Het afwijzen van Russische energiebronnen betekent dat Europa de regio met de hoogste energiekosten ter wereld zal worden. Dit zal het concurrentievermogen van de Europese industrie, die nu al de concurrentie met bedrijven in andere delen van de wereld aan het verliezen is, ernstig ondermijnen…. Onze westerse collega’s lijken de elementaire wetten van de economie te zijn vergeten, of geven er gewoon de voorkeur aan ze te negeren.” – Vladimir Poetin, President van de Russische Federatie

Dinsdag heeft Rusland aangekondigd de stroom van aardgas naar Duitsland via de Nord Stream pijpleiding met 40% te verminderen, schrijft Mike Whitney. De aankondiging, die werd gedaan door functionarissen van Gazprom, deed een schokgolf door de Europese gasmarkt gaan, waar de prijzen snel naar nieuwe hoogten stegen. In Duitsland – waar de prijzen in de afgelopen drie maanden verdrievoudigd zijn – werd het nieuws met ontzetting begroet. Nu de inflatie al op het hoogste punt in 40 jaar staat, zal deze laatste vermindering van het aanbod de Duitse economie zeker in een recessie storten of erger. Heel Europa voelt nu de gevolgen van de misplaatste sancties van Washington en Brussel tegen Rusland. Hier is meer van de Oil Price website:

“Het Russische Gazprom heeft dinsdag gezegd dat het de levering van aardgas via de Nord Stream pijpleiding aan Duitsland met 40 procent zal beperken ten opzichte van de geplande stromen, vanwege een vertraging in de reparatie van apparatuur… De lagere levering van gas via Nord Stream aan de grootste Europese economie, Duitsland, heeft de Europese gasprijzen met dubbele cijfers doen stijgen…

De Russische gasleveringen aan Europa… zijn al verminderd nadat Oekraïne vorige maand de stromen van Rusland naar Europa stopzette op een van de twee doorvoerpunten, waardoor een derde van het gas dat van Oekraïne naar Europa ging, niet meer geleverd werd.” (“Europe’s Gas Prices Surge 13% As Russia Reduces Nord Stream Flow“, Oil Price)

De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten hebben Rusland meer sancties opgelegd dan enig ander land in de geschiedenis. Maar de aankondiging van dinsdag helpt om te illustreren wie er werkelijk onder de sancties te lijden heeft en wie niet. Rusland lijdt niet, sterker nog, Rusland lijkt helemaal niet verontrust. Het heeft de aanvallen van Washington kalm terzijde geschoven zoals men een vlieg bij een familiepicknick zou wegwuiven. Nog verbazingwekkender is het feit dat de sancties de roebel hebben versterkt, de inkomsten uit grondstoffen hebben doen toenemen, het Russische handelsoverschot naar recordhoogte hebben doen stijgen, en de winsten uit gas en olie naar de stratosfeer hebben gestuwd. Volgens elke objectieve maatstaf lijken de sancties Rusland ten goede te komen, en dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat men verwachtte.

De economische sancties van Washington tegen Rusland: Succes of mislukking?

 1. De Russische munteenheid (de Roebel) is gestegen tot een hoogtepunt in vijf jaar.
 2. Russische grondstoffen harken onverwachte winsten binnen.
 3. Het handelsoverschot van Rusland zal dit jaar naar verwachting een recordhoogte bereiken.
 4. De Russische verkoop van olie en gas is sterk gestegen.

Er is geen bewijs dat de sancties van Washington het doel bereikt hebben, namelijk Rusland “verzwakken” of zijn economie schade toebrengen. Er zijn echter wel aanzienlijke bewijzen dat de sancties averechts hebben gewerkt en een zware tol hebben geëist van hun aanhangers en hun bevolking. En hoewel het moeilijk is te kwantificeren hoeveel schade er werkelijk is aangericht, hebben wij getracht specifieke categorieën aan te wijzen waar de gevolgen het meest dramatisch zijn geweest. De sancties hebben:

