De Hamas-aanval is verschrikkelijk en kan natuurlijk door niets gerechtvaardigd worden, omdat hij in de eerste plaats gericht is op burgerdoelen. Toch, of juist daarom, moet er gesproken worden over de redenen ervoor. Hieruit blijkt dat het Westen medeschuldig is aan de oorlog in Israël, schrijft Thomas Röper.

Westerse media zitten weer in de modus van oorlogspropaganda en schilderen de Palestijnen af als terroristen. De berichten in de Westerse media zijn eenzijdig en emotioneel, en ze gaan bijna uitsluitend over het lijden dat Hamas de bevolking van Israël aandoet. In Der Spiegel hebben de artikelen koppen als “Hamas valt Israël aan – “Ze willen ons uitroeien”” en gaan ze heel emotioneel in op individuele lotgevallen van Israëliërs.

Het Westen is bevooroordeeld

Wat hier bekritiseerd moet worden, is het feit dat er in de Westerse media bijna nooit dergelijke artikelen zijn verschenen over het lot van de Palestijnen die al 70 jaar lijden onder de Israëlische bezetting. Palestina is opgedeeld, de mensen daar zijn feitelijk rechteloos, Israël sluit regelmatig en willekeurig de Palestijnse gebieden af en steelt hun land met zijn nederzettingenbeleid, dat als illegaal wordt beschouwd. Maar het lijden van de Palestijnen speelt vrijwel geen rol in de Westerse media.

Het Westen staat duidelijk en bevooroordeeld aan de kant van Israël, wat een vredesoplossing onmogelijk maakt. Het Westen negeert de illegale bezetting van land, of het nu de Golanhoogte is of gebieden die aan de Palestijnen toebehoren. Op deze manier hebben de Palestijnen, die al tientallen jaren in wetteloosheid en zonder vooruitzichten leven, weinig andere keuze dan te reageren met wanhoopsdaden.

Laat ik duidelijk zijn: er is geen rechtvaardiging voor opzettelijke aanvallen op burgers en ik wil de terreur die Hamas momenteel tegen Israël uitoefent niet bagatelliseren, ik ben er net zo door geschokt als de meesten van ons. Maar de waarheid is helaas dat Israël ook methoden van willekeurige terreur gebruikt tegen de Palestijnen.

Het feit dat Palestijnen raketten afvuren op woonwijken in Israël rechtvaardigt niet dat de Israëlische luchtmacht hele flatgebouwen in de Gazastrook opblaast. Maar dat is precies wat er gebeurt en noch de terreur van Hamas tegen Israëlische burgers, gebaseerd op tientallen jaren van conflict, noch de terreur van Israël tegen Palestijnse burgers kan door iets gerechtvaardigd worden.

  Blinken: Witte Huis klaar om samen te werken met Congres bij het opleggen van sancties aan het ICC omdat het durft op te roepen tot arrestatiebevelen voor Israëlische leiders

Er zijn al 180.000 binnenlandse ontheemden in Gaza die hun huizen hebben moeten verlaten of zijn kwijtgeraakt, maar om de een of andere reden is er geen emotionele verslaggeving over het lot van deze mensen in Westerse media zoals Der Spiegel. Israël heeft een volledige blokkade van Gaza afgekondigd, wat betekent dat er geen voedsel meer wordt geleverd, dat er geen elektriciteit meer is en dat de vluchtelingen Gaza op geen enkele manier kunnen verlaten, omdat het gebombardeerd wordt door de Israëlische luchtmacht. Maar er is geen emotionele berichtgeving in de Westerse media over wat dit betekent voor de getroffen mensen.

Deze openlijk eenzijdige en bevooroordeelde verslaggeving door de Westerse media is gedeeltelijk verantwoordelijk voor deze en eerdere oorlogen in de regio. Als de Westerse media tientallen jaren lang net zo emotioneel zouden berichten over het lot en het lijden van de Palestijnen als over het lot en het lijden van de Israëli’s, dan zou de publieke opinie druk uitoefenen op de Westerse regeringen om eindelijk een einde te maken aan het conflict.

