Het Oekraïense leger is op verschillende fronten van de oorlog in de Donbass ingestort, aldus de Britse BBC, die de nadruk legt op de opmars van het Russische leger enerzijds en de noodzaak om de Oekraïense strijders onmiddellijk te hulp te komen anderzijds.

Meer specifiek beschrijven Oekraïense soldaten die aan de frontlinie van het Donbass-front opereren dat de Russische troepen “elke dag leren en hun strategie veranderen” terwijl ze blijven oprukken rond de stad Bakhmut.

Geüniformeerde functionarissen die met de Britse BBC spraken, benadrukken dat hun moreel “levendig” blijft ondanks de uitputting van de troepen na bijna een jaar oorlog.

Twee soldaten die terugkeren van de “frontlinie” van het front hebben gemeld dat de Russen nog maar vierhonderd meter verwijderd zijn.

“We houden stand, maar het wordt steeds moeilijker,” zegt sergeant Dennis Kalchuk van het vrijwilligersbataljon Dnipro-1. Hij zegt dat de Russische infanterie, gevechtsvliegtuigen en artillerie-eenheden steeds beter gecoördineerd worden en dat hun operaties effectiever zijn.

“Gevechtsvliegtuigen zijn het ergst. Je hoort ze pas als het te laat is. Hetzelfde geldt voor de tanks. Artillerie is gemakkelijker – je hebt tenminste een seconde of twee [om in dekking te duiken] nadat je de granaten hoort naderen,” zei Kalchuk.

Een algemene beoordeling van de confrontatie in Donbas is uiterst moeilijk. Tientallen Oekraïense bataljons en brigades hebben in het geheim verschillende missies op zich genomen, met troepen verspreid langs de frontlinies, honderden kilometers lang en vaak verschuivend.

De beruchte Russische huurlingencompagnie Wagner was al wekenlang de “speerpunt” in de gevechten rond Bahmut, met een “verwoestend aantal” slachtoffers, en lanceerde geraffineerde infanterieaanvallen op kleinere steden zoals Soledar.

  Going, Going, Gone: Vioolspelen terwijl het westen brandt

Maar de afgelopen dagen heeft het reguliere Russische leger volgens sommige Oekraïense soldaten weer een prominentere rol gekregen, met opmerkelijke resultaten.

“Veel Oekraïense troepen zijn nu uitgeput”

“Het is nu een zeer moeilijke situatie voor ons. Wij begrijpen dat Rusland elke dag leert en zijn strategie verandert. En ik denk dat we sneller moeten leren,” zei Dmitry Podvorsky, hoofd van een verkenningseenheid in Dnipro-1.

Hij en andere strijders vertelden dat de goed uitgeruste Russische troepen hun munitievoorraden nu veel beter verbergen, en op verschillende plaatsen, en de bevoorradingsroutes van Oekraïne doeltreffender aanpakken.

Ze bedreigen zelfs een andere stad die belangrijk zou kunnen zijn, Vukhledar, verder naar het zuiden.

Volgens het BBC-verslag zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat Russische troepen zich voorbereiden op een aanval van strategisch belang. Een commandant zei dat westerse leveringen voor de balans hadden gezorgd. Vóór de buitenlandse hulp was het een zeer ongelijke oorlog, voegde hij eraan toe, en hij zei dat westerse tanks de balans binnenkort volledig zouden kunnen doen doorslaan in het voordeel van Oekraïne.

Veel Oekraïense troepen zijn nu uitgeput. “Er waren gevallen van eenheden die niet bereid leken te vechten, evenals meningsverschillen [over tactieken],” gaf een Oekraïense soldaat toe, die anoniem sprak.

Anderen vertelden over het trauma dat de aanblik van hun dode vrienden had veroorzaakt. Zij spraken over eenheden die een overweldigend aantal slachtoffers leden en de psychologische impact van het vechten tussen de lijken van “vele Russische soldaten”.

“Rusland zal de verdediging breken – Bakhmut valt”

Een soldaat, verwijzend naar de vrees voor een nieuwe Russische mobilisatie en de enorme omvang van de Russische bevolking, bekende dat hij zich zorgen maakt dat Rusland uiteindelijk de verdediging zal doorbreken.

  EU is medeplichtig aan VS-plan om Europa in chaos te storten

Een mogelijke verklaring, die steeds vaker wordt gegeven, voor de moeilijkheden waarmee de Oekraïense troepen rond Bakhmut te kampen hebben, is dat de militaire leiding zwakke en onervaren eenheden heeft achtergelaten om de verdedigingslinie hier te “houden”, en dat sterkere legertroepen naar elders worden verplaatst in afwachting van een Oekraïense tegenaanval.

