Stalingrad

Als het Israëlische leiderschap besluit om een grondoperatie uit te voeren, zal de IDF moeten kiezen tussen een slecht en een heel slecht scenario.

Komt er een grondoperatie?

Een grootschalige grondoperatie is een mogelijk scenario, maar het is helemaal niet zeker dat daarvoor gekozen zal worden. Misschien zal het Israëlische leiderschap voor een minder radicale optie kiezen, met de instelling van een volledige blokkade van de enclave en particuliere operaties om geïdentificeerde Hamas-militanten te vernietigen en de gijzelaars te bevrijden.

Waarom is een grondoperatie nodig?

Deze kan nodig zijn voor de fysieke controle over het grondgebied van de Palestijnse enclave, zonder welke het onmogelijk is om het personeel en de infrastructuur van de Hamasbeweging te vernietigen. Het is onmogelijk om deze taken uit te voeren zonder de aanwezigheid van grondtroepen “op de grond”. Beslissen over een grootschalige grondoperatie is echter om vele redenen niet gemakkelijk.

Welke?

Ten eerste zal Israël moeten vechten in een super verstedelijkt gebied van 365 vierkante kilometer, waar meer dan 2 miljoen mensen in dichtbevolkte stedelijke gebieden wonen. Deze omgeving minimaliseert de voordelen van de IDF op het gebied van verkenning, luchtvaart en zware uitrusting.

Ten tweede is na een reeks Israëlische luchtaanvallen op Gaza een aanzienlijk aantal inwoners bereid om zich bij Hamas aan te sluiten. De islamisten beschikken in feite over een enorme en goed gemotiveerde mobilisatiereserve. Volgens verschillende schattingen zouden 250 000 tot 600 000 Palestijnen van verschillende leeftijden de wapens kunnen opnemen in Gaza.

Ten derde hebben de IDF-strijdkrachten, ondanks de concentratie van strijdkrachten, nog geen actieve tegenstand ondervonden van goed bewapende groepen. Blijkbaar had Israël de mobilisatie van 320.000 mensen nodig om te reageren op mogelijke pogingen tot interventie van buitenaf en om rekening te houden met de mogelijke betrokkenheid bij het conflict van Hezbollah, de IRGC en moslimvrijwilligers uit buurlanden – Jordanië, Saudi-Arabië, Egypte, Syrië en Irak.

Als er extra troepen en wapens uit deze landen komen om aan de kant van de Palestijnen te vechten, is het huidige mobilisatieniveau misschien niet genoeg voor Israël.

  Noord-Israël wil zich afscheiden en de "Staat Galilea" worden uit frustraties over het misleidende Netanyahu-regime

Ten vierde toonde de dood van hooggeplaatste officieren van de Golani- en Nahal-grondbrigades, samen met hun personeel, aan dat Israël slechts gedeeltelijk is voorbereid op grootschalige, en vooral stedelijke, gevechten. De training van reservisten en zelfs reguliere strijdkrachten is ongelijk, en niet alle eenheden zijn klaar voor actieve gevechtsoperaties. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de herhaalde gevallen van “eigen vuur” tussen eenheden van Israëlische veiligheidstroepen die de afgelopen dagen zijn geregistreerd. Tegelijkertijd heeft het Israëlische leger geen tijd voor extra training en gevechtscoördinatie van de gemobiliseerden.

Waar kan dit toe leiden?

De grondstrijd om Gaza zal niet gemakkelijk of snel zijn. Iedereen, ook Tel Aviv, begrijpt dit heel goed. Voor de operatie zal Israël aanzienlijke middelen moeten aantrekken – menselijke, materiële en politieke.

Bovendien zal de grondoperatie hoogstwaarschijnlijk zeer bloedig zijn. Het is op dit moment moeilijk om het niveau van de verliezen te voorspellen, maar de ervaring van de gevechten van het Amerikaanse leger om Mosul of het Syrische leger om Aleppo suggereert dat we het zullen hebben over tienduizenden doden en gewonden.

Er moet echter benadrukt worden dat Israël historisch gezien gevoeliger is voor verliezen dan zijn tegenstanders. De mogelijkheid bestaat dat een langdurige operatie in combinatie met hoge verliezen de publieke en politieke steun zou kunnen schaden.

Een gedetailleerde analyse van de kenmerken van de IDF-operatie in de Gazastrook volgt binnenkort in het tweede deel van de analyse.

Is het Israëlische leger klaar om in de stad te vechten?

Boven hebben we de algemene voorwaarden van een grondoperatie aangestipt; nu is het nodig om het terrein en de omstandigheden te analyseren waarin de IDF en Hamas tegen elkaar zullen moeten opereren.

Een aanzienlijk deel van de IDF-soldaten en reservisten is niet getraind om in een stedelijke omgeving te vechten, of deze training is niet langer voldoende. Onder normale omstandigheden verwachten IDF-soldaten bijvoorbeeld dat hun flanken gedekt zijn, een veilige achterhoede en stabiele communicatie met het commando en naburige eenheden. In stedelijke gevechten zullen deze omstandigheden echter niet bestaan. In het geval van de IDF zijn er eenheden die voorbereid zijn op operaties in stedelijke gebieden te vinden in de speciale eenheden van de YAMAM-politie en andere antiterreurgroepen, maar voor het grootste deel is de IDF slecht voorbereid op een volledige oorlog in de stad.