Mensen lijden aan beide kanten

Wanneer Israëli’s protesteren tegen de terreur van Palestijnse organisaties, zijn de westerse media welwillend. Demonstraties van Palestijnen tegen Israëlische terreur worden daarentegen heel anders gebracht. Der Spiegel kopte bijvoorbeeld “Terreur in het Midden-Oosten: Haatdemonstraties wereldwijd – maar ook solidariteit met Israël“. Maar waar is de solidariteit van het Westen met de Palestijnen wanneer Israël VN-resoluties negeert en de Palestijnen van hun mensenrechten berooft?

Men kan begrip opbrengen voor de mensen aan beide kanten, en juist daarom zou het zo belangrijk zijn dat de Westerse media beide kanten aan het woord laten. Hoe kan er anders ooit vrede en verzoening komen?

De medeplichtigheid van het Westen

Door zijn eenzijdige steun aan Israël is het Westen medeplichtig geworden aan het lijden in het Midden-Oosten. Natuurlijk heeft Israël recht op het bestaan van zijn staat, geen zinnig mens betwist dat, maar waarom komt het Westen niet net zo compromisloos op voor het bestaansrecht van een Palestijnse staat?

  Israëls veelgeprezen Iron Dome faalt catastrofaal terwijl IDF-pantsers systematisch worden vernietigd door Hamas-strijders

Er is maar één oplossing om het conflict te beëindigen: het Westen moet Israël onder druk zetten om eindelijk de tweestatenoplossing te accepteren. De Palestijnen hebben een onafhankelijke staat nodig binnen hun oude grenzen, omdat zo’n staat niet levensvatbaar zou zijn binnen de huidige de facto grenzen.

Stelt u zich eens voor dat het Westen er bij Israël op had aangedrongen om in te stemmen met de oprichting van een levensvatbare Palestijnse staat en dat het Westen vervolgens slechts vijf procent van het bedrag dat het jaarlijks aan Oekraïne overmaakt, als economische hulp had overgemaakt aan de Palestijnse staat, zodat deze een economisch perspectief zou hebben.

Dat het volk van Palestina een perspectief ziet, dat het tot welvaart komt, is het enige recept om het water van de terroristen af te snijden. Zij rekruteren hun strijders uit het eindeloze leger van wanhopige mensen dat gecreëerd is door Israëls Palestina-beleid dat door het Westen wordt gesteund.

Zolang het Westen Israël eenzijdig steunt, is het een deel van het probleem, maar zeker geen deel van de oplossing.

Palestina heeft officieel bijna vijf miljoen inwoners. Zolang zij geen perspectief hebben, zal het conflict voortduren. Men kan er niet omheen dat deze vijf miljoen mensen bestaan, en men vraagt zich af wat de Israëlische regering en het Westen willen. Moeten deze mensen gewoon verdwijnen? Maar waarheen?

Ik wil de gedachte niet tot een einde denken.

Kritiek op de Israëlische regering?

Het is gebruikelijk in het Westen om elke kritiek op de Israëlische regering als antisemitisch te bestempelen. Dit is natuurlijk onzin, want als iemand de Franse regering bekritiseert, wordt hij niet anti-Frans genoemd. En iemand die de Duitse regering bekritiseert, is niet anti-Duits. Eerder het tegenovergestelde, want op dit moment handelt de Duitse regering openlijk tegen de belangen van de mensen in Duitsland in, zoals uit alle peilingen blijkt.

Hetzelfde geldt voor Israël. In mijn ogen zijn de Israëlische regeringen van de afgelopen jaren of decennia anti-Israëlisch, omdat ze niets doen om het conflict op te lossen. De afgelopen 70 jaar zouden genoeg moeten hebben bewezen dat de onderdrukking van de Palestijnen geen problemen oplost, maar alleen problemen creëert.

  Israëlische minister: snijd de voorhuiden van vijanden af

De mensen in Israël willen ook in vrijheid, vrede en welvaart leven, maar er zal alleen vrede zijn als ze een oplossing vinden waardoor ook de Palestijnen in vrijheid, vrede en welvaart kunnen leven. Zolang de Israëlische regeringen dit verhinderen, handelen ze in mijn ogen anti-Israël en tegen de belangen van de mensen in hun eigen land.