 1. Een sterke stijging van de voedsel- en energieprijzen teweeggebracht. (stijgende inflatie)
 2. Grote verstoringen veroorzaakt in de wereldwijde toeleveringslijnen. (Deglobalisering)
 3. Voedseltekorten sterk doen toenemen en de kans op hongersnood doen toenemen.
 4. Veroorzaakte een ernstige vertraging van de wereldeconomie.
  Westerse media blijven negeren hoe Oekraïne NAVO-wapens gebruikt om onschuldige burgers in de Donbass te doden

Tot nu toe heeft Rusland deze aanvallen geduldig en zonder enige vergeldingsreactie doorstaan. Maar wij moeten aannemen dat de plotselinge vermindering met 40% van de gasstromen naar het van energie afhankelijke Duitsland bedoeld is om een boodschap te sturen. Vergeet niet dat Nord Stream 2 een gigantisch meerjarenproject van $10 miljard was, waaraan Rusland zich volledig had gecommitteerd, totdat Duitsland te elfder ure “het vloerkleed onder Poetin wegtrok”. Duitsland bewees dat – als het erop aankomt – het altijd in de pas zal lopen met Washington, in plaats van zijn zakelijke overeenkomsten na te komen of in het belang van zijn eigen volk te handelen. Wat Duitsland nu echter ontdekt, is dat optreden als de poedel van Washington inderdaad een zeer hoge prijs heeft. Hier is meer van Reuters:

“Gazprom zei dinsdag dat het de leveringen via de onderzeese pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland heeft beperkt tot maximaal 100 miljoen kubieke meter (mcm) per dag, een daling ten opzichte van 167 mcm, onder verwijzing naar de vertraagde terugkeer van apparatuur die ter reparatie was verzonden…

Gazprom exporteert geen gas meer in westelijke richting door Polen via de Yamal-Europe pijpleiding na de Russische sancties tegen EuRoPol Gaz, dat eigenaar is van het Poolse gedeelte. De stromen via Yamal-Europe gaan verder oostwaarts van Duitsland naar Polen.

“Als gevolg van de vertraagde terugkeer van de gascompressoren van reparatie door Siemens … en technische motorstoringen, kunnen momenteel slechts drie gascompressoren gebruikt worden in het compressiestation Portovaya,” zei Gazprom.

“Als gevolg van de door Canada opgelegde sancties is het voor Siemens Energy momenteel onmogelijk om gereviseerde gasturbines aan de klant te leveren. Tegen deze achtergrond hebben wij de Canadese en Duitse regering op de hoogte gebracht en werken wij aan een levensvatbare oplossing,” aldus de onderneming.” (“Nord Stream gas capacity constrained as sanctions delay equipment“, Reuters)

Natuurlijk zullen de media wijzen op een onderhoudsstoring als excuus, maar hoe geloofwaardig is dat? Hoe vaak wordt de aanvoer van een vitale hulpbron met bijna de helft verminderd door een defecte compressor?

Niet vaak. Rusland zendt een eenvoudige maar schrijnende boodschap aan Duitsland: “Je hebt je bed opgemaakt, slaap er nu maar in.” De reactie van Rusland is volkomen normaal na “in de rug gestoken te zijn”.

En de beproevingen van Duitsland zijn nog maar net begonnen, want het land heeft geen manier om het energietekort op te vangen waarmee het in de nabije toekomst te maken zal krijgen; een tekort dat zal leiden tot roterende black-outs, bevriezende huizen en een meedogenloze wurging van zijn binnenlandse industrie. Zoals de Duitse regering ontdekt, is er geen levensvatbaar substituut voor Russische koolwaterstoffen, die niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn en waarvan de kwaliteit niet beantwoordt aan de bijzondere eisen van Duitsland. Met andere woorden, de VS hebben Duitsland in ooitje genomen door hen te doen geloven dat zij gewoon op andere energieleveranciers konden overschakelen en dat alles dan in orde zou zijn. Dat is zeker niet het geval. Duitsland en heel Europa zullen namelijk meer voor hun energie gaan betalen dan om het even welke andere regio in de wereld, wat het concurrentievermogen van de EU ernstig zal ondermijnen. Dit zal op zijn beurt leiden tot een sterke daling van de levensstandaard en tot groeiende sociale onrust. Hier is meer uit de Wall Street Journal:

“Decennialang vertrouwde de Europese industrie op Rusland voor de levering van goedkope olie en aardgas, die de fabrieken van het continent draaiende hielden.

