© Needpix

De inflatie op jaarbasis in Nederland is voor de tweede maand op rij gestegen en kwam in mei uit op 6,1%, zo blijkt uit voorlopige gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag zijn vrijgegeven, bericht RT.

De groei van de consumentenprijzen is de afgelopen maanden versneld, van 4,4% in maart naar 5,2% in april op jaarbasis. De trend werd grotendeels gedreven door de energieprijzen, die in mei minder sterk daalden dan in de voorgaande maand, aldus het rapport.

De kosten van voedsel, dranken en tabak hebben ook bijgedragen aan de stijging van de Nederlandse prijzen. De inflatie van levensmiddelen daalde in mei licht van 13,2% in april naar 12,8%, maar was nog steeds boven verwachting.

De prijzen van industriële goederen stegen in mei met 8,9% van 8,3% de maand ervoor. Ondertussen was energie inclusief motorbrandstof vorige maand 18,5% goedkoper, na een daling van meer dan 22% in april, zo bleek uit de cijfers.

De kosten van diensten zoals cafés, bars en pretparken stegen echter van 6% in april naar 6,1%, aldus het CBS.

Uit het CBS-cijfer op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode, waarin het effect van huurwoningen niet is opgenomen, bleek dat de inflatie in Nederland in mei 6,8% bedroeg, een vol procentpunt hoger dan in april.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Tussen hyperinflatie en de Derde Wereldoorlog heeft het grootste deel van de mensheid geen schijn van kansVolg Frontnieuws op Telegram

Sancties stuwen Rusland naar de grootste economie van Europa

Lees meer over:

Vorig artikelRusland elimineert meer Oekraïense luchtafweer terwijl de VS toegeeft dat de economie stagneert
Volgend artikelNAVO’s grote gok in Oekraïne is mislukt
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

28 REACTIES

 1. Ik kocht een maand geleden een kast 69€ voor mijn moeder, gister wilde ze nog 1 zo eenzelfde kast , vond ze wel handig met die bakjes allemaal.
  Ben ze vanmorgen gaan kopen 99€ voor dezelfde kast als een maand ervoor. 30€ opslag dus.🤷‍♀️

  • Klote is dat. Denk je een koopje/magazijnrestant gevonden te hebben (snel handelen), en dan worden die
   dingen elders goedkoper aangeboden bij supermarkten, bouwmarkten etc.

   Dan denk je misschien ‘had ik maar gewacht’, maar dan dat geld hoe dan ook wel ergens aan op wat broodnodig is.

   Ik had eens een supboard gekocht (voor een andere), die een week later in de supermarkt hing voor 50 euro minder. Een week aan boodschappen……in de supermarkt.

   • Ben hier met mijn mond open aan het lezen en moet denken aan vroeger toen we in Polen waren om mensen aan kleding en voedsel te helpen. Ook daar was het zelfde met die prijzen soms de dag erop de prijzen verdubbelt en elders nog goedkoper te vinden als je goed oplette en over goede contacten beschikte. Nu ik dit zo lees denk ik, met vette pech gaan we ook die kant op, dat het van de ene dag op de andere dag het product 100 procent duurder word. Best eng deze ontwikkeling.

  • @ Greet
   Idem hier klijn voorbeeld .
   Een van mijn honden krijgt symosan panceras poeder.
   Elke maaltijd.
   Koste al een vermogen 55€ per 240 gram .
   Pure liefde uiteraard voor mijn hund.
   Laast even kijken voor aanvulling ….
   Wat denk je nu 74€ voor de zelfde hoeveelheid.
   Heb nazoekwerk toch voor elkaar gekregen om wat goedkoper 65€ maar het is ¾½¼€¤ *& !!
   Het is in meerdere gevallen zo geworden.
   Je slaat stijl achterover wat ze ff flikken.
   Asiel zoekers in 4* hotels onderbrengen .
   En zo nog legio voorbeelden te over !
   Groeten .

 2. En de zielige oekies laden zojuist naast me boodschappen karren vol met drank&steaks in,in hun nieuwe zwarte AMG’tje..onder de foute tattoos….Benieuwd wie er op het front vechten, het tuig zit gewoon hier…

   • Alleen de fouten kunnen vertrekken uit een oorlogsgebied. Niks nieuws.
    De oekrievakantiegangers laten nu ook al meerdere malen hun ware aard hier zien. Doodeng volkje dat uit het paard stapt….

