Ooit verwierp de Europese Unie secundaire sancties die de VS gebruikten om derde landen onder druk te zetten haar sanctieregelingen tegen andere landen te volgen:

Gebruikmakend van de centrale positie van de VS in de wereldeconomie, hebben zij “secundaire sancties” opgelegd aan buitenlandse bedrijven, die gedwongen worden te kiezen tussen handel drijven met Amerikaanse sanctiedoelwitten of de toegang tot de lucratieve Amerikaanse markt verliezen. Bovendien hebben de VS buitenlandse bedrijven bestraft voor het overtreden van de Amerikaanse sanctiewetgeving.

Om deze extraterritoriale maatregelen tegen te gaan heeft de EU een blokkeringsmechanisme ingevoerd:

De rechtmatigheid van deze sancties kan worden aangevochten voor verschillende nationale en internationale gerechtelijke mechanismen, hoewel elk mechanisme zijn eigen beperkingen heeft. Om de nadelige gevolgen van secundaire sancties tegen te gaan, kunnen derde landen en de EU ook gebruik maken van verschillende buitengerechtelijke mechanismen, zoals blokkeringsstatuten, special purpose vehicles om de reikwijdte van sancties te omzeilen, of zelfs tegenmaatregelen.

Blokkerende statuten verbieden EU-bedrijven om aan de Amerikaanse sancties te voldoen:

Op grond van artikel 5, lid 1, van het EU-blokkeringsstatuut 5, lid 1, van de EU-blokkeringsverordening is het EU-ondernemingen verboden te voldoen “aan alle eisen of verboden, met inbegrip van verzoeken van buitenlandse rechtbanken, die direct of indirect gebaseerd zijn op of voortvloeien uit” een reeks buitenlandse sanctiewetten die door de Europese Unie geacht worden extraterritoriaal van toepassing te zijn, “of uit daarop gebaseerde of daaruit voortvloeiende handelingen”. De betrokken wetten worden opgesomd in de bijlage bij de verordening; momenteel zijn het allemaal Amerikaanse wetten. Art. 5, lid 2, bepaalt dat de Europese Commissie (de Commissie) op verzoek EU-ondernemers kan toestaan deze wetten geheel of gedeeltelijk na te leven, voor zover niet-naleving hun belangen of die van de Europese Unie ernstig zou schaden.

  Oekrainese generaal Zaluzhny: God is een neonazi

In 2018 heeft de Commissie de bijlage bij de EU-blokkeringsverordening bijgewerkt om er de (opnieuw ingestelde) secundaire sancties van de VS tegen Iran in op te nemen. Zij heeft ook een uitvoeringsverordening vastgesteld met de criteria die in aanmerking zouden worden genomen voor het verlenen van nalevingsvergunningen, en een richtsnoerennota uitgebracht over de toepassing van de gereactiveerde EU-blokkadeverordening.

De blokkeringsverordening werd gebruikt om sancties af te wijzen die de VS tegen Iran instelde nadat de VS uit de nucleaire overeenkomst stapten, schrijft Bernard.

Nu heeft het conflict in Oekraïne echter schijnbaar elk verzet in de EU tegen illegale handelingen van de VS gedood. In feite is de EU nu gek geworden en overweegt zij zelf de invoering van extraterritoriale maatregelen tegen landen die haar eigen sanctieregeling tegen Rusland niet volgen:

De Europese Unie bespreekt een nieuw sanctiemechanisme om derde landen aan te pakken waarvan zij vindt dat ze niet genoeg doen om te voorkomen dat Rusland sancties ontduikt, met name landen die pieken in de handel in belangrijke goederen of technologieën niet kunnen verklaren, aldus mensen die bekend zijn met de zaak.

Het voornaamste doel van het instrument zou zijn landen ervan te weerhouden Rusland te helpen en handelskanalen die Moskou mogelijk misbruikt, aan te pakken. Als dat niet werkt, zou het blok als tweede stap gerichte beperkingen kunnen opleggen aan belangrijke goederen.

