Krytyka Polityczna beschouwt de uitslag van Geert Wilders in Nederland als een opsteker voor rechts in Europa, ook al wordt hij misschien geen minister-president van Nederland.

De antimigratiepartij PVV onder leiding van Geert Wilders heeft haar steun meer dan verdubbeld en een kwart van de stemmen gewonnen, waarmee ze ruim voor ligt op de centrumlinkse coalitie onder leiding van Frans Timmermans en de liberaal-conservatieve VVD die Nederland meer dan tien jaar heeft geregeerd, schrijft Remix.

De grootste verliezers lijken de boerenpartij BBB te zijn, die bij de lokale verkiezingen 20 procent had gewonnen maar nu slechts 5 procent haalt, hoewel de partij zich in een toekomstige coalitie zou kunnen bevinden.

Het Nederlandse kiesstelsel is zuiver proportioneel zonder kiesdrempels, wat betekent dat een partij in een parlement met 150 zetels slechts 0,67 procent nodig heeft om vertegenwoordigd te zijn. Het is dan ook geen verrassing dat Nederland een meerpartijendemocratie is, met kiezers die uit veel opties kunnen kiezen.

Nog maar een paar weken geleden leek het erop dat de VVD, Franz Timmermans en de nieuwe centrumpartij onder leiding van Pieter Omtzigt streden om de eerste plaats. Wilders kwam van achteren als de dark horse, een veteraan in de Nederlandse politiek die al jaren de belangrijkste kracht op hard-rechts is.

Dankzij succesvolle debatten en de potentie van de migratiekwestie slaagde Wilders erin om zijn vorige topscore van 24 zetels in 2010 met 13 te overtreffen, en het ziet ernaar uit dat hij het monopolie op de hard-rechtse stemmen, die door Thierry Baudet en de BBB werden uitgedaagd, in handen kan houden.

  Bloedig gevecht over mondkapje op KLM-vlucht naar Ibiza

De comeback van Wilders klinkt als muziek in de oren van Le Pen, Salvini, Vox en de AfD in Duitsland. De Poolse Confederatiepartij is niet zo blij, want hoewel ze het in principe eens zijn met Wilders over migratie en het weerstaan van de islam, kunnen ze zijn vijandigheid tegenover Poolse migranten niet goedkeuren.

Eén ding is zeker. Het zal niet gemakkelijk zijn om een coalitieregering te vormen. Wilders probeert een verzoenende toon aan te slaan in een poging het initiatief te grijpen uit zijn electorale succes. De andere centrum- en centrumrechtse partijen hebben nu de keuze om hun trots in te slikken en een coalitie met hem te vormen of om samen te werken met Timmermans en links.

Toch zou een Europese parlementaire coalitie zonder Wilders, bestaande uit Timmermans, centristen, liberaal-conservatieven en de links-liberale D66, een meerderheid kunnen halen. Het probleem hierbij zal zijn om het eens te worden over een kandidaat voor het premierschap. De VVD zal Timmermans onmogelijk kunnen slikken, waardoor het onwaarschijnlijk is dat een dergelijke regering door de VVD of Timmermans zou kunnen worden geleid.

Het tijdperk van “Teflon” Mark Rutte, die in 2010 premier werd, is nu voorbij. Rutte’s eigenzinnige regering was bedoeld om Wilders tegen te houden, maar lijkt uiteindelijk de weg voor hem te hebben vrijgemaakt om aan de macht te komen. Rutte’s partij heeft jarenlang geprobeerd om migratie en veiligheidskwesties uit te melken om hun falen op het gebied van sociaal beleid te verdoezelen. Uiteindelijk speelde dit Wilders in de kaart.

  Nederland: Sjabloon voor de Brave New World van het Ecomodernisme?

Wilders werd de meest geloofwaardige stem van protest tegen de mislukkingen van de afgelopen 13 jaar. Misschien wordt hij uiteindelijk geen premier, maar hij staat veel sterker dan ooit tevoren, en Europees rechts heeft veel hoop gekregen in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen van komend voorjaar.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

NEDERLAND DOSSIER

VVD-leidster Dilan Yeşilgöz wil niet met Geert Wilders in Nederlandse coalitie, maar is bereid om een centrumrechtse regering vanaf de zijlijn te steunen

Vorig artikelVoorbij Orwells 1984, 5G en de lancering van 6G: “Een samenleving die digitaal is, is gemakkelijk neer te halen”
Volgend artikelDe dag dat de Ieren knapten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

14 REACTIES

 1. Een stem van protest, dat wel, en die proteststem op de pvv wordt getolereerd omdat in de fractie kamer van de pvv een israëlische vlag wappert, er farizeeërs in de partij zitten, hebreeuws gestudeerd hebben en dergelijke.
  Dat er zoveel hoop wordt geput uit de overwinning van wilders tekent voor mij hoeveel mensen er in feite breindood zijn, ik kan echt de domheid van de mensen niet meer aan.

