NAVO-F-16

Enkele dagen geleden kondigde de Amerikaanse president Joe Biden de opleiding aan van Oekraïense piloten voor de F-16 multirole gevechtsvliegtuigen:

President Joe Biden zei vrijdag tegen de G7-leiders dat de VS zich zouden aansluiten bij de inspanningen om Oekraïense piloten op te leiden voor gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie, waaronder de F-16’s, vertelde een hoge regeringsfunctionaris vrijdag aan CNN.

Dit stond duidelijk al enige tijd in de planning. De timing van de aankondiging tijdens de G7-top is simpelweg gekozen om de propagandawaarde voor Biden te maximaliseren, schrijft Bernard.

Dit proces heeft zich keer op keer herhaald. Zoals een pro-Oekraïense blogger (zonder militaire kennis) het beschrijft:

Dit is duidelijk een proxy-oorlog geworden tussen Rusland en de NAVO, waarbij de politieke overwegingen die inherent zijn aan elke oorlog worden opgevoerd. Het doel van Oekraïne is zoveel mogelijk militaire steun los te krijgen van de NAVO, met name van de Verenigde Staten. Het doel van de Verenigde Staten is complexer: genoeg hulp geven om Rusland terug te dringen, maar niet zoveel dat de proxy-oorlog met Rusland escaleert in een echte oorlog.

Deze dynamiek heeft geleid tot een Hunger Games-scenario waarin Oekraïne voortdurend voor de camera’s speelt om extra giften los te krijgen van de rijke sponsors die elke beweging via internet in real time volgen. Ik had besloten deze analogie niet te gebruiken totdat ik zag hoe de Oekraïners hem zelf gebruikten. Het heeft iets grotesks en ontnuchterend om je in deze positie te bevinden en erover te schrijven. Maar het is wat het is.

Ik was ervan uitgegaan dat de F-16 training al enkele weken geleden was begonnen. De EU-babbelaar Josep Borrell heeft het nu allemaal bevestigd:

Het hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie zei dinsdag dat het groene licht van de VS om Oekraïense piloten te laten trainen in het vliegen met F-16’s een onverbiddelijk momentum heeft gecreëerd dat de straaljagers onvermijdelijk naar het Oekraïense slagveld zal brengen.

Borrell voegde eraan toe dat de opleiding voor Oekraïense piloten al is begonnen in Polen en enkele andere landen, hoewel de autoriteiten in Warschau het nieuws niet onmiddellijk konden bevestigen. Onder meer Nederland en Denemarken maken ook plannen voor een dergelijke training.

  Rusland schenkt buitgemaakte westerse wapens aan de troepen van Donbass

Er is nog geen besluit genomen over de daadwerkelijke levering van gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie, maar door nu al piloten op te leiden – een proces dat enkele maanden in beslag neemt – kan de gevechtsgereedheid worden versneld zodra een formeel besluit is genomen.

Het proces zal veel sneller verlopen dan velen denken.

De straaljagers die Oekraïne zal krijgen, zijn al geselecteerd en zullen een voorbereidend onderhoud ondergaan. De Oekraïense piloten, die al enige ervaring hebben met andere gevechtsvliegtuigen, krijgen slechts een korte introductiecursus – zes tot acht weken of zelfs minder. Ze hoeven geen luchtgevechten te trainen, omdat de F-16 een dergelijk gevecht tegen de nieuwere en beter bewapende Russische jets zou verliezen. Ze hoeven alleen maar de basis te leren: starten, landen, naar een bepaalde hoogte gaan en een lanceerpunt, en het langeafstandswapen dat aan boord zal zijn loslaten. Al het andere zou zelfmoord zijn.

De grote vraag is waar te starten en te landen. De F-16 heeft een relatief kort bereik van zo’n 500 kilometer en er zijn geen tankvliegtuigen. Er zijn niet veel vliegvelden die geschikt zijn voor de missies van de straaljager.

Iemand die competent lijkt, legt het probleem uit (bewerkt):

De Oekraïense luchtmacht heeft, bij mijn weten, guerrillavliegveldtactieken moeten gebruiken om de Russen in het ongewisse te laten over waar ze vandaan opereren. Dit is om te voorkomen dat Moskou het vliegtuig/impromptu-vliegveld als doelwit kiest voor drone-aanvallen en luchtaanvallen, waarbij stilstaande vliegtuigen worden vernietigd of de “landingsbaan” onbruikbaar wordt gemaakt. Vliegtuigen van Sovjetmakelij zijn hiervoor subliem geschikt.

