Toen ik onlangs een video zag van Oekraïense troepen die uit een door de VS geleverd Bradley gepantserd gevechtsvoertuig klauterden, net nadat het op een mijn was gebotst, herinnerde ik me hoe hard de bureaucraten en aannemers van het Amerikaanse leger die het wapen hadden ontwikkeld, hadden gevochten om ervoor te zorgen dat dit voertuig een dodelijke val zou zijn voor iedereen die erin zat, schrijft Andrew Cockburn.

Zoals ze oorspronkelijk ontworpen waren, barstten de Bradley-tanks onmiddellijk in vlammen uit als ze geraakt werden door iets dat veel krachtiger was dan een luchtbuks-kogel, waardoor iedereen die erin zat verbrandde. De bewapeningsbureaucraten waren zich terdege bewust van dit defect, maar het pauzeren van de ontwikkeling voor een herontwerp zou hun budget kunnen schaden, dus ze vertraagden en bedrogen de tests om het programma op schema te houden. Voorafgaand aan een test vervingen ze heimelijk de munitie door watertanks, die anders zou exploderen.

Pas toen Jim Burton, een moedige luitenant-kolonel van de luchtmacht van het testbureau van het Pentagon, het Congres inschakelde om een echte live vuurtest verplicht te stellen, werden de kwaadaardige uitvluchten van het leger ontmaskerd en gecorrigeerd. Zijn principiële standpunt kostte hem zijn carrière, maar de Bradley werd opnieuw ontworpen, waardoor hij minder potentieel dodelijk werd voor passagiers. Vandaar, veertig jaar later, de overleving van die gelukkige Oekraïners.

Deze grotendeels vergeten episode dient als een levendig voorbeeld van een essentiële waarheid over onze militaire machine: ze is niet geïnteresseerd in oorlog.

Hoe moeten we anders het gebrek aan zorg voor de levens van troepen of het produceren van een functionerend wapensysteem begrijpen? Zoals Burton opmerkte in zijn leerzame memoires Pentagon Wars uit 1993, is het Amerikaanse defensiesysteem “een corrupt bedrijf – ethisch en moreel corrupt van boven tot onder.”

In de tussenliggende jaren is er niets gebeurd dat deze beoordeling tegenspreekt, met mogelijk grimmige gevolgen voor mannen en vrouwen in de frontlinie. Vandaag de dag is de Amerikaanse luchtmacht bijvoorbeeld haar traditionele rol aan het opgeven om troepen op de grond te beschermen en te coördineren, ook wel bekend als Close Air Support, of CAS. Gezien de eeuwenoude staat van dienst van bombardementen die weinig of geen effect hadden op het verloop van oorlogen, was CAS waarschijnlijk de enige nuttige functie die (met tegenzin) door de dienst werd uitgevoerd.

  Sean Penn hekelt Amerika in Berlijn, zegt dat VS zich moeten schamen omdat ze niet meer geld geven aan Oekraïne

De luchtmacht heeft altijd een hekel gehad aan de close support missie en accepteerde de rol alleen omdat het overdragen ervan aan het leger zou leiden tot verlies van budgetaandeel. Zo werd het A-10 “Warthog” vliegtuig, dat specifiek voor CAS bedoeld was, alleen door de luchtmacht ontwikkeld om een dreigement van het leger af te weren om de missie met een nieuwe helikopter te stelen.

Het bleek dat de A-10, dankzij de toegewijde genialiteit van zijn ontwerpers, met name wijlen Pierre Sprey, uitermate geschikt was voor deze missie. Maar het succes van de A-10 is geen succes voor de luchtmacht, die zich met man en macht heeft ingezet om de A-10 kwijt te raken sinds de dreiging van een legerconcurrent in de eeuwige strijd om budgetaandeel was weggenomen.

Die campagne gaat nu zijn laatste fase in. De luchtmacht ontdoet zich niet alleen van de resterende vloot A-10’s, maar elimineert ook de mogelijkheid om de close air support missie uit te voeren door de training voor piloten en grondverkeersleiders, die essentieel is voor deze zeer gespecialiseerde taak, geleidelijk af te schaffen. De dienst beweert weliswaar dat het beruchte gebrekkige F-35 “gevechtsvliegtuig” de missie kan en zal uitvoeren, maar dat is om vele redenen een belachelijk idee, waaronder het feit dat het 25 mm kanon van het vliegtuig niet recht kan schieten.

