Kmu.gov.uaCC BY 4.0, via Wikimedia Commons ausland politik

Op 23 september meldde het persbureau Ria Novosti, verwijzend naar de getuigenis van een Russische soldaat, dat een Leopard gevechtstank was vernietigd aan het front bij Zaporozhye. De soldaat meldde verder dat de bemanning bestond uit soldaten van de Bundeswehr. Drie van de vier Duitse soldaten waren dood, één overleefde ernstig gewond, schrijft Gert-Ewen Ungar.

Volgens de soldaat gaf de overlevende Duitse soldaat toe dat hij geen huurling was maar een soldaat van de Bundeswehr. De Duitse soldaat bezweek later aan zijn verwondingen.

Het verslag ging viraal. Niet alleen Russische media pikten het op, maar ook nieuwsorganen in Azië en het Midden-Oosten namen het verslag van Ria Novosti over. De Duitse media zwegen daarentegen.

Zijn er soldaten van de Bundeswehr in Oekraïne?

Ik deelde de link naar het verslag op Twitter en kreeg wat je altijd krijgt op Twitter als je iets post dat niet overeenkomt met het officiële overheidsverhaal: een shitstorm.

In Duitsland wordt informatie uit Rusland over het algemeen beschouwd als fictief en een leugen. Dit is een onnodige manier om zich af te sluiten. Ria Novosti is een serieus nieuwsagentschap dat de Duitse formats in kwaliteit overtreft. Opinie en verslag zijn strikt gescheiden, de bronnen worden openbaar gemaakt en gekoppeld. In de regel zoekt men dit tevergeefs in Duitse nieuwsorganen.

Toch heeft de reportage een duidelijke tekortkoming. Er is maar één bron – de getuigenis van een soldaat. Bovendien wordt, zoals gebruikelijk in oorlogsverslaggeving over Russische soldaten, niet zijn echte naam gegeven, maar zijn pseudoniem. Dit wekt natuurlijk geen vertrouwen.

Nepnieuws uit Rusland?

Zonder een definitief oordeel te kunnen vellen over de waarheid van het verslag wil ik het echter wel in een wat bredere context plaatsen.

De verliezen van Oekraïne zijn enorm. Er wordt gesproken over meer dan 40.000 soldaten sinds het begin van het tegenoffensief op 4 juni. Het Russische Ministerie van Defensie maakt melding van ongeveer 700 dode Oekraïense soldaten per dag. Aan deze cijfers kan ook getwijfeld worden, maar de gedocumenteerde praktijk van gedwongen rekrutering in Oekraïne suggereert dat ze niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn.

Het afschieten van Leopard gevechtstanks wordt relatief regelmatig gemeld en is gedocumenteerd. Het afschieten van een tank betekent meestal dat de bemanning dood of ernstig gewond is. Ze zijn niet beschikbaar voor verdere inzet. De gevechtscapaciteit van het Oekraïense leger hangt daarom niet alleen af van de beschikbaarheid van technische uitrusting, maar ook van de beschikbaarheid van gekwalificeerde soldaten. Training is relatief tijdrovend. Het is gemakkelijker om terug te vallen op soldaten die al getraind zijn.

Enorm verlies van Oekraïne

Daarnaast zijn er berichten dat Oekraïense soldaten zouden weigeren om westerse tanks te bedienen. Het Russische leger heeft bonussen uitgeloofd voor het afschieten ervan. Zij zijn daarom favoriete doelwitten.

De bonussen bedragen 1 tot 2 miljoen roebel – ongeveer 10.000 tot 20.000 euro. Dit is geen bedrag waarmee men met pensioen kan gaan, maar het is ook niet niks. Om dit in perspectief te plaatsen: een Russische soldaat die onder contract in de Donbass dient, ontvangt een maandsalaris van minstens 200.000 roebel. Dit ligt ver boven het gemiddelde salaris in Rusland. De bonus is een – vergeef me de uitdrukking in deze context – sportieve stimulans.

De Duitse gevechtstanks worden vaak neergeschoten door Lancet kamikaze drones. Voor de Russische kant is deze vorm van aanvallen absoluut veilig, zelfs als het mislukt.

Soldaten of combattanten?

Dit alles is zeker geen bewijs voor de aanwezigheid van Duitse soldaten, maar het is wel indirect: Oekraïne heeft bijna geen soldaten meer en Westerse wapens zijn het favoriete doelwit. Op een gegeven moment zal Oekraïne zijn toevlucht moeten nemen tot buitenlandse soldaten als het vast wil houden aan zijn doel om de Donbass en de Krim te heroveren. Duitsland steunt dit doel.

Het is twijfelachtig of dit officieel ingezette soldaten van de Bundeswehr zijn. Er is geen Bondsdagmandaat voor. De verklaring van de soldaat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het krijgsrecht van toepassing is op soldaten. Het geldt niet voor buitenlandse strijders. Maar er is bewijs dat Duitsers in Oekraïne vechten. Het is ook bewezen dat er manieren gevonden kunnen worden om soldaten als combattanten naar oorlogsgebieden te sturen en de indruk te wekken dat ze op eigen initiatief handelen.

