Zonder de publieke steun van enige politieke figuur in Rusland, militaire of politie-eenheid, regionale gouverneur, of de officieren van zijn Wagner-groep, hebben Jevgeni Prigozjin en zijn duizend rangen en standen ermee ingestemd om terug te keren naar hun veldkampen op voorwaarden waarover zaterdagmiddag laat onderhandeld werd tussen Prigozjin en Alexander Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, schrijft John Helmer.

De eenarmige opstand is mislukt met verwijten, immuniteit voor vervolging en bijna geen bloedvergieten. De oplossing van het Kremlin heeft het precedent gevolgd van de opstand van generaal Alexander Lebed  tegen president Boris Jeltsin in 1996, en niet het gewelddadige einde van de opstand van Jemeljan Poegatsjov (links) in 1773-75.

Dmitry Rogozin, die een van de strategen was van Lebed’s campagne voor het presidentschap en later vicepremier werd onder president Vladimir Poetin, maakte het verschil duidelijk in een verklaring die hij zaterdag vroeg uitbracht, voordat Poetin om 10 uur sprak. “Ik ken de situatie aan het front net zo goed als Prigozhin en ik heb mijn standpunt nooit onder stoelen of banken gestoken, maar wat de verklaring voor een gewapende opstand ook is, het blijft een gewapende opstand in de achterhoede van een oorlogvoerend leger. In een oorlog moet u uw politieke ambities in uw reet steken en het front uit alle macht steunen. Elke poging om het te verzwakken is niets anders dan de vijand helpen.”

Een andere kameraad van Lebed van 27 jaar geleden, Sergei Glazyev, volgde met een eigen afwijzing van Prigozjin. Geen van de bekende critici van Poetin op het gebied van binnenlands beleid, noch de militaire bloggers die het tactische beheer en de strategische prioriteiten van de Speciale Militaire Operatie hebben aangevallen, steunden Prigozjin.

  Oekraïne vermoeidheid: Kiev en het Westen zijn de oorlog en elkaar beu

Volgens bronnen die zaterdagavond spraken, werd de opstand vooraf gepland door Prigozhin en enkele honderden van de laagste rangen van zijn militaire groep. Er was geen steun onder de Wagner-officieren. Nadat ze Rostov waren binnengetrokken, vervolgens de weg naar Voronezj namen en verder naar Moskou, telden de colonnes op de weg enkele honderden, met een totaal over het zuidwesten van niet meer dan vierduizend man.

In een verklaring die om 8 uur ’s avonds door het kantoor van Loekasjenko in Minsk werd uitgegeven, stond dat de opstand ten einde was. “Vanochtend informeerde de Russische president Vladimir Poetin zijn Wit-Russische ambtgenoot over de situatie in het zuiden van Rusland met het particuliere militaire bedrijf Wagner. De staatshoofden kwamen gezamenlijke acties overeen. Als vervolg op de afspraken heeft de president van Wit-Rusland, nadat hij de situatie via zijn eigen kanalen verder had opgehelderd, in coördinatie met de president van Rusland gesprekken gevoerd met het hoofd van de Wagner PMCS [private military companies], Jevgeni Prigozhin.”

“De onderhandelingen duurden de hele dag. Het resultaat was dat we een overeenkomst bereikten over de ontoelaatbaarheid van het ontketenen van een bloedbad op het grondgebied van Rusland. Jevgeni Prigozhin aanvaardde het voorstel van de president van Wit-Rusland Alexander Loekasjenko om de beweging van gewapende personen van het bedrijf Wagner op het grondgebied van Rusland te stoppen en verdere stappen om de spanning te de-escaleren. Op dit moment ligt er een absoluut rendabele en aanvaardbare oplossing voor de situatie op tafel, met veiligheidsgaranties voor de strijders van de Wagner PMC’s.”

  Volledige Russische verovering van Oekraïne is mogelijk, stelt Amerikaans ISW-rapport

Een goed geïnformeerde bron uit Moskou zegt: “Het hele gebeuren was al enkele weken gepland. Soldaten en sergeanten van de eenheid zouden aan boord kunnen zijn. Officieren natuurlijk niet. Dat maakt het een muiterij tegen commandanten. Ik denk niet dat Prigozhin rustig zal gaan. Hij zal zichzelf proberen te romantiseren als Poegatsjov en zijn moordenaars als boeren die Rusland verdedigen tegen oligarchen. Er zullen vragen gesteld worden wanneer en welke mannen al in het militaire hoofdkwartier van Rostov waren. Misschien waren er al vooruitgeschoven partijen binnen.”

Er is nog geen publicatie van Loekasjenko’s voorwaarden die Prigozhin voor zichzelf heeft aanvaard. Volgens onbevestigde berichten in Moskou zal hij het land verlaten om naar Afrika te gaan met één van de Wagner-eenheden die daar actief zijn. Zijn media-, communicatie- en internetnetwerken zijn geblokkeerd.

De wekelijkse uitzending van War of the Worlds ging om 12 uur Moskou-tijd de lucht in. Op dat moment was er grote onzekerheid in de Russische bronverslaggeving vanuit Rostov en Voronezh; desinformatie, vervalste video’s en paniekberichten, geproduceerd in Kiev, circuleerden in de westerse media. Bron: https://tntradiolive.podbean.com/

De officiële strafrechtelijke aanklacht tegen Prigozjin is de gewapende rebelliebepaling van het Russische Wetboek van Strafrecht, artikel 279:

Bron: https://www.wto.org/

Voordat de radio-uitzending begon, hield Poetin om 10 uur ’s ochtends zijn toespraak van 5 minuten en 34 seconden tot het land. Ongebruikelijk genoeg sprak hij de camera op zijn voeten toe. Lees de toespraak hier in zijn geheel.

