Pixabay

Afgelopen weekend verscheen een verontrustend rapport van Axios, naar aanleiding van een telefoongesprek tussen minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Israëlische ambtgenoot, schrijft Branko Marcetic.

Volgens ongenoemde bronnen, zo meldt de krant, groeit binnen de regering Biden de vrees dat de Israëlische regering Hezbollah wil provoceren om een bredere regionale oorlog te beginnen die Libanon en andere nabijgelegen landen, en ook de Verenigde Staten, zou omvatten.

Het is een krachtige herinnering dat het huidige beleid van de regering Biden van onvoorwaardelijke steun aan de oorlog van de Israëlische regering tegen Gaza geen voordelen en alleen nadelen heeft voor de Amerikaanse belangen.

Het vermijden van nog een oorlog in het Midden-Oosten is een kernprioriteit voor president Joe Biden, die zowel campagne voerde voor het beëindigen van “oorlogen voor altijd” als zijn bezorgdheid heeft geuit over de Amerikaanse capaciteit voor een toekomstige militaire confrontatie met China.

Volgens Axios was het telefoontje van Austin dit weekend juist bedoeld om zijn bezorgdheid te uiten over de Israëlische aanvallen in Libanon en “de noodzaak om het conflict te beperken tot Gaza en regionale escalatie te voorkomen”. Amerikaanse functionarissen hebben naar verluidt vanaf het begin van het conflict geprobeerd om deze uitkomst te voorkomen.

Zonder een volledige oorlog, leidt de steun van Washington aan de oorlog al tot Amerikaanse slachtoffers. Vanaf maandag hebben Amerikaanse en coalitietroepen sinds 17 oktober minstens 52 aanvallen te verduren gehad, waarbij 56 soldaten in Irak en Syrië gewond zijn geraakt. In een klassiek geval van ’tit-for-tat’, vonden vier van deze aanvallen alleen al afgelopen zondag plaats als reactie op Amerikaanse luchtaanvallen op aan Iran gelinkte faciliteiten, die zelf een reactie waren op eerdere aanvallen van milities op Amerikaanse doelen in de regio vanwege de steun van Washington aan Israël.

Op een gegeven moment stortte een Iraanse kamikaza-drone neer op de Amerikaanse kazerne op een Iraakse luchtmachtbasis, zonder Amerikaanse troepen te doden, alleen omdat hij defect was.

  In een wereld vol oorlog en gevaar... Tekenen van hoop

Er zijn weinig grotere belangen van een natie dan het waarborgen van de veiligheid van haar burgers. De regering Biden denkt er zeker zo over, aangezien ze herhaaldelijk heeft verwezen naar de Amerikaanse burgers die als gijzelaars werden meegenomen door Hamas en duidelijk heeft gemaakt hoeveel belang ze hecht aan hun veilige terugkeer. Toch blijven Amerikaanse burgers gevangen in Gaza, waar hun leven niet alleen wordt bedreigd door de meedogenloze Israëlische bombardementen, maar ook door de belegering die een verwoestende humanitaire crisis in het gebied heeft veroorzaakt.

Hoe langer de oorlog duurt, hoe groter het risico voor het leven van deze Amerikanen.

Tegelijkertijd waarschuwen overheidsfunctionarissen al dat de oorlog het terrorisme zal aanwakkeren, precies datgene waar de Verenigde Staten de afgelopen twintig jaar duizenden levens en biljoenen dollars aan hebben besteed om het te bestrijden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf al vroeg in de oorlog een waarschuwing uit dat er een verhoogde “kans was op terroristische aanvallen, demonstraties of gewelddadige acties tegen Amerikaanse burgers en belangen”. Een uitgelekt inlichtingenbulletin rond dezelfde tijd waarschuwde dat Hezbollah en aan Al Qaeda gelieerde organisaties opriepen tot aanvallen op Amerikaanse burgers en belangen vanwege het conflict, en dat de ontploffing op 17 oktober in het al-Ahli Ziekenhuis in Gaza Stad – waarvan de verantwoordelijkheid nog niet is vastgesteld – “waarschijnlijk zou blijven leiden tot publieke reacties en georganiseerde reacties”. (Het Israëlische leger heeft sindsdien meerdere ziekenhuizen in Gaza aangevallen).

Soortgelijke waarschuwingen zijn er in overvloed. Het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich “in een verhoogde dreigingsomgeving” bevinden als gevolg van de oorlog. FBI-directeur Chris Wray vertelde het Congres dat “meerdere buitenlandse terroristische organisaties hebben opgeroepen tot aanslagen tegen Amerikanen en het Westen” en dat “de voortdurende oorlog in het Midden-Oosten de dreiging van een aanslag tegen Amerikanen in de Verenigde Staten naar een heel ander niveau heeft getild”.

