Pixabay

Sommige berichten zeggen dat Poetin zijn eis voor roebels voor energie heeft laten varen. Die berichten zijn in wezen onjuist. De slimme tactiek van Poetin begrijpen.

De Russische president Vladimir Poetin eiste roebels voor energie. Hij was bang voor nieuwe EU-sancties die rekeningen in euro van Russische energieleveranciers zouden bevriezen. schrijft Zerohedge.com.

Een van Poetins angsten komt voort uit het feit dat betalingen voor in april verscheept gas later in de maand of in mei betaald worden, afhankelijk van het contract. Een tweede angst zijn de Europese sancties tegen Gazprombank.

De EU heeft nee gezegd tegen zijn eis. Toch zal het gas blijven stromen. Dit leidde tot misplaatste berichten dat “Poetin zich heeft teruggetrokken.”

Wat is er werkelijk aan de hand?

 • De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft ingestemd met de slimme manier waarop Vladimir Poetin het probleem van de roebelbetalingen omzeilde.
 • De EU zal in euro’s betalen en via een aparte rekening bij Gasprom worden de euro’s onmiddellijk in roebels omgezet.

Poetin zegt dat Rusland gas blijft leveren ondanks verschuiving naar roebels

Via Putin Says Russia to Keep Supplying Gas Amid Shift to Rubles

Toen Poetin vorige week voor het eerst de eis om in roebels te betalen aankondigde, wezen Europese functionarissen die af, omdat zij zeiden dat de stap in strijd zou zijn met de contractvoorwaarden. Maar het Kremlin publiceerde donderdag een presidentieel decreet waarin het mechanisme wordt uiteengezet dat buitenlandse kopers in staat moet stellen hun dollars en euro’s om te zetten in de Russische munteenheid via een door de staat gecontroleerde bank.

Het decreet van het Kremlin schrijft voor dat leveringen vanaf 1 april in roebels betaald moeten worden. Buitenlandse kopers moeten speciale roebel- en vreemde-valutarekeningen openen bij Gazprombank om de betaling af te handelen, wat op afstand kan gebeuren. Kopers storten vreemde valuta om voor het gas te betalen op hun rekening, Gazprombank zet het geld op de beurs van Moskou om in roebels en stort roebels op de roebelrekening van de koper voor betaling aan Gazprom. De betaling wordt als voltooid beschouwd wanneer de roebels op de rekening van Gazprom staan.

  De VS heeft geen granaten meer - Betekent dat niet dat de oorlog verloren is?

Poetin zei dat het doel van het nieuwe mechanisme was te voorkomen dat westerse regeringen zouden proberen beslag te leggen op de betalingen in vreemde valuta of op de rekeningen waar zij doorheen gingen.

“Als gas geleverd en betaald wordt volgens de traditionele regeling, kunnen nieuwe dollar- en eurobetalingen bevroren worden,” zei hij.

“Ik denk dat Rusland uiteindelijk de boodschap heeft willen geven dat zolang zijn gas op tijd en volledig betaald wordt (ongeacht welke valuta gebruikt wordt), het gas zal blijven stromen,” zei Katja Yafimava, Senior Research Fellow aan het Oxford Institute for Energy Studies. “Als Europa de toevoer van Russisch gas zou verliezen, zou dat niet zijn omdat Rusland het afsnijdt, maar omdat Europa er niet voor betaalt.”

Een andere beweegreden kan zijn geweest Gazprombank, een van de weinige grote Russische banken die tot nu toe de strengste westerse sancties heeft ontlopen, te beschermen tegen toekomstige beperkingen, zei zij.

Sancties vermijden

Deze omzeiling toont aan hoe dwaas het debat is dat men dollars nodig heeft om olie of gas te kopen, hoewel dollars de prijseenheid zijn.

In dit geval eist Rusland roebels en krijgt het die via onmiddellijke omrekening uit euro’s of in sommige gevallen uit Amerikaanse dollars, afhankelijk van het contract.

