Kheibar shekan raket. / Rasoolch72 / Wikimedia / (CC0 1.0 DEED)

Voor de eerste keer heeft Iran met succes zijn nieuwe Kheibar Shekan ballistische raket voor de middellange afstand (MRBM) gelanceerd, die volgens berichten Israël kan treffen, bericht Ethan Huff.

De eerste lancering trof een “terroristische faciliteit” in de Syrische provincie Idlib en was een van de drie die het Iraanse regime de afgelopen dagen uitvoerde. Iran zegt ook dat het een Israëlische Mossad-vestiging in Erbil heeft aangevallen, evenals “terroristische” locaties in wat de media omschrijven als “een ongekende aanval in Pakistan.”

“Hoewel ze allemaal hun eigen doelen lijken te hebben gehad, dienen ze duidelijk als een tijdige demonstratie van het vermogen van Iran om ballistische precisie raketaanvallen uit te voeren dichtbij en ver buiten haar grenzen,” meldt The Drive.

Brig.Gen. Amir Ali Hajizadeh zegt dat de Islamic Revolutionary Guards Corps Aerospace Force (IRGC-AF) vier afzonderlijke Kheiber Shekan MRBM’s lanceerde vanaf zijn faciliteit in het zuidelijke deel van de Iraanse provincie Khuzestan, dit is een afstand van ongeveer 1300 kilometer.

Er wordt gezegd dat dit de langste afstand is die ooit door een Iraanse ballistische raket is afgelegd.

De IRGC-AF lanceerde ook nog eens vier raketten vanaf de faciliteit in Kermanshah en zeven raketten vanaf de provincie West-Azerbeidzjan in Erbil. Het doel van deze raketlanceringen was om “de basis van de zionisten in de regio Koerdistan in Irak” aan te vallen, hoewel Iraakse functionarissen deze bewering ontkennen.

Het soort raketten dat bij deze laatste aanvallen werd gelanceerd blijft onbekend, maar wat we wel weten is dat Kermanshah ongeveer 200 mijl ten oosten van Erbil ligt en de provincie West-Azerbeidzjan ongeveer 300 kilometer verderop.

  Wat gebeurde er werkelijk op 7 oktober?

Als reactie op de aanval in Irak hebben Iraakse functionarissen een klacht tegen Iran ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN).

De gemoederen verhitten in het Midden-Oosten

In een reactie op de aanvallen vertelde Behnam Ben Taleblu, een senior fellow bij de Foundation for Defense of Democracies (FDD) denktank en een expert op het gebied van Iraanse rakettechnologie, de media dat “er twee historische primeurs” waren met deze raketlanceringen.

“Het was het eerste militaire gebruik van de Kheibar Shekan MRBM en het was de eerste keer dat Iran twee gebieden in twee verschillende naties viseerde in dezelfde operatie,” verklaarde hij, waarbij hij opmerkte dat het ook de eerste lancering was vanaf de IRGC-AF basis in de provincie Khuzestan sinds de oorlog tussen Irak en Iran.

“De Kheibar Shekan is de tweede poging van Iran om een MRBM van de Fateh-familie te produceren (de Shahid Haj Qassem was de eerste),” schreef Taleblu in een monografie van februari 2023.

“Met een gerapporteerd bereik van 1.450 kilometer en een scheidende granaartkop is de Kheibar Shekan het meest geavanceerde vaste voortstuwingssysteem van Iran buiten de Sejjil, die de eerste vaste voortstuwende MRBM van Iran was.”

Het gewicht van de nieuwe raket werd met een derde teruggebracht en is nu zes keer sneller te lanceren, zo werd ook gemeld. De raket zelf is volgens Taleblu “zeer wendbaar in zijn terminale fase en de granaatkop maakt gebruik van een explosief dat veel krachtiger is dan TNT”.

Er ontbreken nog veel details over het gewicht van de granaatkop en welk explosief is gebruikt, evenals over het type geleidingssysteem waarmee het wapen is uitgerust. Het is wel duidelijk dat het interne navigatie bevat via een ingebouwde GPS.

  VN Secretaris-generaal roept op tot beëindiging van zionistische bombardementen

Het doel van deze testlanceringen is om Israël te laten weten dat Iran de Joodse staat kan treffen met deze nieuwste technologie. Iran herinnert Israël en de wereld er ook aan dat het actief blijft deelnemen aan het lopende conflict in Syrië.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Israël heeft een groot probleem en het is niet alleen NetanyahuVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPsychopathisch gedrag neemt toe terwijl de maatschappij in een vrije val belandt
Volgend artikel“Dit moet cultuur zijn?” Scherpe kritiek van het MFG op de perverse “poederdans” in aangezicht van kinderen in Oostenrijk
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in