HIMARS, 5,1 miljoen dollar kosten van de lanceerinrichting en alle benodigde munitie (2014), gelijk aan 5,6 miljoen dollar in 2020.

Begin juni werd bekend dat de Verenigde Staten, de NAVO en andere satellietstaten voor miljarden aan extra wapens, waaronder de HIMARS MLRS, naar het regime in Kiev zouden sturen, in een zoveelste wanhopige poging om de neonazistische junta meer tijd te geven, nu die op een dreigende nederlaag afstevent aan alle frontlinies, van de noordelijke gebieden van de oblast Charkov tot de westelijke rand van de oblast Cherson. In die tijd beweerden de Westerse media dat het systeem een “game-changer” zou zijn, en dat het niet alleen de Russische opmars zou “vertragen of tot staan brengen”, maar ook het Russische leger zou “terugdringen” en de troepen van het Kievse regime in staat te stellen “beslissende tegenoffensieven” te ondernemen, bericht Southfront.org.

Het behoeft geen betoog dat dit alles niet gebeurd is. Maar wat er wel gebeurde was meer van hetzelfde van het Kievse regime – elk wapen dat het tot zijn beschikking heeft gebruiken om woonwijken en infrastructuur aan te vallen. Om het nog erger te maken, richt het Kievse regime zich nu niet alleen op Donbass, maar zelfs op de regio’s die nog maar vier maanden geleden onder zijn jurisdictie vielen, de oblasten Kherson en Zaporozhye. Naast de “gewone” beschietingen van Donetsk en omgeving, een bijna tien jaar durende “normale” gebeurtenis voor de mensen daar, gebruikt het Kievse regime nu de door de VS geleverde M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) MLRS tegen de hoofdstad van de DPR (Volksrepubliek Donetsk), naast andere plaatsen in het gebied.

Op zondag 10 juli heeft één zo’n aanval het leven gekost aan ten minste drie burgers en meer dan 40 anderen verwond, volgens een rapport van de autoriteiten van de DPR. Volgens hun vertegenwoordigers van het Gemeenschappelijk Centrum voor Controle en Coördinatie op het Wapenstilstand (JCCC) trof de Oekraïense raketaanval van 10 juli het district Amvrosjevski van de DPR, dat grenst aan de zuidwestelijke oblast Rostov van Rusland. Naast de doden en gewonden werden ten minste vier mensen als vermist opgegeven. Er werden ook andere aanvallen op burgers (waaronder kinderen) in de Donbass-republieken (vooral de DPR) gemeld.

Nog afgezien van deze aanvallen heeft het regime in Kiev ook woongebieden in Zuid-Oekraïne beschoten, die het tot eind februari in handen had. Daartoe heeft het niet alleen conventionele artillerie gebruikt, maar ook MLRS en ballistische korte-afstandsraketten, zoals “Tochka-U”. Bij één zo’n aanval zijn minstens 7 mensen omgekomen en bijna 100 gewond geraakt, nadat troepen van het Kievse regime een woonwijk met HIMARS MLRS hadden bestookt.

  Poetin's dilemma

Het administratiekantoor van de oblast Cherson heeft bevestigd dat de aanval op Novaja Kachovka is uitgevoerd met behulp van de MLRS van Amerikaanse makelij. Volgens de plaatselijke functionarissen was de waterkrachtcentrale Kakhovskaya het beoogde doelwit, maar de raketten troffen een opslagplaats waar salpeter en kunstmest waren ondergebracht, en beschadigden een ziekenhuis, een markt en woongebouwen, aldus het hoofd van Novaja Kachovka, Vladimir Leontiev. Naast andere gebieden die door deze raketten getroffen werden, werd ook een depot voor humanitaire hulp met meer dan 35 ton voedsel en andere levensbehoeften door de explosie beschadigd. Volgens plaatselijke bronnen werden alle ruiten binnen een straal van twee kilometer verbrijzeld.

In andere gebieden, meer bepaald in de noordelijke oblast Charkov, hebben artillerie-eenheden van het Kievse regime het humanitaire konvooi van EMERCOM (het Russische Ministerie van Noodsituaties) in de nederzetting Kozacha Lopan beschoten. Volgens plaatselijke bronnen zijn daarbij twee burgers gedood, terwijl neonazistische junta-infiltranten ook de burgemeester van Velykyi Burluk gedood hebben. Hij werd geëxecuteerd omdat hij met de Russische strijdkrachten zou hebben “samengewerkt”. In het zuiden hebben troepen van het Kievse regime Tokmak in het centrale deel van de oblast Zaporozhye getroffen. Russische luchtverdedigingssystemen onderschepten de raketten, maar de fragmenten vielen toch op de stad. Gelukkig werden er geen burgerslachtoffers gemeld.

