© IDF Spokesperson's Unit photographer / Wikimedia / (Public Domain)

Verschillende recente incidenten hebben de druk op Israël verhoogd om een einde te maken aan de oorlog tegen Gaza.

Er zijn serieuze tekenen dat de Israëlische regering, onder druk van de VS, zich nu beweegt in de richting van een tussenliggend staakt-het-vuren waar alle partijen misschien mee kunnen leven – in ieder geval voor een tijdje. De beslissing om dat te doen heeft de regering Netanyahu echter verdeeld en zou wel eens het einde kunnen betekenen van de coalitie die haar steunt, schrijft Bernhard.

Na zes maanden van operaties in Gaza heeft de Israëlische regering geen van haar aangekondigde doelen bereikt. Noch is Hamas verslagen, noch zijn de gijzelaars vrijgelaten. Er is geen haalbaar plan wie, als het niet Hamas is, in de toekomst de Gazastrook zal regeren.

Israëlische kolonisten, die in de buurt van de Gazastrook en de noordelijke grens hebben gewoond, willen nog steeds niet terugkeren naar hun huizen omdat de regering geen plan heeft om hun veiligheid te garanderen.

De druk op de Israëlische regering komt van verschillende kanten.

De oorlog heeft de Israëlische economie veel geld gekost. De opgeroepen reservisten worden gemist op hun werkplek. De toeristische sector ligt op z’n gat. De verzorging van de honderdduizenden die hun huizen zijn ontvlucht, kost veel geld.

In Israël zijn grote protesten uitgebroken om de terugkeer van de gijzelaars te eisen.

De internationale kritiek op Israël is tot ongekende hoogte gestegen. Verschillende VN-resoluties hebben het land veroordeeld voor zijn oorlogsmisdaden in Gaza. Het Internationaal Gerechtshof heeft zich tegen Israël uitgesproken.

Alleen dankzij de steun van de Verenigde Staten kon Israël doorgaan. Maar twee recente incidenten hebben dit in gevaar gebracht.

Het eerste was de moord door Israël op zeven mensen die hadden gewerkt voor World Central Kitchen, een Amerikaanse liefdadigheidsinstelling met goede connecties met het Congres. Veertig leden van het Congres, waaronder Nancy Pelosi, hebben zich sindsdien uitgesproken tegen verdere onvoorwaardelijke steun aan Israël. De Amerikaanse regering onder Joe Biden moest dat erkennen. Het dreigde uiteindelijk de steun aan de Israëlische regering te beëindigen.

Na de dreigementen van de VS verhoogde Israël onmiddellijk de voedselverstrekking aan de hongerende bevolking in Gaza:

Het orgaan van het Ministerie van Defensie dat de Israëlische activiteiten in de Palestijnse gebieden coördineert, zei dat er zondag 322 hulpvrachtwagens de Gazastrook zijn binnengereden, het hoogste aantal op één dag sinds het begin van de oorlog.

Het tweede game changing incident, was de Israëlische aanval op een Iraans ambassadegebouw in Damascus. Een aanslag op een ambassade is een ernstige misdaad die alle regeringen in deze wereld aangaat. Iran zou volledig in zijn recht staan om een dergelijke aanval te vergelden.

  Een vulgair vertoon van macht

De VS maakte zich hier grote zorgen over, omdat een Iraanse reactie wel eens de vele Amerikaanse installaties in het Midden-Oosten zou kunnen treffen en zou kunnen escaleren in een bredere oorlog met ernstige gevolgen voor alle partijen.

Dit moest worden voorkomen. Iraanse media melden nu dat er een deal is gesloten in onderhandelingen tussen Iran en de VS. Iran zal afzien van een directe aanval op Israël als de VS een staakt-het-vuren in Gaza garandeert:

Iran informeerde de VS dat het zou afzien van een reactie op de luchtaanval waarbij hooggeplaatste commandanten van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) in Damascus werden gedood als er een staakt-het-vuren in Gaza wordt bereikt, meldde Jadeh Iran op zondag.

Het nieuwskanaal citeerde een anonieme Arabische diplomatieke bron en zei dat de bron twee dagen geleden met het nieuwskanaal sprak. De bron voegde eraan toe: “Als Amerika erin slaagt om de situatie in te dammen, zal dat een groot succes zijn voor de regering Biden en kunnen we daarop voortbouwen.”

