© freedomnaruk / Freepik

Dankzij de goed gevulde schatkist van de centrale bank zou Rusland de Europeanen gewoon het gas kunnen afsnijden. Want: de Europeanen zijn afhankelijker van het aardgas dan de Russen van het geld van de Europeanen.

De Amerikanen, Europeanen, Australiërs, Japanners, enz. hebben een reeks sancties tegen Moskou ingesteld naar aanleiding van de Russische speciale operatie in Oekraïne. Interessant is dat één sector gespaard is gebleven van de strafmaatregelen – namelijk de energiesector. De reden is heel eenvoudig: niemand kan het zich veroorloven de olie- en gasprijzen tot astronomische hoogten te laten stijgen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat vooral Europa sterk afhankelijk is van Russisch aardgas. In tijden waarin de economie al te lijden heeft onder de hoge energieprijzen, zou een verdere verhoging ronduit rampzalig zijn. Alleen Berlijn is doorgegaan en heeft het proces voor Nord Stream 2 stopgezet, zodat de Duitsers en vele andere Europeanen enorme bedragen voor elektriciteit en gas zullen blijven betalen, schrijft Report24.news.

Maar wat als Moskou besluit om de gaskraan naar de Europeanen gewoon dicht te draaien? Welnu, het gebrek aan inkomsten zal dienovereenkomstig gevoeld worden, maar men moet de Russische veerkracht niet onderschatten. Alle sancties die het Westen de laatste jaren heeft opgelegd, hebben ervoor gezorgd dat de Russen op veel gebieden vrijwel zelfvoorzienend zijn geworden. Bovendien werden de Russisch-Chinese betrekkingen veel hechter. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Moskou op ongeveer 630 miljard dollar aan buitenlandse valuta en goudreserves zit. Dat is genoeg om het een tijdje uit te houden.

  Rusland vernietigt weer een HIMARS, Russische opmars gaat door

Rusland is echter ook de op twee na grootste exporteur van aardolie en de op een na grootste exporteur van aardgas in de wereld. Rusland neemt ongeveer een tiende van de olieproduktie in de wereld voor zijn rekening, en het grootste land ter wereld is ook de belangrijkste leverancier van aardgas aan Europa, dat slechts ongeveer een vijfde van zijn eigen behoefte produceert. Ongeveer veertig procent van het daar ingevoerde aardgas komt uit Rusland. Als de gaskraan wordt dichtgedraaid, wordt het somber in Europa. Niet alleen voor de particuliere huishoudens, maar ook voor de economie. Bedenk: ongeveer een kwart van het energieverbruik in Europa wordt gedekt door aardgas. Dit betekent ook dat momenteel ongeveer acht procent van het totale energieverbruik van de Europese Unie afhankelijk is van Russisch aardgas. Plus nog wat van Russische olie (olie in zijn geheel is goed voor bijna een derde van het Europese energieverbruik).

Als Rusland dus gewoon de energieleveranties aan Europa zou stopzetten vanwege de golf van westerse sancties, zou dat betekenen dat tot een tiende van de Europese energiebehoefte wegvalt. Energie die in het geval van aardgas moeilijker te vervangen is dan in het geval van aardolie. Dit zou fatale gevolgen hebben – vooral voor de industrie. De industrie heeft nu al te lijden onder de hoge energieprijzen, die onder meer veroorzaakt zijn door de slecht doordachte energietransitie en de extreem hoge ecobelastingen in Duitsland. Elke verdere energiecrisis zou ertoe kunnen leiden dat bedrijven hetzij afglijden naar insolventie, hetzij hun productie eenvoudigweg uitbesteden aan landen die een veiliger en goedkopere energieproductie bieden.

  Breaking: "Tweede Rusland Offensief (TRO): Vladimir scherpt het mes; Volodymyr vetmest het kalf

Natuurlijk zal het verlies aan inkomsten uit de gasverkoop Rusland pijn doen, maar de schade is beperkt. Wat de totale impact betreft (zelfs op langere termijn), zou Europa het zwaarst te verduren krijgen. De Amerikanen, die een veel kleiner deel van hun energie uit Rusland halen, ondervinden minder schade van dergelijke sancties. Alleen de wereldwijd stijgende energieprijzen zelf zouden een domper kunnen zetten op de Amerikaanse economie. In dit geval zal er echter nauwelijks sprake zijn van een energietekort zelf, zoals in Europa.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De situatie tussen de VS/NAVO en Rusland is kritiek geworden – Kernoorlog?Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe VS/NAVO is in de greep van een “Demonische Doodswens” en de hele wereld wordt bedreigd
Volgend artikelEU, NAVO, Al-Qaeda sluiten zich aan bij de oorlog aan de kant van de Oekraïense nazi’s
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. De exellenties en hoogwaardigheidsbekleders en gestelde lichamen zullen wel niet zonder verwarming vallen denk ik.
  Alleen het plebs zullen afzien.