Hoe vrede mogelijk zou kunnen zijn
Velen beweren dat als er morgen een levensvatbare Palestijnse staat zou ontstaan, het tientallen jaren zou duren voordat er vrede en verzoening zou komen, omdat de wonden die men elkaar daar heeft toegebracht te diep zijn.

Ik denk dat dit niet klopt, omdat er voorbeelden zijn waarbij zoiets sneller mogelijk is. Neem Duitsland en Frankrijk, die 70 jaar lang “erfvijanden” waren. Na de Tweede Wereldoorlog richtten de Franse en Duitse regeringen zich op verzoening, ze bevorderden jongerenuitwisselingen en na een paar jaar demonstreerden Duitse en Franse jongeren en studenten samen voor een verenigd Europa en braken ze symbolisch barrières af aan de Frans-Duitse grens.

Dit zou ook mogelijk zijn in het Midden-Oosten als de eerste stappen in deze richting eindelijk vastberaden gezet zouden worden. Ja, het zou nog tien of vijftien jaar duren voordat Israëlische en Palestijnse jongeren net zo enthousiast samenkomen als Duitse en Franse jongeren in de jaren 1950 en 1960 deden.

Maar wat is het alternatief daarvoor? Nog eens 70 jaar oorlog, lijden en onderdrukking in de regio? Of zelfs de uitroeiing van het Palestijnse volk? Dat kan toch niemand willen!

Als het Westen echt geïnteresseerd zou zijn in vrede, zou het daarnaar handelen. In plaats daarvan investeert het in wapens in plaats van in begrip en verzoening.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Israëlische rabbijn tegen christenen: “Je moet niet één Jood aanbidden, je moet ons allemaal aanbidden”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Westen is niet “joods-christelijk”
Volgend artikelElon Musk hekelt EU die dreigt Twitter te blokkeren voor “desinformatie”: “Noem de overtredingen”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

23 REACTIES

 1. wat opvalt is het geroep dat de aanval van hamas als losstaand feit behandeld dient te worden, de reden en de voorgeschiedenis mogen niet benoemd worden. zie johan derksen.
  toen ik de eerste beelden van deze vreselijke aanvallen zal was het eerste wat ik dacht: waarom zijn die mensen zo kwaad?
  maar nee, dat mag je niet eens denken.
  ze spelen hetzelfde scenario als bij oekraïne, jezelf afvragen waarom rusland binnenviel mag niet…

  zonder de oorzaak te benoemen of te onderzoeken kom je nooit tot een oplossing. ze willen geen oplossing. genocide is het doel.

  • Patrick oktober 12, 2023 Bij 09:26

   Mischien wel de bedoeling Patrick, het Israël vs Hamas verhaal om het aanstaande invoering van het virtuele geld te maskeren, hoe je het wendt of keert het publiek is altijd al genaaid door elke achtereenvolgende overheden, zeker waneer deze ten dienste staan van on gekozen EU hufters als politici, maar ik vertel niet nieuws.

 2. Het zal niet gemakkelijk zijn voor de ‘gewone’ Palestijnen.
  Maar…ze waren met de oprichting Israël met 80 duizend. Nu met 2,3 miljoen op die strook.
  Is het de keus van de vrouwen? Of is het de manier het haatleger aan te blijven vullen.
  Ze leven onder het juk van de Hamas en tot hoever reikt dat juk.
  Er was ook een zoiets als een (getorpedeerd) tweelanden oplossing
  Waarom kunnen de Israëlisch inmiddels leven met de meeste landen rondom en voor de strook is geen oplossing. Jordanië wilde ze destijds niet opnemen. Behalve Libanon waarvan bekend hoe het Libanon vergaan is.
  Waarom niet gedoseerd die club uitschakelen?Door wie is Hamas opgericht als tegenwicht voor Arafat destijds. Cia/Mossad?

  • Vele ‘dwergstaten’, die meestal kleiner zijn dan Gaza en niet aan een gouden strand gelegen zijn, zijn economisch bijzonder succesvol.

