Foto Credit: The Cradle

Nu de steun van het Westen voor de Gaza-oorlog van Israël onverdedigbaar wordt, schaart Moskou zich achter de mondiale meerderheid om Palestina te verdedigen.

De complexe, genuanceerde kwestie van Ruslands geopolitieke neutraliteit in het Israëlisch-Palestijnse drama werd vorige week eindelijk opgehelderd, in niet mis te verstane bewoordingen, schrijft Pepe Escobar.

Bewijsstuk A is de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin – persoonlijk, op 30 oktober – tot de Veiligheidsraad van zijn land, hoge regeringsfunctionarissen en hoofden van veiligheidsagentschappen.

Onder andere premier Mikhail Mishustin, voorzitter van de Doema Vyacheslav Volodin, secretaris van de Veiligheidsraad Nikolai Patrushev, minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, FSB-directeur Alexander Bortnikov en directeur van de SVR (buitenlandse inlichtingendienst) Sergei Narishkin waren aanwezig.

Poetin liet er geen gras over groeien en gaf een gedetailleerde beschrijving van het officiële standpunt van de Russische Federatie in de huidige geopolitieke vuurzee van twee met elkaar verstrengelde oorlogen, Oekraïne en Israël-Palestina. Dit was zowel gericht aan zijn hooggeplaatste publiek als aan de politieke leiders van de westerse Hegemon.”

“Er is geen rechtvaardiging voor de verschrikkelijke gebeurtenissen die nu plaatsvinden in Gaza, waar honderdduizenden onschuldige mensen zonder onderscheid worden gedood, zonder dat ze ergens heen kunnen vluchten of zich kunnen verbergen voor de bombardementen. Als je met bloed besmeurde kinderen ziet, dode kinderen, het lijden van vrouwen en oude mensen, als je ziet hoe medici worden gedood, dan bal je natuurlijk je vuisten terwijl de tranen je in de ogen springen.”

De door de VS geleide coalitie van chaos

Toen kwam een voorproefje van de context: “We moeten duidelijk begrijpen wie er in werkelijkheid achter de tragedie van de volkeren in het Midden-Oosten en in andere regio’s in de wereld zit, wie deze dodelijke chaos heeft georganiseerd en wie ervan profiteert.”

In niet mis te verstane bewoordingen beschreef Poetin “de huidige heersende elites in de Verenigde Staten en hun satellieten” als “de belangrijkste begunstigden van de wereldwijde instabiliteit die ze gebruiken om hun bloedige huur binnen te halen. Hun strategie is ook duidelijk. De Verenigde Staten als mondiale supermacht wordt zwakker en verliest zijn positie, en iedereen ziet en begrijpt dit, zelfs te oordelen naar de trends in de wereldeconomie.”

De Russische president legde een direct verband tussen de Amerikaanse drang om “zijn mondiale dictatuur” uit te breiden en de obsessie van het beleid om non-stop chaos te bevorderen: “Deze chaos zal hen helpen om hun rivalen te bedwingen en te destabiliseren of, zoals zij het zeggen, hun geopolitieke tegenstanders, waartoe zij ook ons land rekenen, die in werkelijkheid nieuwe mondiale groeicentra en soevereine onafhankelijke landen zijn die niet bereid zijn om te buigen en de rol van dienaar te spelen.”

  Hoe zou het eruit zien als je aan de verkeerde kant van de geschiedenis zou staan?

Poetin maakte er een cruciaal punt van om “nog eens te herhalen” voor zowel zijn interne als zijn publiek in het Mondiale Zuiden dat “de heersende elites van de Verenigde Staten en hun satellieten achter de tragedie van de Palestijnen zitten, achter het bloedbad in het Midden-Oosten in het algemeen, achter het conflict in Oekraïne en achter vele andere conflicten in de wereld – in Afghanistan, Irak, Syrië, enz.

Het is een uiterst belangrijk punt. Door de daders van het Oekraïneconflict en de oorlog tegen Gaza – “de Verenigde Staten en hun satellieten” – op één hoop te gooien, heeft de Russische president Israël effectief op één lijn gesteld met de westerse Hegemon en zijn agenda van “chaos”.

