Sinds het midden van het jaar is duidelijk geworden dat de oorlog in Oekraïne er een is die voornamelijk met artillerie wordt uitgevochten. Oekraïne was duidelijk de underdog in die strijd, aangezien de Russische troepen acht keer zoveel artilleriemunitie afvuurden als Oekraïne beschikbaar kon stellen. De VS en enkele Europese ondergeschikte landen kwamen tussenbeide. Ongeveer 120 M-777 houwitsers en een groot aantal moderne gemotoriseerde artilleriesystemen werden aan het Oekraïense leger gegeven. Honderden tonnen munitie werden aangevoerd. De VS en enkele bondgenoten leverden HIMARS-systemen die verder konden reiken dan het artilleriegeschut, schrijft Moonofalabama.org.

Het Russische leger reageerde daarop. Het verspreidde zijn depots en commandocentra en beperkte zo het aantal doelen voor de HIMARS-systemen. Het intensiveerde ook zijn gebruik van elektronische oorlogsvoering, waardoor de drones die de Oekraïense artillerie gebruikte om haar doelen te vinden, werden uitgeschakeld:

De elektronische onderdrukking van Oekraïense onbemande luchtvaartuigen maakte een van de grootste voordelen van Kiev in de eerste maanden van de oorlog ongedaan. De Oekraïners rekenden op superieure inlichtingen – grotendeels afkomstig van UAVs – om hun kleinere artilleriearsenaal nauwkeuriger te maken dan Rusland’s eigen, grotere arsenaal van grote kanonnen en raketlanceerders.

Maar de elektronische oorlogsvoering van de Russen verhinderde het navigeren en communiceren van deze drones – en ontnam de Oekraïners de precisie waarop zij rekenden. “Het wegvallen van de precisie was cruciaal voor de overleving van de eenheden” voor de Russen, verklaren analisten Mykhaylo Zabrodskyi, Jack Watling, Oleksandr Danylyuk en Nick Reynolds in een studie voor het Royal United Services Institute in Londen.

“De gemiddelde levensverwachting van een quadcopter bleef ongeveer drie vluchten,” schreven Zabrodskyi, Watling, Danylyuk en Reynolds. “De gemiddelde levensverwachting van een UAV met vaste vleugels bedroeg ongeveer zes vluchten” en “in totaal kan van slechts ongeveer een derde van de UAV-missies worden gezegd dat ze succesvol waren.”

Bij gebrek aan echte gevechtscapaciteiten schakelde de Oekraïense artillerie over op eenvoudiger vaste doelen. Eind november begon zij de stad Donetsk opnieuw intensief te bestoken met artillerie en raketten. Aangezien er weinig militaire installaties of zelfs kazernes in de stad zijn, was dit duidelijk een oorlog tegen de burgerbevolking.

“Westerse” kaart met inslagen in de stad Donetsk – 1 december

Bron: Live UA map– Klik voor groot

5 december

Bron: Live UA map– Klik voor groot

18 december

Bron: Live UA map– Klik voor groot

Russische kranten schreven over de burgerslachtoffers van het bloedbad. De politieke leiding van de republiek Donetsk vroeg om een dringende operatie tegen de dreiging.

Omdat de zwaar versterkte frontlijn het onmogelijk maakt om snel door te breken en de artillerie achter die lijn op te jagen, greep het Russische leger naar andere maatregelen. Er werd een speciale cel opgericht om de strijd aan te binden met de Oekraïense artillerie rond Donetsk. Er werden meer contra-artillerieradars geplaatst. Meer satellietbeeld-interpretatoren gingen op zoek naar vuurposities. Er verschenen ook contra-artilleriestukken met een groter bereik.

De afgelopen tien dagen begon de campagne significante resultaten op te leveren. Veel van de recente dagelijkse rapporten van het Russische Ministerie van Defensie vermelden de resultaten van deze anti-artilleriecampagne. Hier is die van eergisteren:

  Nederland sluit zich aan bij Duitsland en laat "groene" agenda varen, start kolencentrales opnieuw op om in energiebehoeften te voorzien bij aanhoudende crisis

Binnen de contra-artillerieoorlog is één M-777 artilleriesysteem van Amerikaanse makelij ontdekt en vernietigd bij Netaylovo, samen met de bemanning ervan die woonwijken in Donetsk had beschoten. Een ander M-777 artilleriesysteem is vernietigd nabij Preobrazhenka (regio Zaporozhye).

Een Uragan en twee Grad multiple-launch rocket systems (MLRS) zijn vernietigd nabij Nevskoye (Volksrepubliek Lugansk) en Seversk (Volksrepubliek Donetsk).

Twee Oekraïense 2S1 Gvozdika gemotoriseerde artilleriesystemen zijn vernietigd op hun vuurposities bij Krasnogorovka en Prechistovka (Volksrepubliek Donetsk).

