Op 4/5 juni lanceerde het Oekraïense leger zijn lang aangekondigde tegenoffensief in het zuidoosten van Oekraïne. Tien dagen later is er nog geen noemenswaardige vooruitgang geboekt, schrijft Bernhard.

Klik voor groot

Dit is niet de uitkomst die de oorlogspropagandisten hadden verwacht:

Generaal Petreus sprak over de situatie in Oekraïne met het BBC Radio 4 programma Today.

Over het tegenoffensief zei hij:

Ik denk dat dit tegenoffensief zeer indrukwekkend zal zijn.

Ik heb het gevoel dat ze gecombineerde wapeneffecten zullen bereiken, met andere woorden, ze zullen met succes gecombineerde wapenoperaties uitvoeren waarbij je genieofficieren hebt die de hindernissen doorbreken en de mijnenvelden enzovoort opruimen; pantserwagens die er recht op afstormen, beschermd door infanterie tegen antitankraketten; luchtverdediging die de Russische vliegtuigen van hen afhoudt; elektronische oorlogsvoering die hun radionetwerken stoort; logistiek vlak achter hen; artillerie en mortieren recht voor hen.

En het allerbelangrijkste … is dat als de voorste elementen onvermijdelijk na 72-96 uur tot een hoogtepunt komen, fysiek is dat ongeveer hoever je kunt gaan, en ze verliezen zullen hebben geleden … je opvolgende eenheden hebt die meteen doorzetten en profiteren van de vooruitgang en het momentum behouden en ik denk dat dat de hele Russische verdediging in dat gebied in beweging kan krijgen, dan denk ik dat er ook andere mogelijkheden ontstaan op de flanken.

Terug in de realiteit werden de hoofdelementen van de Oekraïense aanval afgeslacht. Ze ‘culmineerden’, d.w.z. verloren hun vermogen tot verdere aanvallen, in minder dan een dag:

De mannen van de Oekraïense 37ste Brigade waren net getraind en bewapend met wapens die door het Westen geleverd waren, belast met een eerste opmars door  Russisch bezet gebied in de eerste dagen van een langverwacht tegenoffensief.
Ze zouden een zware prijs betalen.

Binnen 20 minuten na hun opmars op 5 juni ten zuiden van Velyka Novosilka, in de zuidoostelijke regio Donetsk, explodeerden er overal mortiergranaten om hen heen, zeiden soldaten. Een 30-jarige soldaat die bekend staat als Lumberjack zag twee van de mannen in zijn voertuig hevig bloeden; één verloor een arm terwijl hij om zijn familie riep. Lumberjack kroop in een krater, maar de granaatscherven van een mortiergranaat gingen door de grond en doorboorden zijn schouder.

“We werden daar in het veld achtergelaten, zonder tanks of zware bepantsering,” zei Lumberjack, die met The Washington Post sprak op voorwaarde dat hij alleen geïdentificeerd werd met zijn roepnaam omdat hij geen toestemming had om over de strijd te praten. “We werden van drie kanten beschoten met mortieren. We konden niets doen.”

  Wat is het volgende?

Er waren minder dan 50 mannen in de eenheid, zei hij, en 30 kwamen niet terug – zij werden gedood, gewond of gevangen genomen door de vijand. Vijf van de pantservoertuigen van de eenheid werden binnen het eerste uur vernietigd.

Degenen die deze eenheden trainden, maakten ernstige fouten:

Gedurende het eerste anderhalf uur van de aanval van het 37ste nabij Velyka Novosilka, bestookten de Russen de eenheid met non-stop beschietingen die hun AMX-10 RC pantservoertuigen binnendrongen, volgens Grey, een andere soldaat in het bataljon die sprak op voorwaarde dat hij alleen met zijn roepnaam geïdentificeerd kon worden. De pantservoertuigen, die soms “lichte tanks” genoemd worden, waren niet zwaar genoeg om de soldaten te beschermen, zei Grey, en moesten in de achterhoede opgesteld worden in plaats van voor.