Moskou sluit zich aan bij de echte ‘internationale gemeenschap’

Wat dit ons in wezen vertelt, is dat de Russische Federatie zich ondubbelzinnig op één lijn stelt met de overweldigende meerderheid van de publieke opinie in het Zuiden/de Mondiale Meerderheid – van de Arabische wereld tot alle landen van de Islam en daarbuiten, in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Interessant genoeg sluit Moskou zich aan bij de analyses van de Iraanse leider Ayatollah Khamenei – een strategische partner van Rusland – en Hezbollah secretaris-generaal Hassan Nasrallah, in zijn scherpe, verfijnde, Sun-Tzu getinte toespraak afgelopen vrijdag, over “de spin die probeert de hele planeet en de hele wereld in haar spinnenweb te verstrikken.”

Bewijsstuk B over het officiële standpunt van Rusland, specifiek over Israël-Palestina, kwam van de permanente vertegenwoordiger van Rusland bij de VN, Vasily Nebenzya, tijdens een speciale zitting van de Algemene Vergadering van de VN over Palestina, twee dagen na de toespraak van Poetin.

Nebenzya maakte overduidelijk dat Israël, als bezettingsmacht, niet “het recht op zelfverdediging” heeft – een feit dat wordt ondersteund door een consultatieve uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van de VN uit 2004.

Destijds stelde het hof ook vast, met 14 van de 15 stemmen, dat Israëls bouw van een enorme muur in bezet Palestina, inclusief Oost-Jeruzalem, in strijd was met het internationaal recht.

Nebenzya vernietigde, in juridische termen, het eindeloos aangevoerde “recht op zelfverdediging” argument van Tel Aviv en het hele NAVO-heelal. De Hegemon, de beschermheer van Tel Aviv, sprak onlangs zijn veto uit over het Braziliaanse ontwerp voor een humanitaire VN-Veiligheidsraad, alleen omdat het “recht op zelfverdediging” van Israël daarin niet werd genoemd.

  Netanyahu's toekomst staat ongeacht van de uitkomst van de oorlog vast: Het eindigt roemloos...

Hoewel hij onderstreepte dat Moskou het recht van Israël om zijn veiligheid te garanderen erkent, benadrukte Nebenzya dat dit recht “alleen volledig kan worden gegarandeerd in het geval van een eerlijke oplossing van het Palestijnse probleem op basis van erkende resoluties van de VN-Veiligheidsraad.”

Uit de verslagen blijkt dat Israël geen enkele resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Palestina respecteert.

Lavrov’s prioriteiten in bezet Palestina

Bewijsstuk C van het Russische standpunt over Israël/Palestina werd geleverd door minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in een persconferentie met de Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken Sabah Al-Sabah, twee dagen na Nebenzya’s interventie in de VN.

Lavrov herhaalde de prioriteiten van Moskou die al door Poetin en Nebenzya waren benadrukt: een dringend staakt-het-vuren, humanitaire corridors en een terugkeer naar de onderhandelingstafel om te onderhandelen over “een onafhankelijke Palestijnse staat, zoals beoogd door de VN-Veiligheidsraad binnen de grenzen van 1967, die in vrede en veiligheid naast Israël zou bestaan.”

Lavrov benadrukte nogmaals dat er verschillende Amerikaans-Israëlische afleidingsmanoeuvres worden gebruikt “om het besluit van de VN-Veiligheidsraad om een Palestijnse staat op te richten te vertragen (zo niet te begraven).”

Dit, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken, houdt in dat de Palestijnen “veroordeeld worden tot een eeuwig bestaan zonder rechten. Dit zal noch vrede noch veiligheid in de regio garanderen, het zal het conflict alleen maar dieper maken. En je zult niet in staat zijn om het diep te drijven. De volgende ‘druiven der gramschap’ zullen worden gezaaid, die snel zullen ‘ontkiemen’.”

Lavrov’s analyse komt, net als die van Poetin, overeen met die van Khamenei en Nasrallah: “Dit gaat niet over Gaza, maar over het Israëlisch-Palestijnse conflict. De staat Palestina is een integraal onderdeel van die oplossing.”