 3. Ik kreeg een mail van kpn. Dat ze de prijs verhogen met 6% want de inflatie is 6%.

  Uh… Wie hou je nou voor de gek?

  Dat is graaiflatie. Omdat het kan!

  Toen de energieprijs steeg, ging de prijs van gebakken producten enorm omhoog. Maar de de energie weer een stuk naar beneden is heb ik de prijzen nog niet zien dalen.

  Concreet voorbeeld: een pak luxe ontbijtkoek was vorig jaar €0,99, toen werd het ineens €1,69. En dat blijft het.
  Moet ik er wel bij zeggen dat de hoeveelheid gember steeds minder werd en dat het nu weer goed gevuld is. Maar er wordt gewoon gespeeld met die prijzen.

  • Mailen of bellen, dat je een goedkoper abonnement wil. Uitleggen dat je ‘misschien’ wel een persoon bent die
   niet turbodata hoeft te hebben. Dat je al tevreden genoeg bent met de internetsnelheid van 10 of 20 jaar geleden.
   Daar over filosoferen met met medewerk(st)ers, die dan vast hopelijk wel meedenken.

   Ik ben niet bekend met KPN. Maar die zouden basisinternet ook gewoon heel goedkoop moeten houden
   die niet massa willen verbruiken.

   • Ik woon in Frankrijk en dat werkt inderdaad heel goed. Onze dochter doet dit ook en als men de prijs verhoogt dan heb je het recht om over te stappen zonder extra kosten en dat kan veel schelen per maand.

    Verhoogd men de prijs dan heb je het recht om over te stappen, zonder extra kosten.

 4. Veel levensmiddelen en de horeca is stukken duurder geworden. Daarintegen kun je, als je er de tijd voor neemt, op zoek gaan naar aanbiedingen en afgeprijsde producten en koop je de producten met een korting van 50 tot wel 70% van de normale prijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektronica en kleding maar ook luxe artikelen. Je moet gewoon even zoeken en bij de juiste winkels naar binnen lopen. Alleen de energienota is nog wat aan hoge kant terwijl die het tussen ook alweer stevig is gedaald

 5. Ik denk dat een cursus rekenmachine bedienen noodzakelijk is, als je gas rekening van €180.- in de maand met het huis warm gaat naar €775.- met alleen woonkamer met 19 graad en af en toe de badkamer verwarming aan, dan wil ik wel eens weten wat er goedkoper geworden is.
  Een grote rookwolk, maar zelfs de beste schaapjes zullen ook wel merken hoeveel ze tekort komen

