De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak, die de Russische vooruitgang bevestigde, drong er bij zijn volk op aan niet moedeloos te worden over de tegenslagen op het slagveld, schrijft AP News.

Rusland verklaarde dinsdag 97% van één van de twee provincies die samen de Oekraïense Donbas vormen in handen te hebben, waarmee het Kremlin dichter bij zijn doel komt om het oostelijke industriële hart van kolenmijnen en fabrieken volledig in handen te krijgen.

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjoigoe, zei dat de Moskouse strijdkrachten bijna de hele provincie Luhansk in handen hebben. En het lijkt erop dat Rusland nu ongeveer de helft van de provincie Donetsk bezet, volgens Oekraïense functionarissen en militaire analisten.

Nadat Rusland twee maanden geleden zijn mislukte poging om Kiev te bestormen had opgegeven, heeft het verklaard dat het zijn hoofddoel is de hele Donbas in te nemen. De door Moskou gesteunde separatisten vechten al sinds 2014 tegen de Oekraïense regeringstroepen in de Donbas, en de regio heeft de laatste weken het zwaarst geleden onder de Russische aanval.

In het begin van de oorlog hebben Russische troepen ook de controle over de hele regio Kherson en een groot deel van de regio Zaporizjzja genomen, beide in het zuiden. Russische functionarissen en hun plaatselijke benoemden hebben gesproken over plannen om deze regio’s ofwel onafhankelijk te verklaren ofwel bij Rusland in te lijven.

Maar in wat het laatste geval van anti-Russische sabotage binnen Oekraïne zou kunnen zijn, zeiden de Russische staatsmedia dinsdag dat een explosie in een café in de stad Kherson vier mensen verwondde. Tass noemde de klaarblijkelijke bomaanslag in de door Rusland bezette stad een “terreurdaad”.

  De ongelooflijk slinkende NAVO

Vóór de invasie in februari zeiden Oekraïense functionarissen dat Rusland ongeveer 7% van het land controleerde, met inbegrip van het Krim-schiereiland, dat Rusland in 2014 annexeerde, en gebieden die in handen zijn van de separatisten in Donetsk en Luhansk. Vorige week zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy dat de Russische strijdkrachten nu 20% van het land in handen hebben.

Hoewel de troepen van het Kremlin over superieure vuurkracht beschikken, hebben de Oekraïense verdedigers zich verschanst en laten zien dat zij in staat zijn tot tegenaanvallen.

Shoigu, de Russische minister van defensie, zei dat de Moskouse strijdkrachten de woonwijken van Sievierodonetsk in handen hebben gekregen en vechten om de controle te krijgen over een industriegebied aan de rand van de stad en over nabijgelegen steden.

Sievierodonetsk en het nabijgelegen Lysychansk hebben de laatste weken zware gevechten gekend. Zij behoren tot de weinige steden en dorpen in de regio Luhansk die nog standhouden tegen de Russische invasie, die wordt geholpen door plaatselijke pro-Kremlin krachten.

Shoigu voegde eraan toe dat de Russische troepen hun offensief in de richting van de stad Popasna aan het opvoeren zijn en de controle over Liemansk en Sviatohirsk en 15 andere steden in de regio hebben veroverd.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak drong er bij zijn volk op aan niet moedeloos te worden over de tegenslagen op het slagveld.

De gouverneur van Luhansk, Serhiy Haidai, gaf toe dat de Russische strijdkrachten de industriële buitenwijken van Sievierodonetsk controleren.

“De zwaarste straatgevechten gaan door, met wisselend succes,” zei Haidai. “De situatie verandert voortdurend, maar de Oekraïners slaan aanvallen af.”

De troepen van Moskou hielden ook hun artillerie-barrage op Lysychansk aan. Haidai zei dat Russische troepen een markt, een school en een universiteitsgebouw hebben beschoten, waarbij het laatste werd vernietigd. Ten minste drie mensen raakten gewond, zei hij.

“Een totale vernietiging van de stad is aan de gang. De Russische beschietingen zijn de laatste 24 uur aanzienlijk opgevoerd. De Russen gebruiken tactieken van de verschroeide aarde,” zei Haidai.

Zelensky benadrukte weliswaar dat Oekraïne Rusland op het slagveld moet verslaan, maar zei dinsdag op een conferentie van de Financial Times dat hij nog steeds openstaat voor vredesbesprekingen met de Russische president Vladimir Poetin.

Hij betreurde ook dat de westerse sancties “het Russische standpunt niet echt hebben beïnvloed,” meldde de FT.

Intussen is het Amerikaanse leger begonnen met het trainen van Oekraïense strijdkrachten op de geavanceerde meervoudige raketwerpers die de regering-Biden vorige week heeft toegezegd te zullen leveren. Het Pentagon zei dat de training gaande is op een basis in Duitsland en elders in Europa.

Het High Mobility Artillery Rocket System, of HIMARS, wordt op een vrachtwagen gemonteerd en kan een container met zes raketten vervoeren, die ongeveer 70 kilometer kunnen afleggen. Functionarissen zeiden dat het ongeveer drie weken van training zou vergen voordat ze naar het gevechtsfront zouden kunnen gaan.

De oorlog bracht dinsdag ook een impasse teweeg tussen het hoofd van het agentschap van de nucleaire waakhond van de V.N. en de Oekraïense autoriteiten over de grootste kerncentrale van Europa.

  De speciale militaire operatie van Rusland is nog maar het begin: De uitdagers van het Amerikaanse imperium zien meer mogelijkheden voor actie

De directeur van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, Rafael Mariano Grossi, wil de Zaporizja-centrale in het zuiden van Oekraïne bezoeken om te helpen de veiligheid ervan te handhaven nadat zij in maart door Russische troepen was ingenomen.

Maar Energoatom, het Oekraïense staatsbedrijf dat toezicht houdt op de kerncentrales van het land, zei in een botte verklaring dat Grossi niet welkom is. Het zei dat zijn geplande rondreis “de zoveelste poging is om de aanwezigheid van de bezetter daar te legitimeren.”

Te midden van de vrees voor een wereldwijde voedselcrisis als gevolg van de oorlog, zei het Kremlin dat Oekraïne de zeemijnen in de buurt van zijn Zwarte Zeehaven Odesa moet verwijderen, zodat de essentiële graanexport van daaruit kan worden hervat.

Maar Oekraïense functionarissen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat het verwijderen van de mijnen de Moskouse strijdkrachten in staat zou kunnen stellen aan te vallen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom vertelt Kiev eindelijk de waarheid over het Oost-Oekraïense front?



Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe bubbel is nu aan het barsten: de resultaten van slecht karma worden verwezenlijkt, misschien al deze winter, zo niet eerder
Volgend artikel45.316 doden en 4.416.778 gewonden na COVID-19 vaccins in Europese gegevensbank van bijwerkingen – Sudden Adult Death Syndrome (SADS) is nieuwe categorie om sterfgevallen door vaccins te ontkennen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

  1. Lol. Russische bestorming van Kiev afgeslagen? Die bestorming heeft nooit plaatsgevonden. Op geen enkel moment voor de afgelopen week heeft Rusland ooit vesteld dat Kiev innemen een doel was. En zelfs nu wordt het slechts geopperd als een mogelijje noodzakelijkheid om te voorkomen dat Kiev alsnog achteraf weer door het westen wordt bewapend en het hele circus weer opnieuw begint, niet gemeld als een doel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in