The Road

Organicprepper lezers, zoals u weet, is de meeste aandacht vanuit medisch oogpunt voor ziekten gericht geweest op de Covid-pandemie. Er zijn ook “bijzaken” opgedoken, zoals de Apenpokken, en het weer opduiken van de vogelgriep (in Amerikaanse pluimveekudden en in Engeland). Hoe ernstig deze ook zijn, in een post-apocalytische omgeving zullen zij op de achtergrond geraken van ziekten die onder de juiste omstandigheden nog dodelijker kunnen zijn; ziekten die de meesten van ons ofwel negeren ofwel voor lief nemen, schrijft Jeremiah Johnson.

Laten we er eens induiken.

Hier zijn de situaties die tot een toename van ziekten kunnen leiden…

Een nucleaire oorlog is de meest waarschijnlijke wereldcatastrofe die ons op korte termijn kan overkomen. Er zijn andere ingrijpende cataclysmen die even ernstig of ernstiger kunnen zijn, zoals een enorme zonnevlam die het aardoppervlak kan koken, een inslag van een komeet of een reuzenmeteoor, een plotselinge poolverschuiving met bijbehorend (en onmiddellijk) temperatuurverlies, of een pandemie met een echt dodelijke/virulente ziekteverwekker.

Goed. Laten we zeggen dat één van deze zich heeft voorgedaan. De ineenstorting van de infrastructuur van “Fisher-Price-land” zal onmiddellijk zijn. Het verlies van stroom (het elektriciteitsnet en de generatoren zelf), het verlies van drinkbaar water, de stopzetting van alle vervoer van voedsel, geneesmiddelen en levensnoodzakelijke voorraden, en de onmiddellijke dood van honderden miljoenen mensen zal te groot zijn. Het systeem zal in minder dan een dag instorten.

Alle dienstverlenings- en ondersteuningsmechanismen, zoals ziekenhuizen, dokterspraktijken, brandweer en politie, zullen overstelpt worden, onderbemand zijn, en uiteindelijk in minder dan een week “uit elkaar knallen”. Dit zal gebeuren wanneer het besef doordringt dat alles niet meer terug zal komen.

De omstandigheden zijn rijp

De overlevenden van de eerste gebeurtenis moeten zich nu voorbereiden op een hele reeks verschillende problemen. In een oogwenk zal de maatschappij teruggevallen zijn in iets wat lijkt op het middeleeuwse Europa, en waarschijnlijk nog erger. Ziekten die vroeger uitgestorven of “onder controle” werden geacht, zullen weer de kop opsteken om in alle naties een constante te worden.

Het ongezuiverde rioolwater in alle steden en voorsteden zal er zijn, evenals de bergachtige stortplaatsen die verstikt zijn met vuilnis. Honderden miljoenen doden – onbegraven – zullen daar nog bij komen. Verwoeste gemeentelijke reservoirs en buizenstelsels zullen biologische nachtmerries veroorzaken. Daarbij komt nog het onvermogen om aan vers stromend water te komen om het rioolwater te transporteren, en om te drinken.

De steden zullen doodsvallen worden voor degenen die het overleefd hebben en er ofwel niet uit ontsnapt zijn, ofwel er binnengegaan zijn in de hoop er een toevluchtsoord en voorraden te vinden. Dan hebben wij het nog niet gehad over de straling, in het geval van een kernoorlog, of over al de verschillende kerncentrales die hun reactoren niet meer zullen kunnen koelen.

Een voorzichtige schatting plaatst enkele duizenden bio-onderzoekslaboratoria in de hele Verenigde Staten, naast de “groten” in Ft. Detrick, Maryland, Plum Island in New York (dat nu naar Kansas “verplaatst” wordt), en de CDC-laboratoria in Atlanta, Georgia. Insluiting gaat zo het raam uit. Sommige van de dodelijkste ziekten die de mens kent, worden in deze inrichtingen bewaard.