Bijvoorbeeld, de MiG-29 “Fulcrum” gebruikt automatische FOD-deksels (Foreign Object Debris) die sluiten bij de eerste start (video). Ondertussen gaan de lamellen aan de bovenkant van de vleugelwortel open om de straalmotoren van alternatieve lucht te voorzien. Bij het opstijgen, zodra de gewicht op wielen (WoW)-schakelaar in het neuswiel detecteert dat het vliegtuig van de grond is, worden de louvres gesloten en de FOD-deksels op de primaire inlaat ingetrokken, waardoor de luchtstroom naar de motoren maximaal is zodra het gevaar van schade door FOD is geweken. Dankzij dit ingenieuze ontwerp kan de Fulcrum niet alleen werken vanaf onbebouwde landingsbanen of zelfs snelwegen, maar zelfs vanaf grasvelden. De vleugel zelf en de afstand tot de grond voorkomen dat kleine steentjes en brokstukken in de kwetsbare motoren worden gezogen.

  Blackout in de Oekraïense strijdkrachten: Rusland bombardeerde NAVO-Oekraïense knooppunten voor gegevensuitwisseling - 200 Poolse militairen dood in Kharkiv! (Video's)

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe gevaarlijk en slopend FOD is voor vliegtuigen. Een enkele steen, bout, moer of klein wegpuin kan een catastrofaal effect hebben op een moderne krachtige straalmotor. Dat hoeft niet eens onmiddellijk te gebeuren, de schade kan ontstaan bij het opstijgen en vervolgens tijdens de vlucht steeds erger worden naarmate de bladen, die nu mogelijk verbogen of uit balans zijn, de interne onderdelen van de motor beginnen te vernietigen. Zelfs als een MiG-29 een motor uitschiet door een onzorgvuldige plaatsing van een bout of gereedschap door een monteur of door het binnendringen van een vogel tijdens de vlucht of het opstijgen, heeft de MiG TWEE MOTOREN die zijn geïsoleerd in afzonderlijke baaien, zodat de vernietiging van de ene motor niet kan leiden tot de vernietiging van de tweede.

De F-16 daarentegen is absoluut niet geschikt voor dit type vliegveld. De onderkant van de inlaatklep bevindt zich ongeveer 30″ (76 cm) van de grond, zonder voorziening voor een alternatieve inlaat. Bovendien komt de aanzuigstroom van die lucht allemaal van de zijkanten, de voorkant en de grond, aangezien er geen lucht kan worden ingezogen van boven de motor (daar zit de romp). Zonder voorzieningen voor FOD-bescherming of alternatieve, hooggeplaatste inlaten gedurende de hele tijd op de grond, vereist dit rigide en inflexibele FOD-controlemaatregelen vanaf de plaats waar de motor wordt gestart tot aan de taxiroutes naar de startbaan.

In de USAF betekende dit dat honderden onderhoudsmonteurs twee tot drie keer per dag op armlengte afstand van elkaar liepen met hun ogen op de grond, op zoek naar elk stukje brokstukken dat kon worden opgenomen door de miljoenen kostende stofzuiger met slechts EEN motor die wij moesten onderhouden. Bovendien reed een bijna constante stoet straatvegers op en neer over de vlieglijn, taxibanen en startbaan. Alles moest brandschoon zijn om de vliegtuigen of, erger nog, de piloten niet in gevaar te brengen.

Stel je de voorbereiding voor die nodig is om dit proces te voltooien op een 3.000 meter lange rechte snelweg, in het donker, terwijl je probeert zo onopvallend mogelijk te zijn om geen aandacht te trekken van collaborateurs of Russische spionnen. Je zou niet van snelweg naar snelweg kunnen springen of kunnen vliegen vanaf onverbeterde vliegvelden zoals de Oekraïense luchtmacht kan doen met MiG-29’s, je zou geboeid zijn of op zijn minst minder mobiel. Stel je een in onbruik geraakt Sovjetvliegveld voor waar plotseling al het onkruid uit de scheuren in het beton is geplukt, het beton is opgelapt en de landingsbaan brandschoon is. Welk signaal geeft dat? “F-16’s kunnen, of zullen van hieruit opereren.”