 2. Putin had dit van mij vanaf dag 1 meteen mogen doen. Gaskraan dicht, olie export stoppen, ambassadeurs het land uittrappen. Het is covid all over again, fake nieuws van alle mainstream madia, angst, etc etc. En ook hier trapt het overgrote deel van de mensen weer in. Mensen zijn voor et overgrote deel oer- en oerdom. Ik sta achter Putin, alle lijders (met een ij ja) in Europa en Amerika mogen van mij doodvallen.

  • Putin doet dit bewust niet, want dat is wat de kwade krachten die hierachter zitten willen. Putin is een strateeg. Hij weet heel goed wat hij moet doen om uiteindelijk het ‘publiek’ aan zijn kant te krijgen. Dat kost tijd. Tot grote frustraties bij de NAVO, EU, VS, VK, enz. Hun houding en gedrag in deze kwestie laten zien wie de sterkste is. Die volgevreten op macht en oorlog beluste bende die ons regeert heeft misschien veel geld, maar is uitermate zwak. En wordt steeds zwakker nu de waarheid over hen naar boven komt. Zij schijten in hun broek van angst, hetgeen oa blijkt uit acties tegen hun eigen bevolking.

  • Kijk eens naar de sfeer waarin Biden en de NATO hun onzin uitkramen! Ze zijn pisnijdig.
   Waarom? Omdat ze zien dat Putin schijt heeft aan hun sancties.

   En het zou een beetje te veel opvallen als Rutte alweer Oekraine omkoopt om een NL vliegtuig neer te halen….

   Wordt tijd dat NL vertrekt uit:
   –de NATO
   –EU
   –euro

   Maar nederlanders die meer als 2 euro betalen voor benzine, en 1,58 voor gas zijn volledig gestoord….

 3. Gewoon dichtdraien het gas en de gas verkopen aan Asia. De Yen wordt sterker en de dollar en EURO gaan falliet.
  Goede spel als china meedoen.

 4. …best triest….Oekrainse vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen komen in opvangkampen waar hopen uitgeprocedeerde criminele asielzoekers zitten….Ter Apel heeft de eersten al binnen…wat er daar met hun kinderen gebeurd….was asiel niet iets met “veiligheid”…….

  Maar goed, ons asiel syteem is na decennia van verbetering een waterdichte veilige vluchthaven voor …..u mag zelf de rest invullen….ik ga ff kotsen.

 5. bij nader inzien….de EU roept Putin en Rusland te willen ruineren…..maar ze vergeten dat Putin Europa kan ruineren. Stel je even voor dat alle energiecentrales in Europa worden gebombardeerd…..dat duurt jaren om te herstellen. Ziekenhuizen kunnen draaien op noodstroom aggregaten, maar al het andere….geen productie in de fabrieken, en ambachtelijk vakmanschap is minimaal tegenwoordig…de ellende die Europa zal hebben om niet in complete anarchie te vervallen. Onze legers gaan nergens heen, enkel en alleen al omdat orde trachten te handhaven al bijna niet mogelijk zal zijn…..

  Stel eens voor dat Putin uit wraak of uit voorzorg om escalatie te vorokomen onze stroom wegneemt…..dat is genoeg….hij kan ook een land als vooreeld stellen….

  De hele escalatie is te wijten aan arrogantie en onwil om constructief zaken te doen, deze oorlog is door WEF lieden opzettelijk op de spits gedreven, omdat ze als geoefende weekdieren dachten met een soortgenoot te maken te hebben….

  Een landje te ver….

 6. Zwarte Piet is nagenoeg verdwenen in NL–als gevol van wat rellende boomapen; maar ze geven WEL de zwarte Piet aan Putin……(zonder succes)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in