In de ruïnes en in de verlaten buurten en steden zullen de knaagdieren en insecten zich ongecontroleerd beginnen te verspreiden en vermenigvuldigen. Zij zullen vectoren worden, een term om dieren of insecten aan te duiden die ziekten herbergen/dragen en verspreiden. Samen met de knaagdieren zullen ook hun vectoren komen, de vlooien en de teken. Lach maar, zo u wilt, maar Europa verloor in de 14e eeuw twee derde van zijn bevolking aan “De Zwarte Dood”, of de builenpest. De ziekte is nooit uitgeroeid en zal dus de eerste ziekte zijn die wij behandelen.

Builenpest (Yersinia pestis) en zijn “uitlopers”

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Zij wordt overgebracht door de “vectoren” die in de vorige paragraaf vermeld staan. Dit is de manier waarop het werkt. De vlo loopt de ziekte op, en die sluit zijn slokdarmgang af.

Is dat erg? Reken maar dat het dat is.

De voornaamste voedselvoorraad van de vlo is bloed, en als hij niet de hoeveelheid voedsel kan doorslikken en opnemen die hij nodig heeft? Dan bijt hij… steeds weer. In een hongerige razernij om zich te voeden, springt hij van slachtoffer naar slachtoffer, en verspreidt de bacterie terwijl hij in zijn nieuwe prooien bijt. Eén vlo kan vele slachtoffers (mensen, honden, knaagdieren) besmetten voordat hij bezwijkt.

Het vrolijke rijmpje dat door kinderen gezongen wordt, “Ring around the Rosie,” heeft veel donkerder implicaties. De ware (oorspronkelijke) woorden waren als volgt.

Ring around the rosie, a pocketful of posies

Ah-tishoo! Ah-tishoo! And we all fall down!

Dit verwees naar de bubo, een puistige, etterende massa die gewoonlijk onder de oksel, in de hals, of in de liezen (in de lymfekliergebieden) gevonden wordt, omgeven door een rode of witte ring, die op besmetting door de Pest wijst. Het “zakje vol ruikertjes” verwees naar verse, aromatische bloemen om het af te weren. “Ah-tishoo” is niezen, een laat symptoom van de ziekte, vlak voor het aardse vertrek van het slachtoffer… en dat is het “neervallen”.

  Heldhaftig Oekraïne: meisjes met molotovcocktails om Russen te verbranden

Maar wacht…er is meer! De pest kan ook overgebracht worden door de bacterie in te ademen, waarbij de verschijnselen en kwalen veel erger zijn… die tot in de longen gaan… vandaar, dat het longpest wordt. De dood is bijna zeker, tenzij hij onmiddellijk na de besmetting behandeld wordt.

Dan is er de mogelijkheid van septikemische pest, waarbij hetzij door een beet, hetzij door inademing, zoveel bacteriën in de bloedbaan komen, dat de persoon sterft aan een vorm van septische shock.

Symptomen zijn hoge koorts, misselijkheid, pijn in de gewrichten, braken, duizeligheid, en zware hoofdpijn.

Giardia (Giardia lamblia)

Giardia vormt een groot probleem, vooral wanneer onbehandeld, onrein water wordt ingenomen. Na een post-apocalyptisch scenario kunnen de opties beperkt zijn tussen van dorst sterven of het risico van geïnfecteerd water nemen. Water gedurende 30 minuten koken is voldoende.

Giardia leeft in de darmen van de geïnfecteerde persoon, en bij één stoelgang komen er miljoenen van de organismen, protozoön, vrij. Diarree is het grootste (en ernstigste) symptoom. Het is ernstig, want de geïnfecteerde persoon kan snel uitgedroogd raken. Giardia kan ook cysten vormen, en dat maakt het zeer ernstig. Ze zijn resistent tegen chloor (bleekmiddel).

Cysten zijn een robuuste vorm waarin de Giardia kan leven wanneer de omstandigheden er niet gunstig voor zijn… en zij kunnen maandenlang in deze sluimertoestand van bijna winterslaap blijven. De zekerste manier om ze aan te pakken is door het water, langdurig, gedurende 30 minuten of langer te koken.

