Sinds vrijdag beschieten de Oekraïense strijdkrachten de grootste kerncentrale van Europa. Tezelfdertijd beweert Kiev dat de kerncentrale van Zaporizhzhia wordt beschoten door het Russische leger, dat de centrale bewaakt. Zelfs de secretaris-generaal van de VN beweerde inconsistenties op te merken en besloot internationale inspecteurs naar de kerncentrale te sturen, ondanks het verzet van Kiev. Welk geheim probeert Oekraïne te verbergen? schrijft Rafael Fachrutdinov.

De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, werkt samen met de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) om een bezoek van de inspecteurs van die organisatie aan de kerncentrale van Zaporizhzhia te regelen. “Wij zijn uiterst bezorgd over de situatie rond de kerncentrale en over het feit dat die het doelwit van een aanval kan zijn, de oorzaak van een aanval. Wij hopen van harte dat de IAEA inspecteurs zal kunnen sturen om uit te zoeken wat er in de centrale aan de hand is,” zei Stéphane Dujarric, plaatsvervangend hoofd van de IAEA, op maandag. “De secretaris-generaal heeft in Tokio duidelijk gemaakt dat elke aanval op een kerncentrale suïcidaal is,” voegde de woordvoerder van Guterres eraan toe.

Washington van zijn kant heeft besloten het relaas van Kiev te herhalen, dat de kerncentrale bedreigd zou worden door het Russische leger. “Wij blijven Rusland oproepen om alle militaire activiteiten in of nabij de Oekraïense nucleaire installaties te staken en de volledige controle terug te geven aan Oekraïne,” zei perssecretaris Karine Jean-Pierre van het Witte Huis over de kwestie. “Wij zullen de radioactiviteit blijven controleren,” zei zij, eraan toevoegend: “Gelukkig hebben wij geen aanwijzingen gevonden voor verhoogde of abnormale stralingsniveaus.”

Luitenant-generaal Igor Konasjenkov, een officiële vertegenwoordiger van het Ministerie van Defensie, deelde mee dat het Oekraïense leger zondagmiddag was doorgegaan met de beschieting van de kerncentrale van Zaporozjye, waarmee het vrijdag was begonnen. Volgens hem werd de aanval uitgevoerd door de 44e artilleriebrigade van de AFU vanuit het gebied van de stad Marganets, die op de tegenoverliggende oever van het Kakhovka stuwmeer ligt van de NPP.

“Als gevolg van Oekraïense beschietingen werd de hoogspanningsleiding Kakhovka, die de regio’s Zaporizhzhia en Kherson van elektriciteit voorziet, beschadigd. Een spanningspiek in de kerncentrale van Zaporizhzhia veroorzaakte rook bij de open schakelkasten van de centrale. Bovendien werd een beveiligingssysteem in werking gesteld, waardoor de stroomvoorziening onderbroken werd,” citeert TASS de generaal. Om onderbreking van de werkzaamheden te voorkomen, heeft de technische staf van de centrale het vermogen van de eenheden 5 en 6 teruggebracht tot 500 MW, voegde het militaire departement eraan toe. Konasjenkov beschreef de daad als een “nieuwe daad van nucleair terrorisme” die moet leiden tot een humanitaire catastrofe in de regio’s Cherson en Zaporozjye.

  Is het stoppen van de Derde Wereldoorlog de 'troefkaart' van Donald voor het winnen van het Witte Huis?

Van hun kant hebben de plaatselijke autoriteiten verklaard: de artillerie-aanval was gericht op het koelsysteem en de opslagplaats voor verbruikte splijtstof (SNF). “Behalve het koelsysteem van de reactor, dat zeer belangrijk is voor de veiligheid, bevinden ook het gebied van de opslagplaats voor droge bestraalde splijtstof en het stralingscontrole- en boekhoudcentrum zich permanent in de aanvalszone. Dit zijn nogal beangstigende dingen, dit is nucleair terrorisme,” zei Vladimir Rogov, lid van de Hoge Raad van het militair-civiele bestuur van de regio Zaporizhzhia , tegen de televisiezender Rossiya 24, en hij merkte op dat de kerncentrale inderdaad het voornaamste doelwit van de Oekraïense artillerie in de regio is geworden. Mocht het koelsysteem beschadigd raken, dan zou de reactor oververhit kunnen raken, waardoor de controle over de verbrandingsprocessen verloren zou kunnen gaan, verklaarde Rogov, die eraan toevoegde dat de droge opslagplaats een groot volume SNF bevat.