  • Spaar evt voor een petroleum kachel en haal deze petroleum in Belgieen hoe de prijzen in Duitsland hiervan is weet ik niet of het voordeliger is het daar te halen. Neem de goedkoopste kachel ZONDER waaier die slurpen als gekke is mijn ervaring en je hebt er amper voordeel ervan. Zet dit tegen een betegelde muur van 150 cm bij 150 cm zodat het veilig blijft en altijd uit doen als je weg bent en als het warm genoeg is zet hem dan uit je hebt voor deze kachel geen schorsteen nodig en de petroleum word omgezet in vocht dus het is geheel niet schadelijk anders zouden wij allang dood zijn hier en in het gebied waar wij wonen stookt men dit massaal en dat al vele jaren.
   Wij stoken drie kannen op gemiddeld per maand dit als we zuinig aan doen en dat berekent van de maand oktober tot en met april en wij zijn hele dagen thuis en het verwarmt ons huis aangenaam. in de maanden oktober en april gaat het geregeld maar 6 uurtjes aan per dag om de koude eruit te laten en zodoende kom ik uit op 3 kannen per dag pak je de duurdere dan zal je ongeveer vier kannen nodig hebben per maand en zit je ietsjes warmer en is misschien nodig als je huis niet goed is geisoleerd of een wat grotere woonkamer hebt. Maar deel deze prijs voor het gemak eventjes door 2 want in de zomer heb je deze kosten niet. Deze kannen kosten ongeveer hier bij ons 40 euro dat keer 3 we zullen het voor de lol het zelfs keer 4 doen dan kom ik uit op 160 euro en deze kosten heb je in de zomer maanden niet dus is de prijs om warm te zitten 80 euro gemiddeld genomen door het jaar henen. Dan mag je zelfs twee kachels nemen die je in de keuken kunt nemen en of en toe neer zetten in de badkamer. maar voor de badkamers heb je op bol.com zelfs mini petroleum kachels voor rond de 70 euro te koop en ene wat kleinere maat voor de huiskamer kost plus min 150 euro bij de praxis. In NL kost een kan van 20 liter die hoeveelheid kannen gebruiken wij hier ook kost in NL plus min 95 euro dus ben je beter af als je deze in Belgieen haalt en als je daar eventjes zoekt op internet vind je ze voor een schappelijke prijs daar. Mijn schoonmoeder kreeg ook een dikke rekening van in de 700 euro en kon met wat praten deze verlegen naar iets in de 400 euro. Ik betaal hier in Frankrijk 100 per maand alleen aan de stroom en gas heb ik om te koken in een kruik en 1 kruik gas kost plus min 40 euro en daar doe ik 5 maanden a een half jaar mee en we eten hier twee keer warm per dag en dat is bv een dikke soep of 1 hoofdgerecht en daar doen we het mee en we hebben een grote moestuin. Maar je kan ook verticaal tuinieren als je een balkon hebt of een kleine tuin en voor je raam valt ook te tuinieren. Google maar eens. Ook valt er veel eten uit de bermen te halen. BV, brandnetels staan er nu volop en deze smaakt echt naar spinazie mijn vader heeft deze vaak op terwijl hij niet wist dat het brandnetels waren. Als je deze droogt en verpoedert dan kan je dit gebruiken voor heerlijk de soep. En als je deze steviger maakt met bv bloem dan is het een goede maagvulling die ook nog eens gezond is. Er zijn boeken in de handelt over wild plukken en zo kan je een heel jaar rond gratis eten. Want als al je geld gaat in de energie rekening zal je toch daarnaast moeten eten. Als de boer zijn aardappels heeft gerooid dan liggen er nog vele aardappels in het veld en deze kan je dan gaan rapen. Einde van deze maand zullen de nieuwe aardappels in de winkels liggen dan is het snel het veld op om deze aardappels te gaan rapen. Evt vraag je aan de boer als je ziet dat hij aan het rooien of je zijn veld mag vrij maken van de aardappels die er nog liggen. Weinig boeren zullen nee zeggen. 1 Van onze dochters heeft zo jaren vele kilo’s aardappels gratis gegeten en mijn zus en schoonbroer ook en zijn vader deed dat ook al vele jaren, dus zo vreemd is het niet. Zo kan je op facebook intikken gratis of bij ruilen en zo kom je ook vaak aan goedkope spullen. Zo had ik een mooi groot bad op de kop kunnen tikken en dat voor 1 zak snoep voor hun kinderen. In deze zware tijden zullen we creatief moeten zijn om een beetje normaal leven te kunnen leiden. https://www.bol.com/nl/nl/p/nature-tuinkasverwarmer-h41-x-o30cm-4-5l-voor-paraffineolie/9200000103347396/?bltgh=o6fFbZzh2fvFyHZ0D51NnQ.2_40.42.ProductTitle ,,,,, Zorg ervoor dat deze stevig staat en niet omvalt. https://www.praxis.nl/badkamer-keuken-wonen/verwarming/mobiele-verwarming/petroleumkachels/tectro-petroleumkachel-r233tc-2-3kw/5567621 Als ze het niet meer hebben laat ze het evt bijbestellen want deze kachel werkt goed en is betaalbaar. Je hebt ook echte merk kachels waarvan vele denken dat er echte merk petroleum erin hoort maar dat is onzin die kannen zijn hier zelden te koop en men doet er dan gewone goed koperen petroleum erin en het werkt en onze dochters hebben geen koude gehad in hun huis.
   Voor wie dit niet kan betalen is er 1 oplossing voor je afgesloten word heb je 3 maanden achter stand nodig. Als je maand 1 niet betaald heb je al twee kachels te pakken bij maand twee heb je al een paar kannen petroleum kannen in huis en heb je nog geld over dan ga je voor de zonnenenergie. https://www.praxis.nl/badkamer-keuken-wonen/verwarming/mobiele-verwarming/petroleumkachels/tectro-petroleumkachel-r233tc-2-3kw/5567621 En daarna kan je zeggen barst maar. Tis daarna wat anders leven maar je hebt geestelijk een rustig leven.

     • Wij hebben hier (fr.) van een pand de electra hoofdschakelaar uitgezet na een onmogelijke rekening en oozeggen abonnement.

