Russische soldaten

Dit “nieuws” was al weken in de maak, maar nu is het officieel: de stad Soledar is bevrijd door de Wagner PMC (met Russische luchtlandingstroepen die de stad vanuit het noorden en zuiden blokkeren). Waarom duurde het zo lang? schrijft Andrei.

Ten eerste, net als de reguliere strijdkrachten, doet de Wagner PMC aan economy of force tactiek, wat betekent dat zij proberen hun eigen slachtoffers tot het absolute minimum te beperken, terwijl zij proberen de vijandelijke troepen uit te schakelen. In dit geval gooiden de Oekraïners bataljon na bataljon in de Russische vleesmolen in de hoop hun controle over Soledar te kunnen behouden. Het is overduidelijk dat de PMC van Wagner en het Russische leger dat graag in stand hielden. Sommige bronnen beweren dat de NAVO 14 bataljons heeft verloren in een wanhopige poging een Russische bevrijding te voorkomen. Dus zelfs als we slechts de helft van dit cijfer nemen, zijn er nog steeds zeven bataljons verloren aan NAVO-zijde (merk op dat de 14 bataljons een Oekraïense, niet Russische, bewering is!)

Ten tweede wilden de Russen een ketel sluiten zonder zelf een omsingeling te riskeren. Ze moesten dus de flanken beveiligen voordat ze zouden binnentrekken.

[Kanttekening: ik krijg regelmatig dezelfde “vraag” van butt-hurt trollen: “Waar zijn al je “ketels” gebleven?”. Dus voor degenen die dit misschien oprecht vragen, zal ik hier antwoorden: ze gingen nergens heen :-). De hele NAVO-macht in de Donbass zit nog steeds in een “open operationele ketel”, wat betekent dat ze onder druk staan vanuit het noorden, oosten en zuiden en slechts één “veilige(re)” richting hebben voor rotatie en bevoorrading: vanuit het westen. Die westelijke richting is echter vrij goed bekend bij de Russen, die over uitstekende C4ISR-capaciteiten beschikken, en dus is de NAVO er weliswaar in geslaagd deze richting te gebruiken om de NAVO-groep in de Donbass te ondersteunen, maar dat heeft ze tegen een enorme prijs gedaan. Dit zijn de officiële, Russische MoD, cijfers voor de Oekraïense verliezen in 2022:

Nu hoor ik natuurlijk de stemmen protesteren “maar dit is Russische propaganda!!!”. Oké, laten we deze cijfers met 50% verminderen, eerlijk genoeg? We krijgen nog steeds 177 vliegtuigen, 99 helikopters, 1.397 UAV’s, 199 SAM’s, 3.683 MBT’s en andere gepantserde voertuigen, 478 MLRS, 1.881 artilleriestukken en 3.938 militaire voertuigen. De cijfers over het aantal doden en vermisten lopen in de honderdduizenden. Het grootste deel van die vernietiging is overigens veroorzaakt door artillerieaanvallen, die, ondanks een werkelijk massale NAVO-inspanning om de tegen-artillerie te winnen, hebben aangetoond dat de Russische artillerie gewoon beter is, ondanks de formidabele C3ISR-capaciteiten van de NAVO. Dus, terugkomend op onze “halfopen ketels” (d.w.z. open aan drie zijden, met de vierde onder Russische vuurcontrole), gaven zij de Russen veel flexibiliteit, ondanks de numerieke inferioriteit van de Russische strijdkrachten, om de NAVO-strijdkrachten massaal uit te schakelen. Kortom: het feit dat westerse bronnen met geen woord over deze ketels reppen, betekent niet dat ze nooit hebben bestaan of plotseling zijn verdwenen].

  Vilnius Memo: Wie gaat deze oorlog financieren?

Ten derde had Soledar, net als Mariupol, een formidabele verdediging die nog sterker was geworden door acht jaar voorbereiding. Naast meer dan 200 km aan tunnels en mijnen heeft Soledar een zeer grote “promka” (industriezone) die oprukken zeer moeilijk en gevaarlijk maakte (een soortgelijke situatie als in Mariupol). De mensen van Wagner namen allemaal hun tijd om langzaam op te rukken en hun troepen te sparen. Zoals altijd kun je de achteruitgang van de NAVO-verdediging pas zien als ze plotseling afbrokkelt, wat de afgelopen 24 uur is gebeurd.

