Ondanks de westerse sancties die Rusland vanwege het Oekraïneconflict zijn opgelegd, importeren sommige Aziatische en vooral West-Aziatische economieën aanzienlijke hoeveelheden Russische benzine tegen gereduceerde prijzen, en verkopen die met uitzonderlijke winsten door aan de EU onder hun merknaam.

Westerse sancties hebben Moskou gedwongen zijn energie-export actief te diversifiëren – de olie- en gasexport is goed voor 45 procent van de begroting van de Russische regering voor 2022 – en het heeft het gat dat is ontstaan door de verminderde olie-export naar Europa snel opgevuld met nieuwe klanten in China, India en de Perzische Golfstaten, schrijft F.M. Shakil.

Ondanks het verbod van de EU op export over zee bedroeg de Russische export van ruwe olie over zee in het eerste kwartaal van dit jaar 3,5 miljoen vaten per dag (bpd), meer dan de 3,35 miljoen bpd die een jaar geleden bij het begin van het Oekraïense conflict werd geregistreerd.

Volgens industriële analisten en olie-leidinggevenden uit de oliesector is dit gebeurd ondanks de westerse sancties die hebben geleid tot het verbreken van verschillende actieve handelspartnerschappen voor Russische olie op de EU-markten.

Manieren vinden om sancties te omzeilen

De in Dubai gevestigde oliemagnaat Hakam Valliani vertelt aan The Cradle dat de sancties in het algemeen geen grote gevolgen hebben gehad voor de Russische benzinebevoorrading omdat nieuwe kopers het gat opvulden dat door de EU-markt werd achtergelaten. Volgens hem had Washington deze beperkingen opgelegd om de EU te dwingen dure Amerikaanse benzine te kopen in plaats van goedkopere Russische olie.

In vergelijking met Russisch vloeibaar aardgas (LNG) is de prijs van Amerikaans LNG bijna 1000 dollar per ton duurder, dus “betaalt de Europese Unie onevenredig veel voor het Amerikaanse spul”, aldus Valliani.

“Sancties of geen sancties, individuen zullen een weg vinden door sluwe strategieën te bedenken om de beperkingen te omzeilen”, zegt hij en voegt eraan toe:

“Het is eng om te zien dat de hele op Amerika gebaseerde prijsbenchmark en het SWIFT-systeem aan het instorten zijn, en dat er binnen vijf jaar een nieuwe benchmark nodig zal zijn. Rusland accepteert nu verschillende valuta’s bij brandstofverkopen, waaronder Indiase roepies, Chinese renminbi en andere regionale valuta’s.”

Valliani voorspelt dat met de uitbreiding van BRICS (naar BRICS+) de waarde van de dollar zal dalen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal instorten: “De toekomstige wereldbron van goud en olie zal afkomstig zijn van BRICS+.”

  Schotse demonstranten verbranden uit protest energierekeningen

Dit heeft landen als Saoedi-Arabië, de VAE, China, India en Iran in staat gesteld het merendeel van de Russische olie te importeren, niet voor binnenlands gebruik, maar om deze te transporteren naar derden op energiearme markten in Europa en Azië.

Saudische import van Russische ruwe olie

Volgens Reuters heeft Saoedi-Arabië ongekende hoeveelheden Russische brandstof ingevoerd om de Amerikaanse sancties te omzeilen. Handelaren hebben ook geprofiteerd van de lagere prijzen om brandstofreserves op te bouwen in de hub van Fujairah, gelegen in de VAE.

Tegenwoordig speelt West-Azië een steeds belangrijkere rol als leverancier van industriële brandstof aan Europa en Afrika, waarbij Saoedi-Arabië, Koeweit en Rusland bijdragen aan de brandstofreserves in Azië.

Als de grootste producent binnen de OPEC en de grootste wereldexporteur van olie heeft Saoedi-Arabië zijn wereldwijde energielevering moeten opvoeren – terwijl het zijn eigen productie laag moest houden, overeenkomstig de OPEC+-besluiten – vanwege de door de VS opgelegde beperkingen op de rechtstreekse invoer van Russische ruwe olie en olieproducten.

In maart en begin april van dit jaar heeft Saudi-Arabië een recordhoeveelheid van 261.000 ton Russische diesel geïmporteerd. Drie van de containers werden gelost in Jeddah, terwijl één werd afgeleverd in Ras Tanura. De free-on-board prijsrange voor Russische dieselladingen die in maart zullen worden geladen varieert van $60 tot $70 per vat.

