Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl / Wikimedia (CC BY-SA 4.0 DEED)

De pas geïnstalleerde Poolse premier Donald Tusk heeft erop aangedrongen dat hij geen enkele vorm van “anti-Oekraïens sentiment” in de gelederen van zijn regering zal tolereren.

Tusk beweerde in een interview met TVN24 op vrijdag dat in de aanloop naar de verkiezingen van afgelopen oktober de rechtse Wet en Rechtvaardigheid Partij (PiS) “probeerde om een anti-Oekraïense noot te spelen” om aan de macht te blijven en dat niets van dit alles zal gebeuren onder zijn toezicht, bericht Infowars.

“Ik zal nooit toestaan dat iemand in mijn regering zijn positie bouwt op een soort anti-Oekraïens sentiment,” zwoer de pro-EU politicus, die de Poolse regering leidde tussen 2007 en 2014 en voorzitter was van de Europese Raad van 2014 tot 2019.

Kiev heeft de steun van Warschau en het hele Westen nodig omdat “zolang Oekraïne tegen Rusland vecht, we relatief veilig zijn,” legde hij uit.

“Er kan geen twijfel bestaan over… onze betrokkenheid en de betrokkenheid van de hele Westerse wereld bij de ondersteuning van Oekraïne… Elke Poolse patriot moet deze redenen absoluut erkennen,” benadrukte Tusk.

De premier riep Europa op om “de gelegenheid aan te grijpen” en meer geld te investeren in het helpen van Kiev, omdat Polen “financieel niet in staat zal zijn” om een dergelijke taak alleen aan te kunnen.

Polen was een van de belangrijkste steunpilaren van Oekraïne in de EU na het uitbreken van het conflict met Rusland in februari 2022, door Kiev van wapens te voorzien, ongeveer 1,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen op te nemen en consequent te pleiten voor meer sancties tegen Moskou.

  Professor: "Alle dictators gebruiken altijd deze vier trucs"

Echter, een aanvaring tussen de buren vond plaats in september 2023 nadat Oekraïne een nu opgeschorte klacht indiende bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over Polen en enkele andere EU-staten voor het verbieden van Oekraïense graanleveringen. De PiS regering in Warschau zei dat het zich zou concentreren op de eigen veiligheid van Polen en geen wapens meer naar Oekraïne zou sturen, met uitzondering van enkele oude, buiten gebruik gestelde.

Poolse vrachtwagenchauffeurs blijven grensovergangen met Oekraïne blokkeren uit protest tegen het besluit van de EU om hun Oekraïense collega’s vrij te stellen van vergunningen om het blok binnen te komen.

Toen Tusk hierover werd aangesproken, erkende hij dat “er een tweede dimensie is” in de betrekkingen tussen Warschau en Kiev. “De Polen willen Oekraïne helpen, maar ze kunnen niet worden geschaad door de Oekraïners,” legde hij uit.

De premier zei dat hij de komende dagen een bezoek zal brengen aan Oekraïne en onder andere manieren zal bespreken om een oplossing te vinden voor wat hij “pathologische situaties” aan de grens noemde.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Indien onderstaande link niet werkt, met rechter muisknop aanklikken en openen in nieuwe tab of venster.

Alexander Dugin stelt voor: Onmiddellijke vernietiging van de politieke en militaire top in KievVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel1.000 Dagen – Over Spijt
Volgend artikelIn video: Hamas-strijders blazen Israëlische tanks op vanaf point blank
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

13 REACTIES

  1. Donald leuke Poolse naam, de fel verminderde Poolse gastarbeiders hier Spuwen op die naam… Donald Trump én Donald Tusk, wat een Comedie 🤮🤮🤮

  2. Goedzo… probeer die groeiende skippybal maar onder water te houden. We zijn in oorlog met fossielen. Honderd jaar geleden beefden mensen als deze idioten zich lieten gelden… kijk ze nu als keizers zonder kleren orders uitdelen. Het enige dat hij hiermee duidelijk maakt is dat de Poolse mensheid net als de rest wakker wordt en tegengas geeft.

    Het is een kwestie van tijd…

  3. Tusk is net als Rutte, De Croo, Michel, Macron, Verhofstadt een liberale rat. Het zijn de neocons van Europa. Deze zooi met de ideologie van “ikke en de rest kan stikken”; en een dubbele moaal en ethoek als een elastiek is de ondergang van onze beschaving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in