Het nieuwe handhavingsmechanisme, waarover de Financial Times voor het eerst berichtte, zou de lidstaten de bevoegdheid geven om twee lijsten op te stellen – één van de betrokken derde landen en één van de verboden goederen.

  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland dreigt de EU met een nucleaire aanval

Als het mechanisme door de nationale regeringen wordt goedgekeurd, moeten de lidstaten unaniem beslissen welke landen en goederen op de lijst komen te staan, aldus de mensen. De maatregelen zullen in eerste instantie waarschijnlijk niet tegen China gericht zijn, maar vooral tegen landen in Centraal-Azië en de directe buurlanden van Rusland, aldus de personen.

Elders zou het voorgestelde pakket het gemakkelijker maken om sancties op te leggen aan bedrijven in derde landen die de EU-sancties omzeilen.

De EU-politici en -bureaucraten in Brussel vermoorden hun eigen morele verdediging tegen de Amerikaanse toepassing van secundaire sancties tegen derden.

Hoe zullen zij ooit nog hun eigen blokkeringsstatuut kunnen verdedigen? En wat zullen ze doen als derde landen, zoals Turkije of China, hun eigen blokkadestatuut invoeren tegen secundaire EU-sancties tegen hun bedrijven?


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EU beseft nu pas te laat dat de sancties de Europese economieën meer schade berokkenen dan de Russische economieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet lot van het Zelensky-regime is bezegeld
Volgend artikelRusland is ondanks de sancties de eerste olie-exporteur ter wereld en de VS is de eerste (in het Westen) die… Russische olie koopt!
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

  • @Dutch, Door deze uitspraak brengt hij ons allen in gevaar maarja dat deed ie ook al met de prikkies via zijn mini-minion Hugo de Slachter. Het is een sekte die nu heerst met naïeve meelopers.

 1. Ze nemen rustig de tijd, vliegen wordt zo nog verder aangepakt en ontmoedigd. Ik heb zo’n vermoeden dat ze weldra commerciële luchtvaart een paar airliners van bekende maatschappijen uit de lucht laten vallen. Om nog meer angst te zaaien. Zgn dan door achterstallig onderhoudt maar dit zal gewoon sabotage zijn.

  • Hai Nuke Davos (mooie naam!)
   Zelf ben ik werkzaam geweest op schiphol,afdeling El-Al Cargo in 1992.
   Die kist die op de Bijlmer viel was niet gesaboteerd.(nou ja,bij inspectie smokkelen is eigenlijk hetzelfde,niet?)
   Die borgpennen die om de x uren vliegen vervangen MOETEN worden,zijn teruggezet!
   Bij die trillingen en bij een passing,die is uitgelubberd,trilt de motor gewoon los van het vliegtuig.
   Boeing 747-400 heeft er 4,dus eentje missen kan wel.Die ene motor beschadigde zijn buur en die ging mee de markerwaard in.
   Vol beladen kist,vol brandstof minus 2 motoren aan 1 zijde en ziehier het ongeluk.
   Dat ze de boel bedotten is duidelijk.
   Wat me niet duidelijk is(nog steeds) wie waren die mannen in witte pakken daar en wat deden ze?
   Ik was er in 10 minuten na de inslag.Me zus woonde er 300 meter vanaf.
   Ik moest er langs op de brommer,er was nog nix afgezet (19:23 +-)Mijn zus vertelde het relaas en later die avond,tjongejonge wat een circus!

 2. De hoogmoed van het gedrocht dat EU ( lees schoothondje van usa) heet komt voor de val.
  Arm volk dat met zulke lijers opgeschoten zit. Teveel oogjes zijn nog toe. Slaap lekker lieve kijkbuis mensen.
  Wat zou het toch mooi zijn als Brussel eens voor haar eigen mensen in dit continent op kwam en eens aan de burgers zou denken. Keep on Dreamliner. Ik weet het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in