Een week geleden verwelkomde ik de gesprekken tussen CIA-directeur Bill Burns en de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst Sergei Naryshkin, maar ik was sceptisch over de uitkomst:

Er komt nu geen staakt-het-vuren, maar de gesprekken zijn hoe dan ook goed. Beide partijen moeten hun best doen om ze gaande te houden.

Rusland heeft veel gevraagd: terugtrekking van de NAVO naar de positie van 1997, vier delen van Oekraïne die deel gaan uitmaken van Rusland, de garantie dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO. De VS is zeker niet bereid om zich tot die stappen te verplichten – althans nog niet.

Het zal tijd en veel meer gesprekken vergen voordat de VS tot bezinning komen en de nodige concessies doen om het conflict te beëindigen.

Ook moet het Oekraïense leger, en iedereen die zich daarbij aansloot, op het slagveld worden verslagen. Rusland kan dat als het zich daarop concentreert.

Sindsdien heeft Rusland nog een salvo van raketten op het elektriciteitsnet van Oekraïne losgelaten. Dit bevestigde dat de gesprekken geen positieve richting uitgaan, schrijft Andrei.

Nu noemen Yves Smith en Gilbert Doctorow extra hindernissen voor de noodzakelijke compromissen die de oorlog zouden kunnen beëindigen.

Smith begint met het onderzoeken van de recente uitspraken van Amerikaanse zijde. Er zijn geen tekenen dat iemand binnen de regering Biden naar vrede streeft. Generaal Milley, die met een onderhandelingssuggestie naar buiten trad nadat hij de interne discussie had verloren, werd in feite teruggefloten:

Sommige mensen die het conflict tussen Rusland en Oekraïne van nabij volgen, hebben de vooruitzichten op vredesbesprekingen opgeworpen. Zoals we dadelijk zullen bespreken, denkt uw nederige blogger dat deze visie momenteel niet goed aansluit bij de realiteit. Ja, de zaken lijken zodanig te zijn ontdooid dat de VS de non-communicatie met Rusland heeft gestaakt die in de donkerste dagen van deze koude oorlog plaatsvond. Maar hoewel het dooien van bijna het absolute nulpunt naar een louter diepe bevriezing technisch gezien opwarming is, is het nog steeds vreselijk koud. De standpunten van beide partijen overlappen elkaar op geen enkel punt, wat betekent dat er geen basis is voor besprekingen.

Een ander probleem met besprekingen is dat er niemand is om mee te praten. De Oekraïense komiek Zelensky bevindt zich niet in een positie waarin hij kan opgeven en in leven kan blijven:

  De onbekende 'gecompliceerde' geschiedenis van Ruslands relatie met de Krim kan de vonk zijn die WO III doet ontbranden

En een van de grootste belemmeringen voor een regeling, behalve dat Rusland uiteindelijk de voorwaarden dicteert, is de leider die het collectieve Westen op een voetstuk heeft geplaatst: Zelensky, met de bijkomende bagage van zijn Banderitische binnencirkel.

Smith citeert bevestigend de voormalige Russische president Medvedev, die de kwestie heeft uitgelegd:

Vice-voorzitter van Ruslands Veiligheidsraad heeft in een recent Telegram-commentaar in TASS correct samengevat hoe Zelensky in het nauw zit:

“Zelensky wil geen onderhandelingen om overduidelijke egoïstische redenen. Bovendien zijn ze onderhandelingen zeer gevaarlijk voor hem,” vervolgde Medvedev.

“Immers, tenzij hij de realiteit van het uiteenvallen van Oekraïne erkent, heeft het geen zin om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Zodra hij dat toegeeft, zal hij worden afgeserveerd door zijn eigen nationalisten die banden hebben met de top van het leger en voor wie hij doodsbang is,” aldus Medvedev, die de situatie beschrijft met de schaakterm ‘Zugzwang’ (waarbij elke zet van een speler zijn positie verslechtert).

Dit scenario onderstreept ook de puinhoop waarin het Westen zich bevindt als het echt serieus zou willen onderhandelen (zoals hierboven uiteengezet, is mijn interpretatie van het nieuws een combinatie van optiekbeheer en persoonlijke wedijver; er zijn geen tekenen dat Biden, Blinken, Sullivan of Austin van standpunt zijn veranderd), ze kunnen niet om de neonazi-plaag heen die de VS hebben gekweekt. Zelensky zal zich moeten verzetten tegen vredesinitiatieven. Als hij wordt vermoord, zullen de neonazi’s Rusland de schuld geven en het als voorwendsel gebruiken voor nog radicalere standpunten. Immers, hoeveel zou het de VS kosten om intel en andere steun te verlenen aan terrorisme?