Zoals u misschien al geraden hebt, is de overdracht hier de fecaal-orale route, en daarom zal die zo overheersend zijn in een omgeving na de ineenstorting. Met beperkt vers water zal de overlevingshygiëne moeilijk zijn, en het zal gemakkelijk zijn de Giardia over te brengen, als niet de juiste sanitaire voorzorgsmaatregelen genomen worden. Wij zullen die procedures zo dadelijk behandelen.

E. coli (Escherichia coli)

Wij hebben al vaak in het nieuws gehoord dat deze bacteriële infectie is uitgebroken. Mijn persoonlijke favoriet was toen Roger Riney (de vroegere CEO van Yum Foods) ongeveer 15 jaar geleden op tv kwam om iedereen te vertellen dat Taco Bell “weer veilig was om in te eten,” nadat mensen naar de eerste hulp waren gerend nadat ze “naar de wc waren gerend.”

“Yummie” voedsel, hé? Alle gekheid op een stokje, een E. coli-infectie kan dodelijk zijn. De bacterie produceert dodelijke eiwitten en toxines. Slecht gekookt gemalen rundvlees is meestal de boosdoener in de levensmiddelenindustrie, omdat het organisme goed gedijt in runderen. Fecaal-oraal is ook een transmissiemiddel, dat ook hier met goede sanitaire procedures te voorkomen is.

Meer dan 75.000 mensen per jaar worden er ziek van, en ongeveer 60 tot 70 sterven er jaarlijks aan. Let wel: dit is onder ideale omstandigheden, waar ziekenhuizen en medische behandeling beschikbaar zijn. Het tast de darmen en de nieren aan en kan in het laatste geval nierfalen veroorzaken. Er treden hevige buikkrampen en diarree op, en de ontlasting is meestal rood. Dat komt doordat er hemorragische colitis is opgetreden, waarbij het slijmvlies van de darmen zo beschadigd is dat de darmen actief bloeden.

Als de bacteriën in de rest van het lichaam terechtkomen? Dan slaan de nieren dicht door het hemolytisch uremisch syndroom, en ontstaat er hoge koorts. Het sterftecijfer is in dit stadium 15 op de 100. Nogmaals, dat percentage is onder de huidige (ideale) omstandigheden, maar in “The Day After Doomsday,” zal dat percentage dramatisch stijgen.

Hepatitis A

Hier is onze eerste virale ziekte. De voornaamste manier van overdracht is fecaal-oraal, vooral door besmet water, besmet keukengerei, of het eten van vis/zeevruchten uit besmet water. Gewoonlijk draagt de patiënt de ziekte 14 tot 45 dagen bij zich voordat ze zich openbaart. Maagklachten, koorts, vermoeidheid, vergeelde ogen, en donkere urine zijn enkele tekenen en symptomen.

Deze duren van 2 tot 6 maanden. Als u erdoorheen komt, dan zult u er immuniteit tegen verworven hebben als u het weer tegenkomt. Het belangrijkste wat u hier in gedachten moet houden is goede hygiëne en het goed (volledig) koken van uw voedsel. In een wereld die lijkt op de film The Road moet u bedenken dat een verzwakt lichaam veel vatbaarder is voor ziekten, en ook traag is en minder geneigd om de juiste hygiëne en sanitaire voorzieningen te volgen.

Cholera (Vibrio cholerae)

Nog een bacteriële infectie, maar deze is zeer ernstig; een door water overgebrachte ziekte die een mens binnen 24 uur kan doden. De voornaamste manier van overdracht is het drinken van geïnfecteerd water of het eten van geïnfecteerd voedsel. De ziekte presenteert zich met een daling van de bloeddruk, hevige pijn en krampen in de maag en de benen, en een plotselinge daling van de lichaamstemperatuur die gepaard gaat met orgaanfalen.

