Soledar is in handen gevallen van Russische troepen. Bakhmut (Artymovsk) zal spoedig volgen. Dit vormt de doorbraak van de tweede verdedigingslinie van Oekraïne binnen de oblasten Donetzk en Lysichansk. Ik zal deze linies bespreken aan de hand van onderstaande kaarten, schrijft Moonofalabama.org.

De eerste kaart toont het gebied dat de Russische troepen op 1 april 2022 hebben ingenomen (de regio Kiev is niet weergegeven).

Rusland was binnengevallen met een kleine troepenmacht van ongeveer 100.000 soldaten, ondersteund door ongeveer 50.000 soldaten van de republieken Donetzk/Luhansk. De tegenpartij bestond uit 250.000 reguliere Oekraïense legertroepen die snel groeiden tot 450.000 en vervolgens 650.000 door mobilisatie van reservetroepen plus de Territorial Defense Forces. In de eerste weken hadden de Russische troepen een enorme hoeveelheid land ingenomen dat ze nauwelijks konden vasthouden.

Op dat moment hoopte Rusland nog steeds dat de toenmalige onderhandelingen met Oekraïne in Turkije tot een positief resultaat zouden leiden. Als vertrouwensmaatregel was het al begonnen zich terug te trekken uit de omgeving van Kiev. Na telefoontjes van en een bezoek aan de Britse premier Boris Johnson maakte de Oekraïense regering echter een einde aan de onderhandelingen door plotseling eisen toe te voegen waarmee Rusland nooit zou instemmen. De troepen uit Kiev werden toch teruggetrokken en trokken naar het oosten van Oekraïne, waar zij een aanval inzetten op de eerste verdedigingslinie (geel) van de Oekraïense strijdkrachten.

1 april 2022

Klik voor groot

Deze eerste verdedigingslinie liep, net als latere linies, langs spoor- en wegencommunicatieroutes die grote steden met elkaar verbinden. Op de kaart hierboven waren de steden die de eerste verdedigingslinie vormden, van noord naar zuid, Siverodonetsk, Lysichansk, Popasna, Svitlodarsk.

Op 1 juli 2022 was de eerste Oekraïense verdedigingslinie doorbroken en verslagen door de Russische troepen. De Oekraïense troepen trokken terug naar hun tweede verdedigingslinie. De nederlaag van de eerste verdedigingslinie had echter zijn tol geëist van de kleine Russische speciale militaire operatiemacht.

1 juli 2022

Klik voor groot

De tweede Oekraïense verdedigingslinie, van noord naar zuid, liep van Siversk naar Soledar, Bakhmut, New York agglomeratie en vervolgens langs de oude wapenstilstandslijn van de Donetzk Republiek.

De Russische strijdkrachten probeerden een kostbare directe aanval op de tweede Oekraïense verdedigingslinie te vermijden. Ze lanceerde een operatie om vanuit het noorden (nu grijs gebied) door te breken in de oblast Donetzk achter de tweede Oekraïense verdedigingslinie. De gevechten om Izium en Lyman werden met dat doel uitgevochten. Het bosgebied ten noorden van de rivier Siversky Donets, die van oost naar west loopt, en de rivier zelf bleken echter moeilijk over te steken. Verschillende pogingen om belangrijke troepen naar de overkant te brengen mislukten.

Eind augustus 2022 waren de uitgeputte Russische troepen overgeschakeld op een defensieve houding en op “economy of force”. De troepen die het Kharkiv-gebied ten noorden van de oblast Donetzk in handen hadden, werden teruggebracht. De andere troepen werden verplaatst naar het oostfront om de Russische linies aan dat front te versterken.

Ondertussen besprak Oekraïne openlijk en bereidde het een aanval voor op de regio Kherson ten noorden van de Dnjepr met het uiteindelijke doel de rivier over te steken om vervolgens op te rukken naar de Krim. Rusland reageerde door het aantal troepen in de noordelijke regio Kharkiv verder te verminderen tot een paar duizend man en door de anderen te gebruiken om zijn posities in het zuiden rond Kherson verder te versterken.

  Escalatie in de Balkan: Servië schoot een drone uit Kosovo neer - Massale invallen van vijandelijke UAV's in het Servische luchtruim - MiG-29's opgestegen

Tijdens de herfst mislukten alle Oekraïense aanvallen op de regio Kherson met hoge verliezen. Amerikaanse inlichtingendiensten adviseerden het Oekraïense opperbevel echter dat de regio Kharkiv, hoewel nog steeds in handen van Russische troepen, vrijwel leeg was. Het opperbevel verlegde het actieve front naar het noorden en trok met succes de regio Kharkiv binnen, terwijl de Russische troepen die zich daar nog bevonden verder naar het oosten trokken.