“De IAEA toont zich bereid de kerncentrale van Zaporizhzhia te laten inspecteren door een commissie om na te gaan wat daar aan de hand is,” voegde Rogov eraan toe. Maar de Oekraïense autoriteiten, zei Rogov, stellen daarvoor een voorwaarde: “Zij zeggen: jullie moeten je terugtrekken, de veiligheid niet langer garanderen, het luchtverdedigingssysteem weghalen. Kunt u zich voorstellen wat er zou gebeuren als daar geen Russische luchtverdedigingssystemen waren?”

Volgens het stadsbestuur van Energodar, waar de kerncentrale staat, vielen granaatscherven van een zondag afgevuurde raket op niet meer dan 400 meter van de werkende centrale. Eén persoon werd gedood.

Kiev houdt hardnekkig vol dat de kerncentrale door het Russische leger zelf beschoten wordt. In dit verband riep de Oekraïense president Vladimir Zelensky zondag op tot een hardere reactie op de “nucleaire terreur” van Rusland. Maandag zei de Oekraïense diplomaat Oleksandr Scherba dat Zelenskyj met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel gesproken had over sancties tegen de kernenergiesector van Rusland, berichtte Kommersant.

Volgens Russische deskundigen is het geen toeval dat een nieuwe beschieting van de kerncentrale bijna gelijktijdig plaatsvond met de diplomatieke uitbarstingen van Zelensky tegen Rusland. “Het is duidelijk dat deze acties gesynchroniseerd zijn. De beschietingen zijn systematisch op een bepaald tijdstip. Zij hebben een complexe aanpak, zoals alle rationeel denkende leiders,” zegt Doema-lid Michail Delyagin.

  Video: Verrassingsontmoeting van Oekrainse tank met Russische vrachtwagens aan de frontlinie van Kherson

“Dergelijke beschietingen zouden de watertoevoer naar de kerncentrale kunnen beschadigen. Het zou een onaangenaam probleem kunnen veroorzaken. In dergelijke situaties moet de reactor worden stilgelegd. De situatie is verre van veilig,” waarschuwt Alexander Borovoy, kernfysicus en adviseur van de president van het Kurchatov Instituut. “Hoogstwaarschijnlijk zijn dit geen verdwaalde granaten, maar een berekende psychologische aanval op de plaatselijke bevolking. De mensen in Oekraïne waren destijds bang voor Tsjernobyl. Zelfs een klein ongeluk in een kerncentrale wordt door velen als een gevaarlijke zaak beschouwd. Degenen die de centrale beschieten, proberen paniek te zaaien. Zij proberen ook zoveel mogelijk schade aan te richten, zodat de Russen daar alles weer zullen moeten opbouwen,” zegt de deskundige.

Kiev speelt een dubbelspel, daar is energie-expert Aleksej Anpilogov van overtuigd. En hij is het ermee eens dat de aanval op de kerncentrale bedoeld is om paniek te zaaien onder de inwoners van Zaporizhzhia . “Dit wordt gedaan om een uittocht van de bevolking uit het bevrijde deel van de regio Zaporizhzhia uit te lokken. Vandaag werd het voornemen geuit om een referendum te houden over de toetreding tot Rusland. Als er geen bevolking is, kan Kiev beweren dat de stemming niet heeft plaatsgevonden, dat ze onwettig was. Hoe dan ook, Kiev zal dat altijd beweren, maar in dit specifieke geval zou het zijn beweringen kunnen staven met echte foto’s van de migratie,” verklaarde Anpilogov.

“De blokken zelf zijn moeilijk te beschadigen – het betonnen omhulsel is zelfs bestand tegen de val van een licht vliegtuig, mortiervuur of artillerievuur,” voegde hij eraan toe. “Maar de Oekraïense strijdkrachten hebben het gemunt op zwakke punten van de centrale, de open schakelborden en de noodgenerator, om de kerncentrale van elektriciteitsvoorziening te beroven en de ontmanteling ervan te bewerkstelligen.”

Na het Ministerie van Defensie heeft ook het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken maandag commentaar gegeven op de situatie in Energodar. Het Oekraïense regime gijzelt “heel Europa” met de beschieting van de kerncentrale en de situatie wordt met de dag gevaarlijker, zei de perswoordvoerster van het ministerie, Maria Zakharova. Zij is ervan overtuigd dat zich geen groot incident heeft voorgedaan “alleen omdat het personeel van de kerncentrale en de Russische strijdkrachten zo kundig en operationeel te werk gaan”, en de centrale op een allesomvattende manier beschermen.

