Het toewijzen van schuld laten we over aan historici. Wat wij willen is dat er een einde komt aan dit geweld, aan deze slachtpartijen. Israël brengt zichzelf in gevaar, vandaag nog meer, met dit soort oorlogsvoering en dit soort aanvalsacties.

We hebben in wezen te maken met een wraakbeleid van de regering Netanyahu. Israël heeft het recht op zelfverdediging, maar zelfverdediging geeft geen willekeurig recht om burgers te doden. Als je een ambulance als doelwit neemt, kun je je altijd inbeelden dat er een terrorist in een van de ambulances zat, of niet. Maar het resultaat is dat er kinderen en vrouwen sterven. Elk kind, elke vrouw die gedood wordt, betekent meer terroristen. Daarom is het doel van Israël, wat Israël bereikt, precies het tegenovergestelde van wat ze willen. Het is dus essentieel om deze logica te veranderen en terug te keren naar een gezonde strategie.

Gijzelaars, alles moet gedaan worden om hun vrijlating te bewerkstelligen. Maar laten we niet vergeten: het Palestijnse volk wordt ook gegijzeld, door Hamas en door Israël. En Hamas, dat weten we allemaal, geeft weinig om het Palestijnse volk. Dus tegen Hamas zeggen: “we zullen de belegering niet opheffen, we zullen geen humanitaire wapenstilstand hebben totdat de gijzelaars zijn vrijgelaten,” is een dovemansgesprek.

Benjamin Netanyahu voert een oorlog om er alles aan te doen om de politieke oplossing niet op tafel te krijgen. En dit is waar de internationale gemeenschap, Europa, de Verenigde Staten, Benjamin Netanyahu moeten vertellen dat deze oorlog niet acceptabel is. Het is niet aanvaardbaar omdat het ons rechtstreeks leidt naar escalatie – omdat we het goed kunnen zien, van Hamas gaan we naar Iran, van Iran gaan we naar andere doelen, en dan komen we in de logica van een botsing van beschavingen. Als de heer Benjamin Netanyahu zegt dat er aan de ene kant de mensen van het licht zijn en aan de andere kant de mensen van de duisternis, kunnen we zien in wat voor spiraal we terechtkomen.

  In video: Islamitische Jihad-engineers ambush Israëlische eenheid in Gazastad

Alle oorlogen van de afgelopen twintig jaar zijn oorlogen die beginnen en niet eindigen. Het zijn bevroren conflicten. We weten hoe we een oorlog moeten beginnen, maar we weten niet hoe we hem moeten beëindigen. En Mr. Benjamin Netanyahu zou de Gazastrook kunnen controleren, maar dat zou niets veranderen. Er zullen terroristische aanvallen blijven plaatsvinden, Israëli’s zullen in angst blijven leven. We moeten hieruit zien te komen. De tweede reden waarom dit de oorlog van gisteren is, is dat de oorlog tegen terrorisme nog nooit ergens is gewonnen. Nogmaals, geweld is niet het antwoord. Wraak is niet het antwoord. Het antwoord is gerechtigheid, en dat is wat alle volkeren van de wereld, al diegenen die vandaag zien wat er gebeurt, vragen om gerechtigheid.

Vandaag moeten we voorkomen dat Benjamin Netanyahu doorgaat met zijn suïcidale logica die van Israël een belegerde staat zal maken. Ze kunnen Gaza belegeren, maar ze zullen zelf belegerd worden. En denk niet dat we morgen weer een gepacificeerd gesprek zullen hebben met Saoedi-Arabië, met de Arabische staten die de situatie zullen normaliseren: nee! De wonden van de geschiedenis ontwaken.