Dit was een vrij snelle operatie die zeer succesvol leek. Maar de snelheid betekende ook dat de zware Oekraïense artilleriedekking dun tot niet aanwezig was. Dit terwijl de terugtrekkende Russische troepen hun eigen artillerie gebruikten om Oekraïense frontformaties aan te vallen in vooraf geplande vuurmissies. Na een snelle voortgang over zo’n 70 kilometer van west naar oost had de Oekraïense aanvalsmacht hoge verliezen geleden en raakte ze uitgeput. Zij stuitte op een nieuwe Russische verdedigingslinie (rood) die door twee moeilijk over te steken rivieren werd bedekt. Het Kharkiv-front is sindsdien gestabiliseerd.

1 januari 2023

Klik voor groot

De Oekraïense “overwinning” in de regio Kharkiv gaf de Russische regering de nodige publieke steun voor de mobilisatie van extra troepen. 300.000 reservisten werden opgeroepen. Ongeveer 70.000 extra mannen sloten zich aan als vrijwilligers. Het particuliere militaire bedrijf Wagner breidde zijn troepenmacht uit tot ongeveer 50.000 man. In de laatste drie maanden van 2022 werden al deze troepen voorzien van de nodige uitrusting en kregen ze een opfriscursus.

Ondertussen nam een nieuwe Russische bevelhebber, generaal Sergej Surovkin, het roer over. Hij waarschuwde onmiddellijk dat hij een aantal moeilijke beslissingen zou moeten nemen. Dit had te maken met de situatie in de regio Kherson ten noorden van de Dnjepr. Constante aanvallen op de rivierovergangen met door de VS geleverde raketten maakten de logistieke situatie zeer moeilijk. Het opperbevel besloot zich terug te trekken achter de rivier. Deze operatie was opmerkelijk succesvol. Tienduizenden burgers en ongeveer 25.000 soldaten met al hun uitrusting werden met weinig of geen verliezen uit het gebied verwijderd.

Klik voor groot

Tegen het einde van het jaar hadden de verkorting van de frontlinies en de introductie van nieuwe troepen de Russische troepen in staat gesteld het initiatief te herwinnen. Zij lanceerden intensieve aanvallen op de tweede verdedigingslinie van Oekraïne. Met de succesvolle inname van Soledar is die lijn nu doorbroken. Dit maakt de situatie van Siversk, ten noorden van Soledar, en van Bakhmut, ten zuiden daarvan, veel moeilijker. Over de wegen en spoorwegen die deel uitmaakten van de linie kunnen nu geen Oekraïense troepen of materialen worden verplaatst. Door de doorbraak van de linie kunnen Russische troepen ten westen ervan naar het noorden en het zuiden trekken om vervolgens ketels te creëren voor de andere posities binnen diezelfde linie. Het ‘oprollen van een verdedigingslinie’ is een beschrijving van dat proces.

  Oekraïense generaal: De Russen rukken op langs de hele confrontatielijn

De nu sterk gereduceerde Oekraïense troepen zullen waarschijnlijk de tweede verdedigingslinie moeten opgeven om vervolgens een derde ten westen ervan te creëren.

Klik voor groot

De derde Oekraïense verdedigingslinie zal lopen van Sloviansk in het noorden via Kramatorsk, Druzhkivka, Kostantinovka naar de agglomeratie New York. Ik verwacht de volledige nederlaag en opruiming van de tweede Oekraïense verdedigingslinie tegen eind maart. De derde Oekraïense verdedigingslinie zal waarschijnlijk halverwege het jaar vallen. Wat er over is van de Oekraïense strijdkrachten zal dan proberen een vierde verdedigingslinie te behouden langs de reeks kleinere steden ten westen ervan.

Klik voor groot

Dit is de laatste Oekraïense linie in de oblast Donetsk. Deze zal waarschijnlijk eerder dan eind september vallen.

De Russische acties tegen de derde en vierde Oekraïense verdedigingslinie zullen waarschijnlijk worden ondersteund door een actie vanuit het zuiden om de rest van de oblast Zaporiziha en Donetsk te bevrijden.

Los van deze operaties heeft het Russische opperbevel voldoende troepen beschikbaar voor nog een grote aanval. Deze zou vanuit het noorden kunnen komen in de regio Kharkiv, achter de Oekraïense troepen die momenteel de Russische linies verder naar het oosten aanvallen.

De Russische troepen in Oekraïne kregen de opdracht de oblast te bevrijden die Rusland had erkend als onafhankelijke staten (Donetzk en Luhansk), alsmede de oblast die bovendien had gestemd om deel uit te maken van Rusland (Zaporiziha en Kherson).

Met het opbreken van de vier Oekraïense verdedigingslinies in de oblast Donetzk is die taak volbracht. Dit met uitzondering van het deel van de regio Kherson ten noorden van de Dnjepr, waarvoor een afzonderlijke operatie nodig zal zijn. Het Russische opperbevel wil daar misschien mee wachten tot meer Oekraïense troepen zijn vernietigd terwijl zij hun verdedigingslinies vasthouden.