Het rapport komt op het moment dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars tussen Israël en Hamas in Caïro worden hervat en Israël doorgaat met de voorbereidingen voor een mogelijke reactie op de luchtaanval in Damascus die Syrië en Iran Israël ten laste legden.

Voor het eerst in zes maanden zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren plotseling serieus geworden:

Het aan de staat gelinkte Al-Qahera meldde dat Qatarese en Hamas-delegaties Caïro hadden verlaten en verwacht werden “binnen twee dagen terug te keren om de voorwaarden van de overeenkomst af te ronden.”

Amerikaanse en Israëlische delegaties zouden “in de komende uren” de Egyptische hoofdstad verlaten en er werd verwacht dat het overleg in de komende 48 uur zou worden voortgezet, voegde de krant eraan toe.

Het bericht, dat door geen van de partijen in de besprekingen werd bevestigd, kwam nadat Israëlische functionarissen in commentaar in Hebreeuws-talige media blijk hadden gegeven van voorzichtig optimisme over de kansen op een overeenkomst, waarbij Jeruzalem zijn delegatie meer speelruimte gaf om concessies te doen in de richting van een overeenkomst.

“Deze keer is het anders, we zijn in maanden het dichtst bij een akkoord,” citeerde Channel 12 News een bron dicht bij de gesprekken.

Gisteren trok Israël zijn op één na laatste brigade terug uit Gaza. Velen in Israël interpreteerden dit als een erkenning van de nederlaag:

  Het leveren van een 'True Promise': een verslag van een insider over de Iraanse aanvallen op Israël

Eindigt de oorlog zo? Niet met een knal, of zelfs met een piep, maar met de IDF die zijn grondtroepen terugtrekt uit Khan Younis, en minister van Defensie Yoav Gallant die, in weerwil van de realiteit, beweert dat Hamas “is opgehouden te functioneren als een militaire organisatie in de hele Gazastrook”, zichzelf in één adem tegenspreekt en een paar uur later opheldering geeft?

Terwijl Israël op zondag zes maanden na het bloedbad van 7 oktober herdacht, zijn de twee belangrijkste verklaarde doelen van de oorlog – het vernietigen van de militaire capaciteiten van Hamas en het thuisbrengen van de resterende 129 gijzelaars die die dag werden ontvoerd – duidelijk onvervuld gebleven.

Channel 12 TV’s militaire correspondent Nir Dvori, die voorlas uit zijn aantekeningen tijdens het avondnieuws, vermoedelijk na een militaire briefing, sloot zich aan bij de beoordeling: “We zijn van oorlog naar gevecht gegaan. De intensieve [grond]manoeuvre is overal in Gaza beëindigd. De operatie in Khan Younis is klaar. [De IDF gaat over op het systeem van [meer gerichte] invallen.” Zulke invallen werden al uitgevoerd in het noorden van Gaza, en nu zouden ze ook de modus operandi worden in het zuiden, oordeelde hij.

Zonder moeite te doen om zijn ontzetting over het materiaal dat hij doorgaf te verbergen, verklaarde Dvori dat “de jacht op [Hamas’ Gazaanse leider Yahya] Sinwar zich nu in wezen verplaatst naar het rijk van de inlichtingen. En Israël heeft, zoals we zien, [zijn] twee belangrijkste aangrijpingspunten opgegeven: zowel militaire druk als humanitaire [hulp].”

“Na een half jaar,” vatte Dvori ontevreden samen, “blijft Israël met drie grote problemen zitten: hoe de gijzelaars terug te brengen; hoe de bewoners in het zuiden en noorden [die geëvacueerd werden als gevolg van de gevechten] terug naar huis te brengen; en hoe een alternatief voor Hamas op te zetten” om de Strook te besturen. “Als Israël hier geen kader voor kan bereiken, en ik ken er geen, dan betreden we een heel groot probleem voor Israël,” concludeerde hij.

De radicalen in de Israëlische regering interpreteren dit ook als een nederlaag van hun doelen. Ze dreigen hun coalitie met Netanyahu hierover op te blazen:

  Israëlisch leger trekt brigade terug uit Khan Younis in Gaza na hevig verzet (Video's)

Minister van Financiën Bezalel Smotrich geeft een verklaring uit waarin hij premier Benjamin Netanyahu oproept om onmiddellijk het veiligheidskabinet bijeen te roepen om de stand van zaken in de oorlog in Gaza te bespreken, nadat het leger troepen uit de zuidelijke Strook heeft teruggetrokken.

