De VS hebben besloten nieuwe geavanceerde raketten aan Oekraïne te leveren, en Rusland antwoordt door naar Wit-Rusland vele krachtige en gemotoriseerde houwitsers te sturen, een wapen met een groot bereik, dat het midden houdt tussen een kanon, dat granaten met een vlakke baan afvuurt, en een mortier, die met grote stijg- en dalingshoeken vuurt, schrijft Fabio Giuseppe.

Dit betekent een mogelijke escalatie van de oorlog en de mogelijkheid van enkele nieuwe Russische militaire operaties vanaf de noordgrens en in de richting van Kiev. Veel conflictanalisten hebben de terugtocht waartoe de Russische president Vladimir Poetin besloot in de opmars naar de Oekraïense hoofdstad, opgevat als een teken van zwakte.

Er kan ook een andere lezing zijn van deze tactische beslissing. Misschien heeft het Kremlin tot een dreigende actie tegen Kiev besloten, alleen maar om zijn spierballen te laten zien en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tot een snelle wapenstilstand te bewegen.

Maar de koppigheid van de Kievse leider, die van de NAVO de opdracht heeft gekregen een bloedige zelfmoordoorlog voor zijn land te voeren, heeft Moskou ertoe gebracht een nieuwe aanval vanuit het noorden te overwegen, na de recente successen in het zuidoosten van het land met de verovering van Mariupol, een belangrijke uitvalsweg naar de Donbass Zee van Azov, en de nu op handen zijnde verovering van Severodonetsk, in het achterland van de oblast Luhansk, waar de Russische troepen nu ongeveer 80 procent van de verwoeste stad controleren.

“Moskou zal de beslissingscentra dodelijk treffen als Kiev de van de Verenigde Staten ontvangen wapens tegen de Russische gebieden gebruikt”. Dit verklaarde het plaatsvervangend hoofd van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie Dmitri Medvedev, in een interview met Al Jazeera, waarover het Russische agentschap Tass bericht. “Als dit soort wapens gebruikt wordt tegen Russische gebieden zullen de strijdkrachten van ons land geen andere keuze hebben dan op te treden om de besluitvormingscentra te elimineren,” voegde hij eraan toe.

  Tektonisch wapen tegen Turkije: Zou de aardbeving kunstmatig kunnen zijn?

De HIMARS raketten van de VS naar Kiev

Rusland rukt in het oosten op achter een spervuur van artillerie, dat de Oekraïense verdediging en de westerse eensgezindheid over steun voor een langdurige oorlog onder druk heeft gezet. Het langverwachte besluit van de Verenigde Staten om Kiev lange-afstandsraketsystemen te sturen waarmee de troepen verder en sneller kunnen schieten, komt waarschijnlijk te laat om twee belangrijke steden in de Donbas-regio, die het brandpunt van de gevechten zijn geworden, te redden.

Maar de levering van de wapens na maandenlang aandringen van Oekraïense functionarissen zal het leger van het land helpen de volgende, mogelijk beslissende fase van het conflict tegemoet te treden – zoals het Kremlin misschien liet doorschemeren in een reactie, waarbij het de V.S. beschuldigde van “opzettelijk olie op het vuur gooien”.

President Joe Biden kondigde woensdag aan dat de VS Oekraïne het high mobility artillery rocket system ofwel HIMARS zullen sturen. “Dit nieuwe pakket zal hen bewapenen met nieuwe mogelijkheden en geavanceerd wapentuig, waaronder HIMARS met veldmunitie, om hun grondgebied te verdedigen tegen de Russische opmars,” zei hij in een verklaring.

De HIMARS is een variant van het lange-afstand meervoudig lanceerraketsysteem of MLRS. De VS zendt vier van de raketlanceersystemen naar Oekraïne.

Een hoge Oekraïense functionaris vertelde NBC News na de aankondiging dat hij “zeer bezorgd bleef… vooral omdat zij slechts een kleine batterij MLRS’s hebben toegezegd, wat betekent dat zij nog geen groot verschil zullen maken.”