Neonazistische junta’s hebben ook het vliegveld in Tsjernobaevka, aan de meest westelijke rand van de oblast Cherson, getroffen. Naar verluidt was er een enorme explosie in de faciliteit. Oekraïense raketartillerie beschoot ook het door Rusland bezette Snigirevka in de oblast Nikolajev. Er was ook een moordaanslag op het hoofd van de regio Kherson, Vladimir Saldo, maar die werd verhinderd door Russische speciale diensten. Bommenruimers hebben de bermbom onschadelijk gemaakt die geplaatst was om Saldo te doden. Ook werd een drone van het regime van Kiev neergeschoten boven Melitopol, meldde Vladimir Rogov, een lid van het bestuur van de oblast Zaporozhye.

De Russische strijdkrachten reageerden met een aantal aanvallen tegen de troepen van het Kiev regime, waaronder een aanval in de buurt van Radoesjnoe in het rayon Krivoj Rog van de oblast Dnepropetrovsk. Naar verluidt werden munitiedepots vernietigd waarin raketten en artilleriegranaten voor de door de VS geleverde M142 HIMARS MLRS, M777 en Oekraïense 2C7 houwitsers waren ondergebrach. Ook in Nechayane werd een andere munitieopslagplaats door een Russische raketaanval vernietigd. Vorige week heeft het Russische leger een video geplaatst van de vernietiging van twee door de VS geleverde HIMARS MLRS, nabij de frontlijn in een dorp even ten zuiden van Kramatorsk. Bovendien hebben LPR-troepen een van de in de VS vervaardigde M777 houwitsers beschadigd en later veroverd, en een video van het artilleriestuk gepost.

  De winter komt eraan, maar het politieke Westen en zijn marionetten in Kiev zijn erbarmelijk onvoorbereid

Wat uit dit alles zeker duidelijk wordt, is dat de zogenaamde “game-changers” en “Wunderwaffen” die het politieke Westen de laatste 8 jaar, maar vooral de laatste maanden gestuurd heeft, vrijwel niets gedaan hebben om van de troepen van het Kiev regime een effectievere strijdmacht te maken. Waar deze wapens wel toe hebben bijgedragen is de dood en verminking van burgers en de vernietiging van hun bezittingen en infrastructuur, niet alleen in Donbass, maar ook in andere gebieden. Dat hoeft echter niemand te verbazen, want de neonazistische junta heeft al in 2013 aangekondigd de “Untermenschen” in Zuid- en Oost-Oekraïne te willen uitroeien, voordat de door de VS georkestreerde staatsgreep hen aan de macht bracht.

***

VN: Oekraïne maakt gebruik van menselijke schilden

Ongeveer 50 bejaarden en gehandicapten kwamen om toen Rusland in maart het verzorgingstehuis Stara Krasnianka in het oosten van Luhansk aanviel. De aanval werd door de buitenwereld veroordeeld en beschreven als een ongerechtvaardigde gruweldaad. Maar in een nieuw rapport legt de VN een groot deel van de schuld bij Oekraïne.

Bij de door de Russen gesteunde aanval op het verzorgingstehuis Stara Krasnianka op 9 maart zijn ongeveer 50 mensen omgekomen. Oekraïne was er snel bij om Rusland de schuld te geven van de aanval, maar in een nieuw VN-rapport legt de vereniging een groot deel van de schuld bij Oekraïne, door te stellen dat haar strijdkrachten menselijke schilden gebruikten, bericht

Twee weken na de Russische invasie op 24 februari vielen door Rusland gesteunde strijdkrachten het verzorgingstehuis Stara Krasnianka in het oosten van Luhansk binnen, waar Oekraïense soldaten gelegerd waren vanwege de strategische ligging. Het is onduidelijk hoeveel van de 71 gehandicapte patiënten tijdens de aanval zijn omgekomen, maar naar verluidt hebben 22 mensen het overleefd.

  Kiev's ergste aanval op Donetsk in acht jaar is een wanhopige poging om het gezicht te redden

De Oekraïense autoriteiten beschuldigden de door Rusland gesteunde troepen ervan ongeveer 50 kwetsbare mensen te hebben gedood bij een aanval zonder aanleiding.