In de afgelopen maanden had Rusland een aantal verklaringen afgelegd die konden worden gezien als verzoeken om gesprekken:

  Video toont de eliminatie van omsingelde Oekraïense militanten

In de afgelopen maand is het aantal oproepen tot onderhandelingen van Poetin toegenomen. Op 30 september riep Poetin Kiev op “terug te keren naar de onderhandelingstafel.” Op 11 oktober zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat Rusland “bereid is om met de Verenigde Staten of Turkije te praten over manieren om de oorlog te beëindigen.” Twee dagen later zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat Moskou “openstaat voor onderhandelingen om onze doelstellingen te bereiken”. Op 26 oktober stuurde Poetin via president Umaro Mokhtar Sissoco Embalo van Guinee-Bissau een boodschap aan Zelensky, waarin hij zei dat “hij wenst en vindt dat er een rechtstreekse dialoog tussen de twee landen moet plaatsvinden.” Op 30 oktober zei Lavrov dat Rusland “bereid is te luisteren naar onze westerse collega’s als zij een ander verzoek indienen om een gesprek te organiseren,” zolang de veiligheidsbehoeften van Rusland in aanmerking worden genomen. En op 1 november zei Poetin dat zich “noodzakelijke voorwaarden” zouden kunnen voordoen die een katalysator voor gesprekken zouden zijn.

De fase waarin Rusland onderhandelingen zoekt, lijkt nu voorbij.

Gilbert Doctorow constateert dat de Russische samenleving is opgeschoven en dat prominente politici haar voorbeeld volgen:

Het is een feit dat de Russische samenleving van boven tot onder zeer ongelukkig is met de huidige staat van de oorlog – maar hun ongenoegen is gericht tegen wat zij zien als de laksheid van hun eigen regering om niet resoluter te reageren op de Oekraïense provocaties in de vorm van voortdurende artillerieaanvallen op de regio’s Koersk en Belgorod vanuit de oblast Charkov net over de grens of door wreedheden zoals de zojuist vrijgegeven video van de koelbloedige moord op Russische krijgsgevangenen door vrolijke Oekraïense soldaten. De terugtrekking uit de stad Kherson heeft de gemoederen verhit bij het Russische publiek, dat in het parlement en op de televisie betere uitleg eist dan het tot nu toe heeft gekregen.

De druk op de heer Poetin komt van zijn eigen patriottische aanhangers, en een voortijdige wapenstilstand voor onderhandelingen op dit moment zou kunnen leiden tot burgerlijke wanorde in Rusland. Dit is geen loze speculatie: dit bleek overduidelijk uit de laatste editie van het praatprogramma Zondagavond met Vladimir Solovjov, waaraan een plaatsvervangend voorzitter van de Doema van de regeringspartij Verenigd Rusland en een voorzitter van de Doema-commissie van de communisten actief deelnamen, wat betekent dat de elites van het land met de volksstroom meebewegen tegen minister van Defensie Shoigu, zo niet tegen degenen die nog hoger in het Kremlin zitten.

Zoals Yves Smith afsluit:

Daar ben ik het mee eens.

De zinloze oorlog gaat voorlopig gewoon door.

Ondertussen vriest het hier in Noord-Duitsland, dat waarschijnlijk een zeer kostbare winter tegemoet gaat.

Groot-Brittannië blijft Russische olie van derden kopen, terwijl de EU haar Russische gas via Azerbeidzjan zal ontvangen. De prijzen per eenheid zullen veel hoger liggen dan bij rechtstreekse invoer uit Rusland. De prijsverschillen zullen een aantal tussenpersonen verrijken ten koste van de Britse en Europese consumenten.

Men kan zich afvragen hoe lang Europese politici deze schertsvertoning nog kunnen rechtvaardigen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Biolabs – Is er meer aan de hand met het Oekraïne/Rusland conflict dan men op het eerste gezicht zou denken?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZelfassemblerende nanotechnologie bestaat al minstens sinds 2001 onder de naam “liquid computing” … Wordt deze technologie gebruikt in Covid-vaccins?
Volgend artikelBeth Van Schaak liegt…
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Kansloos. Die Zelensky is niks meer dan een acteur, daar onderhandel je niet mee. Zwaargewichten als Putin en Lavrov vegen hem zo van tafel.