De AMX-10 is geen tank en kan ook niet als tank gebruikt worden. Het is een licht verkenningsvoertuig op wielen dat 50 jaar geleden door Frankrijk werd gebouwd om opstandelingen in haar voormalige Afrikaanse koloniën te overheersen. Een van de belangrijkste kenmerken is dat het een goede snelheid heeft in de achteruitversnelling. Dit om eruit te vluchten zodra er serieuze tegenkrachten worden ontdekt.

De Oekraïense tegenaanval zit nu vast in de veiligheidszone van de Russische verdediging, kilometers verwijderd van de echte verdedigingslinies. Dit was voorspelbaar.

Zoals het Amerikaanse veldhandboek 100-2-1 het Sovjetleger in de verdediging beschreef (pag. 93 e.v.):

Wanneer de verdediging wordt opgezet vóór het contact met de vijand, zetten de Sovjets een veiligheidsechelon op tot 15 kilometer voor het hoofdverdedigingsgebied. De elementen waaruit het veiligheidsechelon bestaat, komen uit het tweede echelon van de divisie. Vóór elk regiment van het eerste echelon kan een veiligheidseenheid van maximaal een bataljon worden ingezet.

Er wordt een gedetailleerd en gecoördineerd vuurplan ontwikkeld. Wapens worden zo geplaatst dat de maximale hoeveelheid vuur direct voor de voorste rand van het gevechtsgebied kan worden gericht. Vijandelijke penetraties worden afgestraft door artillerievuur te verleggen en door tegenaanvallen uit te voeren.

Klik voor groot

Het Oekraïense leger gebruikte minstens vier brigades voor de aanval. Minstens twee daarvan kwamen uit de reserve van 12 brigades die voor de tegenaanval waren opgebouwd. Met verliezen van zo’n 30% werden de betrokkenen ernstig toegetakeld voor weinig tot geen winst:

  Het Ministerie van Defensie van de VS geeft eindelijk toe in een openbaar document dat er 46 door het VS leger gefinancierde biolabs in Oekraïne zijn

De Russen proberen zoveel mogelijk slachtoffers te maken en zoveel mogelijk voertuigen te vernietigen in een gevechtszone vóór de hoofdverdedigingslinie, waardoor de Oekraïense troepen uitgeput raken voordat ze die bereiken. In feite wordt het gebied voor de hoofdverdedigingslinie zo een kill zone.

Als de Russische strategie effectief blijkt, zou Oekraïne te veel van zijn pas getrainde troepen – tienduizenden in getal – en te veel tanks en infanteriegevechtsvoertuigen kunnen verliezen om de hoofdverdedigingslinie te doorbreken.

Zelfs als ze zover komen, zouden de troepen te verzwakt kunnen zijn om naar het zuiden te stromen en te helpen bij het bereiken van een belangrijk doel: het verbreken van de zogenaamde landbrug die Rusland verbindt met het bezette Krim-schiereiland. Dit zou gedaan worden door de Zee van Azov te bereiken, ongeveer 95 kilometer verderop.

De Oekraïense strijdkrachten waren hier duidelijk niet voor getraind. Ze vielen ook op te veel plaatsen aan. De kaart bovenaan toont aanvalspijlen op 7 plaatsen en vier hoofdrichtingen. Eén of twee aanvalsrichtingen, met meer geconcentreerde strijdkrachten, hadden misschien tot betere resultaten geleid.

De Russische president Poetin beschreef onlangs de Oekraïense slachtoffers:

Ik zal het aantal verliezen aan personeel niet noemen. Dat laat ik aan het Ministerie van Defensie over nadat het de cijfers heeft gecontroleerd, maar ook de structuur van de verliezen is voor hen ongunstig. Wat ik bedoel te zeggen is dat van alle personeelsverliezen – en ze naderen een aantal dat catastrofaal genoemd kan worden – de structuur van deze verliezen ongunstig voor hen is. Want zoals we weten, kunnen verliezen saneerbaar of onherstelbaar zijn. Normaal gesproken, ik ben bang dat ik er een beetje naast zit, maar onherstelbare verliezen liggen rond de 25 procent, maximaal 30 procent, terwijl hun verliezen bijna 50/50 zijn. Dit is mijn eerste punt.

