“Trump kan winnen via het Hooggerechtshof, zoals George Bush in 2000 de overwinning behaalde op Al Gore” 

© Tia Dufour / White House / Flickr

De Amerikaanse verkiezingen zouden wel eens kunnen worden beslist in het Hooggerechtshof, op dezelfde manier als toen George W Bush bij de verkiezingen van 2000 verrassend genoeg de overwinning behaalde op Al Gore, meldt het Zweedse staatsmedium SVT.

Er lopen momenteel verschillende rechtszaken over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Donald Trump geeft niet op, maar blijft op Twitter schrijven over vermoedelijke verkiezingsfraude in deelstaten waar hij eerst een grote voorsprong had, maar daarna verloor van de linkse kandidaat Joe Biden.

De kwestie kan worden beslist in het Hooggerechtshof.

Zo heeft George W Bush twintig jaar geleden bij de verkiezingen van Al Gore gewonnen.

Leif Pagrotsky, consul-generaal in New York en voormalig sociaaldemocratische minister, zegt in Weekend Studio van SVT dat de verkiezing nu in meerdere gevallen voor de rechter zal worden beslist. Maar hij denkt nog steeds dat Biden uiteindelijk de winnaar zal zijn. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de Republikeinen het Hooggerechtshof met trouwe bondgenoten hebben “gevoed”.

Hij trekt parallellen met de verkiezingen van 2000.

“De conservatieve rechters maakten toevallig dezelfde beoordeling dat Bush president moest worden. En degenen die door de Democratische presidenten waren benoemd, stemden voor het traject van Al Gore dat er in Florida een herberekening moest plaatsvinden. Mijn beeld is dat het een zeer sterk gepolitiseerd Hof is”, zegt Pagrotsky in SVT.

Björn Ottosson, de zogenaamde VS-deskundige bij het Zweedse Defensieonderzoeksbureau, ziet de balans in de Hooggerechtshof ook als een kans voor Trump om te winnen. Hij gelooft echter niet dat de rechters “loyaal” zijn aan de president, maar daarentegen conservatief zijn in hun houding. De conservatieve uitspraken van het Hooggerechtshof zijn volgens Ottosson vooral een letterlijke afspiegeling van de Amerikaanse grondwet.

Trump: Fout als Biden tot president wordt uitgeroepen

Trump's rechtszaak in Pennsylvania afgewezen - advocaat: brengt ons dichter bij het Hooggerechtshof

2 REACTIES

  1. Fraude is en blijft fraude. In Nederland gaat de insteek rond dat het niet de rechters moeten zijn, maar het volk die zullen beslissen wie de komende vier jaren president zal zijn. Hierbij wordt voor het grote gemak niet gerept over de gigantische stapels ongeldige stemverklaringen vanwege fraude, bij voorbaat toegegeven door Biden, op grote schaal en via verschillende methoden. Evenals bij de verkiezingen waarbij destijds Obama kandidaat was, werd het op bepaalde locaties toegestaan dat er werd gestemd zonder inzage van de persoon’s ID en was er eveneens sprake van stemverklaringen door overledenen. Zaken die geen enkel probleem vormen om bepaalde doelen te behalen voor ‘Slinks & Slecht’. Het is niet een ieder gegeven de hand in eigen boezem te steken en/of door de knopen van diens jas.

  2. Het zal beter zijn dat de republikeinse staten in in het midden van de USA beginnen met voorbereidingen voor een afscheiding, met dan hopelijk ook Texas zodat er een toegang is tot de zee. De west – en oostkust, zijn immers verloren, voorlopig althans. Een afscheiding waar dan ook voorbereidingen worden getroffen voor de burgeroorlog, die er dan zeker zal komen. De Deepstate zal immers niet zomaar afstand doen van deze staten. Het is dat of de ondergang, die ons trouwens ook in de EUSSR staat te wachten.
    En het Hooggerechtshof ?? Ik citeer Lenin : De macht komt uit de loop van een geweer !!!
    Als men in het verzet wil gaan dient men te beschikken over een eigen en veilige basis, waarbinnen men baas is, en waar de grenzen verdedigd worden, nadat er binnenshuis orde op zaken is gesteld.
    (en desnoods met de grove borstel, nood breekt immers wet).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here