  Oekraïne en de ineenstorting van het Westen

Er zijn verschillende andere kwesties die in de bovenstaande draad worden besproken. De onderhoudsfilosofie achter Amerikaanse en Russische vliegtuigen is verschillend. De Russen vervangen gewoon fabrieksonderdelen en systemen, Amerikaanse onderhoudsmonteurs proberen ze ter plaatse te repareren:

De MiG-29 vraagt gemiddeld 11 uur onderhoud voor elke EEN uur vliegen. De F-16? Een kolossale toename tot 18,5 onderhoudsuren voor elk uur vliegtijd. Dit is per vliegtuig met een ervaren bemanning. Deze cijfers gaan ook uit van behoorlijke casco-uren aan het vliegtuig.

De Oekraïne zal ook voldoende bekwame onderhoudsmonteurs nodig hebben. De opleiding van hen zal waarschijnlijk meer tijd vergen dan die van de piloten. De auteur van het bovenstaande suggereert een oplossing:

Genoeg monteurs in Europa en de VS verlenen graag hun diensten aan de UAF als leden van het “Internationale Legioen” of de moderne iteratie van de “Flying Tigers”. Ikzelf ook.

Nou, veel geluk met het onderhoud van de F-16’s die straks op die paar beschikbare en daardoor behoorlijk kwetsbare Oekraïense vliegvelden staan.

De Russische luchtverdediging, vanaf de grond en vanuit de lucht, kan alle F-16’s die in hun buurt komen zeker uitschakelen.

Het enige zinvolle doel van die vliegtuigen is dus hun een- of tweemaal gebruik als lanceerinrichting voor langeafstandsraketten zoals de Britse Storm Shadow-kruisraketten die aan Oekraïne zijn gegeven. Het is gemakkelijk om voor die missies te trainen, maar ik betwijfel of ze een merkbaar verschil zullen maken.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Nieuwe Russische hypersonische luchtdoelraket in Oekraïne maakt alle Amerikaanse bommenwerpers/AWAC’s overbodigVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom ik niet geloof dat er ooit een Covid-virus is geweest
Volgend artikelAmerikaanse oorlogen na 9/11 veroorzaakten 4,5 miljoen doden en 38-60 miljoen ontheemden, blijkt uit onderzoek
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

21 REACTIES

 1. Ik wacht alleen nog maar op de Big Bang.
  Misschien dat de mensheid het nog overleefd, maar met dit escaleren van de criminele elite verwacht ik niet meer zoveel goeds.

  • De big bang, ik zei laatst tegen mijn (extreme geshockeerde) vrouw, ik weet niet meer wat een beroerdere uitkomst is de big bang of 1984, maar een van de twee gaat het worden.
   Nu in Hiroshima en Nagasaki wonen mensen, ken er zelfs die er begin 50er geboren zijn, daar staat natuurlijk tegenover dat de kracht van het spul enorm is toegenomen.
   Las ook een artikel dat de luchtstromingen noord en zuid op de aarde zich niet mengen (een “on the beach” zou dan niet mogenlijk zijn) en dus de straling en fall out beperkt blijft tot het noordelijke halfrond als Europa weer eens de Sjaak is.
   Het zou waarschijnlijk weer eens zijn dat de theorie van de praktijk afwijkt, net als al die “iedereen gaat sterven” COVID rekenmodellen.
   Ben bang dat we er wel achter gaan komen.

 2. En bewust op zoek gaan naar de confrontatie?!
  Nato is geen verdedigingsinstelling maar een imperialistische aanvals organisatie.

  F16 zullen overigen heel weinig tot niets uithalen op het slagveld en zullen bovendien al tot schroot worden gebombardeerd voordat ze de lucht.in gaan!!

 3. War gaan deze vliegtuigjes stijgen via Polen? hard aanvallen het gaat escaleren .En de Amerikanen lachen van de Europeanen die hebben erin getrapt. VS wil Europa als een kolonie.

 4. Die F-16’s gaan geen verschil maken.
  De strijd wordt alleen maar intensiever.

  Deze proxy oorlog van V.S., U.K. -Nato, tegen Rusland, is niet win-baar.

 5. Kijk maar wat er op de Syrisch-Israëlische grens gebeurt de laatste jaren sinds de Russen de grens beveiligen. Tenen krullend voor de Yankees als blijkt dat hun goudhaantje niet meer geschikt is voor moderne oorlogsvoering tegen een tegenstander op niveau.