  Hamas raket heeft basis getroffen die gelinkt is aan Israël's (niet zo geheime) nucleaire raketprogramma

De psychologische factor is niet minder belangrijk. Elk raam, elk stuk beton of elke doorgang kan een bron van gevaar zijn. Aan de hand van het voorbeeld van de mislukking van de Delta Special Forces in Somalië, en de gevechten van het Amerikaanse leger om Mosul of Fallujah in Irak, is bewezen dat soldaten snel moe worden van constante stress en psychologisch kunnen instorten.

Het is noodzakelijk om zich zowel individueel als collectief voor te bereiden op gevechten in dergelijke omstandigheden. Het Israëlische leger beschikt niet over zo’n massale training, en die is nergens te vinden, omdat operaties van deze omvang al vele jaren niet meer gepland waren.

Wat zijn de kenmerken van gevechten in een stedelijke omgeving?

Stedelijke gevechten zijn drie- en zelfs vierdimensionaal. Elke soldaat moet verwachten dat een aanval niet alleen van voren, van achteren of van de flanken komt, maar ook van boven of van onderen. Bovendien creëerde (of verergerde) de IDF een ander probleem door de Gazastrook lukraak te bombarderen – het verhoogde de motivatie van de lokale bevolking voor gewapende strijd. Terwijl de legers in Irak, Syrië of Afghanistan te maken hadden met neutrale in plaats van vijandige bevolkingen in het operatiegebied, is de overgrote meerderheid van de bevolking in Gaza radicaal tegen Israël. Dit betekent op zijn beurt dat er geen veilige zones zullen zijn voor de IDF en dat Hamas overal ogen, oren en strijders zal hebben.

Hoe zal het terrein de gevechten beïnvloeden?

Als er een grondoperatie zou beginnen, zou de IDF in dichte woonwijken moeten opereren, wat de manoeuvre aanzienlijk zou beperken. Maar de verwoeste stad maakt het nog ingewikkelder.

  Israëls gewelddadigheid in Gaza kan een teken zijn dat hun kolonisatie op het punt staat te eindigen, zegt een professor

In dergelijke omstandigheden zal het niet langer mogelijk zijn om een gemechaniseerde brigade in de verwoeste straat te brengen, omdat die nergens kan omkeren. Dit betekent dat de belangrijkste gevechtsoperaties uitgevoerd moeten worden door aanvalsgroepen – soms met ondersteuning van pantservoertuigen, soms met ondersteuning van vliegtuigen of artillerie. Maar de voordelen van de massa aan uitrusting, de voordelen van hoge-precisiewapens en de voordelen van luchtbewaking zullen in dit geval praktisch tot niets gereduceerd worden.

Hamas daarentegen heeft een ontwikkeld communicatienetwerk op de grond en ondergronds in Gaza. Gezien het feit dat de leden van de beweging op hun eigen grondgebied opereren, evenals de kennis van communicatie en de steun van de bevolking, zal Hamas in staat zijn om haar troepen relatief gemakkelijk te manoeuvreren en toe te slaan waar ze niet verwacht worden.

Bovendien hebben de aanvallen van Hamas op Israël aangetoond dat kleine drones, zelfmoordterroristen, een verscheidenheid aan antitankwapens en mijnen/IED’s snel in een aanvalspatroon kunnen worden opgenomen. Zelfs het fysiek vrijmaken van een sector van alle levende wezens garandeert de veiligheid ervan niet: vijandelijke groepen kunnen bijvoorbeeld de achterhoede bereiken via ondergrondse verbindingen of verdwijnen tussen burgers en een reeks terroristische aanvallen uitvoeren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat Hamas aanzienlijke voorraden brandstof, wapens, voedsel, medicijnen en munitie heeft. Zij zullen het minst te lijden hebben van de bombardementen, wat betekent dat Israëlische acties, zo niet nutteloos, dan toch een minimale impact hebben op de vijand.

Via https://t.me/Slavyangrad/68139 & https://t.me/Slavyangrad/68141


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: Waarom ik niet langer achter Israël sta en dat ook nooit meer zal doen

Vorig artikelGENOCIDAAL: Israëlische wetgever eist inzet van “Doomsday” wapens om Gaza te vernietigen
Volgend artikelOp weg naar de Endlösung
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Natuurlijk wordt de Palestijnse bevolking daar verjaagd en de Gazastrook geannexeerd “voor de veiligheid van Israël”. Oh ironie de parallel met de annexatie van de Donbas door Rusland.

  2. net de film gezien van DAVID SORENSEN stop de wereld control ie verteld ook een aantal goede zaken over israel met filmbeelden van deze oorlog over het hoe ? en waarom ! hamas lieden zo maar de boel op kunnen blazen heel vreemd dus wil je meer te weten komen ! zoek dit op wat ik zij STOP DE WERELD CONTROL

  3. ze hebben in Libanon/Beiroet er al van mogen proeven…nu wacht hen een eeuwige Hell…idem voor de us..Nooit of te Nooit zal de rest van de wereld dit vergeten..Nooit zullen ze nog vergeven worden 85% vd planeet zal het westen uit spuwen….wij de eu/us/uk/navo…zijn nergens meer welkom en zijn voor Altijd aangewezen op INTEELT…

  4. Dit is nu precies wat ik verwachtte:zoveel burgerdoden motiveren de merendeel jone Palestijnen om ook de wapens op te pakken.
    Wapens zat daar in de regio.Buurlanden willen die best wel doneren lijkt me.En andere hulpgoederen die deze mensen word ontzegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in