Rusland is de kiem aan het leggen voor de rol van betrouwbare bemiddelaar voor alle partijen in Israël/Palestina – een rol die totaal ongeschikt is voor de Hegemon, vooral na de stilzwijgende goedkeuring van de huidige Israëlische etnische zuivering van Gaza.

Het staat er allemaal, duidelijk geformuleerd door Lavrov: “Het zal voor ons van fundamenteel belang zijn om de unanieme mening van de Arabische wereld te kennen.” Dat is een boodschap die specifiek gericht is aan de soennitische regimes die door Washington worden geknecht. Vervolgens, als ze hun zaakjes op orde hebben, “zullen we de Arabische oplossing voor deze zeer moeilijke kwestie steunen.”

  VS spreekt Israël tegen en bevestigt dat Egypte hen dagen voor de aanval waarschuwde

De voorwaarde voor multipolariteit: Vrede in Palestina

Als je ze samen bekijkt, zie je dat Moskou het spel ver vooruit is. De algemene boodschap – die minutieus wordt ontcijferd in het hele Zuiden/de Mondiale Meerderheid – is dat het onveranderlijke, uitsluitingsgezinde Zionistische Project nu dood is, zelfs als we non-stop Empire of Chaos gambieten in overweging nemen.

De minst slechte oplossing tot nu toe is het Arabische Vredesinitiatief van 2002 – onderschreven door iedereen van de landen van de Islam tot Rusland, Iran en China: een onafhankelijke Palestijnse staat, terug naar de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Het probleem is hoe we het doorgedraaide zionisme ervan kunnen overtuigen zich terug te trekken. Dwingend noodzakelijke feiten op het terrein zouden moeten zijn dat de navelstreng tussen Washington en Tel Aviv wordt doorgesneden – en dat de neocon-christelijke zionistische matrix in de VS, die toevallig diep geworteld is in silo’s in de Deep State, uit het geopolitieke spectrum wordt verwijderd.

Beide vereisten zijn onmogelijkheden – op korte, middellange en zelfs lange termijn.

Ondertussen laat een simpele blik op de kaart zien dat de tweestatenoplossing – van de Westelijke Jordaanoever tot de Gazastrook – voor alle praktische doeleinden dood is. Het is misschien hartverscheurend voor de leiders van de multipolariteit om dit toe te geven. Het zal enige tijd duren en het publieke debat zal moeten worden verlegd om in te zien dat de enige levensvatbare oplossing het opperste anathema is voor het zionistische project: een één-staat waarin Joden en Arabieren in vrede samenleven.

Dit alles brengt ons tot een grimmige formulering: zonder een rechtvaardige oplossing voor Palestina blijft tastbare vrede in het opkomende multipolariteitsspectrum onbereikbaar. De huidige horror in Gaza laat zien dat vrede nog steeds geen prioriteit is voor het Imperium van Chaos, en er zal een Rusland – met misschien een China – nodig zijn om het spel te veranderen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

De cruciale val – Het Pentagon is er zojuist in getraptVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelSchokkend interview: De EU wordt omgevormd tot een ondemocratische superstaat zonder instemming van de burgers
Volgend artikelElon heeft me in verlegenheid gebracht met nepclips – hier zijn een paar echte Hamas-kills
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

14 REACTIES

 1. Er kan een derde weg zijn die volledig verenigbaar is met de vroege vorming van een multipolaire wereld. De éénstaatoplossing waarbij de Joden en de Palestijnen ieder een cultureel onafhankelijk deel vormen zonder muren en controleposten en de gebruikelijke vernederingen, met andere woorden op basis van gelijkheid. Deze staat, die ongetwijfeld belangrijk zal zijn in het Midden-Oosten, kan de kern worden van een mondiale pool, aangezien deze zich in een regio bevindt met andere belangrijke sleutelspelers die deze pool zullen versterken als ze overtuigd zijn van de oprechtheid van deze evolutie.