Deze prijs is bijna $20 per vat lager dan de “benchmark voor het Midden-Oosten”, die onder het door het G7-consortium vastgestelde prijsplafond van $100 per vat ligt, waardoor handelaren gebruik kunnen maken van westerse schepen en verzekeringsdiensten om Russische brandstof te vervoeren.

West-Azië wint

Recente bevindingen van het Center for Global Energy Policy van Columbia University hebben de Europese Commissie erop gewezen dat olie-exporterende landen in West-Azië grotendeels hebben geprofiteerd van het conflict in Oekraïne.

De studie onderzoekt de gevolgen van de toegenomen invoer van Russische aardolie door West-Aziatische landen, die zich voornamelijk heeft gemanifesteerd door prijsstijgingen en een kans heeft gecreëerd voor de raffinage, opslag en distributie van Russische aardolie.

Volgens analisten zullen de belangrijkste exporteurs uit de Perzische Golfregio, zoals Saoedi-Arabië en de VAE, “hoofdrolspelers in Europa” worden en het continent van aardolie voorzien.

Verontrust door de invoer van Russische diesel door Saoedi-Arabië en de daaropvolgende wederuitvoer ervan naar Europa, zag het EU-parlement zich genoodzaakt een discussie over het nieuwe fenomeen op gang te brengen en te onderzoeken “welk bewijs de Commissie heeft om haar bewering te staven dat de uit Saoedi-Arabië naar de Europese Unie geïmporteerde diesel niet gewoonweg opnieuw gemerkte Russische ruwe olie is”.

  Situatierapport 08/05/2023: Prigozhin's meesterwerk te midden van krachtige nieuwe luchtaanvallen

De groep onderzoekt ook het prijsverschil tussen de goedkope aardolie die Saoedi-Arabië uit Rusland invoert en de aardolie die de EU uit het koninkrijk invoert. Zij wil nagaan of Saoedi-Arabië en andere marktbeïnvloeders momenteel een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan de invoerbehoeften van Europa en het voorkomen van marktkrimp als gevolg van het verbod op Russische olie.

Hakam Valliani gelooft dat olie uit Rusland een noodzaak is voor zowel Europa als de VS, en hoewel iedereen zich ervan bewust is dat dit een verboden product is, kopen ze het uiteindelijk toch. Hij zegt dat bijna 40 procent van de Amerikaanse olie-import uit Rusland komt, en dat handelaren in Zuidoost-Azië, Zuid-Azië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Turkije en de rest van West-Azië de Russische benzine in hun respectieve landen opnieuw merken.

Valliani beweert dat zelfs de banken op de hoogte zijn van deze transacties, maar ervoor kiezen ze te negeren, en voegt eraan toe dat:

“Er is misschien niet veel Russische vliegtuigbenzine beschikbaar, maar de winstmarge erop is 25 procent hoger dan die van in de VS geproduceerde brandstof. De winstmarge op Euro 5-diesel is veel groter dan die op in het Midden-Oosten of de Verenigde Staten geproduceerde diesel. De marge op diesel per ton is ongeveer 100 dollar.

De impact van China en India

Recente rapporten suggereren ook dat China en India een cruciale rol spelen in het vermogen van Rusland om westerse sancties te vermijden en zijn olietransporten te verhogen tot het niveau van vóór de oorlog in Oekraïne.

Met name India heeft zich ontpopt tot een belangrijke speler op de wereldwijde oliemarkten door goedkope Russische ruwe olie te importeren en om te zetten in brandstof voor Europa en de VS. In het fiscale jaar 2022-2023 importeerde India een grote hoeveelheid ruwe olie uit Rusland, waardoor het de verzendingen van diesel en vliegtuigbrandstof naar Europa kon opvoeren.

In januari voerde India een recordhoeveelheid Russische olie in, een verdrievoudiging ten opzichte van het voorgaande jaar. Nadat Moskou zijn olieprijzen voor India had verlaagd – na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne – werd Rusland de belangrijkste olieleverancier van India, en overtrof het zowel Irak als Saoedi-Arabië.

  Vals vlag "vuile bom" gebeuren om een wereldoorlog met Rusland te ontketenen, maar Europa en de VS hebben niet genoeg functionerende industrie om een oorlog te winnen

Het marktaandeel van Rusland in de energie-import van India steeg in februari tot 1,62 miljoen vaten per dag, van minder dan 1 procent vóór de oorlog in Oekraïne van 2022 tot maar liefst 35 procent nu.