MLRS raketten hebben gewoonlijk een bereik tot 65 kilometer en kunnen worden uitgerust met GPS-geleide raketten. Dit zou een aanzienlijke verbetering zijn van het huidige bereik van de Oekraïense artillerie, dat met de M777 houwitsers die de bondgenoten tot nu toe hebben geleverd, maximaal ongeveer 32 kilometer bedraagt.

  De Europese Unie: De verliezer in het Oekraïne-conflict - Hoe het ook afloopt

De systemen hebben het bijkomende voordeel dat zij gemotoriseerd zijn, wat betekent dat zij snel genoeg afgevuurd en verplaatst kunnen worden om vijandelijke antwoordsalvo’s te ontwijken.

Phil Wasielewski, verbonden aan het in Philadelphia gevestigde Foreign Policy Research Institute, zei dat de systemen de Oekraïense strijdkrachten zouden helpen in de Donbas, waar de strijd “in een artillerieduel veranderd is.”

De Akatsiya houwitsers van Rusland Wit-Rusland

Rusland heeft 2S3M Akatsiya gemotoriseerde houwitsers naar Wit-Rusland gestuurd in het kader van het contract voor 2022 na hun grote herstelwerkzaamheden, zo meldde het persbureau van de defensiefabrikant Oeralvagonzavod (onderdeel van het staatstechnische bedrijf Rostec) op donderdag,” meldde het Russische persbureau TASS.

“In het kader van de vervulling van twee contracten voor 2022, heeft Uraltransmash [binnen Uralvagonzavod] 2S3M Akatsiya gemotoriseerde houwitsers naar de Republiek Wit-Rusland gestuurd, na hun grote herstelwerkzaamheden,” zei het persbureau in een verklaring.

Uraltransmash voert grote reparaties uit aan 2S3M kanonnen en upgradet Akatsiya houwitsers tot het 2S3M niveau, zei het.

“Het voertuig beschikt over verbeterde communicatiemiddelen, een hogere vuursnelheid en een grotere munitielading, terwijl geïmporteerde onderdelen volledig vervangen zijn,” citeerde het persbureau CEO Dmitry Semizorov van Uraltransmash.

2S3 Akatsiya houwitsers werden in 1972 in dienst genomen. In 1975 werden ze opgewaardeerd tot het niveau 2S3M. 152 mm Akatsija houwitsers zijn ontworpen om vijandelijke manschappen, artillerie- en mortierbatterijen, raketsystemen, tanks, vuurkracht, commandoposten, en tactische kernwapens te onderdrukken en uit te schakelen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dit is te grappig om te missen!!! (MUST SEE!)Volg Frontnieuws op Telegram

  Wederom een groot offensief van Oekraïne in Kherson leidde tot zware verliezen

Lees meer over:

Vorig artikelZelfs als Oekraïne niet van de kaart wordt geveegd, zou haar soevereiniteit wel eens voorgoed weg kunnen zijn
Volgend artikelHet eindexamen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

  1. “Moskou zal de beslissingscentra dodelijk treffen als Kiev de van de Verenigde Staten ontvangen wapens tegen de Russische gebieden gebruikt”.

    Kan natuurlijk niet de psyché van Poetin doorgronden, er spelen naar mijn mening andere agenda’s een rol in dit Geopolitieke spel van de machtigen van de wereldspelers, vuur de precisie kruis raketten Caliber af op elke vermoedelijk gebouw/plaats waar de krankzinnige beslissingen door deze Zionistische jood worden genomen, hij is een product van de Amerikaanse psychopathische moordenaarsclub van de hoogste knuppel die het beleid van Barru Soetoro voortzet.

    Rusland heeft blijkbaar in deze fase niets meer te verliezen, de voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast is een bekend gezegde, echter de fluwelenhandschoen aanpak van Poetin werp geen nieuw vruchten af, de Donbass is een gelopen zaak, en met nog meer druk uit het krankzinnige westen wordt het steeds precairder voor hem om alles in goede banen te leiden, zo niet blijft de optie voor een beperkte kernoorlog met tactische nucleaire wapens over naar mijn mening.

  2. Wat me wel tegenvalt: dat RU de wapenzendingen niet bij aankomst opblies….

    Het superzware geschut kan veel schade brengen in Kiev; wijzer de raket installaties van de oekies op te blazen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in