Wat er waar is van het verhaal zal de komende dagen duidelijk worden. Maar het is nog niet het moment om het af te doen als Russische desinformatie.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Bijbelse verwijzingen door Medvedev: “Wij zullen onze vijanden naar het eeuwige vuur van Gehenna sturen – Wij horen de woorden van de Schepper en gehoorzamen”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDuitse regering biedt kinderen boek aan waarin prostitutie wordt gepromoot als manier om geld te verdienen
Volgend artikelWat is er mis met de Westerse politieke klasse?
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

16 REACTIES

 1. Nederland maakte de leverdata voor F-16’s aan Oekraïne bekend

  Nederland is van plan om in 2024 de eerste batch F-16 gevechtsvliegtuigen over te dragen aan Oekraïne.
  Dat heeft de minister van Defensie van Nederland, Kaisa Ollongren, gezegd.
  Volgens een defensiefunctionaris zal de timing van de F-16-overdracht ook afhangen van hoe lang het duurt om Oekraïense piloten te trainen in het besturen van de gevechtsvliegtuigen.

  Ollongren schat dat de training ongeveer zes tot acht maanden zal duren.

  Op dit moment, zo voegde de minister toe, wordt er gewerkt aan de oprichting van een opleidingscentrum in Roemenië.

  – Russische lente

  • Duur gekocht en kado gedaan aan de Oekraine met het doel om Russen te vermoorden. Tegelijkertijd geeft men de Russen een geldige reden om een eitje op DenHaag of elk ander doel naar hun keuze te leggen. Zo gaat de politiek om met Nederlanders en hun zuur verdiende belastingcenten…. Ik kan het niet anders zien dan hoogverraad.

 2. Ik dacht dat Duitse soldaten zich niet in een gewapend conflict mochten mengen sinds WO 2? Daarmee zijn ze sowieso in overtreding, mocht dit verhaal kloppen!

  • Als de VS het goed vindt mag het. Duitsland is, sinds WOII, nog steeds een door de VS aangestuurde natie. Alles wat ze doen of laten wordt door ” onze vrienden” beslist. Geldt ook voor Rutteland overigens.

 3. Een andere mogelijkheid is dat het idd een Duitse bemanning betreft die zogenaamd het leger hebben verlaten en zich als ‘vrijwilliger’ of als huursoldaat hebben gemeld. Dit is exact wat er ook door de VS wordt gedaan.

  Het bericht stelde dat 3 van de 4 bemanningsleden direct dood waren en de laatste na zijn gevangenname overleed aan zijn verwondingen.
  Dan komt bij mij de volgende vraag op; had geen van hen enige vorm van identiteitsbewijs bij zich? Zo ja, dan wordt het al gemakkelijker om de bewering na te gaan. Zo nee, dan wijst dat er toch op dat er een clandestiene reuk aan hangt; normale, reguliere soldaten hebben namelijk geen echte reden om zonder papieren op pad te gaan.

 4. Verstandig om even een afwachtende houding aan te nemen, de Russen zouden ook de gedode soldaten hun identiteit als het echt waar is naar buiten kunnen brengen door een gevonden paspoort, denk dat de Russen dit niet zouden doen, zij zijn geen meesters in de media te bespelen en soms hunker je daar naar, we zullen zien of er echt nieuws over naar buiten komt met bewijs, denk het niet.

 5. Oekraïners verliezen Marinka: schokaanval door een T-72B3M – Russen ontruimen de stad – FAB-500 “Storm” op Oekraïense posities

  De Russen lanceerden een FAB-500 “storm” tegen Oekraïense posities

  De Russen zijn vlak voor de totale verovering van de stad Marinka na maanden van strijd.
  Vandaag verloren de Oekraïners verschillende defensieve posities, forten en loopgraven ten noorden van de nederzetting na een grootschalige opruimingsoperatie door het Russische leger.
  De Russen begonnen na de komst van nieuwe troepen met de definitieve ontruiming van de buitenwijken van de stad van de Oekraïense strijdkrachten. >>>

  https://warnews247.gr/oi-oukranoi-ypsonoun-lefki-simaia-meta-apo-epikes-maches-sti-marinka-oi-rosoi-ekkatharizoun-ta-proastia-tis-polis-kataigida-fab-500-enantion-oukranikon-theseon/

 6. Er zijn heel wat militairen uit NATO-landen, die als “vrijwilliger” voor het Kiev-regiem vechten.
  Duizenden. Van gewone militairen tot instrukteurs, strategen en ‘special forces’.

  • Ja, als je daar even logisch over nadenkt… Patriot luchtverdediging, Storm Shadow raketten, etc.. toch niet iets waar je enkel op een knop hoeft te drukken toch? Misschien bereiden ze ons met dit soort berichten langzaam voor op onze eigen mobilisatie.

 7. Meer dan 120 dode Oekraïners: Tornado-S raakt militaire trein – Lancet “bezem” op Oekraïense MiG-29’s – Twee vliegbases getroffen

  Met spectaculaire aanvallen op Oekraïense doelen op een diepte van 50-70 km van de contactlijn ging Rusland verder, een voorbeeld van de verticale upgrade van drone-systemen, artillerie en vooral detectie-, surveillance- en spionagesystemen. >>>

  https://warnews247.gr/pano-apo-120-nekroi-oukranoi-tornado-s-eplixe-stratiotiko-treno-ta-lancet-skoupizoun-ta-mig-29-ton-oukranon-ktypithikan-dyo-aeroporikes-vaseis/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in