Volgens verschillende berichten is de 46e Luchtmobiele Brigade, een van de meest elitaire Oekraïense eenheden, in feite weggevaagd. Dit is ook veelzeggend.

Dus wat betekent dit voor het “grote geheel”?

Op zich niet zoveel. Ja, de NAVO-troepen bevinden zich in een ketel in Soledar, maar ze tellen slechts een paar honderd soldaten en net als in Mariupol zijn hun commandanten weggevlucht (op de 8e, blijkbaar). Het opruimen van deze kleine ketel zal niet veel tijd en moeite kosten.

Hier is, om u een idee te geven van wat er deze dagen gaande is, een video van Poolse soldaten in de buurt van Artemovsk die getroffen worden door Russische aanvallen:

Stel je nu voor dat dit langs de hele frontlijn gebeurt, vooral in de Donbass.

De Russische bevrijding van Soledar bedreigt wel degelijk de NAVO-posities in de stad Bakhmut/Artemovsk (de meest geavanceerde Russische eenheden bevinden zich op 5 km van het centrum van de stad!). Ik hou niet zo van pseudo-militaire kaarten, maar om u een idee te geven van het gebied dat we bespreken, is deze adequaat:

Om die kaart te begrijpen moet u allemaal weten dat Соледар Soledar is en Артемовск (Бахмут) Artemovsk(Bakhmut) betekent. Maar u zou ook kunnen kijken naar de stad die wordt aangeduid als Краматорск (linksboven), wat het NAVO-bolwerk Kramatorsk is (beroemd in 2014-2015). BTW – kunt u meer potentiële ketels op deze kaart vinden?

Om een lang verhaal kort te maken: de steden Soledar en Artemovsk liggen midden in de NAVO-verdedigingslinies. Hun bevrijding betekent dat de NAVO-strijdkrachten zullen moeten terugvallen op wat we hun derde of zelfs vierde verdedigingslinie kunnen noemen.

Het grootste probleem voor de NAVO is dat het onmogelijk is te voorspellen wat de Russen nu gaan doen. In de komende dagen zullen zij de kleine NAVO-macht in het centrum van de stad moeten opruimen, vervolgens troepen moeten roteren en ze wat rust gunnen. Maar daarna is het onmogelijk te voorspellen waar de Russen nu naartoe zullen gaan. Er zijn drie belangrijke opties:

De Russen zullen proberen hun succes lokaal uit te bouwen.

De Russen lanceren hun veel aangekondigde “grote offensief”.

De Russen zullen blijven vasthouden en meer KIA/MIA i(killed in action, missing in action) de grond instampen.

Ik heb geen toegang tot de Russische plannen, maar ik geloof niet dat de bevrijding van Soledar op zichzelf een grote invloed zal hebben op het geplande “Grote Offensief” dat de Russische troepen willen uitvoeren. Ja, tijd is van essentieel belang in oorlogsvoering, maar dat betekent dat, net als bij schaken, dat kritieke aspect van tijd soms betekent dat wachten het juiste gebruik van die tijd is. Dit gezegd zijnde, zal de bevrijding van Soledar een groot effect hebben op de bevoorradingslijnen van de NAVO, zowel op de wegen als op de spoorwegen.

  De overgrote meerderheid van de mensen in het Westen heeft geen idee van de werkelijkheid waarin zij leven

Nogmaals, het idee hier is om de eens verenigde NAVO-strijdkrachten te veranderen in kleinere “brokken” die elkaar niet kunnen helpen. Alles wijst erop dat dit een uiterst effectieve Russische tactiek is geweest.

Een andere locatie die de NAVO heel hard probeerde uit te buiten is Kherson, maar alle NAVO-aanvallen zijn mislukt en zijn nu tot bijna niets vervallen (voornamelijk UAV-verkenningsvluchten en regelmatige artillerieaanvallen). Hetzelfde geldt voor de oblast Kharkov, waar de Oekraïense aanvallen grotendeels zijn gestopt.