Er zijn geen persoonlijke verklaringen van de minister van Defensie Sergei Shoigu of de chef van de generale staf, generaal Valery Gerasimov, de doelwitten van Prigozhin’s publieke aanvallen.

  Wat voor soort Oekraïne steunen wij?

Tijdens de uren van de opstand op vrijdag en zaterdag lijkt er langs de contactlijn in Oekraïne geen doorbraak te zijn geweest door de Oekraïense strijdkrachten. In plaats daarvan heeft het Russische Ministerie van Defensie gemeld: “Vannacht hebben de Russische luchtmachteenheden een groepsaanval uitgevoerd met hoge-precisie langeafstandswapens op de centra van radio-inlichtingen en luchtvaartapparatuur van de Oekraïense luchtmacht op de Kanatovo-vliegvelden in de regio Kirovograd, evenals op de Dnipro. Alle toegewezen objecten zijn geraakt. Het doel van de aanval is bereikt.”

“Daarnaast werd op 23 juni, als reactie op een aanval op een verkeersbrug over de Straat van Chongar, een magazijn met Storm Shadow kruisraketten vernietigd op een Oekraïense luchtmachtbasis bij de nederzetting Starokonstantinov in de regio Khmelnitsky. Gedurende de dag gingen de strijdkrachten van Oekraïne door met vergeefse pogingen tot offensieve acties in de richtingen Zuid-Donetsk, Zaporozhye, Donetsk en Krasno-Limansk.”

“In totaal werden 515 Oekraïense troepen gedood in de strijd. Franse Caesar houwitser en Amerikaanse M-777 houwitser eenheden werden geraakt.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alexander Dugin: De Wagner factor en het billijkheidsbeginsel (+ Wagner film)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIs er ook maar iets dat de Amerikaans-Europese globalisten niet willen riskeren om Rusland ten onder te laten gaan?
Volgend artikelPrigozhin’s gok – Verraad onder een andere naam
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Een zeer fantasierijke massale troepen verplaatsing…..het geeft een aantal voordelen….Poetin behoud contact, Loekashenko krijgt ineens een groter leger en Estland , Litouwen en Letland straks een bezoekje….

  Voor wit Rusland is het een extra macht…de CIA zal zeker proberen Wagner Wit Rusland te laten destabiliseren…we gaan het zien….de EU is ook druk bezig een huurlingen leger op te zetten, voor zichzelf als vliegende brandweer als er onlusten zijn….Fort Brussel is het straks, hoewel ik erop gok dat ze Brussel gaan verlaten…..ergens waar geen grote steden zijn op een na en waar geografisch alles is incluis een geografie die goed tot eigen wereldje kan worden omgetoverd…dat moet ook wel mat al dat immigranten volk met een extern plassertje…

  Vis Pacem para bellum of zoiets….

  • Wagner zou vanuit Wit-Rusland de aanval op Kiev kunnen leiden, waarschuwt de Britse generaal
   De leiders van Oekraïne moeten op hun hoede zijn voor een mogelijke aanval onder leiding van Yevgeny Prigozhin die vanuit Wit-Rusland op Kiev wordt gelanceerd, zegt generaal Lord Richard Dannatt tegen Trevor Phillips op Sky News.
   “Het feit dat hij naar Wit-Rusland is vertrokken, baart ons enige zorgen”, zei de voormalige chef van de generale staf van het Britse leger.
   Als hij “een effectieve strijdmacht om zich heen heeft gehouden, vormt hij opnieuw een bedreiging voor de Oekraïense flank die het dichtst bij Kiev ligt”, waar de oorlog begon, zei hij.
   Lord Dannatt zei dat het “heel goed mogelijk” is dat Rusland de Wagner Group gebruikt om te proberen Kiev opnieuw in te nemen.
   “De naschokken van gisteren zullen nog geruime tijd nagalmen.”
   Desalniettemin waren er geen directe “winnaars” van “het fiasco van gisteren”, zei hij.
   “Poetin is beslist veel minder. Het Russische leger… is duidelijk in de war”, zei Lord Dannatt.

   Het is misschien ver gezocht maar zou dit ook niet allemaal een geplande actie kunnen zijn om Zelensky te beletten zijn hoofdmacht van zijn lenteoffensief op één plaats te concentreren. De actie van Prigozjin zou wel eens in het voordeel van Rusland kunnen uitdraaien op voorwaarde dat ze het goed uitspelen.
   Maak gebruik van wat die analist hierboven zegt en Zelensky zal goed moeten oppassen waar hij zijn hoofdmacht inzet/kan inzetten, verplicht hem zijn hoofdmacht te verdelen.

  • Een mogelijkheid. Toevallig, nadat Polen sterk bezig is (opleiding van terroristen) een aanval op Wit-Rusland te organiseren, met een “opstand” in Wit-Rusland zelf, vertrekt het prive leger Wagner deels naar Wit-Rusland, en dit zonder enige sancties.

 2. Zo te lezen gaat de wagner baas naar afrika , nou das einde oefening voor hem.
  En ik denk dat niet veel volgelingen hem gaan volgen en waarom niet , kortom hij kreeg van Rusland wapens en waar of wie gaat die nu geven .
  Hij voelde zich te machtig en dacht dat hij Rusland kon overnemen maar daar had hij zich diep diep in vergist .
  Kortom Dombo

  • Ps Wagner zit al lange tijd in Afrika..daar zijn er genoeg beelden van, Black-Rock & Vang..eveneens, het Franse vreemdelingen legioen..en God weet wat nog..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in