  De kroon ligt zwaar: POTUS Biden slaat de plank volledig mis terwijl NAVO's narratief implodeert

Nu rijzen de industriële energiekosten in Europa de pan uit in de nasleep van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, waardoor de fabrikanten minder goed in staat zijn op de wereldmarkt te concurreren. Fabrieken zoeken naarstig naar alternatieven voor Russische energie, omdat Moskou de gaskraan dreigt dicht te draaien, waardoor de productie tot stilstand komt.

De Europese producenten van chemicaliën, kunstmest, staal en andere energie-intensieve goederen zijn de afgelopen acht maanden onder druk komen te staan, toen de spanningen met Rusland opliepen in de aanloop naar de invasie in februari. Sommige producenten sluiten hun deuren in verband met de concurrentie van fabrieken in de VS, het Midden-Oosten en andere regio’s waar de energiekosten veel lager zijn dan in Europa. De aardgasprijzen liggen in Europa nu bijna driemaal hoger dan in de VS.” (“Some European Factories, Long Dependent on Cheap Russian Energy, Are Shutting Down;  Industrial energy costs are soaring in the wake of Russia’s war on Ukraine, hobbling European manufacturers’ ability to compete globally”, Wall Street Journal)

De Wall Street Journal wil u doen geloven dat Rusland verantwoordelijk is voor de slechte keuzes van Europa, maar, dat is niet waar. Poetin heeft de prijzen niet verhoogd. De prijzen stegen als reactie op de toegenomen vraag van de EU door de tekorten die het gevolg waren van de sancties. Waarom is dat Poetin’s schuld?

Dat is het niet. En hetzelfde geldt voor de EU-ambtenaren die Poetin beschuldigden van “chantage”, een bewering waarvoor geen enkele basis was. Toen die beschuldiging werd geuit, was de prijs van gas in de EU een derde van de prijs van nu. Is dat de manier waarop chantage werkt, door minder dan de marktprijs te vragen?

Natuurlijk niet. Het is belachelijk. Europa kreeg een geweldige prijs voor een schaarse hulpbron, totdat zij besloten het slechte advies van Uncle Sam op te volgen en het voor zichzelf te verpesten. Nu betalen ze zich scheel, en ze kunnen alleen zichzelf de schuld geven.

Wist u dat de EU-leiders nu al plannen maken om de energie deze winter te rantsoeneren?

Het is waar. Europa heeft ermee ingestemd om het zoveelste schoothondje van de VS te worden, om trouw de ambitieuze wereldstrategie van Washington uit te voeren. Hier is het verhaal:

“Europa zou deze winter gedwongen kunnen worden om energie te gaan rantsoeneren, te beginnen met het industriële gebruik van aardgas, vooral als de winter koud is en de economie van China weer aantrekt, vertelde de uitvoerend directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), Fatih Birol, aan de Financial Times in een interview.

“Als we een strenge winter hebben en een lange winter … zou ik niet uitsluiten dat we in Europa aardgas gaan rantsoeneren, te beginnen bij de grote industriële installaties,” zei Birol tegen de FT.

De wereld staat voor een “veel grotere” energiecrisis dan die van de jaren zeventig, vertelde Birol vorige maand aan het Duitse dagblad Der Spiegel.

“Toen ging het alleen maar om olie,” zei Birol tegen het persbureau. “Nu hebben we een oliecrisis, een gascrisis en een elektriciteitscrisis tegelijk,” zei het hoofd van het internationale agentschap dat werd opgericht na de schok van het Arabische olie-embargo in de jaren zeventig.” (“IEA: Europe Could See Energy Rationing This Winter“, Oil Price)

Ze heeft het mis, nietwaar? Wij hebben geen “olie-, gas- en elektriciteitscrisis”. Wat wij hebben is een politieke crisis. Al deze tekorten kunnen gemakkelijk teruggevoerd worden tot de dwaze keuzes die gemaakt zijn door onbekwame politici die de bevelen opvolgen van neoconfantasten die denken dat zij de klok kunnen terugdraaien naar de hoogtijdagen van het Amerikaanse wereldleiderschap. Maar die dagen zijn voorbij, en iedereen schijnt te weten dat ze voorbij zijn, behalve de geïsoleerde groep van zelfmisleidende fanatici in de denktanks van Washington en hun politieke gebroed op 1600 Pennsylvania Avenue.