 2. De Krim is inmiddels al weer een jaartje of acht geleden tot de Russische Federatie toegetreden, Luhansk, Donetsk, Kherson en Zaporizja zijn onlangs toegetreden, en ook Charkov, Dnjepropetrovsk, Mykolajiv en Odessa gaan vanwege de samenstelling van de bevolkingen, en de inmiddels zeer gewelddadige attitude van het regime te Kiev ten opzichte van etnische Russen, nog op de nominatie staan om tot de Russische Federatie toe te treden.

  In deze realiteit begint het Westen dan nu te verkondigen dat er over de status van de Krim, wat feitelijk zelfs nooit bij Oekraïne gehoord heeft, eventueel wel te praten valt.
  Dat is niet simpelweg een gepasseerd station, dat is een al vier stations geleden gepasseerd station, en ook als de trein nu vol in de remmen gaat dan gaan er waarschijnlijk nog vier stations gepasseerd worden alvorens het ding tot stilstand is gekomen.

  Het totale gebrek aan ook maar enig realiteitsbesef in het Westerse (NAVO) kamp dat hier ten toon gespreid wordt is gewoon verbijsterend, het is tevens een van de hoofdoorzaken dat deze hele situatie ontstaan is, en het is ook de hoofdreden dat een derde wereldoorlog momenteel een reële dreiging is.

 3. Een EMP bommetje voor Kiev zou een en ander wel versnellen.

  Maar laat de russische inlichtendienst eens goed functioneren; info over de verblijfplaats van de Snuivende Kabouter.
  Als hij b.v. ergens een toespraak houd: coordinaten doorgeven en wat Boem-boem erop.
  Ook dat verkort de oorlog=besparing van veel geld.

  Maar ik heb het eerder gezegd: RU heeft een leider, wij hebben (tering) lijders.

 4. In MSM staat dat Ukraine weer aan het pijpzeiken is omdat Orbán een sjaal om had tijdens voetbal (WK) met een oude kaart van Hongarije van voor 1918. Toen viel een deel van wat nu onder Ukraine valt nog onder Hongarije.

  • Transilvanie–nu Roemenie–was ook deel van Hongarije.
   Polen raakte ook gebieden kwijt aan de oekies.

   Het oorspronkelijke deel van de Oektaiene is maar heel en heel klein.
   FN had er een mooie kaart van.
   ————————————-
   Hongarije werd klein gemaakt in 1918, om hun macht te beperken.
   De Oekraine kreeg er gebieden bij van de Sovjet unie; toen Oekraine in 1990 zelfstandig werd, vergaten ze die in de chaos terug te geven.
   Die fout kan hersteld worden; Hongarije, polen, Rusland: hun gebieden retour, de Oekraine demilitairiseren en de-nazificeren; dan is de klus klaar.

 5. Beste Mensen

  Kort gezegd
  De Rechterhelft van het lichaam is in conflict gevecht geraakt met de Linkerhelft van het lichaam
  Vergetende dat het Hart meer gekant is naar Links dan naar Rechts

  Begint er iets te dagen
  Alle problemen beginnen Bij Mij In Mij
  Laat men alle tegen gesteld heden varen en…… Huplaaaa een wereld van Rust
  De heele Universum word èèn geheel
  Harmonie Vrede
  Peace to All

  Dank U

 6. Kan men nagaan wat een stel narcisten politieke leiders zijn

  Andrey Duda werd het slachtoffer van Russische grappenmakers, de nacht dat er een raket viel in Polen, in een dorp vlakbij de Oekraïense grens.

  Zeven en een halve minuut dacht de Poolse president dat hij aan de telefoon was met de Franse president, Emmanuel Macron. Volgens The Guardian is dit zelfs de tweede keer in de afgelopen jaren dat Duda het slachtoffer is geworden van Russische grappenmakers.

  De oproep werd online geplaatst door de Russische komieken Vovan en Lexus, waar de Poolse president in het Engels tegen de beller spreekt:

  https://warnews247.gr/wp-content/uploads/2022/11/11-7.mp4?_=1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in