De rechtse Nederlandse wetgever Geert Wilders wordt meestal gekenmerkt door zijn afkeer van de islam en de Europese Unie. Maar van de belangrijkste kanshebbers bij de Nederlandse parlementsverkiezingen was hij ook de meest Rusland-vriendelijke, een feit dat snel werd onderstreept door Russische media in de nasleep van zijn schokkende overwinning, schrijft het ultralinkse nieuwsorgaan Politico.

Het nationalistische nieuwsorgaan Tsargrad zette donderdagochtend Wilders, die hij onomwonden omschreef als een “aanhanger van Rusland”, tegenover demissionair premier Mark Rutte, een “fanatieke aanhanger van Oekraïne.”

Verschillende pro-Kremlin publicaties en zogenaamde Z-kanalen op Telegram haalden ook herinneringen op aan Wilders’ staat van dienst met betrekking tot Rusland.

Een kanaal groef een aantal foto’s en tweets op die in 2018 werden gepubliceerd rond Wilders’ bezoek aan Moskou, waar hij verschillende parlementariërs en ambtenaren ontmoette. Onder hen was het hoofd van de commissie buitenlandse zaken van de Doema, Leonid Slutsky, die door het Westen is gesanctioneerd vanwege de Russische annexatie van de Krim.

Het bezoek was zeer controversieel in Nederland, op een dieptepunt in de Russisch-Nederlandse betrekkingen na de annexatie en midden in een internationaal onderzoek naar de rol van door Moskou gesteunde separatisten bij het neerhalen van vlucht MH17, dat 196 Nederlandse levens kostte.

Een oude tweet van Wilders circuleerde donderdag op Russische platforms. Het toonde een foto van een vriendschapsspeld met de Russische en Nederlandse vlag. “Ik draag het hier met trots,” schreef hij toen.

Op een andere foto staat Wilders voor het Russische wapen en de Russische vlag in de Doema, met een begeleidend bijschrift: “Stop de Ruslandfobie. Het is tijd voor Realpolitik. Partnerschap in plaats van vijandschap!”

  Mega overwinning! Populistische antimassamigratiepartij Geert Wilders wint meeste zetels in Nederlandse verkiezingen

Terwijl hij de westerse media tijdens zijn bezoek ontweek, gaf Wilders een interview aan de Russische staatszender RT waarin hij president Vladimir Poetin prees als een leider die opkwam voor “het Russische volk” en daarom “gunstiger” was dan de EU-leiders.

De fanatieke propagandist Vladimir Solovjov van het Kremlin postte donderdagochtend op zijn Telegramkanaal een screenshot van een tweet van Viktor Orbán waarin de Hongaarse leider de overwinning van Wilders vierde als een teken dat “de wind van verandering hier is”.

Onder leiding van Wilders heeft de Partij voor de Vrijheid (PVV) consequent een beleid van verzoening ten opzichte van Rusland gepropageerd.

In de nasleep van de annexatie pleitte zijn partij tegen de invoering van sancties en voor het vermijden van een “confrontatie” met Poetin. De grootschalige aanval van Moskou op Oekraïne in februari 2022 lijkt weinig te hebben veranderd aan deze denkwijze.

Onder leiding van Wilders heeft de Partij voor de Vrijheid (PVV) consequent een beleid van verzoening ten opzichte van Rusland gepropageerd.

Wilders deed in mei van dit jaar de wenkbrauwen fronsen toen hij als een van de drie politici een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy aan het Nederlandse parlement afwees. Wilders voerde aan dat het bezoek afleidde van de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op diezelfde dag.

Hoewel het verkiezingsprogramma van de partij van Wilders Rusland beschrijft als een “agressor” en zijn invasie van Oekraïne als “illegitiem”, wordt er geen melding gemaakt van sancties of andere strafmaatregelen.

In plaats daarvan belooft de partij te snijden in de “schaarse” militaire en financiële middelen voor Oekraïne om de eigen nationale veiligheid van Nederland te versterken. “Ons eigen land komt op de eerste plaats,” luidt de tekst van het manifest.