  Er bestaat geen mogelijkheid om dom te herstellen als het gaat om Westerse waanideeën over Rusland

Waar het op neerkomt: Wij hadden allemaal veel beter naar Kissinger kunnen luisteren, die zijn makkers van het Wereld Economisch Forum (WEF) adviseerde om de oorlog in Oekraïne onmiddellijk te beëindigen, voordat Rusland veranderingen zou aanbrengen die niet meer terug te draaien waren. Helaas viel Kissingers oproep in dovemansoren en is Poetin reeds begonnen zijn energiestromen naar het oosten te verleggen. Kijk eens naar dit huiveringwekkende fragment uit een artikel op oilprice.com:

“De grootste herschikking van de oliehandelsstromen sinds het Arabische olie-embargo van de jaren zeventig is aan de gang – en de zaken zullen misschien nooit meer normaal worden. De Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen de Russische olie-export veranderen de mondiale handelsroutes voor olie. In de afgelopen bijna vijf decennia stroomde olie min of meer vrij van elke leverancier naar elke afnemer in de wereld…

Deze vrije energiehandel is nu voorbij, na … de westerse sancties die daarop volgden, plus het onomkeerbare besluit van Europa om zijn afhankelijkheid van Russische energie tegen elke prijs af te snijden…

Tegen het einde van dit jaar verwacht Europa effectief 90% van al zijn invoer van Russische olie van voor de oorlog te hebben verboden... Voor olie die naar Europa gaat, zal de ruwe olie uit het Midden-Oosten nu langere afstanden afleggen naar Europese havens, vergeleken met de kortere routes naar India en China…

Voor Europa is de keuze van de oliebevoorrading nu politiek, en het zal bereid zijn een meerprijs te betalen om niet-Russische olie aan te schaffen. Dit zal de bevoorradingsmogelijkheden beperken en de hoge olieprijzen de komende maanden blijven ondersteunen.

In een commentaar op het embargo van de EU op de invoer van Russische olie over zee, zei Fitch Ratings vorige week:

“Dit verbod zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de mondiale oliehandelsstromen, waarbij ongeveer 30% van de invoer van de EU vervangen moet worden door olie uit andere regio’s, waaronder het Midden-Oosten (Saudi-Arabië en de VAE hebben een aanhoudende productiereservecapaciteit van respectievelijk ongeveer 2MMbpd en 1MMbpd), Afrika en de VS.” (“The Biggest Reshuffle Of Oil Flows Since The 1970s”, Oil Price)

Wat betekent dit?

Het betekent dat de inflatie zal blijven stijgen naarmate de gigantische Russische voorraden ruwe olie naar het oosten worden verlegd. Het betekent dat Washington zijn 30 jaar oude “lievelingsproject”, de globalisering, heeft opgegeven en de wereld in rivaliserende blokken heeft opgedeeld. Het betekent dat de dollar, de obligatiemarkt, het westerse financiële systeem en de zogenaamde “op regels gebaseerde orde” – die allemaal onlosmakelijk verbonden zijn met economische groei die bijna volledig afhangt van de beschikbaarheid van goedkope energie – zullen beginnen te kraken en te kreunen onder het gewicht van vederlichte beleidsbeslissingen die een zekere ondergang hebben gebracht voor de naties van het westen en hun bevolking.