  Overzicht van Russische aanvallen op 28 oktober: Grote klap voor Oekraïens energiesysteem in Kiev

Zonder onmiddellijke medische behandeling kan de patiënt binnen 24 uur sterven.

Maar als de patiënt het haalt, kan hij of zij de ziekte nog tot 15 maanden lang overdragen door deeltjes van de bacterie af te geven. Deze ziekte tiert welig waar de gemeentelijke sanitaire voorzieningen hebben gefaald. In 1885 werd Chicago getroffen door een zware storm met zware regens. De riolen overstroomden en stroomden vervolgens in de drinkwatervoorraad van de stad, een meer aan de rand van de stad.

Cholera sloeg toe, en meer dan 80.000 mensen stierven aan deze uitbraak.

Dat zijn ernstige aantallen. Bij cholera zijn ondersteunende zorgmaatregelen van cruciaal belang, zoals hydratatie. Water en zouten zijn de “klappers” die een mens zal verliezen, door de diarree, die verlammend en bijna oncontroleerbaar is, met een “dunne” consistentie als rijstwater.

Hondsdolheid (Familie Rhabdoviridae)

Om een idee te krijgen van de ernst van de agressieve symptomen en de snelheid waarmee het zich voordoet, raad ik u aan de klassieke film Old Yeller te bekijken. Zoogdieren (zowel wilde als tamme), waaronder honden, katten, wasberen, runderen en ook vleermuizen… kunnen hondsdolheid overbrengen door beten of schrammen. Het virus verplaatst zich van de besmettingsplaats (beet, schram) naar de zenuwen en dan via het ruggenmerg naar de hersenen.

Tachtig procent van de patiënten ontwikkelt een ernstige paranoia, samen met een afkeer van elk water (vandaar dat het in het midden van de 19e eeuw “hydrofobie” werd genoemd, van het Grieks, dat “angst voor water” betekent). Uiteindelijk kan het slachtoffer niet meer ademen. De overige 20 procent heeft “stomme” lepra, waardoor zij sloom/verlamd zijn, totdat zij overlijden.

De incubatietijd duurt van een week, tot wel zes jaar.

Een incubatietijd is de tijd vanaf de eerste infectie tot het moment waarop de tekenen en symptomen van die infectie beginnen te werken. Bedenk wel: de asymptomatische patiënt (die geen ziekteverschijnselen vertoont, maar wel geïnfecteerd is) kan de ziekte overdragen. Iemand kan rondlopen en niet weten dat hij of zij geïnfecteerd is en toch die infectie aan iemand anders doorgeven.

Waar het op neerkomt: behandeling (het vaccin tegen hondsdolheid) is alleen doeltreffend als de tekenen en symptomen nog niet begonnen zijn, dus snelheid is van het grootste belang.

Er zijn jaarlijks ongeveer 10.000 gevallen of meer in de V.S., en weinig sterfgevallen, maar wereldwijd sterven er meer dan 50.000 mensen per jaar aan. Het is een zeer ernstige ziekte.

Tyfus

Ook hier is de vlo een van de hoofdschuldigen van de overdracht (een vector); de vlo draagt de bacterie Rickettsia typhi bij zich. Boosdoener nummer twee is de luis (luizen), en die dragen de bacterie Rickettsia prowazekii bij zich.

Ernstige hoofdpijn en koorts presenteren zich bij de geïnfecteerden binnen 6 tot 14 dagen na gebeten te zijn. Binnen een week verschijnen er op de voor- en achterkant van de romp huiduitslag. De meeste mensen herstellen wanneer deze uitslag verdwijnt. Anderen raken in coma na nierfalen.

Er zijn preventieve maatregelen om u na de instorting te behoeden voor ziektes

Ben Franklin had het bij het rechte eind toen hij schreef: “Een ons preventie is een pond genezing waard.” Uw eerste stap om te voorkomen dat deze niet zo ernstige ziekten zich meester maken van u of uw gezin: wees u bewust van de omstandigheden die er gunstig voor zijn, en weet van elk van die ziekten afzonderlijk.