Meer dan een kwart van de 4,5 tot 4,6 miljoen bpd aan Russische olie die in 2022-2023 wordt geïmporteerd, gaat naar Indiase raffinaderijen, en een langetermijnovereenkomst tussen de grootste olieproducent van Rusland, Rosneft, en de grootste Indiase raffinaderij, Indian Oil Corp, kan de soorten olie die naar India worden getransporteerd aanzienlijk vergroten en diversifiëren.

Handel in brandstoffen tussen Rusland en Iran

Onlangs werd gemeld dat Rusland eerder dit jaar is begonnen met de export van benzine en diesel naar Iran per spoor, waarbij Moskou Teheran in februari en maart toegang gaf tot 30.000 ton benzine en diesel.

Hoewel Russische functionarissen in 2017 aankondigden dat er olieproducten met Iran zouden worden verhandeld, blijken de feitelijke zendingen pas in 2023 te zijn begonnen. De oliezendingen werden vanuit Rusland per spoor naar Iran vervoerd, via Turkmenistan en Kazachstan.

Iran heeft aardgas en diesel nodig voor zijn elektriciteitscentrales en raffinaderijen, maar een topolieraffinaderij in Saoedi-Arabië, die anoniem wil blijven, zegt tegen The Cradle dat de mogelijkheid bestaat dat Iran de Russische zending gebruikt voor de export naar andere landen.

De bron beweert dat Pakistan – naast Afghanistan – een informele miljardenmarkt is voor Iraanse olie, en het bewijs dat sommige benzinetransporten uit Iran per vrachtwagen naar buurlanden zoals Irak worden vervoerd, ondersteunt het idee dat Teheran geld verdient aan de benzinehandel.

Opnieuw is gebleken dat westerse sancties een averechts effect hebben. De Russische olieverkoop bloeit, en Azië plukt de economische vruchten door goedkopere Russische brandstof tegen hogere prijzen door te verkopen aan Europa – dat duidelijk de grootste verliezer is in dit proxy-conflict met Rusland.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

OPERATIE SANDMAN nu geactiveerd – Saoedi-Arabië kondigt het einde aan van de dominantie van de dollar in de wereldwijde oliehandel … de dominostenen beginnen te vallen op het Amerikaanse Imperium.Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelStudie onthult dat de longen van de meeste mensen vol zitten met microplastics uit wegwerpmaskers
Volgend artikelWaarom Amerikanen zich nooit voor het leger zouden moeten aanmelden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. De zelf gekozen zelfmoord voor Europe door de krankzinnige sancties, die de concurrentiepositie van Europa ten gronde brengt. De motor van Europa, Duitsland, hapert al. De rest volgt.
  De sancties Uitgevoerd in opdracht van de usa. Onthoudt de uitspraak van de denktank Statfor onder Obama: een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden.

 2. Beste Mensen

  Misrekening Amerika helaas
  Ja …
  En Oekraïne en alle Andere Europese landen zijn de klos
  De mongole sorry staats dienaars van alle Europese landen op de rug gevold door de meeste landen van andere delen van de Aardbol hollen maar als puppetjes achter aan de zeggens van De grootste gemeene Blanke Bacterie Amerika geheten
  Dus geen Witte Mensen hee…. beste mensen
  Niet geloven ga voor een spiegel staan
  Zie het verschil Blank betekend : Haast Onzichtbaar of Doorzichtig precies als een Kwal Bent U dat ook ?
  Mens die zich verbeeld Blank te zijn ?
  Spel in scene gezet door Amerika om de crimineele status waarde van Amerika blijvend hoog te houden .
  De schulden berg De kloof is al te groot om die te dichten
  Amerika gaat failliet
  Geheel Bankroet
  De door God Duivel bezetenen vernietigen niet allen moeder Aarde maar proberen alles de baas te worden
  Vergetende dat die maar een copie van een super klein Bacterie in de schepping zijn van het Alomtegenwoordige
  De verdeel en heers systeem valt in diggelen uitelkaar
  Want mensen gaan zich al verenigen
  Tot eenheid in verscheidenheid

  Dank U

 3. 🌎🌎🌎🌎🌎🌎🌎🌎🌎

  Zie mailadres , voor reactie
  Deze week doen aub , pandemie wet
  1e kamer 15 of 16 mei = as maandag of dinsdag

  Bij artikel foto klaus schwab
  Overheid wil burgers….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in