De gevolgen voor de Amerikaanse troepen op de grond in toekomstige oorlogen zullen verschrikkelijk zijn, maar hun lot legt blijkbaar weinig gewicht in de schaal als het wordt afgezet tegen de onverzadigbare drang van de luchtmacht om zich onafhankelijk op te stellen van de rommelige realiteit van gevechten op de grond, waar oorlogen worden gewonnen of verloren. De hoop en begrotingsplannen zijn dus gericht op dure systemen met een twijfelachtige relevantie voor oorlogvoering, zoals de nieuwe B-21 bommenwerper, de nieuwe Sentinel ICBM en het Next Generation Air Dominance gevechtsvliegtuig, waarvan er de komende jaren geen enkele zal vliegen, behalve in de vorm van geld uit onze zakken.

  Bush's Freudiaanse bekentenis over Irak ... "een volkomen ongerechtvaardigde en brutale invasie van Irak te beginnen"

De uitgaven van het Pentagon zullen dit jaar naar schatting $850 miljard bedragen (de totale rekening voor nationale veiligheid is al ver over de biljoen heen, maar dat is een ander verhaal). Maar zelfs met zo’n gigantische berg geld is het systeem blijkbaar niet in staat om de middelen te leveren voor zelfs maar een beperkte oorlog, zoals de oorlog die nu in Oekraïne aan de gang is. Het conflict wordt gekenmerkt door opeenvolgende aankondigingen dat er steeds krachtiger wapensystemen naar de Oekraïners worden verscheept – Javelins antitankraketten, 155 mm houwitsers, HIMARS precisie langeafstandsraketten, Patriots luchtverdedigingsraketten, Abrams tanks, met F-16 gevechtsvliegtuigen in het vooruitzicht. Een officier van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst wees mij onlangs op de feitelijke basis waarop deze systemen worden geselecteerd: “wanneer het laatste systeem dat we stuurden op is.”

Nu heeft Biden wereldwijde verontwaardiging opgewekt door te beloven clusterbommen te sturen, die bekend staan om hun vermogen om kinderen te doden en verminken, vijftig jaar nadat de oorlog in kwestie is afgelopen, zoals elke Laotiaanse boer u kan vertellen. De militaire reden voor hun gebruik is hun veronderstelde nut tegen “zachte” doelen zoals infanterie, radars en voertuigen op wielen. Een voormalige pantserofficier en veteraan uit de Golfoorlog van 1991 herinnerde zich echter dat “we er een intense hekel aan hadden en de artillerie en de luchtmacht smeekten om ze niet te gebruiken. Ze beschadigden gewoon ondersteunende elementen en wielen die ons in de strijd volgden. Na de oorlog behandelden we talloze mensen die erdoor gewond waren geraakt, waaronder onze eigen soldaten, maar ook burgers (kinderen).”

  Op deze datum in 1999 viel de NAVO Joegoslavië aan zonder VN-mandaat of oorlogsverklaring; dit jaar proberen ze dezelfde stunt tegen Rusland

Biden heeft toegegeven dat deze apparaten alleen worden gestuurd omdat de VS bijna geen artilleriemunitie meer heeft die de Oekraïners eigenlijk nodig hebben. “Dit is een oorlog die te maken heeft met munitie. En die munitie raakt op, en wij hebben er niet veel meer van,” vertelde hij een tv-interviewer.

Dus daar gaan de clusterbommen, hun doorgang gesmeerd door krokodillentranen van regeringsfunctionarissen: “Ik ga hier niet staan en zeggen dat het gemakkelijk was… Het is een beslissing die een echt harde blik vereiste op de potentiële schade aan burgers,” vertelde nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan aan verslaggevers. (Toen beweerd werd dat de Russen clusterbommen gebruikten in Oekraïne, veroordeelde de toenmalige perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, dergelijke acties als “een oorlogsmisdaad”).