Aangezien valuta vervangbaar zijn (sancties daargelaten), maakt het niet uit wat de prijs- of betalingseenheid is.

Dit hele proces draait om het vermijden van sancties en om betaald te worden.

De EU zou een keer in gebreke kunnen blijven gezien de betalingsachterstand, maar dan zou zij afgesneden zijn van olie en gas.

Dus ondanks berichten die het tegendeel beweren, voldoet deze omweg waarmee Scholz heeft ingestemd in feite aan de eisen van Poetin: Rusland wordt betaald en Gazprom wordt beschermd tegen sancties.

  De Russen trekken zich terug!

Effect op de roebel is minimaal

Het effect op de roebel is beperkt, omdat Russische bedrijven reeds 80% van hun deviezeninkomsten in roebels moeten verkopen, in het kader van de kapitaalcontroles die de westerse landen hebben ingesteld nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

Deze nieuwe manoeuvre betekent dat energieleveranciers 100% van de euro’s en dollars aan de Russische centrale bank zullen moeten verkopen voor roebels.

De Europese sancties hebben zoveel gaten dat ze in de praktijk meestal nutteloos zijn. Praten over het verminderen van de afhankelijkheid van de EU van Rusland is dus een en al hype en geen werkelijkheid.

Begrijpen wat er gebeurd is

 • De Russische centrale bank krijgt euro’s. Precies zoals vroeger. De hele zaak is in wezen een fata morgana. Het maakt werkelijk geen fundamenteel verschil of de wissel van euro voor roebel door Duitsland gebeurt, ergens in het midden, of aan het einde door de centrale bank van Rusland.
 • Of het nu door de EU gebeurt, door een of andere tussenpersoon, of later aan de achterkant door Rusland, de Russische centrale bank krijgt euro’s. Gazprombank krijgt roebels van de Russische centrale bank in ruil voor euro’s.
 • Afgezien van sancties, zijn valuta’s vervangbaar. Dat is altijd zo geweest en een punt dat de meesten gewoon niet begrijpen met al deze olie die in iets anders geprijsd is dan in dollars onzin. Hopelijk zien de mensen het nu in.
 • Een klein verschil is dat de Russische centrale bank 100% van de euro’s krijgt in plaats van 80% ervan. Dit is in het voordeel van Poetin, maar dat kon hij altijd al eisen. Het gebeurt nu onmiddellijk in plaats van misschien later.
 • Poetin heeft echter een mechanisme en dus een impliciete belofte aan Scholz ontfutseld om Gazprombank niet te sanctioneren. En hij kan opscheppen dat Scholz heeft ingestemd met een manoeuvre die roebels oplevert voor Gazprombank.
 • Het dreigement is als de EU Gazprombank sancties oplegt, dan sluit Poetin het gas af. Toch was dit eigenlijk al de hele tijd het geval. Dus eigenlijk is er, behalve een akkoord van Scholz, geen verschil. Maar nu Gazprombank op de lijst van niet-sancties staat, kan Poetin daar waarschijnlijk wat spelletjes met euro’s spelen, ook al zijn het technisch gezien euro’s van de centrale bank.
 • Poetin kan die euro’s via Gazprombank verhandelen aan China voor gesanctioneerde Amerikaanse onderdelen.
 • Het komt er op neer dat er technisch gezien geen echte verandering is. Maar Poetin kan opscheppen dat hij zijn contracten nakomt en hij heeft een toezegging van Scholz dat de EU hetzelfde zal doen.
 • Het maakt het ook moeilijker voor Biden om druk uit te oefenen op de EU om Gazprombank of Gazprom te sanctioneren.
 • Dit is een overwinning voor Poetin.
  Poetin geeft grimmige waarschuwing aan Polen en NAVO

Sancties werken niet

Hier volgt een synopsis van twaalf woorden van het bovenstaande bericht Misguided Souls Still Do Not Understand This Simple Truth: Sanctions Don’t Work

De laatste drie van die twaalf woorden benadrukken het belangrijkste punt.