Een andere opdracht voor de speciale militaire operatie was het “demilitariseren” en “denazificeren” van Oekraïne. De Oekraïense tactiek om tot elke prijs vaste linies vast te houden bij grote steden heeft een aanzienlijke prijs. De Russische artillerie is een factor tien superieur aan de Oekraïense. De Russische troepen gebruiken het om de Oekraïense troepen die de linies vasthouden te vernietigen, terwijl ze zelf maar weinig verliezen lijden.

De Wall Street Journal merkte vandaag eindelijk op dat deze Oekraïense gevechtstactiek niet winnend is:

Westerse en sommige Oekraïense functionarissen, soldaten en analisten maken zich steeds meer zorgen dat Kiev zich heeft laten meeslepen in de strijd om Bakhmut op Russische voorwaarden, waarbij het de troepen verliest die het nodig heeft voor een gepland lente-offensief terwijl het koppig vasthoudt aan een stad van beperkte strategische relevantie. Sommigen van hen zeggen dat het zinvol zou zijn zich terug te trekken naar een nieuwe verdedigingslinie op de hoogten ten westen van Bakhmut, terwijl een dergelijke terugtrekking nog op een gecoördineerde manier kan worden georganiseerd, zodat de gevechtskracht van het Oekraïense leger behouden blijft.

  Waarom liegt de Amerikaanse inlichtingendienst over de oorlog in Oekraïne?

“Ik ben het niet, het is koning Leonidas die bedacht heeft dat je de vijand moet bestrijden op het terrein dat voor jou voordelig is,” zei een Oekraïense commandant in Bakhmut, verwijzend naar de heerser van Sparta die bij Thermopylae tegen het Perzische Rijk streed. “Tot nu toe is de ruilverhouding van onze levens tegen die van hen in het voordeel van de Russen. Als dit zo doorgaat, kunnen we zonder komen te zitten.”

De Oekraïense militair heeft gelijk. Een andere vorm van oorlogsvoering zou echter een mobiele vertragings- en terugtrekkingsactie zijn van waaruit lokale tegenoffensieven zouden worden gelanceerd. Dit vereist veel materieel, gevechtstanks en infanteriegevechtsvoertuigen, waarover Oekraïne niet meer beschikt. Het vereist ook troepen en grotere formaties die voor dat soort gevechten zijn getraind. Een 60-jarige postbode die tijdens de 9e mobilisatiegolf van Oekraïne is opgeroepen, zal dit niet kunnen leren tijdens zijn twee weken durende training.

Als het professionele Oekraïense leger dat voor de oorlog uitrukte, steden had mogen opgeven en een mobiele gecombineerde wapentactiek van vertraging-terugtrekking-tegenaanval had gebruikt, was het waarschijnlijk succesvoller geweest. Maar dat leger is inmiddels vernietigd door Russische artillerie omdat Kiev per se tegen elke prijs steden en linies wilde behouden.

De VS beginnen nu pas de Oekraïense troepen te trainen in gecombineerde wapens en gezamenlijk manoeuvreren. Het zal te laat zijn om enig verschil te maken.

Wat het actuele nieuws betreft, zien we vandaag nepnieuwskoppen als deze van NBC:

Poetin vervangt commandant van Russische oorlog in Oekraïne na slechts 3 maanden

Valery Gerasimov neemt het stokje over van Sergei Surovikin, die nu zal dienen als een van zijn plaatsvervangers, zei het Russische ministerie van Defensie woensdag.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de commandant die zijn strijdkrachten in Oekraïne leidt vervangen, slechts drie maanden nadat hij hem de baan had gegeven.

Gen. Valery Gerasimov neemt de leiding over van Sergei Surovikin, zei het ministerie van Defensie woensdag op Telegram, een verandering die komt nu Kiev waarschuwt dat Moskou een groot nieuw offensief plant na maanden van tegenslag op het slagveld.

Het bovenstaande is een verkeerde interpretatie van een eenvoudige naamsverandering.

Russians With Attitude @RWApodcast – 16:09 UTC – 11 jan 2023

Zoals ik het begrijp, gingen we van 1 naar 2


Noch werd Surovkin opzij geschoven of gedegradeerd, noch werd Gerasimov gepromoveerd naar een nieuwe functie. Surovkin blijft de leiding houden over de troepenmacht in Oekraïne. Door deze stap zijn de commandoverantwoordelijkheden niet veranderd, maar is het belang van de hele operatie toegenomen doordat zij de hoogste prioriteit van de militaire commandant heeft gekregen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Video: “First Strike” laat zien hoe de Verenigde Staten VERLIEZEN als de oorlog in Oekraïne uitloopt op NAVO tegen RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussische Lancet-drones vernietigen meer Oekrainse houwitsers en raketlanceerders (Video’s)
Volgend artikelUpdate (volledige video): Huiveringwekkende beelden van lijf-aan-lijf vuurgevecht in Oekraïne (Video’s, foto’s 21+)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in