  Pink Floyd frontman Roger Waters verklaart dat hij het doelwit is van "liquidatie" nadat hij Kiev had opgeroepen vrede te sluiten met Rusland

Tegelijkertijd ziet Moskou zich aan het lijntje gehouden door de verklaringen van Guterres, die de pogingen van de IAEA steunt om toegang tot de centrale te krijgen. Als de reactie van Guterres “vanaf het begin duidelijk” was geweest, hadden de huidige verwikkelingen voorkomen kunnen worden, want door zijn “zwakte” valt het Oekraïense leger steeds roekelozer de kerncentrale van Zaporozhye aan, aldus een verontwaardigde Zakharova.

Directeur-generaal Rafael Grossi van de IAEA was van plan de kerncentrale te bezoeken en van Russische zijde is alles in gereedheid gebracht voor een geslaagd bezoek, herinnerde Zacharova. “Dat de internationale missie niet doorging, is uitsluitend op het geweten van Kiev,” voegde Zacharova eraan toe.

De hardnekkige weigering van Kiev om het bezoek van de inspecteurs toe te staan is een verklaring voor het samenzweerderige karakter van het gedrag, verklaarde Anpilogov. “Zoals onlangs bleek, heeft Kiev in deze faciliteit de grootste SNF-voorraad aangelegd, en de IAEA heeft daarover reeds haar bezorgdheid geuit. Dit komt omdat SNF de ideale grondstof is voor een “vuile” atoombom. De inspecteurs van de IAEA zouden, eenmaal ter plaatse in Energodar, discrepanties kunnen vaststellen tussen de verslagen die zij in het verleden regelmatig uit Kiev hebben ontvangen en de werkelijke situatie op de plaats waar de verbruikte splijtstof is opgeslagen. Deze interpretatie is de enige redelijke verklaring voor het feit dat Oekraïne zijn eigen kerncentrale beschiet,” zei Anpilogov.

“Wat de beweringen van Zelensky betreft, dat het Russische leger zichzelf beschiet, deze laster is geenszins nieuw. Acht jaar lang hoorden wij beweringen dat de milities van Donetsk zichzelf beschoten, d.w.z. de buurten waar hun gezinnen en kinderen wonen,” herinnert de deskundige zich. Anpilogov meent dat Zelensky om deze redenen tot het bittere einde zal verhinderen dat de IAEA-inspecteurs Energodar zullen bereiken.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

NUCLEAIRE OORLOG DOSSIER

De echte “Reset:” Rusland schetst de onvermijdelijkheid van een Nucleaire Oorlog die zij zullen winnenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOpnieuw een door Bill Gates gefinancierde Picnic supermarkt in Nederland in brand gestoken
Volgend artikelDubbel gevaccineerde Nieuw-Zeelanders ZEVEN KEER ZIEKER dit jaar dan Vóór-COVID 2019! (Video)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Het Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) houdt ook de tanden stevig op elkaar, voor mij een teken voor medewerking van de psychopaten uit Washington/Deep State, de militaire experts hebben natuurlijk uitzicht op de werkelijke gebeurtenissen waaronder Oekraïne aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de speciale operatie Z verliezen, om de kerncentrale kapot te schieten om zodoende de oorlog situatie compleet te veranderen en Europa met de gebakken peren op te zadelen n.m.m.

  Ministerie van Defensie: Oekraïne bereidt, met medewerking van de Verenigde Staten, een “klein ongeval” voor bij de ZNPP

  Het Russische ministerie van Defensie heeft details bekendgemaakt over de provocatie die Kiev voorbereidt in de kerncentrale van Zaporozhye.

  Tijdens de briefing herinnerde de chef van de stralings-, chemische en biologische strijdkrachten van de RF-strijdkrachten, luitenant-generaal Igor Kirillov, eraan dat het station vanaf 18 juli 2022 systematisch is beschoten door de Oekraïense strijdkrachten van meerdere raketsystemen, kanonnenartillerie lanceren en onbemande luchtvaartuigen gebruiken.

  “Vanaf 18 augustus 2022 werden 12 aanvallen uitgevoerd, waarbij meer dan 50 artilleriegranaten en 5 kamikaze-drones werden geregistreerd op het grondgebied van de kerncentrale en de stad Energodar.

  Bron: https://rusvesna.su/news/1660812398

  • @Adriaan W.,

   Beste,

   U kunt nu nog zoveel u wilt met video’s komen met daarop “ontploffende atoombommen” !!