 6. Europa laad zich gewoon naaien door de Amerikanen en het VK het zijn laffe mensen (lees de regering of de elite) doen niets zelf altijd een ander voor het karretje spannen en het klootjes volk kan het oplossen wand zelf kunnen zij niets de ratten

 7. Komende maand zal er een grootschalige NAVO oefening boven de EU zijn, waarvoor het luchtruim boven de EU verboden terrein wordt voor de burgerluchtvaart. Deze nooit geëvenaarde massale lucht NAVO oefening is een opstapje naar de aanval op Rusland in Oekraïne met de gevechtsvliegtuigen. Waarschijnlijk breekt dan de hel los voor de EU burgers. Met name boven Duitsland, Polen, de Baltische staten, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië zullen intensieve luchtbewegingen zijn van de NAVO. Dit spierballen project van de NAVO kan zo maar gaan escaleren richting Oekraïne. De hele maand juni zou mooi weer zijn, volgens de planning.

  Het lijkt alsof het juist de bedoeling is om al het militair materieel van de NAVO te laten verschroten door Rusland. Zodat de EU voor het oprapen ligt voor iedere liefhebber. Want dan kan de EU zich niet meer verdedigen tegen wat dan ook meer.

  • Waren daarom de tickets zo goedkoop voor juni?
   Heb je iets nauwkeurigere datum voor me, zodat ik of geen of een tweede tandenborstel ga klaarleggen.

 8. Al het oorlog matriaal is scroot en steld niks voor. De beer eet het op . Tijd voor nexit . Kunnen we dit niet massaal laten zien dat wij niet voor de eu staan en ons oude land terug willen?

 9. let goed op hou de regering in de gaten gaan ze vluchten dan is er wat op komst de vliegvelden en opslag plaatsen de havens zullen worden getroffen de russen zullen geen burgers aanvallen DE NATO VK USA WEL kijk maar naar de Oekraïne maar laat de regering niet ontsnappen die zijn voor ons de gewone burgers

 10. Het land dat we terug krijgen zal een zwaar verarmde streek zijn.. met miljoenen immigranten die ook geen steungeld meer kunnen krijgen..jongens toch, het was voorspeld Europa, wordt een slagveld, een mozaïek van groepen die een eigen stukje land willen, terug naar de Donkere middeleeuwen… het was voorspeld… huilen kan niet meer…

  • Ik zei laatst dat we die rubber bootjes maar niet weg moeten gooien, er kon wel eens belangstelling voor zijn, ben benieuwd hoe onze welkom commissie eruit ziet in noord Africa.

 11. Punt 1: Hoe komen die F16 in Oekraïne? Als ze met Oekraïense emblemen en bewapend met raketten vanuit Polen of Roemenië het luchtruim invliegen is dat officieel een NATO inmenging….immers de vliegtuigen zijn opgestegen van NATO vliegbasissen….
  Dus officieel oorlog…..

  Punt 2; het onderhoud is dusdanig steriel en vergt enorm veel bij-produkten dat het gros na enkele vluchten al niet meer kan opstijgen. Dan nog de drones die iedere basis zullen aanvallen….niet praktisch enkel voor een enkele aanval waarbij de schietstoel als laatste word gebruikt….ik gok da6t ze me3t zware bommen worden bewapend en een enkeltje Moskou gaan doen omdat dat het enige is dat een meerwaarde heeft voor Oekraïne vechten in de lucht met de F16 is een verloren zaak….als eenmalige bommenwerper die laag aankomt is het een winnaar….praktisch was zoals Oekraïne erbij zit de Hawker Harrier geweest….

  Escalatie en mogelijk totale oorlog is dus de uitkomst….

 12. Ze kunnen er enkel een rondje mee om de kerk vliegen in west Oekraine. Het zal geen verschil maken. Als het de Russen niet bevalt halen ze alles neer, en als de eerste kisten verschroot zijn zal men de rest aan de grond houden.

 13. Heel dat F16 is louter wat met de ketting rammelen voor het publiek in Het Westen. Zo van “dan gaat het gebeuren”, ondertussen boeren ze verder.

 14. Pilot error zal de voornaamste reden zijn voor massale crashes van deze F16’s. En als blijkt dat ze ondanks een zogenaamde korte training behoorlijk uit de voeten kunnen dan zitten er vermoedelijk Poolse huurlingen achter de knuppel.

 15. Heel inhoudelijk topic.
  Intressant om te lezen .
  Bijna hilaries hoe deze infantile strijd zich ontwikkeld.
  Als het niet zo ernstig is zou het nog vermakelijk zijn.

  • Het is voor ons en onze toekomst funest, de gekken zijn aan de macht en ze slopen onze wereld. Vermakelijk als het gewoon op tv was….helaas is het verdomd reëel maar besef is een persoonlijk ding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in