Mehr News Agency / Wikipedia / (CC BY 4.0 DEED)

De massale aanval van Iran met drones, kruisraketten en ballistische raketten op Israël in het weekend is nu behandeld in de wereldwijde media, met de koppen die aankondigen dat 99% van het spervuur is neergeschoten door Israëlische, Amerikaanse en andere bevriende luchtverdedigingssystemen. De vraag die deze media stellen is wat de Israëlische reactie zal zijn, alsof dat een zaak is waarover alleen het kabinet van premier Netanyahu mag beslissen, schrijft Gilbert Doctorow.

Eerlijkheidshalve merk ik op dat The Financial Times ook een artikel op de voorpagina heeft gepubliceerd waarin wordt uiteengezet wat zij beschouwen als het Iraanse perspectief op de aanval, namelijk dat deze in zoverre succesvol was dat deze aantoonde dat hun land een directe militaire confrontatie met Israël niet uit de weg gaat en vol vertrouwen bereid is om een grootschalige oorlog te voeren als het zover komt. Zie “We zijn gekker dan je denkt”: Iran levert zijn boodschap met aanval op Israël. Teheran gelooft dat een gekalibreerd spervuur van raketten en drones genoeg is om de afschrikking te herstellen en het imago te versterken.

Het Iraanse standpunt is echter veel genuanceerder en houdt een veel grotere bedreiging in, niet alleen voor Israël maar ook voor de hele aanwezigheid van de Verenigde Staten in de regio, dan de FT suggereert. Ik zeg dit op basis van een analyse die een vast panellid, Semyon Arkadievich Bagdasarov, een vooraanstaande Russische specialist op het gebied van de regio, gisteravond gaf in de talkshow Vladimir Solovyov op de Russische staatstelevisie.

Voor degenen die de 14 minuten van Bagdasarov in het originele Russisch willen zien en horen, is de link: https://all-make.su/22174-vecher-s-solovyovym-14-04-2024/ minutes: 27 – 41.

In wat volgt geef ik een korte biografische schets van Bagdasarov zodat de ernst van zijn opmerkingen beter kan worden gewaardeerd. Daarna vat ik samen wat hij in de uitzending zei.

Bagdasarov is 69 jaar oud en geboren in Centraal-Azië in de Ferghana Vallei, die door Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië loopt. Hij heeft dan ook het volste recht om sinds 2014 directeur te zijn van de denktank Center for the Study of the Countries of the Near East and Central Asia. Bagdasarov bereikte dit academische plateau echter pas na een opeenvolging van militaire en civiele regeringsfuncties, waaronder 5 jaar als Doemalid vanaf 2007 van de oppositiepartij ‘Voor een Rechtvaardig Rusland’ van Sergej Mironov, die kan worden omschreven als iets links van de regerende partij Verenigd Rusland.

  Hezbollah's krachtsvertoning: Israëlische militaire basis met ballistische raketten & drones weggevaagd - De ernstigste aanval tot nu toe! (Video)

Bagdasarov volgde zijn beroepsopleiding aan een militaire academie en ging uiteindelijk met pensioen met de rang van kolonel. Daarna ging hij in overheidsdienst, eerst op regionaal niveau en daarna als deskundige bij de Doema, waarin hij, zoals ik hierboven al zei, later werd gekozen.

In lijn met wat er in het artikel van de FT staat, noemt Bagdasarov de Iraanse aanval op Israël een beperkte aanval die bedoeld was als waarschuwing, maar ook specifieke tactische en strategische resultaten opleverde.

Aan de tactische kant was het zwermen van drones bedoeld om de Iron Dome en andere niveaus van de Israëlische luchtverdediging te activeren, de locatie van hun onderdelen te onthullen en de Israëlische voorraad relevante raketten uit te putten.

Volgens Bagdasarov moeten Israëlische beweringen dat ze 99% van het inkomende spervuur hebben neergeschoten met een korreltje zout worden genomen. De belangrijkste doelwitten van de Iraniërs in de aanval waren de Israëlische luchtmachtbasis in het zuiden van het land van waaruit twee weken geleden de Israëlische aanval op het consulaat van Iran in Damascus werd gelanceerd en een militaire inlichtingendienst die deze dodelijke aanval had voorbereid. De werkelijke omvang van de schade door Iraanse raketten moet nog worden vastgesteld.

Bagdasarov legt uit dat de Iraanse aanval ‘beperkt’ was omdat deze bestond uit vrij langzaam bewegende drones en raketten met kleine granaatkoppen. Dit was niet het meest geavanceerde en dodelijke Iraanse aanvalsmateriaal, dat in reserve is gehouden voor een eventuele tweede ronde.

Hoeveel drones, ballistische raketten en kruisraketten heeft Iran? Bagdasarov zegt dat niemand het precies weet, maar het kunnen er wel 10.000 of meer zijn, inclusief enkele honderden zeer geavanceerde raketten die ook meerdere granaatkoppen hebben en dus zeer moeilijk tegen te verdedigen zijn. In de afgelopen 20 jaar heeft Iran zijn defensiebudget ingezet op raketten en drones, en het heeft een grootschalige serieproductie van beide. Ondertussen hebben Irans regionale bondgenoten ook grote voorraden van deze wapens, waarvan sommige ook behoorlijk geavanceerd zijn. Met name Hezbollah in Libanon heeft mogelijk 1500 hoogwaardige raketten in haar arsenaal.