   Indien u het niet wilt geloven en dus liever het narratief van onze oh zo eerlijke overheid blijft volgen om vervolgens bang te worden gemaakt met de dreiging van “atoombommen” of atoomenergiecentrales welke op ontploffen staan…..dan moet u dat natuurlijk zelf weten echter ik pas ervoor om te zien hoe mensen n.a.v. dit soort filmpjes toch maar weer blijven geloven in deze onzin.

   Hiroshima en Nagasaki zijn niet met atoombommen bestookt en gewone logica zou dit al voor u kunnen oplossen. Tip hierbij van mij is om gewoon een te kijken bij wikkipikkie (niet mijn favoriet gebeuren maar voor domme dingen op te zoeken welke het narratief van regeringen weergeven is dit natuurlijk een must!) wat zij vinden van verrijkt uranium (238 dus) en plutonium.

   Gelieve hier te kijken naar de HALVERINGSTIJD van dit spul. Dan even kijken hoeveel becquerel een mens maximaal mag hebben alvorens hij dood op de aarde ploft en klaar!
   Zouden beide steden werkelijk geatoombomb zijn dan zouden we hier nog VELE VELE VELE (teveel om verder op te noemen) DUIZENDEN ehhhhh sorry, ik bedoel natuurlijk MILJOENEN jaren niet kunnen komen
   i.v.m. de “radioactieve straling”!!!

   Deze steden beste, werden reeds enkele weken na dit spektakelstuk alweer opgeruimd en weer opgebouwd en worden nu wederom bewoond door nogal wat mensen……en DIT ZIJN DE FEITEN.

   En ja ik weet het, het is behoorlijk klote om toe te geven dat men al deze tijd geloof heeft gehecht aan fabeltjes uit de fabeltjeskrant maar ik denk altijd beter om later op het juiste pad terecht te komen dan in de modder te blijven fietsen en mee te doen met namaakfilmpjes gemaakt voor de broodnodige fearporn door te blijven drukken.

   Beste, alleen de waarheid telt en een ego staat hierbij vaak in de weg.

   Ik kon helaas de kortere versie met daarin Elon Musk niet meer vinden op het www daar deze overal is ausradiert maar de langere versie is er nog ruimschoots dus speciaal voor u deze man. En bij voorbaat kan ik u mededelen dat men nogal heeft geprobeerd om hem neer te zetten als een idioot maar dat is helaas NOOIT gelukt.

   https://www.reddit.com/r/UraniumSqueeze/comments/uz9jpe/the_nuclear_scare_scam_galen_winsor_1986/

   Bekijk deze video, hij is lang (90 minuten) maar dit geeft wel de nodige kennis alsmede inzicht.

   Het enige wat verder nodig is is gezond verstand en daar ga ik van uit.

   Met vr. groet,

   Gladiator
   ps zou u de video toch niet bekijken dan kom ook niet meer met fearporn filmpjes van jewtube.

   En overigens heb ik nog veel meer bewijs dat bommetjes van atoom pure BS zijn alsmede atoomcentrales. Fukushima levert hiervoor tot op de dag van vandaag het beste bewijs want zou het water wat al al die jaren met duizenden tonnen tegelijk in de oceaan gedumpt worden werkelijk zo zijn als men ons WIJSMAAKT dan zou er geen ene vis, weekdier, plant of wat dies meer zei nog bestaan. En Tjernobil is van hetzelfde laken een pak. Een Duitse reportage uit ongeveer 2010 bracht hier ook de gigaleugen aan het licht maar werd gelijk mooi VERSTOPT op het www. De natuur in en om Tjernobil is nog nooit zo mooi geweest……en waarom? Er wonen uitsluitend nag maar wat kleine keutel boertjes die alweer binnen 1 week na het gebeuren naar hun keutelboerderijtje terug gingen omdat ze gewoon niets anders in bezit hadden. Ze waren er nog steeds, oeroud maar beregezond met op de achtergrond enkele varkens die hun plek in de koele modder hadden gevonden en daar heerlijk gebruik van maakten.

   NIETS IS WAT HET LIJKT!!!!!

   • @Adriaan W.,

    En oh ja beste, was vergeten in te gaan op de beelden van u…..welke idd gefotoshopt zijn net als alle beelden waarop zo’n geweldig mooie “paddenstoel” te zien is!

    Gegroet,

    Gladiator

    • Kijk even naar de stralingswaarden in de vis gevangen langs de west kust van de VS.
     Ik raad jou aan veel van deze vis te eten. Gezondheid.