Ten tweede, als we kijken naar onherstelbare verliezen, is het duidelijk dat de verdedigende partij minder verliezen lijdt, maar deze verhouding van 1 op 10 is in ons voordeel. Onze verliezen zijn één tiende van de verliezen van de Oekraïense strijdkrachten.

Sinds het begin van de tegenaanval vermeldt het Russische dagrapport een totaal van ongeveer 10.500 Oekraïense slachtoffers.

  Europa is afgeschreven

Een tweede grote poging om de Forward Edge of the Battle Area (FEBA) over te steken met de overgebleven Oekraïense troepen wordt verwacht, maar zal waarschijnlijk geen betere afloop hebben. De lang gepromote Oekraïense tegenaanval zal waarschijnlijk eindigen met grote Oekraïense verliezen en geen winst.

Dit zal dan al snel een enorm politiek probleem worden:

Terwijl hij de herverkiezingscampagne van volgend jaar ingaat, heeft Biden een grote overwinning op het slagveld nodig om te laten zien dat zijn onvoorwaardelijke steun voor Oekraïne het Amerikaanse leiderschap in de wereld heeft opgepoetst, een sterk buitenlands beleid met steun van beide partijen nieuw leven heeft ingeblazen en het verstandige gebruik van Amerikaanse militaire kracht in het buitenland heeft aangetoond.

Een warrige uitkomst van beperkte winsten in Oekraïne zou koren op de molen zijn van al die kritiek en de toch al troebele wateren van het debat binnen de NAVO en de Europese Unie over de toekomstige houding ten opzichte van zowel Oekraïne als Rusland verder vertroebelen. Een minder dan “overweldigend” succes zou waarschijnlijk ook de druk in het Westen opvoeren om Kiev onder druk te zetten om te onderhandelen over een territoriale regeling die misschien niet naar wens is.

De Biden -regering kan weinig doen om het sombere beeld te veranderen. Het Congres zal haar er waarschijnlijk van weerhouden om het Amerikaanse leger openlijk in te zetten in Oekraïne. De Europese NAVO-bondgenoten hebben nu gezien wat het Russische leger met zijn vijanden kan doen. Ze zullen niet graag zien dat hun eigen troepen hetzelfde wordt aangedaan.

Onderhandelingen zijn dus de enige uitweg.

De vraag voor Rusland is wanneer en met wie. Gesprekken met alleen Oekraïne, een louter Amerikaanse proxy zonder echte zeggenschap, zouden onvoldoende zijn. Het is de Amerikaanse regering die moet instemmen met een nieuwe veiligheidsarchitectuur in Europa. De Russische voorwaarden voor vrede zullen streng zijn en het zal nog veel tijd en veel dode Oekraïners kosten voordat de VS hiermee instemt.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

NBC-verslaggever gaat naar de Krim en schokt de kijkers door de waarheid te vertellenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWanneer meer niet beter is – Je kunt een drol niet oppoetsen
Volgend artikelDYSTOPISCHE NACHTMERRIE: 10 ongelooflijke dingen die binnenkort zullen gebeuren als we de opmars van de tirannie en de onderwerping van de mensheid niet stoppen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Die laatste paragraaf verwacht ik niet. Britten en Polen doen al mee met zeer veel “huurlingen”…er komt een false flag (een in scene gezette situatie voor een politiek doel)… en Europese troepen mogen aansluiten en Biden kan langer aanblijven (met verkiezingsmanipulatie)
    De bevolkingsreductie die via Covid niet plaats had komt nu via oorlog. Oorlog is her doel…het Oekrainse grondgebied is bijzaak

  2. Wees gewaarschuwd.
    Die Nato-oefening ‘Air Defender’ duurt nog een week; in de noordelijke en oostelijke landen, ligt heel veel Nato-materieel klaar.
    Daar in of na, kunnen ze een onverwachte operatie uitvoeren.
    Levens-gevaarlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in