   Toen Israël zich in 2005 volledig uit de Gaza strook terugtrok had de Gaza alles in handen om dezelfde weg op te gaan als vele andere succesvolle dwergstaten.

   Hamas heeft de afgelopen jaren echter de voorkeur aan gegeven tijd en middelen (jaarlijks honderden miljoenen aan Westerse subsidies) te besteden aan het in mekaar knutselen van allerlei oorlogstuig.

   De eigen onkunde en falen om er zelf een succes van te maken op anderen afschuiven is gemakkelijk.

 3. Ik meende dat de Palestijnen ergens in de jaren zestig land aangeboden hebben gekregen
  buiten Israel, waar ze in vrede verder konden leven. Ze hebben dat destijds geweigerd.
  Zouden ze dat weer doen? De gehele wereld betaald al zolang ik mij kan herinneren aan de dagelijkse behoeften van de Palestijnen. Zouden deze mensen uberhaupt nog in staat zijn
  om land te verbouwen en daarmee in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien?
  Miljarden zijn er al in dat kleine stukje land gestoken en wat werd ermee bereikt? Slechts enkelen hebben zich ermee verrijkt. De rest van dit geld ging voor 10% naar de bevolking en met wat er over bleef ging naar wapens en explosieven. Te GEK voor woorden!
  Jasar Arrafat en zijn familie zijn of waren super rijk geworden door deze subsidies en niet te vergeten de Nobel prijs voor de “vrede”. Sindsdien heb ik deze prijs uitreikingen met grote achterdocht bekeken! Een grote corrupte bende, meer is dat niet.

  • Ze weigeren elke keer een 2 landen oplossing omdat dan ook de staat Israël erkend moet worden.
   En dat gaat er bij die gasten nooit in.
   Dat is het probleem dan ook.
   De bedoeling is dat Israël verdwijnt in de zee in hun gedachte.
   En eerder houden ze ook niet op met aanvallen.

   • …..tja, je hebt misschien gelijk maar WAAROM moesten Joden zonodig tussen de Arabieren, tribale woestijnnomaden, gaan wonen, hun de loef afsteken en bovendien een territoriaal expansief beleid voeren ? ! Ruzie zoeken noemt men dat !

  • Degenen die zeggen dat zij joden zijn, uweetwel diegenen die in 1936 de oorlog aan Duitsland verklaarden… hebben ooit van ene A. H. meerdere keren een aanbod gekregen om ergens anders dan Palestina te gaan wonen. Zanzibar is daarvan de bekendste, maar dat hebben zij pertinent geweigerd.

   Maar, hoe kan je nou, om het even door welke diktator, een ander land weggeven..? Nou niet, lijkt mij, behalve als je van het Engels/zionistische regime bent want dat kan je Palestina dus gewoon aan de satanisten kado doen middels de bekende Balfour Declaration!

 4. De islamieten hebben een zeer groot gebied in handen, maar willen perse ook nog dat kleine stukje Israël, de Arabieren presteren niets, en Israël maakt van dat kleine land wel een oase.
  Waarom vangen die olierijke landen de Palestijnen niet op, plek zat en geld zat.

  • Omdat ze heel goed weten welke ellende ze dan in huis halen.
   Ze hebben daar meer ervaring met andere moslims dan wij.
   Daarom worden ze niet in buurlanden opgevangen.

  • Israël is het enige succesvolle land in de regio en dat steekt de moslims in de naburige landen duidelijk de ogen uit.

   Israël heeft zich in 2005 volledig terug getrokken uit Gaza, waardoor Gaza alle middelen in handen kreeg om er, zoals vele andere dwergstaten in de wereld, een economisch succes van te maken, zeker omdat Gaza jaarlijks ook nog eens zo’n 150 miljoen Euro steun ontvangt van de EU belastingbetalers. Weinig andere dwergstaten krijgen zo’n bedrag.

   Met hun gouden strand hadden ze er zelfs het Dubai aan de oostelijke Middellandse Zee kunnen van maken. Maar nee , het geld is blijkbaar gebruikt om wapentuig in mekaar te knutselen, op dat punt zijn ze blijkbaar wel bekwaam genoeg…

  • @Sarcoff…
   ZWaarom vangen die olierijke landen de Palestijnen niet op, plek zat en geld zat.’