Ten slotte is er nog een andere belangrijke indicator: de omvang van de NAVO-offensieven. Weet u nog hoe in de eerste maanden van de oorlog de Oekraïense tegenaanvallen meestal meerdere brigades omvatten? Toen waren veel van wat we zagen aanvallen ter grootte van bataljons. Nu zien we vooral zeer kleine gevechten op compagniesniveau. Dergelijke gevechten zijn per definitie zinloos: waarom moeite doen voor een aanval op compagnieniveau die u, zelfs als deze volledig succesvol is, niet eens tactisch kunt ontwikkelen, laat staan operationeel?

De ENIGE reden voor dergelijke aanvallen is optiek en PSYOP. Punt uit.

De Russen zullen niet op die manier vechten, omdat die manier inhoudt dat golf na golf lichamen de Russische vleesmolen in worden gestuurd met als enige doel een foto te maken, een video te maken of een absoluut enorme “peremoga” te claimen (alle NAVO-overwinningen zijn enorm, wist u dat niet?). Op dit moment is de verhouding KIA/MIA tussen de NAVO en Rusland ongeveer 10:1 en dat is precies hoe de Russen het graag zien, ook al hebben ze nu enkele honderdduizenden soldaten in het zuiden, oosten en noorden.

Eenvoudig gezegd: de NAVO wil Rusland tot de laatste Oekraïner bestrijden, terwijl Rusland de NAVO niet tot de laatste Rus wil bestrijden. Daarom vecht de NAVO met lichamen en Rusland met (meestal) artilleriegranaten.

Conclusie: laten we ons niet gaan gedragen als NAVO- en Oekraïense luchtmachtgeneraals en verklaren dat de bevrijding van Soledar een “grote” overwinning is. Het is echter zeer goed nieuws, omdat het er sterk op wijst dat de eerste en tweede verdedigingslinie van de NAVO zijn doorbroken, waardoor de NAVO zich moet hergroeperen. Zou dit de “eerste barst” in de NAVO-verdediging kunnen zijn? Misschien, misschien niet, we moeten zien hoe de NAVO zal reageren voordat we conclusies trekken.

PS: interessant nieuws vandaag, het lijkt erop dat Poetin de huidige chef van de generale staf, generaal Gerasimov, heeft benoemd tot hoofd van alle Russische strijdkrachten in de SMO, met Surovikin als zijn plaatsvervanger. Dit is nog een aanwijzing dat het “Grote Offensief” eerder vroeger dan later van start zal gaan. Dit is hoe het Russische ministerie van Defensie deze benoeming uitlegde:

De verhoging van het niveau van de leiding van een Speciale Militaire Operatie hangt samen met de uitbreiding van de omvang van de taken die tijdens de uitvoering ervan worden opgelost, de noodzaak om een nauwere interactie te organiseren tussen de soorten en takken van de strijdkrachten, alsmede de verbetering van de kwaliteit van alle soorten ondersteuning en de doeltreffendheid van het beheer van groepen troepen (strijdkrachten).

PPS: verbazingwekkend genoeg ruikt zelfs CNN vanmorgen de koffie:

  Analyse: Europa wordt ECONOMISCHE WOESTENIJ nu industrie sterft, banken failliet gaan en voedselproductie instort 

Hier is de tekst onder deze kop:

Een Oekraïense soldaat die vecht in de oostelijke stad Soledar vertelde CNN dat de situatie “kritiek” is en dat het dodental nu zo hoog is dat “niemand de doden telt”.

De soldaat is van de 46e Luchtmobiele Brigade, die de Oekraïense strijd leidt om Soledar te behouden tegenover een massale aanval van Russische troepen en Wagner-huurlingen.

CNN noemt hem om veiligheidsredenen niet. “De situatie is kritiek. Moeilijk. We houden tot het laatste stand,” zei de soldaat.”

Hij beschreef een dynamisch slagveld waar gebouwen dagelijks van eigenaar wisselen en eenheden het escalerende dodental niet kunnen bijhouden. “Niemand zal je vertellen hoeveel doden en gewonden er zijn. Omdat niemand het zeker weet. Niemand,” zei hij. “Niet op het hoofdkwartier. Nergens. Posities worden voortdurend ingenomen en opnieuw ingenomen. Wat vandaag ons huis was, wordt de volgende dag dat van Wagner.”