Dat kost u niet al te veel moeite, want via Internet kunt u uitgebreide informatie over elke ziekte downloaden. Doe wat ik gedaan heb: reserveer een drie-ringen-map met uw ziekten in alfabetische volgorde. Onderzoek de wijzen van overdracht, evenals de behandelingen ervoor.

Ik ga me niet verdiepen in de behandeling ervan; dit artikel is ter informatie, om u een inzicht te geven in wat ons allemaal te wachten staat als de “poep” de ventilator raakt. Voor medisch advies zult u moeten praten met uw door de staat erkende, erkende, gelukkige arts, “Dr. Doolittle,” als u hem van zijn golfbaan kunt loswrikken en een eerlijk antwoord van hem kunt krijgen.

Wij leven in een soft-socialistische staat, die met de dag verandert in een totalitaire natie. Als er al iets is, dan is dat de reden om u voor te bereiden, en niet alleen met “voorraden”. U moet studeren en leren, want de eerste hulpverlener zou u zelf weleens kunnen zijn.

Goede hygiëne en sanitaire voorzieningen zullen de sleutels zijn

U moet dit voor uzelf handhaven en het anderen bijbrengen, zodat zij “met de bal gaan lopen”. Iedereen in uw gezin/groep moet hier een prioriteit van maken. Laten we deze prioriteiten in een te volgen lijst gooien om de bal aan het rollen te brengen.

 1. Kook al het water: stilstaand, stromend, of verdacht water, voordat u het drinkt, of ermee wast. Kook al het water waarvan u niet 100% zeker bent dat het veilig en schoon is.
 2. Richt een latrine/badplaats in: uit de buurt van uw water- en voedselvoorraden, en doe regelmatig (niet langer dan wekelijks) een gecontroleerde verbranding.
 3. Persoonlijke zindelijkheid en handen wassen: absolute musts. Dit zal de overdracht, vooral via de fecaal-orale weg, helpen elimineren.
 4. Bereiding van voedsel: Het keukengerei moet schoon en ontsmet zijn, en het voedsel moet helemaal gaar zijn. De dagen van biefstuk tartaar, en Sushi bars zullen op dit punt voorbij zijn. U hebt al genoeg aan uw hoofd, zonder bedlegerig te worden of erger door wat ongekookt voedsel.
 5. Ontsmet uw gemeenschappelijke woonruimten: maak uw beddengoed schoon en lucht het, inspecteer het op eventuele insecten die vectoren kunnen zijn. Veeg de oppervlakken schoon die u gebruikt om uw maaltijden te bereiden.
 6. Bescherm blootgestelde/staande watervoorraden: (watervaten, zwembaden, open putten: dek deze af met gaas om te helpen voorkomen dat muggen larven in het water kunnen produceren.
 7. “On the Move.” Dit betekent, dat u weliswaar voorbereid bent en klaar staat met al uw voorraden in uw fort in het bos, maar dat u toch gedwongen kunt worden uw plaats te verlaten. Wat de situatie ook is, u moet die eerste zes stappen uitvoeren.
  Britse regering biedt gunningscontract aan voor AI-systeem dat de verwachte vloed van Covid-19 vaccinatie slachtoffers kan verwerken 

Met uw onderzoek zult u leren welke antibiotica en medicijnen u in voorraad moet nemen. Nog iets belangrijks: als u het niet over de toonbank of via de gewone kanalen kunt krijgen, kunt u maar beter weten waar u het kunt vinden. Kijk naar de films World War Z, en Greenland, waar de hoofdrolspelers kinderen hadden met medische aandoeningen. Let goed op de “meute” scènes bij de apotheken.

U kunt in een soortgelijke situatie terechtkomen, en het zou nuttig zijn te weten waar u in uw omgeving dingen kunt krijgen. Genoeg daarover gezegd.