Vier Msta-B en twee D-20 houwitsers zijn vernietigd bij Kupyansk (regio Charkov), Velikaya Novosyolka (Volksrepubliek Donetsk) en Novogrigorovka (regio Cherson).

Luchtafweerinstallaties hebben drie Oekraïense onbemande luchtvaartuigen neergeschoten in de buurt van Olginka, Guselskoye (Volksrepubliek Donetsk) en Peremozhnoye (regio Zaporozhye).

Daarnaast zijn twee Uragan MLRS onderschept bij Kostogryzovo (regio Kherson) en drie in de VS vervaardigde HARM anti-raderraketten bij Debaltsevo (Volksrepubliek Donetsk).

En deze van gisteren:

In de contra-artillerieoorlog zijn twee in de VS vervaardigde M-777 artilleriesystemen en één in Duitsland vervaardigde FH-70 houwitser, die werden gebruikt voor beschietingen van woonwijken in Donetsk, vernietigd op hun vuurposities bij Krasnogorovka (Volksrepubliek Donetsk).

Drie Oekraïense gevechtsvoertuigen voor Grad meervoudig gelanceerde raketten zijn vernietigd in de buurt van Seversk.

Drie Oekraïense Msta-B houwitsers zijn vernietigd nabij Petropavlovka (regio Kharkov), Berestovoye (Volksrepubliek Donetsk) en Chernobayevka (regio Kherson).

Oekraïense D-20 en D-30 houwitsers zijn vernietigd in de buurt van Georgiyevka en Maryinka (Volksrepubliek Donetsk).

Volgens andere berichten bedraagt de reactietijd tussen het detecteren en doorgeven van doelcoördinaten aan actief tegenvuur twee minuten. De opstellings- en verplaatsingstijd voor een M-777 houwitser zijn elk minstens drie minuten met een volledig bemande en goed getrainde bemanning. Wanneer de radar een vurende Oekraïense M-777 detecteert, komt de Russische reactie nu binnen voordat het kanon kan worden verplaatst.

De contra-artilleriecampagne kan nu een volledig succes worden genoemd. De laatste Oekraïense artillerie-inslag in de stad Donetsk werd gemeld op 23 december [Andere bronnen betwisten dit, zo zou er nog eergisteren een school in Donetsk stad door de Ukri gebombardeerd zijn, red]. De campagne zal moeten doorgaan tot de Oekraïne geen kanonnen meer heeft. Tot nu toe vuren de Oekraïners nog steeds meer munitie af dan het ‘westen’ kan produceren:

“Het Oekraïense artilleriegebruik ligt, conservatief, waarschijnlijk rond misschien 90.000 granaten per maand,” zei Michael Kofman, directeur Russische studies bij C.N.A., een onderzoeksinstituut uit Virginia, vorige week in de podcast “War on the Rocks”. “Dat is veel meer dan iemand op dit moment in het Westen produceert. Dus dit komt allemaal uit voorraden, en dat is alsof je door je spaarrekeningen heen gaat.”

Nu er aan Oekraïense zijde minder wapens beschikbaar zijn, zal de behoefte aan nieuwe munitie afnemen.

Dat is slecht nieuws voor de Oekraïners die de loopgraven aan het front bemannen. Het zware artillerievuur waaronder zij liggen, zal hun reeds zeer hoge verliezen alleen maar doen toenemen. Op een gegeven moment en op sommige plaatsen zullen de linies breken en ruimte laten voor het Russische leger om door te stoten.

  Breaking: Eerste burgers hebben Azovstal in Mariupol verlaten, getuigenverklaringen afgelegd (Video's)

De huidige gevechten concentreren zich rond Bakhmut/Artyomovsk. Het Oekraïense commando heeft reserves ingezet om de stad te behouden.

Bron: Live UA map– Klik voor groot

Onder permanent Russisch artillerievuur worden de zestien brigades die momenteel in en achter Bakhmut zijn opgesteld één voor één gedecimeerd. Het is een traag gevecht waarbij de linies slechts beetje bij beetje opschuiven in het voordeel van de Russische kant. Maar het is een zeer effectieve strijd in een oorlog die bedoeld is om Oekraïne te demilitariseren. Door het zeer ongelijke artilleriegevecht zullen de Oekraïense verliezen vele malen hoger zijn dan de Russische.

Op economisch gebied heeft Oekraïne de oorlog al verloren. Het leeft van leningen van “westerse” regeringen die het zeker niet zal terugbetalen:

De Oekraïense regering heeft tijdens de oorlog moeite gehad om geld aan te trekken op de obligatiemarkten en betaalt beleggers meer dan zij int, volgens een verklaring van de Central Bank die erop wijst dat het land steeds afhankelijker wordt van buitenlandse hulp.

De economie zal dit jaar naar verwachting met ongeveer 40% krimpen, waardoor de belastinginkomsten opdrogen en eerder geplande uitgaven die de groei zouden hebben gestimuleerd, voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.