   Coudenhoven Kallergi plan. Het verdrag van Straatsburg 1975, resolutie 1748. Olie in ruil voor islamisering. Onze ‘leiders’ hebben ons en Europa verkocht.

   • Het verdrag van Straatsburg is nog een dunnetjes overgedaan door het verdrag van Marrakesh (10.12.2018) waardoor kansparels uit Azië & Afrika geen strobreed in de weg wordt gelegd te verhuizen naar Europa.

  • Betreft: “Waarom vangen die olierijke landen de Palestijnen niet op, plek zat en geld zat.”
   Omdat er nogal veel gespuis bij zit, en dat willen ze niet in hun land.
   Ik vrees ervoor dat ze allemaal naar de EU zullen geïmporteerd zullen worden.
   De EU wil wel moslimgespuis importeren.

 5. De Politici van het westen , gewone mensen worden hier ook onderdrukt , spreek mij niet aa op wat de politiek besluit , ze hebben de politie en het leger achter de hand

  • Begrijp mij goed Kaag heeft miljoenen euro’s en wapens geleverd aan Hamas wij in Nederland en zeker de D66 kiezer met het heel links zooitje er achteraan hebben gezorgd dat wij mede moordenaars zijn van onschuldige burgers aan beide kant te vermoorden, het zelfde is ook in de Oekraïne langer tijd bezig, wat zijn wij goede burgers en zo vrijgevig ja burgers van Nederland jullie zijn medeplichtig aan genocide wat er nu aan het gebeuren is.
   Maar heel veel idioten zullen straks hun misdaden willen afkopen door wat kleding en voedsel hun te geven en roepen zij weer in koor wat zijn wij toch een goed volk.

 6. rutte en kartel laten al die economische zogenaamde vluchtelingen binnen , in samenwerking met de onverkozen w e f , rijke leden , hoe komen ze zo rijk ,,, door te leven van werkende mensen , moeten ze daarom lachen , jazeker , al EEUWEN gaat het zo , dit zou wel eens de ommekeer kunnen zijn , uitschakelen van de monsterachtige rijken die elke oorlog regelen , en terug naar decentralisatie , mensen in hun eigen regio laten beslissen over hun eigen acties , eventueel aan eerlijke wetten enigzins gebonden , voor het goede voor iedereen , Geen miljaidairs meer , die dat alleen kunnen verdienen door anderen onder slechte omstandigheden voor hun te laten werken , sluit U aan bij Kenia en India alwaar Bill Gates gezocht wordt voor massamoord , en de doodstraf tegen hem is uitgevaardigd , begrijp niet dat een land als India het niet voor elkaar krijgt die vent te ontvoeren ,, publiekelijk te beschuldigen hoeveel kinderen , door zijn doen en eigen hand de dood hebben gevonden , India , en de over het algemeen zeer vriendelijke inwoners , Ik zou blij worden als de psychopaat B gates , onder jullie recht zou vallen , alsook dat van de Kenianen , wil hem zien lijden , jaren , en jaren , als voorbeeld voor hen die denken dat ze met geld alleen de wereld ten slechte kunnen besturen

  • Zo doet Rutte nou wat WEF van hem wilde ons volk kapot te maken alles af ten nemen maar hier in ons land zijn genoeg bruikbare idioten die daar in trappen maar hun beurt gaat ook nog komen en sneller dan ze denken wat een vies volk zijn wij Nederlanders toch.

 7. Wie beoordeeldt mijn schrijven ,,,,,, jullie zijn misschien al ,,,als was in de handen van de machthebbers , of jullie zijn het zelf ,, die zich voordoen als Rommel die naar zijn zeggen veel schrijft voor het frontnieuws , vertel AUB , bij jullie beoordeling , het hoe en waarom , wijd daarbij uit over b gates , wees onbevreesd in het vertellen van de waarheid , precies wat U voor Uw kinderen wilt ,,, of niet dan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in