Samenvatting

Het grootste inzicht komt wanneer zich rampzalige situaties voordoen, en u de menselijke natuur bij haar wortels ziet voor wat zij is. Ja, wij “hopen er allemaal het beste van,” maar begin u mentaal voor te bereiden op wat er om de hoek op de loer kan liggen. Wij hebben enkele basisziekten geschetst, en geloof het of niet, de beste preventieve maatregelen zijn eenvoudig in werking te stellen.

Als u lang in de bossen hebt gewoond, of op missies in het veld bent geweest, begrijpt u het praktische nut (gekoppeld aan de noodzaak) van veldhygiëne en sanitaire voorzieningen. Bij een instorting – in een van de vormen die aan het begin van dit artikel genoemd worden – zult u op uw verstand en initiatief moeten vertrouwen om er na het eerste voorval door te komen. U zult slim moeten vechten, niet alleen hard, om de ziekteverwekkers te verslaan.

Zij zijn niet kwaadaardig. Het zijn organismen, die proberen te overleven op de manier die zij kennen, die voor hen instinctief is. Als u dat begrijpt, dan kunt u zich concentreren op de stappen die u moet nemen om ze te verslaan, en om de omstandigheden waarin ze gedijen en zich vermenigvuldigen te neutraliseren. Dit zijn de grondbeginselen… de bouwstenen waarmee u uw fundament legt in uw overlevingsgemeenschap, ongeacht de grootte ervan.

Denk met uw hoofd en ook met uw hart. Geef voorrang aan wat wij behandeld hebben. U moet het “gamen” vanuit een scenario dat u zelfs van huis getrapt kunt worden… met bijna niets, behalve wat u op uw persoon of in uw voertuig hebt. “Speel” het hele spectrum van mogelijkheden in uw hoofd en op papier. U kunt het! Anderen kunnen van u afhankelijk zijn, dus heb eerst en vooral vertrouwen in uzelf.

Blijf in die goede strijd, en bid zonder ophouden.

Wat zijn uw gedachten?

Zijn er ziekten die u aan deze lijst zou toevoegen? Hebt u nog andere suggesties voor preventieve maatregelen? Deel uw mening in de commentaren.

Jeremiah Johnson is de nom de plume van een gepensioneerde Groene Baret van de Speciale Troepen van het Amerikaanse leger. De heer Johnson is ook een wapensmid en een meester-herborist. Hij is afgestudeerd aan de Special Forces cursus aan de SERE (survival, evasion, resistance, and escape) School, en is een expert in tactieken voor kleine eenheden, overleven, en rampen-voorbereiding. Hij woont in een hut in de Rocky Mountains van West-Montana.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

HONGERSNOOD DOSSIER

Hoe ik een jaar SHTF overleefde in het Bosnië van de jaren 90Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe omvang van de NAVO-verwoesting in Joegoslavië
Volgend artikelFossiele brandstof die opraakt? Of toch niet?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

 1. Uitsluitend jongeren, en dan alleen nog de sterksten en slimsten, kunnen dit op langere termijn overleven. Vergeet niet dat de gemiddelde levensverwachting bij natuurvolkeren 35 jaar was. Iemand van vijftig is dus stokoud in de wilde natuur, en de overgrote meerderheid van de kinderen sterft alvorens ze de voortplantingsleeftijd kunnen bereiken. Diegenen die die leeftijd wel halen beginnen meteen aan de voortplanting. Tiener-ouders worden de norm.
  Maar de eerste jaren na de instorting van de beschaving wil je niet in bewoond gebied zijn, daar krioelt het van overlevers die tot alles in staat zijn om verder te blijven leven.
  Toemaatje: vroeger werden er chrysanten bij de lijken gezet, wat je nu nog op begraafplaatsen ziet, opdat de doden hun parasieten zouden bijhouden.
  Kortom, die instorting van de maatschappij wil je liever niet meemaken. Het komt er dan op aan de eerste jaren in de natuur te overleven en pas daarna langzaam maar zeker aan gemeenschapsvorming te gaan doen. Een leefbare gemeenschap telt minimum 60 mensen, 300 is te veel. Met andere woorden: het kan eeuwen, zelfs millennia duren alvorens er weer zoiets als een beschaving ontstaat.