  Arnhem: Politieman wordt bokser

In reactie op een opmerking van een Bild-journalist op X, voorheen Twitter, dat “weer een NAVO-staat is gevallen voor Rusland,” citeerde Tsargrad een politiek analist die zei dat zelfs onder Wilders het beleid van Nederland ten opzichte van Moskou waarschijnlijk niet zou veranderen.

“Omdat het niet Nederland is die hierover beslist, maar de EU,” vatte de publicatie hem als volgt samen. “Dus de Nederlandse verkiezingen moeten vooral worden beschouwd als het zoveelste symptoom van de ziekte die Europa teistert.”

Noch het Kremlin, noch het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had commentaar gegeven op de overwinning van Wilders op het moment van publicatie.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

NEDERLAND DOSSIER

Geert Wilders is de ergste nachtmerrie van de EUVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe meeste Europeanen denken dat sancties Europa hebben geschaad en Amerika hebben geholpen
Volgend artikel“Donkere ochtend, een bedreiging voor de samenleving”… “Onze 9/11”: Links rouwt om verpletterende verkiezingsoverwinning voor populistische veteraan Geert Wilders
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

19 REACTIES

 1. en nu uit de EU ZO GAUW MOGELIJK NEDERLAND MAAK ZELF WEL UIT WAT IN HET LAND GEBEURD EN NIET AMERIKA OF DE WEF OF DE VN OF HET WERELD GEZONDHEID ORGANI NATIE.S

  • Kijk eens goed naar landen als Cuba, Noord-Korea of Venezuela, waar de mensen hetzelfde denken als wat u hierboven stelt, en dan realiseert u zich msc wat het in de praktijk betekent als je niet aan het mondiale neonazio-fascistische spelletje wilt mee spelen… Daar hebben ze ff geleden heel de EU mee op de knieën gekregen en het is in flinke inflatie en een oorlog uitgelopen!

   Be careful what you wish for.

  • The woke politicians in Holland will still stick together and side line the PVV. The only way changevthe political situation innHolland is by a civil war. But I dont see the Dutch people having the guts for that.

  • The WEF is so integrated in the Dutch politics that the winning party WILDERS is going to have no grib on the Dutch politics , unless tHE country is going to have a civil war and Get the woke left out of the way.

  • Mee eens Mokkapunt, Hoe sneller hoe beter uit die illegale corrupte EU, zwendel waar geen mens voor gekozen of gestemd hebben wat door criminelen en oplichters met hun corrupte bedrijven en dat UNESCO zij die ook in deze illegale zwendel meespeelt van illegale onethische wereldgezondheid Organi-Natiei,s van Europa van en in WHO-Europa. !!!!!!!

 2. Ruimtetijd. Het kleine landje Nederland heeft in de politiek evenmin tijd, ze moeten dus snel carrière maken op kortzichtigheid, als (vergeleken bij Rusland) ruimte waar, logica, iedereen dus steeds kleiner wordt gemaakt: het gebrek aan psychische ruimte waar juist hard nodig gecompenseerd zou moeten worden. Ze geven zich bij voorkeur direct over in hun laffe streberigheid mondiaal te zijn. En het overal voor de minderheden op te nemen zonder al te veel op te vallen als Turkse nationalisten.

 3. Er gaat niets veranderen alles loopt via het plan waar de man met twee paspoorten ook bij hoort, willen we veranderingen dan moet het volk het zelf doen en met alle middelen ook moord.

 4. PSSSST !
  Hebben jullie wel eens van de Moszaad gehoord ?

  https://jamesperloff.net/from-the-arab-platoon-to-hamas-israels-abu-nidal-strategy/

  “Boze” tongen beweren trouwens dat ‘onze’ Geert W. er OOK een recruutje van is, en al wel sinds de jaren tachtig toen hij met z’n VW Kevertje van de ene kibboets naar de andere sjeesde !

  Tijdens een kerstborrel voor de 2e Kamerleden eind jaren negentig zou Geertje (toen nog VVD) in zwaar beschonken toestand allerlei jiddische strijdliederen hebben gezongen tot grote ontsteltenis van de andere Kamerleden. Twee Kamerleden schijnen er een melding van hebben gemaakt / een klacht over hebben ingediend. Ook zou hij tussen zijn glazen cognac hebben lopen brallen dat hij ooit “de minister-president van Nederland” zou worden.