Israël heeft er belang bij om een verantwoordelijke staat aan zijn zijde te hebben. En deze verantwoordelijke staat, laten we ophouden met haarkloverij, moet duidelijk de Westelijke Jordaanoever zijn, de hele Westelijke Jordaanoever. Het moet Gaza zijn, met toegang tussen de twee gebieden, en Oost-Jeruzalem. Het probleem, en dit is het hele punt van Benjamin Netanyahu’s escalatie, is dat Benjamin Netanyahu het niet wil. En het beleid van afscheiding moet waardig zijn. Dat wil zeggen, het moet de Palestijnen een staat geven waar ze kunnen leven, een levensvatbare staat, een echte staat, die zichzelf kan opbouwen en die des te meer in vrede zal zijn…

  De aanstichter van onze twee gelijktijdige wereldoorlogen: Washington

Gastheer: “Betekent dat dat de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever moeten worden verwijderd?”

Nou, toen we Algerije verlieten, waren er een miljoen Fransen die Algerije verlieten. Vandaag zijn er 500.000 Israëli’s die de Westelijke Jordaanoever koloniseren, en er zijn er 200.000 in Oost-Jeruzalem.

Gastheer: “Ze moeten de Westelijke Jordaanoever verlaten?”

Ja, dat is geschiedenis, dat is verantwoordelijkheid, dat is de prijs! Ik zeg het u plechtig, het is de prijs voor de veiligheid van Israël! En iedereen die vandaag de dag denkt dat het nooit genoeg zal zijn, voert het slechtste beleid.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

“Hamas heeft een val voor ons gezet, en deze val is er een van maximale gruwel, van maximale wreedheid”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDouglas Macgregror waarschuwt: Turkije heeft het potentieel om Israël te vernietigen
Volgend artikelSchokkend interview: De EU wordt omgevormd tot een ondemocratische superstaat zonder instemming van de burgers
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

14 REACTIES

  1. je kan er over lullen tot de maan blauw wordt..feit is dat het te ver geëscaleerd is om de haat nog in de hand te houden…. m a w Israël én alle Joden hebben hun glans verloren…dit is voor alle tijden, maak u géén illusies, zelfs als er een staakt het vuren komt blijft dit Oorlog, tot Israël geologisch Verdwijnt…

  2. Het blijkt dat de echte Borat gevonden is

    According to the report, Russell Dwayne Lewis used “increasingly fantastical and outrageous lies” . The conman bragged that he was worth $10 billion, $18 billion and even $30 billion. Lewis claimed he had grown up in London, and that he had earned a Ph.D. in theoretical mathematics and statistics as well as master’s degrees in neurophysics, genetics and quantum physics. He also falsely claimed that he was a rabbi.

  3. Iemand opgemerkt betrf.duck duck en brave browser…dat deze gekoppeld wordt aan fuckin Google shit? Beetje bezig met deze en tracking , Tor werkt nog goed , oplossingen graag? Groeten Danny

  4. Komaan…we kennen ondertussen alle browsers intell please???ik kan elke locatie inmiddels tracken, kom niet met een vraag, waar ben ik… dat is zwak….we zijn hier niet om elkaar te Fu.. en duidelijk?

  5. Dé reden dat de oorlog tegen terorisme nooit gewonnen gaat worden is omdat terrorisme niet bestaat. Het is identiek aan corona, je verzint iets, maakt het voor het grote publiek plausibel en je gaat het “oplossen”. Corona én terrorisme zijn verzinsels en uitvoeringen van politiek/ leger. Zonder die psychopaten aan de top vd politiek is er geen terrorisme. Tuurlijk, een aanslag, een bom, een schietpartij zal er helaas altijd zijn, maar vaak het gevolg van een persoon dat totaal in de war is gebracht en vaak ook weer door de politiek. De échte terroristen zijn Netanyahu, Schwab, Rutte, Kaag en al die andere paar duizend psycho’s. Gooi dat allemaal in een inrichting en de wereld knapt er meteen 100.000% van op.

  6. While accepting the above reasons for the current war, we need to look at the more realistic reason for the conflict – it is attempts by Israel to deliver the US-backed Ben Gurion Canal project, which will provide an alternative route from Red Sea to Meditereanean Sea, terminating at North Gaza. This will be the Israel’s alternative to the current Suez Canal which is totally under Egyptian control. Refer link: https://www.middleeastmonitor.com/20231105-an-alternative-to-the-suez-canal-is-central-to-israels-genocide-of-the-palestinians/ . Just follow the money…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in