  • Nonsense, native peoples used to have much higher life expectancies than we’ve always been told. The average went down with problems at birth, of the mothers as well as the infants.

   But then came the early and later industrial revolutions during which people died young because of hard labour, bad and not enough nutrition, crowded quarters with bad air and no proper ventilation and bad hygiene (no running water, no bathrooms, no sewage system).

   Skeletons of ancient people have been dug up of which the skulls had signs of simple but invasive surgery and complete healing of the wounds afterwards, and the skeletons showing estimated ages of well into the 70’s and 80’s. The well-known 30 to 35 year life expectancies stories told in school are total and utter B.S.

  • “Toemaatje: vroeger werden er chrysanten bij de lijken gezet, wat je nu nog op begraafplaatsen ziet, opdat de doden hun parasieten zouden bijhouden. ” waarom denk je dat wierrook in de kerk gebruikt word, al eeuwen….de stank van al die “zieltjes” die ene duit in het zakje moesten doen in de kerk tijdens hoog zomer was ook ondraaglijk…

   Er is ergens een docu over een man in de 90 die in Amerika in de natuur leeft, wat hij eet komt bijna alleen uit de natuur. een keer per maand gaat hij naar de stad, om kogels of vishaakjes te kopen, wat meel en tabak. O ja, en om een hoertje te huren, want behoefte had hij nog wel…

   Hoezo oud?

 2. hier zie je waarom de veestapel moet verdwijnen en enkel vegetarisch mag eten zo gaan ze je weerstand afbouwen en ben je vatbaarder voor ziekten, wij moeten zwak zijn en de elite sterk daarom dood aan de landbouwers.

  • Ja we worden verzwakt. 9% BTW op groenten en fruit. Tijden in lockdown gezet en niet naar de sportschool. Straks alleen maar veganistisch eten, vegetarisch kan ook niet meer omdat er niks anders meer is dan onbemest groen. Zonder kunstmest of mest. Want waar haal je stront zonder boeren? Dat word weer mensenstront over je tuintje. Maar wat poept een mens nog als hij honger lijdt?
   Die paar veldjes met sprieten kunnen nooit onze hele bevolking voeden. Als veganist moet je zoveel eten dat ik er maar mee ben gestopt en weer beperkt vlees eet want het was niet te doen.
   Er worden psychische spelletjes met de bevolking gespeeld, ze proberen ons te verwarren. Dat met Frank Masmeijer is wel een goed voorbeeld. Weinigen die een verklaring kunnen verzinnen, de rest wordt er gek van.
   Ook het ‘ontspullen’ hoort bij het verzwakken. Mensen die niks meer hebben om te ruilen voor eten..

   Het gaat precies zoals meer dan vijftig jaar al werd besloten. De plannen naderen hun voltooiing en nu gaat het hard.

   • Als veganist eet ik biologische groenten,zaden,noten,knollen,algen,zeewieren,granen,fruit etc….lekker smaakvol en zeer gevarieerd…je moet wel wat tijd en kennis in je maaltijden stoppen.Een goed veganistisch kookboek met éénvoudige recepten is een handig hulpmiddel.Bekijk de documentaire “Je bent wat je eet” en “The Game Changer” deze gaat over veganistische topsporters en wereldkampioenen.Vergeet niet dat 70% van de soja teelt naar de industriële veeteelt gaat,hiervoor worden massaal oerwouden overal ter wereld gekapt…10% gaat naar de industrie en 20% dient voor menselijke consumptie,deze wordt in oa Europa en zelfs België geteeld.In de bio teelt word compost gebruikt ipv dierlijke mest,zeer voedzaam voor de plantjes en als bodembedekking houdt het de grond ook nog eens onkruidvrij en gaat uitdrogen tegen en absorbeerde het water en houd het vast bij regen…

  • Bekijk de documentaire “The Game Changer” veganistische topsporters en wereldkampioenen…nog een nuttige tip de documentaire “ Je bent wat je eet”….als je gezond zonder dierenleed wilt door het leven gaan.