  Houthi's schieten olietanker in brand terwijl Biden China probeert te paaien

Op strategisch niveau liet Iran zien dat het in staat is om een raket- en droneaanval op Israël te coördineren met zijn regionale proxies om de dreiging vanuit alle richtingen te maximaliseren.

Iran gebruikte de aanval om een politiek en militair doel te bereiken dat het al lang was ontgaan. Teheran heeft nu de Perzische Golfstaten gedreigd om iedereen te bombarderen die de Amerikanen toestaat om hun luchtruim te gebruiken of op een andere manier een mogelijke wraakaanval van Israël op Iran vanaf hun grondgebied faciliteert. Deze staten vrezen allemaal een oorlog en hebben nu ingestemd met de eis van Iran. In feite ontkracht dit decennia van onbetwiste Amerikaanse dominantie in de Golf.

Iran heeft specifiek het Amerikaanse regionale commando in Qatar en de basis van de 5e vloot in Bahrein bedreigd.

Dit laatste punt wordt weerspiegeld in de laatste oproep van Biden aan Israël om zich terughoudend op te stellen. Washington heeft begrepen dat zijn troepen in de regio nu gegijzeld zijn door wat Netanyahu ook doet tegen Iran als vervolg op het spervuur van dit weekend.

Bovendien heeft Iran op dreigingsniveau een nog ongebruikte maar duidelijk zichtbare troef in handen: het kan naar believen de Straat van Hormuz blokkeren en zo bijna alle export van gas en olie uit de regio afsnijden. De Straat van Hormuz is slechts 50 km breed en kan gemakkelijk worden gecontroleerd door Irans antischipraketten aan land. Zo’n sluiting zou een ravage aanrichten op de wereldwijde energiemarkten. We werden een paar dagen geleden herinnerd aan de dominante positie van Iran daar toen ze een containerschip van een Israëlische miljonair veroverden dat op doorreis was en het naar hun eigen kust stuurden.

En hoe zit het met de vermeende plannen van Israël om de nucleaire installaties van Iran aan te vallen? Bagdasarov houdt vol dat dit een onmogelijk doel is. Ten eerste omdat het Iraanse nucleaire programma verdeeld is over 200 centra verspreid over het uitgestrekte land en veel van deze locaties zich in woestijngebieden bevinden die begraven liggen onder 40 meter zand. De Israëli’s zouden slechts een paar van de bekendste nucleaire centra kunnen vernietigen. Ten tweede, om hun doelen in Iran te bereiken, zouden de Israëlische straaljagers bijgetankt moeten worden door Amerikaanse tankvliegtuigen, en het is nauwelijks geloofwaardig dat Biden zijn toestemming zal geven, gezien de bedreiging van de Amerikaanse regionale bases.

  Israëlische minister: snijd de voorhuiden van vijanden af

Iran vuurde deze keer alleen op militaire objecten, maar als ze geen 300 maar 10.000 raketten en drones gebruiken, zal Israël worden weggevaagd. Hezbollah alleen al heeft 1.500 geavanceerde raketten. Iran heeft ongetwijfeld nog krachtigere raketten en drones. Niemand weet precies hoeveel. In de afgelopen 20 jaar heeft Iran ingezet op drones en raketten. In het assortiment hebben ze een aantal zeer geavanceerde raketten met meerdere granaatkoppen die niet te stoppen zijn.

Later in het programma (op 1 uur 36 minuten) onderschreef een militaire commentator die vaak als panellid optreedt in de Solovjov show, luitenant-generaal (gepensioneerd), Jevgeni Buzjinski, hoofd van het Centrum voor Toegepast Militair Onderzoek van de Moskouse Staatsuniversiteit, de inschatting van Bagdasarov dat dit slechts een waarschuwing was, een PR-oefening van Iran. Wat het neerschieten betreft, merkte hij op dat Rusland met zijn S400 en andere systemen waarschijnlijk de beste luchtverdediging ter wereld heeft, en toch hebben ze moeite om de 99% onderschepping te halen die Israël vrolijk heeft geclaimd.

Zoals presentator Vladimir Solovjov bij de opening van het programma opmerkte, is het belangrijkste feit dat de Iraniërs het hebben gedaan. Ze spuugden op de VS en hun bondgenoten en ze deden gewoon wat ze nodig achtten. Als gevolg daarvan stelt de wereld ‘gebouwd op regels’ niets voor.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De puinhoop die ze van 2023 hebben gemaaktVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe NAVO verliest de proxyoorlog tegen Rusland, dus verwacht een toename van valse-vlag terrorisme
Volgend artikelANALYSE: Israël, Oekraïne, West-Europa en de Verenigde Staten zijn al verslagen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Respect heb ik voor Iran, eindelijk laat dit land zien genoeg is genoeg, nu hier nog in nazi westen dat het volk zegt het is genoeg geweest en zet de schuldigen tegen de muur, alle leugens die de mensen nu nog geloven zijn zelf debet aan hun ondergang.

  2. God zij dank zijn ze onder hele zware sancties …

    Anders hadden die gasten zichzelf nog een pfizer cadeau gedaan …

    Gewone mensen adoreren het westen, dat is helemaal geweldig daar in hun ogen.
    Ze mogen trump wel op hun blote knieen bedanken voor de sancties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in