  • Wilders is gekozen door de meerderheid van het volk, wat betekend dat voor links zij hebben niets meer te zeggen en zeker niet de VVD verraders partij van de leugens.
   Geert moet gewoon gaan regeren en hij moet blijven zitten het volk heeft gesproken en moet alle moties die er zullen gaan komen naast zich neer leggen want dat heeft ook het zelfde gedaan , en anders moeten wij het werk neer leggen en en gaan rellen als het land toch naar de kapot moet laten wij hun dan een stukje mee helpen en alles is dan geoorloofd want wij vechten voor ons bestaan.

 2. Nog maar even ter herinnering: nog niet zo lang geleden riep Wilders vol vuur in de Tweede Kamer naar iedereen die het (niet!) horen wilde: “DIT IS GEEN VOLKSVERTEGENWOORDIGING, DIT IS EEN NEP-PARLEMENT!!”
  Als TV-volger heb ik de man nog nooit zo’n groot gelijk gegeven als bij die uitspraak.
  Alleen een geschokt “Oooooh…!” kwam er uit de keel van de ‘geachte vertegenwoordigers’, verder niets, geen enkele tegenwerping.
  Beste Geert, zou ik vandaag zeggen, alsnog proficiat, je bent dus nu, volgens je eigen zeggen, de allergrootst in het NL nepparlement!

  • @HB: + 1 Leuke reactie en maar al te waar!

   Het is nu eenmaal onmogelijk om je lekke band te plakken terwijl je vrolijk blijft doorfietsen. Je zult eerst moeten afstappen.
   ‘Omvormers’ denken meestal een systeem van binnenuit te kunnen veranderen, waarvan ze deel uitmaken, dat ze steunen, er afhankelijk van zijn en er hun ‘status’ aan te danken hebben. Dat leidt nooit tot de gewenste verandering.
   Maar doorfietsen met een lekke band kan natuurlijk ook, al schiet ’t geen meter op en zul je bedacht moeten zijn op een fikse uitglijder.

  • Was Rutte dan een beter parlement!???? waarin de man de bevolking voorloog en Nederlnd verbrast heeft aan brussel met het vooruitzicht dat hij Navobaas kan… Timmermans heeft de weg voor hem vrijgemaakt en ziet nu dat zijn vuile strategie in duigen gaat vallen en dat zijn partij nu voor……….!!! Wilders gaat worden nadat ze eerst al hadden afgewezen Maar daar nu op terugkomen Rutte zijn nieuwe baan hangt nu aan een zijden draadje Maar geldelijk gaat hij er geen hinder van krijgen omdat dan een rijkelijk wachtgeld ontvangt Ten zij het nieuwe kabinet deze regeling per direct gaat afschaffen,,, Nederland zakt nu verder in het moeras van idiote regels en wetten die Rutte heeft laten ingaan Als Wilders dit moet opknappen dan i hij jarenlang ermee bezig!!!!!!!!!!

 3. Wie is de mol?

  Ik weet het antwoord!!! Waar wordt dat predictieve programma ook alweer uitgezonden? Kan ik de KRO/NCRV al sms’en of appen? Wat voor prijs is er dit jaar?

  Geert ‘de WEF mossad cel’ Wilders

 4. Na 20 jaar strijd tegen de islam heeft Wilders het licht gezien.
  Als hij zijn anti-islam geluid eerder had laten vallen zou hij eerder meer succes hebben gehad.

  Dat hij dit na 20 jaar pas heeft gedaan getuigt niet echt van inzicht.
  Eerder wanhoop.

  Ben benieuwd als hij eenmaal in het torentje zit de koran toch gaat verbieden en alle moskeeën laat sluiten.

  Een man en man, zijn woord zijn woord.

  • Dt deed Hitler ook in de kristalnacht (1933) Hitler wilde Duistsland uit het slop halen maar daarna verloor hij zijn zelfbeheersching en raakt hij de econtrole kwijt op de echte fasisten die het leven van joden en roma zigeuners tot een hel had gemaakt hadden omdat zij oplichters en speculanten zouden zijn….. Maar de groten waren toen al lang vertrokken Ook in nederland zullen de grote boosdoeners dan vertrokken zijn (zie Rutte en Co)

 5. Links woke Nederland is zo beledigd en onsportief (cognitieve dissonantie), dat ze er alles aan zullen doen om Wilders tegen te werken op elk niveau in de samenleving. De politieke partijen zullen de kabinetsformatie nodeloos rekken en onmogelijke eisen op tafel leggen. De main stream media zal alles in het werk stellen om Wilders negatief te framen. Justitie zal ook op alle mogelijke manieren tegen werken om het linkse woke beleid in stand te houden.

