Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden in januari 2021, probeert hij Saoedi-Arabië weer in de plooi van het politieke Westen te brengen. De pogingen daartoe zijn aanzienlijk geëscaleerd nadat Rusland zijn tegenoffensief tegen de sluipende opmars van de NAVO heeft ingezet. Biden deed talrijke vergeefse pogingen om in contact te komen met de Saoedische leiders, met als hoogtepunt een mislukt bezoek op 15 juli, bericht Infobrics.org.

De redenen waarom Saoedi-Arabië terughoudend is geweest, zijn talrijk, waaronder de openlijk verklaarde intentie van het Amerikaanse leiderschap om over te stappen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Met olie als de levensader van Saoedi-Arabië sinds de oprichting als een modern land, is het vrij duidelijk waarom het Saoedische leiderschap de VS niet zo graag wil helpen om een ​​dergelijk doel te bereiken.

Joe Biden deed een soort quasi-Reaganiaanse poging om Saoedi-Arabië de olieproductie aanzienlijk te laten verhogen, wat ten minste twee doelen had moeten bereiken. Ten eerste, de olieprijzen verlagen, de druk op de Amerikaanse economie verlichten terwijl deze overging op alternatieve energiebronnen, en ten tweede de Russische economie op de knieën helpen, op dezelfde manier als wijlen de Amerikaanse president Ronald Reagan deed in de jaren tachtig, die velen in het politieke Westen geloven dat het heeft geholpen de Sovjet-Unie ten val te brengen. Het lijkt er echter op dat president Biden niet alleen een van beide niet heeft bereikt, maar de zaken zelfs nog erger heeft gemaakt voor het politieke Westen.

Natuurlijk hebben alle grote olieproducerende landen olieprijsstijgingen op de wereldmarkt gebruikt om exponentieel meer winst te maken terwijl ze vrijwel dezelfde hoeveelheid olie moesten oppompen. Dit geldt met name voor Saoedi-Arabië, de op twee na grootste olieproducent ter wereld, direct na Rusland en de VS. Nadat het politieke Westen Rusland sancties oplegde, raakten de markten in rep en roer, wat onmiddellijk leidde tot een stijging van de prijs van alle energieproducten, inclusief ruwe olie. Nu was het echter Rusland dat de goedkoopste olie verkocht, waardoor het extreem aantrekkelijk werd voor andere landen die zich simpelweg niets duurders konden veroorloven. Al snel begonnen massale olie-importerende landen zoals China en India meer Russische olie te kopen dan ooit tevoren.

  Rusland beantwoordt Amerika's plan om WO III te winnen

Op dat moment begon Rusland het Saoedische marktaandeel in andere landen in te halen, waaronder China, een van ’s werelds grootste olieconsumenten. Op het eerste gezicht had dit de Saoedi’s meer open moeten doen staan voor het idee om de olieproductie op te voeren en een daling van de prijzen te veroorzaken. Maar waarom zouden zij dat doen in het belang van de VS, waarvan de regering een openlijk vijandige houding heeft tegenover de olie-industrie, ook tegenover die van haarzelf? Zoals verwacht, moest Riyad een alternatief vinden. En dat is precies wat er gebeurde nadat het binnen OPEC+ een overeenkomst met Rusland had bereikt. Deze overeenkomst schijnt onder meer een verhoging van de Saudische invoer van goedkopere Russische olie te behelzen. En inderdaad, volgens Reuters heeft de Wahhabi-monarchie in het tweede kwartaal van dit jaar haar Russische olie-invoer verdubbeld.

Nu kunnen we ons afvragen, waarom zou ’s werelds op twee na grootste olieproducent en een netto-exporteur meer olie willen importeren? Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet veel zin heeft, is het in werkelijkheid erg handig voor de Saoedi’s om dit te doen. Nadat het politieke Westen de zelfmoordsancties aan Rusland had opgelegd en daarmee feitelijk een olie-embargo op zichzelf had afgedwongen, realiseerde het Saoedische leiderschap zich hoe groot de kans was voor Riyad om de goedkopere Russische olie te kopen en deze vervolgens weer te exporteren naar de Europese Unie en elders. Voor Rusland was dit niet alleen acceptabel, maar zelfs wenselijk. De EU, die de Russische belangen in de post-Sovjetregio net zo veel schade heeft toegebracht als de VS zelf, koopt nu feitelijk nog steeds Russische olie, alleen via een tussenpersoon, en betaalt exorbitante prijzen om dezelfde hoeveelheid olie te krijgen als voor februari.

  BREAKING: Oekraïense leger stort in elkaar; Zelensky zegt (nu) "moeten de realiteit onder ogen zien"

Dit verzwakt de EU en legt een enorme druk op de toch al falende Europese economieën, die niet eens zijn hersteld van de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Het heeft ook gevolgen voor de VS, aangezien de olieprijzen stijgen en het inflatieprobleem verergert, dat nu op het hoogste punt in meer dan 40 jaar staat. Saoedi-Arabië daarentegen profiteert enorm, aangezien het nu in feite een tussenpersoon is die Russische olie doorverkoopt aan het politieke Westen. Dit verlicht ook de druk op de Saoedische olie-industrie, waardoor het mogelijk wordt minder te werken en meer te verdienen. Bovendien maakt het Saoedische verliezen op andere markten teniet, met name in China en India, die beide nu meer Russische olie kopen.

De enige verliezende partij in deze situatie is het politieke Westen, met name de EU. Zolang Brussel opgesloten zit in een confrontatie met Rusland, zal het gedwongen worden om Russische olie te kopen via Saoedi-Arabië en andere tussenpersonen. Dit verzwakt de economieën van de EU, waardoor ze minder concurrerend worden op de wereldmarkt, terwijl tegelijkertijd de hulpbronnen van de binnenlandse markt worden uitgeput, de vraag daalt en in feite een recessie wordt veroorzaakt.

Intussen blijft Washington DC Russische olie importeren en andere sancties op belangrijke Russische grondstoffen opheffen om de druk op de eigen economie te verlichten. Al die tijd gehoorzamen hersenloze Brusselse bureaucraten, volkomen los van de werkelijkheid, aan het dictaat van de VS. Dit zal onvermijdelijk leiden tot een verdere verarming en verzwakking van de EU.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Frankrijk begint voedselbonnen uit te delenVolg Frontnieuws op Telegram

  Wat vindt u van de strategie van Rusland in Oekraïne?

Lees meer over:

Vorig artikelDe “Kinder Apenpokken Explosie” zal de omvang van de Pedofilie Epidemie in Amerika onthullen
Volgend artikelVeel artsen en hun gezinnen verkrijgen valse vaccinpassen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. De enige verliezende partij is “de burgers” van de EU.
    De politic van de EU hebben hun schaapjes wel op het droge.
    (ik heb foto’s van het paleis van hypocriet Frans Timmermans gezien, dus ik weet wat ik zeg).

  2. Pas op met foto’s van Poetin zoals deze met middelvinger. Zo kweek je nog meer haat en bevestiging van Poetins “duivelse plannen ” om Eu kapot te maken. Ik vind deze foto zeer aanstootgevend en totaal niet bij deze man horen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in