Wij zullen een zware prijs betalen voor de suïcidale machtsgreep van Washington.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duitsers worden gewaarschuwd voor “moeilijke herfst” en “zeer zware winter”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVAERS gegevens tonen 2.000 procent toename van meldingen van hersenletsel na COVID-19 vaccinatie
Volgend artikelDr. Paul Thomas blaast het conventionele vaccinverhaal op – Laten we de gevaccineerden met de ongevaccineerden vergelijken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Als ik zo op AGSI kijk (cijfers van 14 juni) dan is de trend dat de Europese voorraden met 50% gevuld zijn en dat ze per dag met 0,3 à 0,4% toenemen, zelfs in Oekraïne wordt een stijging van de gasvoorraden gerapporteerd.
  0,4% per dag betekent ongeveer 12% erbij per maand. 3*12% betekent dat ze naar 86% gaan bij aanvang in oktober. Lijkt mij nog prima voorraden conform het rapport. Enige dat zouden moeten bekijken is hoe snel het op is als er niets aangevoerd wordt… Dus voor hoeveel dagen zijn die voorraden dan?
  Ik vond de volgende gegevens op Internet…
  Jaarlijks gas verbruik EU 380 billiion cubic metres (bron Statista 2020)
  Opslagcapaciteit 100 billion cubic metres (euronews.com 19 mei 2022)
  Er even vanuit gaande dat het verbruik in de winter hoger is en even voor het gemak rekenen met 2/3 in de wintermaanden en 1/3 in de zomermaanden (we hebben nog veel gasgestookte electriciteitscentrales)
  0,66 * 380 = 250 en dat betekent dat omstreeks januari / februari de voorraden (mits nauwelijks bijgevuld) dan inderdaad over gans Europa helemaal op zullen zijn.

 2. ( en dat betekent dat omstreeks januari / februari de voorraden (mits nauwelijks bijgevuld) dan inderdaad over gans Europa helemaal op zullen zijn.)

  FF kort door de bocht, wij mensen in Nederland worden op een grove manier bestolen waar we bij staan.
  En daar kan je dus niets aan doen !! En het is nog geen eens winter, ik hou mijn hart vast….
  Hongerwinter here we come. Brrrrutte zij laatst in een interview, dat ze het Groninger gasveld niet gaan opengooien om de rekeningen van de mensen te verlagen. We worden (Zijn) dus de slaven van de regering.
  Gewoon luisteren, anders heb je een probleem. ZIEKE WERELD LEVEN WE IN !!

 3. Europa heeft het helemaal aan zichzelf te danken. Er is echt niets anders van te maken.
  Hoogmoed en pure haat vernietigen uiteindelijk jezelf.
  Gruwelijk voor de Europese burgers en voor onszelf. Je kon erop wachten. Ongestraft blijven trappen, onterechte beschuldigingen van misdaden en president Poetin ongehoorde benamingen geven dat is een teken van zwakte en wanhoop.
  Dit kan geen enkel land allemaal zomaar ontvangen zonder een tegen woord. Rusland moest reageren om geloofwaardig te blijven. Een grootmacht moet je nooit uitdagen. Onderschat nooit je tegenstander en keer hem nooit je rug toe. We hebben elkaar nodig, pardon, Europa heeft Rusland nodig.
  De haat van de EU, NAVO USA is té explosief. Wat hebben ze te verbergen? Het eigen belang straalt er boven uit.
  Ze geven totaal niets om de bevolking van de Oekraïne en zelfs niet om hun eigen bevolking. Uitspraak Duitse minister Habeck is ongehoord en zegt genoeg. Eigen belang weegt zwaarder dan het welzijn van de eigen bevolking. Dit moet genoeg zeggen. Nu krijgen we hun puinhopen over ons heen. Bedankt leiders van onze landen. Ze kunnen heel de wereld de schuld geven, de schuld ligt bij de leiders zelf.

 4. Gasvelden opengooien, export gas naar DE stoppen; Rutte aan het gas, dan hebben we genoeg gas voor de toekomst

  Ach een bio centrale gebruikt maar een grote trailer hout per uur….

  P.s.: In China gaan ze bomen planten in de steden; om de zomer temp te drukken

 5. De prijs die gewone burgers voor links wan beheer in eigen land en via Brussel zullen gaan betalen is hoog, en zal tot niets leiden.
  Hooguit tot de val van links….

  Maar het kenmerkende van links is stompzinnigheid–ze zullen er niets van leren.

 6. Beste Mensen

  Om deze taferelen mag men het Oosten niet gaan Haten
  Die hebben er niet om gevraagd
  Het zijn de Westerse Geld Wolven die over de heele Aardbol zichzelf vertoeven en voor onheil en onbalans in de wereld zorgen
  In eigen belang

  Zie de Kinder tekenfilm the Avatar
  Hoe verlost te geraken van die terroristen

  Dank U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in