 3. Drinkwater zal nooit een probleem zijn. Er zijn 1000den boeren die een put hebben waar goed water uit komt. Mogelijk met meer kalk dan kraanwater maar mogelijk ook gezonder. Ik heb een put die 6 mtr diep is en er vaker van gedronken zonder diaree te krijgen
  Ratten zijn ook lekker. In België staan ze op het menu als waterhaas.
  Ook meelwormen zijn goed te eten.
  Niet zo zwart ziek. U maakt ook hier de mensen bang

  • Eelke, waterkonijn is een bisamrat, planteneter….een rioolrat is een bron van ziekten en daar gaat het juist over….vol ongedierte en zelf ook een ziekmaker, enkel als ze al pissen over iets dat word gegeten is al verdomd slecht….

   Meelwormen idem, die voor consumptie zijn gekweekt, net als die wonden schoonmaken…de meelwormen die in een kadaver zitten wil je echt niet eten….tenzij goed gekookt en eerst op een andere voedselbron gezet….

   Mensen bij elkaar is gezeik. altijd wel een haantje dat de noodzaak heeft anderen te commanderen…altijd wel een andere die mee wil doen met het hanengevecht en altijd wel een partner die olie op het vuur doet uit afgunst. De enige manier voor ene groep om te functioneren is het motorclub systeem…kat uit de boom kijken bij nieuwe mensen, en wie vol lid is stemt mee in de vergadering. Daar worden mensen aangewezen voor een taak, en wie niet goed de taak vervult word vervangen. Zo werkten de Kelten in hun leiders hiërarchie, Vercingetorix werd onder bijna dwang tot hoofd van de stammen gekozen/ aangewezen, als plicht omdat hij capaciteiten had die de anderen niet hadden en die de groep nodig had.
   ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Vercingetorix )

   Leeftijd: gezond verstand, fit zijn, kennis hebben en kunnen gebruiken en een dosis geluk zijn de woorden die een overlever aangeven…o ja, en in staat zijn alle normen en waarden ooit aangeleerd te vervangen voor logische zaken zoals doden wat een gevaar kan zijn….zonder verdere gedachten.

  • Waterputten waren vaak een bron van besmetting. Als je er een putaal in hebt leven blijft het water al gezonder omdat die invallende diertjes opeet. Maar als er verontreinigende stoffen vlakbij de put de grond ingaan dan heb je het al. Mest van dieren bijvoorbeeld. Schrobwater dat er per ongeluk inloopt.
   Mensen verwisselden vroeger niet voor niets de put wel eens van plek.
   Maar als je ervoor zorgt dat je putwater minimaal een half uur kookt ben je al wat veiliger.

 4. “opduiken van de vogelgriep”
  Dat was een hoax, er was helemaal geen vogegriep. Gewoon een excuus om miljoenen kippen te slachten om mensen te verhongeren en ze binnenkort insecten voor te schotelen.
  Volgens de boeren hier in de VS waren er TOTAAL GEEN zieke dieren, er werd enkel een PCR test (!) gedaan om de zogenaamde griep vast te stellen en de kippen af te slachten.

  • Exact!
   Er bestaat geen vogelgriep, geen gekke-koeien-ziekte, geen varkenspest, etc. in de natuur.
   Het zelfde geldt voor ons mensen.

   Virussen bestaan niet!
   Nuja, er is 1 virus welke al eeuwenlang ons leven verziekt.
   Aan u om te bepalen welk virus ik bedoel…..

   • In de vogelgrieptijd een paar maanden geleden vond mijn buuf een zieke gans. Ze heeft hem geplukt, goed doorgebakken en opgegeten en ze leeft nog steeds(=bijna 80). Ik zei nog tegen haar “zou je dat nou wel doen” maar zij vond dat het wel kon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in