“In Soledar telt niemand de doden,” voegde hij eraan toe.

De soldaat zei dat het dinsdagavond nog onduidelijk was hoeveel van de stad in handen was van de Russen: “Niemand kan met zekerheid zeggen wie waarheen is getrokken en wie wat in handen heeft, omdat niemand het zeker weet. Er is een enorm grijs gebied in de stad dat iedereen beweert te controleren, maar dat is gewoon een lege hype.”

De Oekraïners hebben veel troepen verloren in Soledar, maar de gelederen worden aangevuld naarmate de strijd om de mijnstad voortduurt, zei hij: “Het personeel van onze eenheden is met bijna de helft vernieuwd, min of meer. We hebben niet eens tijd om elkaars roepnamen te onthouden [wanneer nieuw personeel arriveert].”

De soldaat zei dat hij geloofde dat de militaire leiders van Oekraïne uiteindelijk de strijd om Soledar zouden opgeven en vroeg zich af waarom ze dat nog niet hadden gedaan. “Iedereen begrijpt dat de stad verlaten zal worden. Iedereen begrijpt dit,” zei hij. “Ik wil gewoon begrijpen wat het nut is [van huis tot huis vechten]. Waarom sterven, als we het vandaag of morgen toch gaan verlaten?”

De 46e Luchtmobiele Brigade zei dinsdag op haar Telegramkanaal dat de situatie in Soledar “zeer moeilijk, maar beheersbaar” was.

In zijn nachtelijke toespraak bedankte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de soldaten van de brigade “voor hun moed en standvastigheid bij de verdediging van Soledar.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Uiterst belangrijke verklaringen van PoetinVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBill Gates eist dat “waanzinnigen” die tegen hem zijn worden gecensureerd op het internet
Volgend artikelWalgt u van de hele mensheid?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Dat is niet al te moeilijk en voor later. Kijk eens hoe weinig bruggen dat zijn, bijvoorbeeld tussen Kremenchuk en Cherkasy niet een enkele brug langs zo’n 80 km rivier van wel 10 km breed… Daar zwem je ook niet overheen.

 2. De Russen hebben genoeg mensen en matereaal om onverwacht te zijn. Aanval kan op meerdere plaatsen zijn.
  Een klein leger heeft voorspelbare mogelijkheden.

  Ik verwacht dat ze binnenkort van start gaan; de vlugger de beter.
  ondertussen nog even de gangen van Soledar volpompen met rook of water…..

 3. Wat ik niet begrijp is dat er mensen zijn die vinden dat het niet snel gaat.
  Het is niet zo als vroeger bij bv Waterloo dat er 2 legers tegenover elkaar staan en je na een paar dagen klaar bent met het opruimen.
  Al met al gaan de ontwikkelingen vrij snel. Persoonlijk denk ik dat Andrei, die erg goede info geeft trouwens, hier de zaak een beetje onderschat. Zowel Soledar als Bakhmut zijn plaatsen waar Ukraine aan de lopende band versterkingen heen heeft gestuurd. Al die eenheden zijn nu gedecimeerd, enorme aantallen doden, gewonden en krijgsgevangen, wat betekent dat die niet in de volgende verdedigingslinie kunnen worden ingezet.
  Je kunt je linies wel naar achteren verschuiven, maar als je domweg geen personeel hebt om die te bemannen dan gaat dat niet veel helpen. Uiteraard zouden er nog wat meer Polen aan kunnen komen, maar buiten dat wordt het heel moeilijk voor de NAVO. Als ze te veel mensen inzetten dan kan Putin dat tegenover de rest van de wereld gebruiken als een actieve oorlogsdeelname door de NAVO, waar hij al herhaaldelijk voor heeft gewaarschuwd. In dat geval worden zowel de rest van Europa als de VS legitieme doelwitten om die bevoorrading af te snijden. En het lijdt geen twijfel dat de overige grote spelers als China, India, Pakistan, Iran en mogelijk Noord-Korea dat zullen accepteren, ook al omdat die het gelazer van de NAVO al lang zat zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in