      Voor een maand met 0 verbruik: rekening 38 euro. Dit is dus war die gore smartmeter op kosten van de consument vreet!!!!!!!!

      (bij onze wining komt dat ding NOOIT, daar zat het al, helaas)

      • Zal die nog 38 euro slurpen als je er lood erom henen doet aan alle kanten? Als deze bv tegen de buitenmuur staat die smerige euro slurper, als de buitenkant van deze muur dan ook met lood bedekt is. Dan kan ie neem ik aan niks meer gulzig slurpen. Anders is het wel heel bizar.

       • Kast buiten de hangar van dat terrein. Heb de binnenkant van hun kast met aluminium aangekleed. Zullen ze vast niet blij mee zijn. Lood wellicht beter.

        Vandaag weer wat nieuws met Enedis . We hebben spanningskabels over ons terrein (niet leuk, maar wisten we) vandaag een smurf die kwam liegen dat ze (bij ons huis) leidingen gaan vervangen. Ze plaatsen nu antennes op de palen. Dat gaat hier dus niet gebeuren!!! Toen ik zeker 5G zei verslikte hij zich bijna.

 6. Producten worden duurder, minder qua verpakking en minder qua kwaliteit. Minder in de verpakking en kwaliteits verlies zijn dus eigenlijk ook prijsstijgingen, immers zou de originele hoeveelheid en de originele bestanddelen blijven dan zou de prijs nog veel hoger worden. De inflatie is hoger dan wat word gemeld.

  De verhouding tussen geld en goud is echter niet zo hard gestegen, omdat de goudprijs word gemanipuleerd, immers China, Rusland, India en nog wat landen zijn op goud over gegaan als dekking voor hun munt. Zou de goudprijs met de inflatie oplopen dan zou de goudprijs nu ruim over de 70000 per kilo liggen.

  Dit word dus nog onderdrukt omdat de vijand een fortuin zou krijgen als de prijs evenredig was met bijvoorbeeld voedsel.
  Is goud goed? Wel, het bederft niet en is overal in de wereld inwisselbaar voor iets, en blijft dat al ruim 2000 jaar….ons geld kan opeens niets meer zijn.
  Beter is het zaken te hebben die direct te ruilen zijn voor voedsel of bijvoorbeeld brandstof. Goud vult de maag namelijk niet en je auto kan er ook niet op rijden.

  Ruilen is de beste weg om zowel de macht van anderen over jou te beperken als je eigen mogelijkheden zonder invloed van buitenaf te vergroten.
  Setjes om bijvoorbeeld gasmeters te omzeilen of de stroom voor de meter af te tappen of de waterleiding wat gratis te laten geven zullen geld waard zijn, omdat ze geld besparen….
  Grote magneten zijn ook handig om veel elektronische beperkingen te onbeperken…

  Kortom, tijd voor zelfstandige handelingen ter bescherming van eigen lijf en familie en het teniet doen van de ellende veroorzaakt door politici en hun bazen zal eraan komen, de mogelijkheden zijn legio…

  • In de toekomt zal ook water geld opleveren of water filters. Want de machtigen praten niet voor niks dat verdoende water voor het volk GEEN mensen recht is.
   Met sponzen en koolstof en fijn zand kan je ze zelf maken plus een regenpijp en panty plus twee giga lange schroeven en bouten en sec lijm en wat touw. Maak met een vijl boven aan een gleufje en dan doe de panty in de regenpijp en maak deze vast met touw en die touw gaat over de panty en houd door die gleufje de panty op zijn plaats dan schroeven dwars door heel deze pijp en panty en met een bout draai je deze vast en gebruik dan de sec lijm waar nodig is dan doe als 1ste de koolstof erin, daarna het fijn zand en daarboven op de sponzen. Dan de regen pijp ergens aan vast maken zodat het rechtop blijft staan. Hou rekening mee dat de panty gaat uithangen, dus hou deze kort tot plus min halve wegen de pijp en duw alles goed aan. Met een pijp van een meter is voldoende om een goede water filter te hebben die lang meegaat. de spons haalt het grove vuil eruit het fijn zand het wat minder grove en de koolstof het hele fijne. Wel altijd dan het water alsnog koken. Koolstof kan je evt zelf maken door hout te verbranden en het vuur behoort tussen de 500 graden a 750 graden te worden. Kokos schil en pinda schil is ook oke en zelf heel goed. Deze doe je in een blikje en zet je op het buiten vuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in