  Het samenvoegen van antisemitisme en antizionisme is een propagandistische leugen

Voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Charles Q. Brown heeft gezegd dat de ongekende snelheid van burgerslachtingen waarschijnlijk meer militanten zal creëren, waarbij hij benadrukte dat “hoe sneller je op een punt kunt komen waar je de vijandelijkheden kunt stoppen, je minder strijd hebt met de burgerbevolking die verandert in iemand die nu het volgende lid van Hamas wil worden”.

Ondertussen brengt de oorlog grote reputatieschade toe aan de Verenigde Staten, volgens zowel functionarissen uit de regio als binnen de regering zelf. In een diplomatiek telegram dat CNN in handen kreeg, staat dat Amerikaanse diplomaten in Arabische landen de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, de CIA en de FBI hadden gewaarschuwd dat Biden’s steun voor de oorlog “ons Arabische publiek voor een generatie aan het verliezen is..

Dit komt bijna exact overeen met wat ongelukkige ambtenaren van het State Department aan HuffPost vertelden dat ze hoorden van hun Arabische regeringsgenoten.

In een tegengeluid memo georganiseerd door stafmedewerkers van Buitenlandse Zaken wordt naar verluidt gewaarschuwd dat het verzuim van de VS om Israëlische schendingen publiekelijk te bekritiseren “bijdraagt aan de perceptie bij het regionale publiek dat de Verenigde Staten een bevooroordeelde en oneerlijke speler is, wat in het beste geval de Amerikaanse belangen wereldwijd niet bevordert en in het slechtste geval schaadt.”

De Washington Post berichtte onlangs inderdaad, gebaseerd op de woorden van analisten en Arabische functionarissen, dat de Amerikaanse steun voor de acties van Israël “blijvende schade dreigt toe te brengen aan het aanzien van Washington in de regio en daarbuiten” en een “constante bron van wrijving” is geweest toen minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken door het Midden-Oosten toerde. Arabische leiders hebben herhaaldelijk en publiekelijk kritiek geuit op de Verenigde Staten.

  Amerikaanse bondgenoten krijgen koudwatervrees over Rode Zee Armada en wie kan het ze kwalijk nemen?

“Arabische functionarissen en functionarissen uit het Mondiale Zuiden zijn verbijsterd over Biden’s onverschilligheid voor de manier waarop zijn blokkade van een staakt-het-vuren het aanzien van Amerika wereldwijd doet kelderen,” zegt Trita Parsi, uitvoerend vicevoorzitter van het Quincy Institute for Responsible Statecraft. “Arabische functionarissen hebben me verteld dat Biden meer schade heeft toegebracht aan het aanzien van Amerika in de regio dan George W. Bush met zijn illegale invasie van Irak.”

“Al het werk dat we hebben gedaan met het Mondiale Zuiden [over Oekraïne] is verloren gegaan,” vertelde een hoge G7 diplomaat aan het begin van de oorlog aan de Financial Times. “Vergeet de regels, vergeet de wereldorde. Ze zullen nooit meer naar ons luisteren.”

Toch hebben Biden en andere Amerikaanse functionarissen de verdediging en wederopbouw van deze wereldorde, die volgens de regering ten grondslag ligt aan de veiligheid en welvaart van de VS, herhaaldelijk als hoge prioriteit gesteld.

Trouwe Amerikaanse steun voor Israël wordt doorgaans gerechtvaardigd op basis van het feit dat het, ondanks alle kritiek op de Verenigde Staten, meer voordelen dan nadelen heeft voor de Amerikaanse belangen. Maar het is onmogelijk om dat argument te gebruiken voor de steun van de regering Biden aan de huidige oorlog van Israël, die de reputatie van de Verenigde Staten ernstige schade toebrengt en de dood van onnoemelijk veel Amerikanen riskeert.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: Waarom ik niet langer achter Israël sta en dat ook nooit meer zal doenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVideo: Hevige gevechten in de zuidelijke sector van Avdiivka – Russische tanks maken de weg vrij voor de infanterie!
Volgend artikelDit is geen ‘patstelling’: De ineenstorting van de Oekraïense frontlinie, opnieuw bekeken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

 1. Zie hier het einde ban de unipolaire wereld.
  China dat Rusland helpt,Noord-Korea ook…
  De BRICS ontzettend in opkomst.
  De dagen van de joenaaithetsteeds zijn geteld,
  Maar ze zijn slechte verliezers,dus pas op!
  China gaat eerst Taiwan Annexeren en dan?
  Mag de joenaaithetsteeds op 3 fronten gaan helpen vechten.
  NOT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in