  Een ècht nederlands moszaadje dus !

  Maar dit blijft tussen ons, hè ?

 5. Zou Wilders de VVD en Omtzigt kunnen overtuigen om uit de EU te stappen om zodoende een coalitie te vormen welke ook nog eens pro-Poetin is.

  Anders zie ik Wilders 1 niet gebeuren.

 6. @Glimworm: Wilders overtuigd pro-Israël, dus…? Daar maakt hij zelf, ook nu, helemaal geen geheim van. Ontwikkelingshulp en steun aan Oekraïne zullen vast worden omgezet in (nog meer) steun aan Israël. Tenminste, als W het écht voor het zeggen zou krijgen. Hij zal daar zelf (beleidsmatig) niet op uit zijn en een PVV-light uitproberen, anders hebben we volgend jaar weer vervroegde parlementsverkiezingen.

  @Piet: vergeet dat nou es even met die Nexit. Een referendum over Europa is hier steeds uitgemond in een protestbetoging, waarmee de gevestigde orde wel raad wist. NL is geen VK. Dus dat punt wordt ook opgepot, zoals de PVV ook het gewenste einde van de monarchie heeft weggemoffeld, toen Wilders in 2010 werd geroepen om Rutte-1 te ‘gedogen’.

  Linksom of rechtsom: Wilders WIL in dat Torentje, whatever it takes. Net zoals zijn voorganger weet hij dondersgoed dat 75% van de kiezers NIET op hem heeft gestemd.

 7. Wilders was mentor van Rutte.
  Wilders is allochtoon (moeder kant nog wel; die is Indonesisch!)
  Wilders zijn vrouw is Hongaars (allochtoon)
  Hongarije heeft goede banden met Rusland.
  Wilders komt uit Limburg.

  Ik heb hier serieus vertrouwen in……… dat er dingen wel degelijk gaan veranderen….

  VEEL allochtonen hebben op Wilders gestemd. Wilders is niet alleen tégen radicaal Islam.. Wilders is een realist. Vind ik.

  Wilders heeft uit ;alle moties (heb je die weleens gezien??) als énige MET FVD letterlijk alle punten waar ik ook achter sta.FVD voor mij 100% maar Wilders toch echt de 95% voor mij.

  Dus ik ben semi-gerust gesteld dat we nu een geheel ander slag aanpak zullen krijgen. De toon is in ieder geval gezet.

  Nu nog samenwerken met FVD en mijn droom komt uit.

  Fijn weekend mensjes!!!

 8. I put a frame around:

  De PVV wil voor u:
  › De Nederlandse ambassade in Israël moet worden verplaatst naar
  Jeruzalem.

  Is dit belangrijk voor Nederland?

 9. Wilders en zijn goede banden met Rusland, zou zijn vrouw die Hongaarse is invloed daarop hebben gehad, is er iemand hier die de reden heeft voor die goede relaties, ik blijf het bijzonder vinden en nieuwsgierig naar wat daar achter zit, iemand die het weet ???

 10. Het NAZI,S illegale ongekozen onethische WEF zwendel waar geen mens op heeft gestemd of gekozen heeft Mensen dit is wat zij denken te willen uitvoeren tegen de mensheid ( Het World Economic Form ) Zij die willen jouw leven bepalen Een staatsgreep gepleegd door een illegale DICTATOR MARK RUTTE en zijn regering met een doodse stilte door een omgekochte illegale zwendel Praktijken ( De World Health Organization wil de wereld regeren met illegale zwendel praktijken tegen de mensheid ) ( Het nieuws wordt bepaald door Illegale investeerders ) ( Levensbelangrijke informatie wordt VERBORGEN!!!! ) ( Wat is er aan de hand in de wereld ) Zie StopWorldControl.com./map Mensen tis belangrijk voor ieder weldenkend mens Kom voor jouw kinderen en kleinkinderen op tegen WHO met hij BIO GIF injecties en zij zijn geen Artsen of bioloog Het zijn allemaal kwakzalvers met hun illegale ongekozen WEF EU WHO zwendel!!!!!!! zij zullen er nooit aan ontkomen en wij zijn niet alleen mensen we zijn met miljoenen samen te strijden voor onze vrijheid tegen deze criminele organiesatie wat!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in