In een op 29 juni gepubliceerd rapport geven de Verenigde Naties echter een ander beeld van het incident, door te zeggen dat de Oekraïense strijdkrachten een deel van de verantwoordelijkheid voor de ramp dragen.

Zonder de Oekraïense strijdkrachten rechtstreeks te beschuldigen van oorlogsmisdaden, zegt het rapport dat zowel de Russische als de Oekraïense strijdkrachten bij gelegenheid geen rekening hebben gehouden met de veiligheid van de burgers, overeenkomstig het oorlogsrecht (IHR). Ook geeft hij uiting aan zijn bezorgdheid over het gebruik van menselijke schilden, dat uitdrukkelijk verboden is bij het Verdrag van Genève.

Het incident in Stara Krasnianka wordt als een “emblematisch” voorbeeld genoemd. Voordat de Oekraïense soldaten het gebouw binnendrongen, deed de directie van het verpleeghuis een beroep op de autoriteiten om de patiënten en het personeel te evacueren, omdat de gevechten naderden. Dit was echter niet mogelijk, omdat het Oekraïense leger het gebied had ondermijnd.

Toen de Oekraïense soldaten het verpleeghuis binnendrongen en drie dagen lang tegen de door Rusland gesteunde troepen vochten, zaten het personeel en de patiënten zonder water en elektriciteit.

De VN is niet de enige die kritiek heeft op het optreden van Oekraïne tussen 7 en 11 maart. David Crane, een voormalig medewerker van het Amerikaanse Ministerie van Defensie die betrokken is geweest bij verschillende onderzoeken naar oorlogsmisdaden, zegt dat de Oekraïense strijdkrachten de wetten inzake gewapende conflicten geschonden kunnen hebben.

“Het punt is dat burgers geen opzettelijke doelwitten kunnen zijn. Punt,” zei hij tegen de AP, en voegde eraan toe:

“De Oekraïners hebben deze mensen in een doodszone geplaatst. En dat kunt u niet doen.”

Het openbaar ministerie van Oekraïne heeft niet direct gereageerd op het VN-rapport, maar zegt dat het onderzoekt of er Oekraïense soldaten in het huis waren.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne: Door de V.S. gefinancierde neonazigroep kruisigt man, verbrandt christelijke iconen – gefotografeerd met Amerikaanse militairenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland en China zijn nog niet eens begonnen met het opdraaien van de pijnknop
Volgend artikelNederland: Meer dan twee derde van de gevaccineerden is niet van plan een booster te nemen – “Het vertrouwen is geschonden”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. bijnaam voor de NATO militairen….: “madeliefjes”…en daar hebben ze iets voor dat kan snoeien….het maakt niet uit hoeveel soldaten de NATO stuurt, als het losgaat zijn bij de komende oorlog alle regels weg…en geld en bezit zullen allemaal nieuwe eigenaren krijgen…..ongeacht wat er op papier staat.

  Op een of andere manier denkt de westerse EU/ VS politiek dat ze een dusdanige oorlog zullen winnen en dat alles weer is zoals ze het willen: hun macht is de enige. Nou, ik denk dat we al onze politici nog gaan terugzien, het word in de bomen mogelijk een vroege kerst…

  We leven in een soort droomwereld: alles gaat door en niemand benoemd het via de officiële kanalen, maar onze wereld is tot stilstand aan het komen, de gaten in de aanvoer van goederen worden steeds groter, steeds minder zaken zijn leverbaar….dat is verval dat niet meer stopt. De schuld van de politiek, vraag en aanbod zijn vaste zaken, maar inmenging door derden en verstoring van toelevering door politiek beslissingen is hertzelfde als sabotage…

  biodh iadsan a ni olc air an coimhlionadh

 2. Himars kunnen vrij eenvoudig getraceerd worden waar ze staan.
  Maar allez: makkelijker is de sateliten uit te schakelen.

  meer wapens naar de Oekies; meer burgers dood.
  Maar gewoon antwoorden; raket op Donesk, dan 3 op Kiev….lik op stuk.

 3. Oorlog tegenwoordig is electronica.
  De mogelijkheden:
  –met EMP de satelieten of/en de Himars uitschakelen.
  –met jammers de communicatie tussen Himars en sateliet verstoren
  –satelieten uit de lucht schieten

  Met saelieten en op andere methoden (special radar) de positie van Himars vaststellen en dan een 155mm cadeautje geven
  Met drones: hetzelfde doen

  Die dingen gewoon kopen van de Oekies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in