“Het enige forum dat gemachtigd is om belangrijke beslissingen te nemen in een oorlog is het volledige [veiligheids]kabinet, maar helaas is dit niet de manier waarop de dingen gebeuren, en we zien dat er beslissingen worden genomen in het kleinere [oorlogs]kabinet zonder goedkeuring, zonder het volledige kabinet te updaten, onder internationale druk die het momentum van de oorlog en onze veiligheidsbelangen schaadt,” zegt hij.

De regering Netanyahu was te gretig geworden. De aanval van haar leger op door de VS gesteunde liefdadigheidswerkers en haar aanval op de Iraanse ambassade in Damascus dwongen de Amerikaanse regering uiteindelijk om haar steun voor de oorlog in te trekken.

Zonder steun van de VS kan Israël de strijd niet voortzetten. Netanyahu moest opgeven en deed dat ook.

We gaan nu dus naar een nieuw evenwicht van een mindere oorlog die een tijdje kan duren, maar die niet permanent kan zijn.

Het doel van de Al Aqsa Flood-operatie van Hamas was om het gevoel van veiligheid en onoverwinnelijkheid bij de zionistische bevolking van Israël te breken. Daarin is Hamas geslaagd.

De Israëlische regering heeft nog geen manier gevonden om dit te compenseren.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.


Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne neemt toevlucht tot het opstellen van achterlijke mannen
Volgend artikel‘Russisch leger volledig gereconstrueerd’, Biden-administratie geeft feitelijk toe dat het gelogen heeft
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Het feit wat we allemaal met elkaar al lang weten is gewoon dat het erger is als er Westerse mensen sterven en om komen door de niets ontziende genocide van de zionisten, ik heb de simpele mening dat we allemaal dezelfde mensen zijn en er geen onderscheid gemaakt mag worden, we kunnen om wat voor reden dan ook natuurlijk verschillen met elkaar maar als mensensoort zijn we identiek, dit artikel bewijst wederom, maar laat ik niet negatief eindigen, er komt een keerpunt vroeg of laat, dat moet toch mensen!!!

 2. Vanaf dag 1…is gezegd dat Israël zichzelf vernietigde voor elke druppel Palestijns-Gaza Vrouwen én Kinder-Bloed.. het begin is van het EINDE vd Joodse Gestolen Staat… het zal een tijd duren, maar het einde is ingezet… Israël ligt nu in Amerika..ze zullen elkaar Verslinden…😁😁😁😁

 3. De mensheid is nooit een geheel geweest….leer van de geschiedenis……leer van de religies……leer van de ontwikkelingen en bezinningen van de wereldpopulatie.
  Kortom…..vrij geboren….maar gehinderd door de leefsituatie….eeuwen van repressie van het jonggeborene.
  Conclusie……groei op…word wakker( je eigen iq en identiteit) en ga je eigen weg…….belemmeringen zijn er altijd en mooi om te ervaren/beslechten/ en verder te groeien in en met je eigen persoonlijke LEVENSBOOM.

 4. Kunnen de Israëliërs zelfs Gaza niet verslaan? Man man man die vaccinaties hakken er daar ook behoorlijk in geloof ik. Ook trans geworden zeker, zal eens Googlen op Pornhub. Maar ik wacht liever tot een ander dat gedaan heeft. Dan hoor ik het wel.

 5. “322 vrachtwagens met eten etc”

  322.

  Uhh … “Skull and Bones” perhaps ?

  Mensen toch … stelletje GNOMEN alhier … dènken jullie nou cht dat dat en “toevallig getalletje” was ?

  Rècht onder jullie onwetende (goyim-)neuzen en NOG gaat er geen lichtje branden … PFFFFfff ….

  So never mind …

  • Heel scherp Glimworm. De aanslag op de Crocus City Hall was op 22.03 (322), precies zeven jaar na de terroristische aanslag in Londen met vijf dodelijke slachtoffers & acht jaar na de aanslagen in Brussel (Zaventem/ Maalbeek) met 33 dodelijke slachtoffers (stand 22.03.2023).

 6. … àllemaal “interne signaaltje” voor de (eveneens gecompartimentaliseerde) ingewijden …

  “WE Are In Control” / “this is Our Game” …

  en

  “you know Our Signature if you see it”

  … en anders NIETS …

  … voor de “ingewijden” dan-gnn-gnnnn …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in