  Zelfs al lukt het Wilders om een kabinet te vormen, dan moeten we echt geen ruk naar rechts verwachten. De ondemocratisch gekozen Europese Commissie bepaalt het beleid.

  • Neen de partijen bestaan altijd uit meelopers als die aan de macht gaan komen als het volk dat eist……….. Rellen zullen uitbreken zodra de Vvd aan de macht komt Daar zijn ze als de dood voor dus rekken ze de situatie langer op!!!

   • Ik denk niet dat we rellen kunnen verwachten. Die waren er ook niet tijdens de corona. Mensen vergeten heel snel. Rellen gaan er pas komen als mensen honger krijgen.

 6. Pistolen Paultje november 25, 2023 Bij 12:52

  Dat is nu juist zijn stokpaardje.Hij moet de EU niet en ook al die linkse hobbies niet.
  Zogauw ze iets geformeerd hebben wil Wilders Hilversum op de schop gooien.
  Enne torpederen ze de verkiezingen zodat we herverkiezingen krijgen?
  Wordt de PVV nog groter.

 7. Een partij zonder duidelijk operationeel programma is mislukt bij voorbaat. Vrijwel heel Nederland wacht op een betrouwbare groep mensen die tegenwicht biedt tegen de Europese non-sens❗️Erg eenvoudig om die koers uit te zetten. Laten we hopen dat Wilders wakker wordt uit zijn overwinningsroes en dit giga vacuüm gaat invullen. Dat omzetten van theorie in de praktijk is de politiek erg slecht in. Zodra ze in de stoel van de macht zitten is het pappen en nathouden. Vaak zijn daarbij zaken “complex” omdat het talent ontbreekt om te overtuigen en om snel te implementeren. Zonder resultaten geen herhaling van deze uitslag ❗️Dat is Wilders zijn grootste uitdaging: tempo❗️ Zie de snel opkomende en wegzakkende andere partijen: geen resultaat wordt afgestraft. Een paar hints:1- De NATO biedt geen enkele bescherming, dat is met 500K doden aan de kant van de Ukraine wel duidelijk. Dus bekendmaken hoe het er werkelijk voor staat en ultimatum stellen aan financiële bijdragen. 2- Slachtoffers van COVID SARS2 injecties: zoals zuid Korea deed doden vergoeden en gehandicapten ondersteunen via de verzekeringen, gezamenlijk met verzekeringen beslag leggen op alle bezit van Big Pharma en de zwarte delen uit alle contracten openbaar maken. Schuld bekennen van de overheid en alle wetten die kort voor COVID zijn aangepast of buiten werking gesteld, zoals gen mutatie op mensen, terug draaien en huurlingen die ingehuurd zijn bij de overheid om de zaak professioneel te manipuleren er massaal UIT ZETTEN. 3. Al de omhoog gevallen kwakbollen in WEF en WHO verbieden in Nederland invloed uit te oefenen. OMDAT dit geen programma is waarvoor het volk koos❗️ PUNT❗️4 Gaan voor een verkozen Europees parlement. Dit parlement is bewezen erg “blond” en de kosten gaan door het dak. Stoppen met bijdragen tot de koers is bijgesteld. We kunnen in Europa geen aanval op de Duitse gas pijpleiding accepteren en geen MEGA ONDERZOEK INSTELLEN❗️Of ….. ze weten wie het was en vinden het prima want dat land is “bevriend”. Het zou JAREN elke dag op de voorpagina moeten staan hoe het onderzoek hierna verloopt: ECHTER …NIETS Voor deze punten zijn mega hoeveelheden data ter beschikking in het openbaar en tevens natuurlijk in het geheime dossier. Extreme transparantie wat onze Klaus Schwab voorstaat, brengt alle geld gijle ganzen om het leven! Daar zit hun Achilles hiel❗️De laatste: breng de staatscourant gratis thuis bij elk huishouden en zet er een progressieve eerlijke redactie op! Zo zet je druk op al die zwabberende journalisten van de MSM die met hun staart tussen de benen lopen❗️Kortom: Actie en transparantie zal Nederland op de kaart zetten als HET LAND WAAR JE WILT WERKEN EN LEVEN en veel talent naar Nederland trekken. Ophouden met het gezeur over huidskleur of afkomst! Aanslagen aanpakken en import van mensen koppelen aan wat ze komen doen. Gratis gaat de zon op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in