De mogelijke locatie van een Oekraïense aanval is onderwerp van discussie in de troepenrangen. Sommigen verwachten een manoeuvre verder naar het noorden, in de provincie Luhansk, terwijl anderen een aanval zuidwaarts richting Melitopol waarschijnlijker achten.

Een hoge officier vertelde de BBC dat hij gelooft dat Rusland gewoon probeert “de frontlinie recht te trekken”, nog een paar stukken van Donbass in beslag te nemen en dan te verklaren dat “de missie is volbracht” door aan te dringen op vredesonderhandelingen. Hij leek ervan overtuigd dat Oekraïne hier nooit mee zou instemmen.

Volgens hem zou het Oekraïense leger echter straaljagers uit het Westen nodig hebben om alle nieuwe Russische linies te doorbreken, met name in het zuiden van het land.

Video

Video


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

ROOD ALERT: NYC biedt inwoners suïcidaal “advies” over atoomaanval, terwijl de VS Poetin pusht tot een first strike nucleaire aanval op meerdere steden om Amerika te vernietigenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIn video: Waanzinnige vriendelijkheid van Russische soldaten
Volgend artikelMenselijkheid in de loopgraven? Wat de westerse propaganda verbergt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. En die domme nazi’s denken werkelijk dat zij nog enige kans hebben. Ik mag hopen dat zij tot de laatste man vernietigd worden, hoe eerder hoe beter.

   • Gewoon nee blijven zeggen.
    Hetzelfde als met de prikken. Als je toestemt, dan is het vrijwillig.
    Dus, ten eeuwige dagen NEE blijven zeggen.

    • Beste marcel,
     Je hebt makkelijk lullen vanachter jouw toetsenbord.
     Heb jij je wel eens afgevraagd wat jouw keuze zou zijn?
     Of meegaan om aan het front gedwongen te vechten.
     Of tijdens het transport een kogel krijgen door eigen militairen omdat je niet wil.

     • De domoor en klungel uithangen helpt. Toen ik op wacht moest staan kreeg de controlerende officier bijna een hartaanval omdat ik mijn Vigeron-machinegeweer gedemonteerd in mijn tasje had opgeborgen, was veel praktischer. Heb nooit meer op wacht moeten staan.

      • Luc, ik wam niet meer bij toen ik jouw stukje las. Van alle legerverhalen die ik in de loop van de tijd heb mogen aanhoren staat deze toch met stip bovenaan. Zo simpel en toch zo effectief. Hoe kom je erop?

  • Hoe kun je een oorlog winnen met ongemotiveerde soldaten ?

   Ik geloof dat er z’n 30.000 á 35.000 Oekraïnse soldaten zoek zijn en we hebben al berichten gezien dat Oekraïnse soldaten naar Rusland zijn overgelopen.

   Rusland zal dat niet bekend maken om de gezinnen die nog in Oekraïne wonen te beschermen. Maar het zou goed kunnen dat die 30.000 tot 35.000 zoek geraakte militairen zijn overgelopen naar Russische kant.

 2. Het is en blijft een zeer bloedige en m.i. onnodige oorlog met name door de Oekraïnse legerleiding met hun veelal onbekwame officieren – zoals je kon horen in de laatste video – én natuurlijk ook door het volkomen corrupte parlement en VS/Nato/EU.
  Bovendien zijn het zoals iemand hier eerder opmerkte niet allemaal nazi’s.
  Het blijft verschrikkelijk dat er oa zoveel jonge tieners zijn gesneuveld.
  Zij allen geloofden in de dwaze en irreële visie van de schurkachtige Mr Z.
  Zij lieten daardoor het leven..

  • Ja oorlog is het smerigste en vuilste wat je in je leven kan meemaken met alleen maar verliezers. De mensheid is al eeuwig dom en zal dat eeuwig blijven. Het zijn die duiveltjes die de boel verzieken op deze mooie aarde.

 3. Beste Mensen

  De Europese Wezens uitzienden als Mensen
  Die worden met de dag verder gerobotiseerd Gevoellozer Moordlustiger Hatelijker Barbaarsers Kannibalistischer
  Gemaakt
  Door de gestoorde Zieke Homofiele meedogenloze Watjes Top Driehoek van de Pyramide
  En de Burger Schaapjes laten dat gewoon toe – gebeuren
  Ooo Domme Intelligente Mensen U allen zijt gelijk aan wie U Uzelf tot slaaf maakt
  Druk andersom een vuurwapen in hun handen
  Die die U dwingt om een onschuldige mede wezen te vermoorden
  Vervolgens geef hun rugdekking
  Laat hun allen in de Front lini gaan vechten om U te redden
  Immers daarvoor zijn die in het leven geroepen en niet andersom
  Bij het bouwen van een huis
  Eerst word een fundering aangelegd
  En op het laatst komt de top aan de beurt
  Maar bij het Milieu Vriendelijk slopen begint men gewoon andersom

  Dank U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in