De Verenigde Staten hebben Turkije gevraagd zijn S-400 langeafstandsluchtverdedigingssysteem van Russische makelij te overhandigen aan Oekraïne en Ankara heeft dit geweigerd, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in een interview met Habertürk dat op 7 mei is gepubliceerd.

“Er waren verschillende voorstellen van de VS voor de S-400. We kregen te horen: geef ons de controle, geef het aan een andere plaats. We kunnen het niet accepteren. Dit is een voorstel dat onze onafhankelijkheid aantast,” zei de minister. “Er werd ons zelfs voorgesteld om ze naar Oekraïne te sturen, en we zeiden dat het onmogelijk was, we kochten ze voor onszelf.”

Turkse en Russische ambtenaren ondertekenden eind 2017 een overeenkomst van 2,5 miljard dollar voor de levering van meerdere S-400-batterijen en tientallen langeafstandsluchtdoelraketten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken maakte zich zorgen over de deal, die door president Erdogan en andere Turkse ambtenaren werd omarmd, onder verwijzing naar de weigering van Washington om verbeterde MIM-104 Patriot-luchtverdedigingssystemen aan Turkije te verkopen.

Het Turkse leger ontving zijn eerste tranche van het Russische S-400 raketafweersysteem in 2019. Kort daarna werd Turkije geschorst van het F-35 stealth stealth fighter jet-programma, waarbij de VS verklaarden: “De F-35 kan niet samengaan met een Russisch platform voor het verzamelen van inlichtingen dat zal worden gebruikt om kennis te nemen van zijn geavanceerde capaciteiten.” Later in 2020 escaleerde de VS verder door Turkije sancties op te leggen.

Vanaf 2023 hebben de VS de 1,4 miljard dollar die Turkije heeft betaald voor de aankoop van F-35 gevechtsvliegtuigen nog niet terugbetaald, noch de sancties opgeheven die werden opgelegd als reactie op de S-400 deal.

  Oh, kom op!!!

Turkije, een NAVO-lid sinds 1952, leverde wapens aan de Kievse strijdkrachten, waaronder gevechtsdrones, gepantserde voertuigen en precisieraketten, na het begin van de Russische speciale militaire operatie in Oekraïne in 2022. Het weigerde echter de speciale betrekkingen met Rusland te verbreken of het land sancties op te leggen.

Uit het interview met Cavusoglu blijkt hoe de V.S. hun bondgenoten onder druk zetten om meer luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne veilig te stellen, aangezien de voorraden systemen uit het Sovjettijdperk naar verluidt bijna op zijn.

Via Southfront.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin heeft een punt: De liberaal-globalistische elite van het Westen en hun “woke” leger promoten pedofilieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAmerikaanse hegemonie bedreigt de wereld niet langer
Volgend artikelChina: De wortels van NAVO’s waanzin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

28 REACTIES

 1. De vs is een slechte bondgenoot, als je iets doet wat niet naar hun zin doet krijg je meteen sancties of stelen ze je bezittingen. Ik heb dit china en rusland nog niet zien doen (alleen tegen vs als tegen reactie ivm sancties). Het is ook logisch dat een hoop landen de dollar gaan dumpen omdat je een onbetrouwbare partner bent

  • Amerika is géén bondgenoot, Amerika is de agressor van alle ellende en conflicten wereldwijd, waarom hebben ze dan meer als 800 basissen over de hele wereld verspreid? Het zijn juist alle meelopertjes V.K. en E.U. die de bondgenotes zijn. Als elke bondgenoot dit zou inzien en die Noord Amerikaanse terroristen organisatie zou verlaten en alle basissen zouden ontmantelen dan stelt die Imperialistische varkensstal niks meer voor.

 2. Het einde nadert voor die moordenaars..aars…hihi, het is paniek voetbal alles in de schaal werpen en hopen…net zoals 85% van de rest op deze aardbol ook hopen maar op de totale versplintering van de US/UK/EU…in’t kort Navo genoemd…

   • Inderdaad…val van de EU en VS is nu een zekerheid, maar wat komt nu hier daarna? Mad max achtige toestanden, migrantenbendes die de dienst gaan uitmaken in grote steden? Totaal geen energievoorziening meer tijdens Europese winters? Europeanen als gastarbeiders naar India en Rusland om daar als straatveger en toiletjuffrouw te werken?

    • Tja, wil er liever niet aan denken om eerlijk te zijn.
     Hoe langer we doorgaan hoe beroerder het gaat worden.
     Plus dat mensen eraan gewend zijn dat iemand het wel gaat regelen, dat hebben we 2 jaar lang gezien.
     De meute loopt gewoon de afgrond in.

 3. Hoop dat Turkije voet bij stuk gaat houden en dat moet ik nog zien, krijg wel de indruk dat Turkije langzaam aan richting Rusland komt heel voorzichtig, hoop het ook, maar toch vertrouw ik Turkije nooit helemaal, zij eten van 2 walletjes, we zullen zien.