Dus de rijkste oorlogsmachine in de geschiedenis heeft haar kast leeggeschraapt en moet nu een apparaat van dubieus militair nut gebruiken dat door meer dan honderd landen als illegaal wordt beschouwd. Dat is wat we krijgen voor onze 850 miljard dollar.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Deconstructie van Westerse waanideeën van Oekraïne en RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelSpektakel: Grote Russische tegenaanval aan het oostfront – 100.000 man sterk leger maakt verrassingsopmars naar Kharkiv
Volgend artikelWat gaat het Russische leger doen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Onderschrijft nog maar eens waarom alle ‘conventionele’ opvattingen en analyses over de wereld/geo-politiek grotendeels de prullebak in kunnen.

  Ongetwijfeld wordt er goed verdiend aan deze industrie en zullen er mensen zijn die zichzelf lekker en met voldoening een bestaan indenken of leven.
  Al deccenia is het budget van (mn.) de VS niet in toon met de rest van de wereld, en dat is indien we de werkelijke cijfers kennen (de volledige boekhouding is nogal geheimzinnig), laat staan waar het aan besteed wordt of waarom.
  Het kwam de jarenlange opbouw in Oekraine niet helemaal ten goede, en nu in de escalatie lijkt het meer op een poging het land leeg te bloeden, in elk geval gaat de afbraak gestaag verder.

  Wat zouden ze nog meer doen met die miljarden 9behalve schuld opbouwen)?

  Wel leuk. Hoe dat ‘nooit meer’ zo gemuteerd lijkt naar ‘werken aan Vrede? – pas na de overwinning/of wat dan ook het plan is/steun de Oorlog!’ = het enige wat blijkbaar speelt; verlenging van lijden en slopen (bijna alsof mensen niks te vertellen hebben).

  It’s the same game..

  https://twitter.com/WarMonitors/status/1679906705574854663

  ..all over

  Het lijkt daarbij steeds meer op een oorlog van meerdere fronten tegen goedaardige mensen (en blanke mensen schijnen hierbij een bijzonder mikpunt te zijn).
  -‘Dat kan natuurlijk niet, gekkie!’
  Nee, daarom. regeringen zijn als globalisten, die doen wat ze willen of krijgen opgedragen. De ene na de andere dwaze maatregel, ontregeling, tegenstrijdigheid of transparante bewindvoering wordt doorgevoerd. Ongeacht de wijze waarop. Zonder noemswaardige tegen- of weerstand -die wordt dan juist wel weer op vakkundige wijze bevochten.

  Ondertussen druppelt het vernieting aan de ene kant, een overbevolking aan een andere kant, met een scala aan kanten van verschillende shitzooi om de boel nog meer in het honderd te gooien.
  En alles kan he, of moet.
  Maar vrede blijft voorlopig onbespreekbaar, in verband met middelen of budget.. (nb. ‘vroeger’ was dit de opmaat naar het verliezen van de oorlog op slechts mogelijke gronden en voorwaarden/evt. na een opstand, druppel maar door en blijf een opstand voor)
  ..hilarisch (not so much).

  • *Maar vrede blijft voorlopig onbespreekbaar en een spoedige overwinning lijkt uitgesloten, in verband met middelen of budget.. (nb. ‘vroeger’ was dit de opmaat naar het verliezen van de oorlog op slechts mogelijke gronden en voorwaarden/evt. na een opstand, druppel maar door en blijf een opstand voor)
   ..hilarisch (not so much).

 2. ken je die nog uit de 70’s..in the year 2525..🎶🎶🎶 begrijpen wie kan, ze hebben/hadden alles..en zullen ze nu gelukkig zijn ??? usa..er was eens..

 3. Je lacht je helemaal kapot, de Russen doen het met heel veel minder heel veel beter.
  Automatische geweren ontworpen in de jaren 40 waar je met een tank in de modder over heen kunt rijden. Vliegtuigen, tanks, luchtafweer die door ontwikkeld zijn vanuit een betrouwbare eerste generatie platform.

  Dat is het verschil tussen kapitalisme : ikkuh ikkuh ikkuh en geld verdienen en efficiëntie, bouwen waar je voor betaald word. Het heeft er voor gezorgt dat de westerse grootspraak nu door de mand valt. En hard ook !

 4. als ze de laatste schappen met verboden wapens in de strijd gooien, weet je dat deze oorlog bijna afgelopen is. geduld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in