Ondertussen doet Biden al het mogelijke om de prijs van olie op te drijven, en een deel daarvan is onwettig.

Tenslotte drijft het sanctiebeleid van de VS China in de liefdevolle armen van Rusland.

De roebel herwint 100% van zijn verlies na de Russische inval in Oekraïne.

Voor meer discussie over energie voor roebels en de munteenheid zelf, zie De roebel wint 100% van zijn verlies nadat Rusland Oekraïne is binnengevallen, waarom?


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De Globalistische wereldorde is nu eindelijk en echt aan het afbrokkelenVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelSatanische beelden teruggevonden na Russische raketaanval in Oekraïne – Rusland beweert dat Amerikaanse huurlingen die in Oekraïne vechten “de duivel aanbidden”
Volgend artikelValse vlag – Rusland: het bloedbad is nep
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Als simpele ziel denk ik het volgende: De dollar heeft GEEN gouddekking en de Roebel wel. Dus de inflatie van de dollar door duurdere grondstoffen, ongeacht welke, zal de dollar waarde doen verliezen en tegelijkertijd als de goudprijs omhoog gaat wordt de Roebel meer waard.
  Daardoor wordt de energie steeds duurder in het westen. Meer dollars betalen voor dezelfde hoeveelheid Roebels.
  Als de dollar werkelijk in elkaar gaat zakken zoals de WEF in de basis wil om de westerse wereld in armoede te storten zit Rusland op rozen door de gouddekking van zijn Roebel.

 2. Deels onjuist.
  Het probleem was dat het westen Euros en Dollars gebruikte en die stortte op een bank in het westen. Dan werd het daarna naar roebels omgezet om gas te kopen. Niks vreemds aan.
  Maar het westen meende dat het hen vrij stond die rekeningen te bevriezen en in sommige gevallen zelfs het geld te mogen confisqueren. (Er gaan nu stemmen op in Brussel om dat geld weg te geven aan Ukraine, wat gewoon diefstal zou zijn aangezien het gas al is geleverd).
  Het enige wat nu daadwerkelijk verandert is dat die euros en dollars nu op een RUSSISCHE bankrekening in Rusland moeten worden gestort, waarna ze worden omgerekend naar roebels, maar het westen kan nu geen beslag meer leggen op die gelden.

  Plus dat deze constructie het westen dwingt om zaken te doen via de Russische staatsbank, waardoor de sanctie van het afsluiten van het swiftsysteem van die bank nu een lachertje wordt.

  En door de roebel aan goud te koppelen zal de verhouding euro/roebel veranderen, je zult meer euros nodig hebben voor dezelfde hoeveelheid roebels. Dus zelfs als de gasprijs, die nu in roebels wordt vastgesteld, in roebels gelijk blijft zal dat gas toch meer euros kosten.

 3. USA en Brussel balken, maar Putin heeft gewonnen–en terecht.

  Bezittingen van particulieren zijn gestolen, omdat deze Russen waren.
  USA is al beloond, een thuishaven voor de familie Pedo (Biden) en de Oekraine haalt zelfs een vliegtuig met nederlanders neer op verzoek van rutte.

  het zij zo; maar de nazi’s en hun lovers hebben verloren; Rusland wint.

  • Klopt, 2 straaljagers deden de klus…het later toevoegen van BUK onderdelen zet geen zoden aan de dijk!!! alle oplettende buiten aanwezige inwoners zagen op die dag 2 straaljagers in de buurt van het vliegtuig, en het was stralend weer met volledige uitzicht op de vliegbewegingen!!

   • Niet alleen dat, maar ook uit belang.
    Hadden de Russen belang bij neerhalen? Nee, zou alleen maar trammelant geven
    De rebellen? Nee, zou anti-reclame voor ze zijn.
    En alleen Oekraine was bekend met de nieuwe vliegkoers; die ze zelf gaven, een uur vooraf….

    oekraine kreeg wel ERRUG veel voordeeltjes financieel van NL via Brussel….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in