  • vergeet niet dat turkije al jaren bezig is de koerden uit te moorden, ze zijn daar ook syrië om binnen gevallen. erdogan is een dictator die de oppositie heeft laten arresteren en kritische journalisten en inwoners vervolgd, het land regelt gelukszoekers uit afrika naar europa, het land zit vol moslimextremisten waarvan een flink deel zich in europa genesteld heeft, de media zwijgt.

   • Ralf,
    Ik vergelijk Erdogan wel met Orban, vrienden met de Russen en de VS tegelijk zijn en ook de oppositie monddood maken, Assad is in gesprek met diverse landen om de problemen en het moorden op te lossen, hoever zij daarin zijn of progessie maken weet ik niet maar wel dat andere landen zich er mee bezig hielden om die gevechten te stoppen en rust in de tent te brengen.

    • @flardinga : je vergelijking slaat nergens op.
     Orban is een democratische gekozen, conservatieve M.P.
     Erdogan is en blijft een islamo-fascistische diktator; hij speelt al jaren
     alle partijen tegen elkaar uit : EU / V.S. / Nato / Rusland / Arabische Liga /
     Turkmeense landen / enz.

     • Cool Pete,
      Beide leiders zijn democratisch gekozen, Erdogan als Orban en zijn beiden erg of voor de Islamisering van Turkije of voor een Christelijk Hongarije waar weer veel antisemitisme is, oppositie is in beide landen heel moeilijk, er zijn dus veel overeenkomsten want ook de vriendschap van zowel de Russen als de VS hebben zij en zijn lid van de Navo.
      Hoop dat men die oorlogen en gevechten in de regio van Assad kan gaan stoppen want daar hebben al die volkeren alleen maar baat bij en ook Turkije met die oorlogen tegen die miljoenen Koerden.

 4. Ik zie Turkije zich nog wel aansluiten bij BRICS. De coupe van een aantal jaren terug en de inflatie komen ook niet uit de lucht vallen.

 5. Kan Ankara zich nu gaan opmaken voor de ziedende toorn van Washington? Krijgen ze straks weer een mega-aardbeving door gevalletje weather warfare omdat ze de NATO/Washington niet gunstig gezind zijn?

 6. Even tussendoor, het Syrische regime van Assad is weer toegelaten in de Arabische Liga en dat dit gebeurd is schijnt een bijzonder moment te zijn, het Westen is er erg boos om als ik het goed begrijp.

 7. De vs heeft eindelijk begrepen dat hun PATRIOT brol niet deugd. Als ze S-400 systemen willen kopen kunnen ze best kontakt opnemen met de fabrikant-leverancier .

 8. Ik denk, dat de S-400systemen toch wel naar de Oekraïne zullen gaan. Er is daar nu een (nep)Erdogan. De echte is al een tijdje uit de openbaarheid verdwenen.

 9. Ik ga voortaan deze slogan gebruiken NATO = Noord Amerikaanse terroristen Organisatie. Klinkt stukken beter als je het beestje meteen bij de juiste naam noemt. Iedereen die hier lid van is, is per definitie ook een terrorist. En als je een Nazi Varken zoals Zelenski persoonlijk ophaalt met het regeringsvliegtuig dan ben je in mijn ogen ook een vuile Nazi. Rutte en de hele E.U. zijn Nazi aanbidders. Laten we niet vergeten wie hier achter zit, Sinds de Romanovs, WW1 en WW2 waren het de joodse machthebbers die alles georkestreerd hebben en het nu weer proberen via Nazi puppet Zelenski. Het westen zoals wij dat kennen zal binnenkort ophouden met bestaan.

 10. Dus de usa.inc eis wapens van een land (Turkije) dat ze net met haarp met de grond gelijk proberen te maken , om wapens van hun gezworen vijand (Rusland) “blijkbaar werken deze wapens wel”
  in te zetten en betalen , voor een oorlog die ze zelf (usa.inc) zogenaamd niet voeren , voor een bondgenoot (Ukraine) die ze opofferen om de stiekem gewonne nazi oorlog van adolf (“Duitsland “NATO the Crown) een nieuwe 1000 jaar kinder offeren en slavernij op de eigen bevolking kunnen inluiden.
  om transgenders , pedo,s en sodomieten het recht te kunnen geven anderen hun rechten te negeren.

  Betaal je ff voor je eigen ondergang !!
  Wij maakten regels voor jullie
  En die zeggen dat je moet.

  Is dit comedie
  Of een ernstige
  psychologische aandoening.

  Ik lach iig niet.

  • yep, zo doen (USA) het, het zijn de ergste van de ergste die achter zoiets zitten, dat soort verdient het niet om te leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in