     Nucleaire energie bestaat niet? Hoe dacht jij dat de 2 voyagers ver voorbij Pluto ons nog steeds fotos en info kunnen blijven sturen? Met een fietsdynamo soms?
     Waar zou de zon toch door verwarmd worden zonder het bestaan van nucleaire processen.
     Ga jij maar weer lekker slapen op je platte wereld.
     Groetjes en ehh, vergeet je tabletjes niet

     • @Cas,

      Beste,

      We leven niet in een NUCLEAIR systeem maar in een ELEKTRISCH!!!!

      Daarbij zijn er met zekerheid GEEN voyagers voorbij “PLUTO”……maar ik neem aan dat u verder geen behoefte heeft aan enige bewijsvoering van mijn kant….maakt niet uit, zoals Adriaan W. al opmerkte…..”ieder zijn eigen zin”……

      Prima, maar reageer dan liever niet meer op mij aub……

      Maar waarom zou u ook, is toch alleen maar onzin nietwaar!!

      En inzake de zon zit u dus volledig fout en …..nee laat maar!
      U geloofd waarschijnlijk ook nog steeds in de maanlandingen…..of….

      En weerleg het feit van stralingshalveringstijd eens aub want daar ga je namelijk “dood” aan volgens u. Zo niet dan ehhhh….yep…

      Gladiator
      ps daar u mij tabletjes adviseert inzake de platte wereld…..waar heb ik de platte wereld genoemd…..u impliceert zaken die er niet zijn…..en dat is hetzelfde als iemand uw woorden in de mond leggen….dus neem uw tabletjes maar zelf!

   • Je hebt wel een punt, al die paddenstoelen zijn allemaal spierballentaal om mensen bang te maken. Ook weer khazerenbrol. Ik snap bestje moeite om mensen wakker te maken. Ik volg david ike al sinds de jaren begin 90 en dan ben je goed geïnformeerd en wakker en kijk je anders tegen info aan.
    Neemt niet weg dat ze in hiroshima buiten die mooie paddenstoel gefotoshopt wel gif op de mensen hebben gebruikt. In die paddenstoel had nl vergif gezeten en die kracht van die bom was nodig om imposant te lijken maar heel zeker om het gof ver te verspreiden in die tijd. Het waren twee bommen met gif, die mensen waren proefkonijnen van de khazaren om te kijken hoe het gif zich met die kracht verspreid en wat het aanricht. Hoe ziek kun je zijn.
    Veel mensen weten niet eens dat die twee bommen gewoon testbommen waren en niets met pearl harber te maken hadden. Dat werd als falsflag gebruikt om de bommen te gooien. Er zijn nog niet veel mensen wakker. Ik schatin dat van de moslimjongeren in nederland, belgie duitsland frankijk 95% weet wat ik weet. Daarom moeten we uitkijken dat we als lmd niet zwak worden want molsims willen ons land graag innemen. Ben geen geert wilders fan,maar hij heeft gelijk. Daarbij als een land zwak is neemt een andere partij graag zijn intrede. Zo beginnen oorlogen. Ik houd ze nauwlettend in de gaten. Ze zijn goed georganiseerd en vanuit het gat waar ik woon word veel uitgebroeid. Ze mogen van mij fucken met alle politikers en met alles wat met wef te maken heeft,maar daarna is het terug in je hokje, …..daar moeten we dus over waken. Jullie denken dat blanken gaan demonstreren op de dam, maar het zijn de moslims die ondergrond zijn gegaan. Open your eyes. En dt is gewoon omdat zij meer kennis kennen dan wij, word ze gewoon open en bloot geleerd in de moskee .david ike kennen zij ook, en nog veel meer.

  • Jammer,

   Het feit dat u niet eens de moeite neemt om betreffende video te bekijken zegt mij dan idd genoeg.

   U blijft dus liever met scam strooien……….en de fearporn van de overheid hoog in het vaandel houden.

   Geen probleem maar wel jammer. Waarschijnlijk denkt u dan natuurlijk ook dat er virussen bestaan die mensen ziek kunnen maken……….maar laten we hier maar niet meer op verder gaan oké!

   Fijne dag verder,

   Gladiator

 2. fear porn van overheid .Daar voor heb je pas echt een reden ,als je een tank met de letter z door je straat ziet rijden!!
  Laten we hopen dat er niet een idioot is die die centrale laat ploffen,want beste gladiator van al die Russische helden die bij Tsjernobyl (Meeste brandweer personeel)zijn er niet veel meer in leven.
  Geloof kan niemand je geven ,hoogstens hoop!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in