Nu de crisis tussen Rusland en Oekraïne zich voortsleept, is de NAVO uitgegroeid tot dé destabilisator van de regionale veiligheid. De situatie in de Balkan bevindt zich nu op een explosief punt. KFOR, de door de NAVO geleide vredesmacht in Kosovo, is maandag slaags geraakt met Servische demonstranten. De spanning ontstond nadat etnisch-Albanese burgemeesters hun ambt hadden aanvaard in het gebied met een Servische meerderheid in Noord-Kosovo na verkiezingen in april die door de Serviërs werden geboycot, schrijft Global Times.

Kosovo en Servië hebben langdurige spanningen. Kosovo was oorspronkelijk een autonome provincie van Servië in het voormalige Joegoslavië. Met de steun van de VS en het Westen probeert Kosovo verder te gaan op de weg naar een “onafhankelijke staat” en neemt het een harde houding aan tegenover Servië. De betrokkenheid van de NAVO heeft de kloof tussen Kosovo en Servië verder vergroot, wat heeft geleid tot militaire conflicten tussen beide partijen en de vrede en eenheid op de Westelijke Balkan heeft ondermijnd.

Nu de situatie escaleert, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg Kosovo opgeroepen de spanningen met Servië te verminderen. Maar het blijft twijfelachtig of de NAVO het conflict echt wil stoppen. De door de NAVO geleide multinationale contingenten werden ingezet in vier gemeenten in Kosovo om “gewelddadige demonstraties” in te dammen toen “nieuw gekozen burgemeesters de afgelopen dagen probeerden hun ambt te aanvaarden”, aldus KFOR in een verklaring.

De NAVO roept enerzijds op tot vermindering van de spanningen, maar verhoogt anderzijds de militaire aanwezigheid. Het lijkt erop dat de NAVO gewoon tijd koopt om Kosovo te bewapenen, aldus analisten. Uit eerdere oorlogen blijkt dat de VS vrij goed zijn in het veinzen van eerlijkheid bij het stoppen van een gevecht, terwijl ze één kant helpen en tijd kopen voor degenen die ze steunen door een staakt-het-vuren af te kondigen. De beloften van de NAVO en andere westerse landen om de Serviërs in Kosovo te beschermen, kunnen eenvoudigweg niet worden nagekomen. Volgens een artikel in de Financial Times is het streven van het Westen om de kloof tussen Servië en Kosovo te dichten een ramp.

  Vergelding voor Amerikaanse inbeslagnemingswet: Rusland wil 440 miljoen van JPMorgan confisceren

Song Zhongping, een Chinese militaire expert en tv-commentator, vertelde de Global Times dat de NAVO-troepen niet echt aan vredeshandhaving deden in Servië en Kosovo, maar er eerder op uit waren het basisgegeven van “Kosovo’s onafhankelijkheid” te handhaven en Kosovo hielpen de Serviërs te onderdrukken. De soevereiniteit en nationale veiligheid van Servië zijn niet de prioriteit van de NAVO.

“Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft geen resultaten opgeleverd voor de vrede, en er is een mogelijkheid tot escalatie. Ook bestaat de mogelijkheid van een hernieuwd conflict op de Balkan. Omdat het conflict tussen Rusland en Oekraïne voor de VS niet het gewenste effect heeft gehad, moet Washington een nieuwe oorlog op het Europese continent creëren,” aldus Song.

Vanuit het perspectief van de VS is het land niet bezorgd over de mogelijkheid dat er meer oorlogen in Europa uitbreken, omdat het niet rechtstreeks betrokken is bij de regio. Washington kan zijn militaire troepen op elk moment terugtrekken. Washington hoopt eigenlijk op chaos in Europa, evenals op de puinhoop van de Europese economie en de afhankelijkheid van Europa van de VS. De VS willen geen verenigd en sterk Europa. Nu het conflict tussen Rusland en Oekraïne veel energie en middelen van de VS heeft opgeslokt, zullen de VS de verslechterende breuk tussen Servië en Kosovo waarschijnlijk zien als een kans die zij kunnen aangrijpen om de invloed van Rusland in Servië en de Balkan te verzwakken.

Het uiteindelijke doel van de VS is om zowel Europa als Rusland verliezen te laten lijden, wat meer in overeenstemming is met haar mondiale strategie en hegemoniale belangen. Nu zien de VS Europa als twee kruitvaten, één in een hete oorlog en één die op het punt staat te ontploffen. In de ogen van Washington is de crisis in Europa een kans voor de VS om van te profiteren.

  Rusland heerst over het zuidelijk front in Oekraïne met aanvalshelikopters - Leopard 2A6's worden geraakt en staan in brand, andere Leopards slaan er blindelings op in (Video)

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De elites hebben besloten: Europa trekt ten strijde tegen RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelJamie Foxx naar verluidt BLIND en gedeeltelijk VERLAMD na te zijn gedwongen tot het nemen van het Covid-vaccin
Volgend artikelVoormalig president van Rusland zegt dat Britse functionarissen “legitieme militaire doelen” zijn
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Historisch en etnisch, was / is Kosovo vooral een Servisch gebied.

    Nu veroorzaakt NATO daar weer een conflict.
    NATO en EUFOR zijn daar illegaal.

    Om via optredenden tegen Servie, en : de EU uit te breiden, en : vooral om Rusland te benadelen.

  2. In het boek ‘MABEL ‘koninklijk’ bal masqué’ van Peter Siebelt (1994) staan de rollen van Mabel, Soros & Mient Jan Faber uitgebreid gedocumenteerd over hun rol in de jaren negentig in voormalig Joegoslavië.

  3. Serviërs zijn vies genaait, hoop dat alle NLD’se F16 piloten die bommen hebben gedropt inmiddels een langzame dood zijn gestorven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in