De verklaring van de Central Bank, die maandag werd gepubliceerd, wees op een minder zichtbare kant van het financieringstekort van Oekraïne als gevolg van de oorlog: het onvermogen om geld op de markt aan te trekken. Sinds Rusland op 24 februari binnenviel, is Oekraïne niet in staat geweest schulden die vóór de oorlog waren opgebouwd, door te rollen. Het land heeft beleggers ongeveer 2,2 miljard dollar meer betaald dan het in die periode aan obligaties heeft opgehaald, aldus de Centrale Bank.

Door dit alles zijn de Oekraïense overheidsfinanciën, die in de periode na de onafhankelijkheid in het beste geval wankel waren, sterk afhankelijk geworden van de steun van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Europese landen die individueel doneren en andere donoren.

Zelfs het door de VS gecontroleerde IMF is niet bereid meer geld in dat zwarte gat te stoppen:

De door het Oekraïense parlement goedgekeurde begroting voor volgend jaar bevat een tekort van ongeveer 36 miljard dollar. Ongeveer de helft van de geplande uitgaven gaat naar het leger, de politie en andere militaire uitgaven. Dit jaar is het tekort nog hoger opgelopen, tot ongeveer 5 miljard dollar per maand.

Het Internationaal Monetair Fonds, dat Oekraïne door een lange reeks financiële crises na de onafhankelijkheid heeft gered, heeft tijdens de oorlog geen grootschalige leningen verstrekt.

“Ze maken zich zorgen over de houdbaarheid van de schuld”, aldus Tymofiy Mylovanov, voormalig minister van Economie en nu professor aan de Kyiv School of Economics. “Als het I.M.F. zich zorgen maakt over de houdbaarheid van de schuld en het financieringsvermogen, stel je dan eens voor wat particuliere investeerders denken.”

De internationale handel met Rusland daarentegen heeft dit jaar een hoge vlucht genomen en zijn financiële cijfers, die onlangs door president Poetin werden genoemd, zien er beter uit dan die in het “westen”:

  In een "bliksemaanval" trokken de Russen Torske binnen op slechts 8 km van Lyman en bezetten het oostelijke deel!

Ten eerste heeft de voorspelde economische ineenstorting niet plaatsgevonden. Het is waar dat er een daling is opgetreden. Er is beloofd – of misschien voorspeld of gehoopt – dat de Russische economie zal krimpen. Sommigen zeiden dat het BBP met 20 procent of meer zou dalen, met 20-25 procent. Er is inderdaad een daling van het BBP, maar geen 20-25 procent; het is in feite 2,5 procent. Dat is het eerste.

Ten tweede. Zoals ik al zei, zal de inflatie dit jaar iets meer dan 12 procent bedragen. Dit is, denk ik, veel beter dan in veel andere landen, inclusief de G20-landen. De inflatie is natuurlijk niet goed, maar dat ze lager is dan in andere landen is goed.

Volgend jaar – we hebben dit ook vermeld – zullen we streven naar de doelstelling van 4-5 procent, op basis van de prestaties van de economie in het eerste kwartaal – althans, dat hopen we. En dit is een zeer goede trend, in tegenstelling tot sommige andere G20-landen, waar de inflatie toeneemt.

De werkloosheid staat op een historisch dieptepunt van 3,8%. We hebben een begrotingstekort, dat is waar, maar dat is slechts 2 procent dit jaar, volgend jaar ook, dan wordt het geraamd op 1 procent, en minder dan 1 procent in 2025: we verwachten ongeveer 0,8 procent. Ik wil erop wijzen dat andere landen – zowel grote ontwikkelingslanden als de zogenaamde ontwikkelde markteconomieën – een veel groter tekort hebben. In de Verenigde Staten is het volgens mij 5,7 procent en in China meer dan 7 procent. Alle grote economieën hebben een tekort van meer dan 5 procent. Wij niet.

Dit is een goede basis om met vertrouwen naar 2023 te gaan.

Als de oorlog voorbij is, heeft Oekraïne een ongelooflijke schuld die het in geen generaties zal kunnen afbetalen. Het zal geen land meer hebben om aan buitenlanders te verkopen en er zal geen industrie meer overblijven die enige waarde heeft.

De mensen die de “westerse” sanctieoorlog tegen Rusland hebben bedacht, ontworpen en uitgevoerd, hebben Oekraïne en het “westen” meer schade berokkend dan iemand zich had kunnen voorstellen. Maar ze zijn er volstrekt niet in geslaagd Rusland schade te berokkenen. Ze zouden allemaal ontslagen moeten worden vanwege hun aangetoonde incompetentie.

Bonus:

Waarom voert Rusland zijn speciale militaire operatie op deze manier uit?


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Een Zweed die de Russische aanval op een NAVO-trainingskamp overleefde, spreekt zich uitVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel2023 – Het jaar van het excuus?
Volgend artikelNa decennia van ontkenning geven de bedrijfsmedia toe dat chemtrail terravorming nu plaatsvindt om “klimaatverandering te bestrijden”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in