 2. Helaas ligt het niet simpel.
  Het Israelische volk woont zo’n 4000 jaar in het gebied Kanaan; ze hebben recht op zelf-verdediging.
  Er heeft nooit een “palestijns” land of volk bestaan; huidige “palestijnen” zijn Arabische moslims, afstammend uit nu Jordanië, Syrie, Libanon, Egypte.
  Iets heel anders is de geo-politieke achtergronden. Vooral Nethanyahu heeft er een puinhoop van gemaakt [ Isis, Hamas ], en Biden veroorzaakt overal conflicten en oorlogen.

  • “If it is proper to ‘reconstitute’ a jewish state which has not existed for two thousand years, why not go back another thousand years and reconstitute the Canaanite state? The Canaanites, unlike the jews, are still there.”
   -H.G. Wells, quoted in Palestine Dilemma: Arab Rights Versus Zionist Aspirations, by Frank C. Sakran, Public Affairs Press, 1948, p. 204.

  • Speelde het verhaal van Mozes zich niet af in Egypte, behoorde dat ook tot Kanaan?
   Als je na een paar honderd jaar ergens anders geweest bent en in 1948 ergens heen gaat is het volgens mij opgestaan plaats vergaan.
   Zou er leuk uitzien in Europa als iedereen een willekeurig jaartal ging pikken en dan verklaren dat het hun land is.
   Als het zo is moeten we de klok maar 2000 jaar terug draaien, de Italianen (Romeinen) erheen en alle anderen eruit.

  • Het Joodse volk waren hebreeuwen, in dat gebied hebben altijd voor de palestijnen filestijnen gewoond.

   Ken je geschiedenis, de Joden hebben er in beginsel niks zoeken behalve een kruistocht

  • Hamas wordt zwartgemaakt door de media. De meest streng bewaakte grens van Gaza werd voor een aantal uren door Israël open gezet om toegang te verschaffen tot Gaza. Israëlische opzet om dagen later flat gebouwen met een tapijt bombardement in de stad plat te gooien. Nu is Hamas de boosdoener. Hoezo? Israëlische opzet om Palestijnen te vermoorden met een leugen. Israël werd niet “verrast”, maar regelde dit “overval”. Hamas werd opgericht door Israël als tegenwicht van de Hezbollah! O deze manier kan Israel aan de genocide beginnen in Gaza strook!

 3. In België is het min of meer ook gelukt om van 2 totaal verschillende volken (Walen en Vlamingen)toch een (zij het wankele) eenheid te vormen en daarnaast ook nog eens 2 nep landsdelen erbij te voegen: Het Duitse gedeelte en Brussel Stad, die enkel in het leven zijn geroepen om afgedankte politiekers een riant baantje te bezorgen. Brussel heeft al 19 burgemeesters met voltallig schepencollege en daarnaast een Brussels Gewest EN een eigen Brusselse regering..
  Als zoiets absurds in België kan lukken kan een simpelere versie hiervan in Israel misschien ook wel lukken.

  Nog even aan toevoegen: in de vorige draad werd de toekomst van de EU besproken en ik hoop dat al die Belgische politiekers hier fel op tegen gaan zijn want hun riant baantje staat op de tocht.

  • België bestaat al meer dan 2000 jaar, Belga of zoiets, ze vochten in die hoedanigheid al tegen de Romeinen..hun geografische grenzen gingen tot in Lyon, en in de onderwereld van Rome destijds was daar iedereen erg bang vd Belgische schurken, die bekend waren om hun harde wreedheid… natuurlijk was alles geografisch gezien iets anders, maar om dat te vergelijken met Palestina en Israël is van de hoek los.. toen de Joden een vruchtbaar land vonden claimden zij dit als hun land met Jahweh of zoiets en vermoorden de originele bevolking, mede en voornamelijk de honderdduizenden Egyptische slaven en huurden een Arabische gids nog wat verhalen er rond en plotseling, was Mozes ook nog eens een Jood..die na zijn werk terug naar vrouw en 2 kinderen ging..als de moslim die hij altijd al was…én 40 jaar door de woestijn is ook al zo een Belachelijk verhaal dat de realiteit zoek is..van Egypte tot in het toenmalig Palestina is 2 dagen doorstappen…of speelde het zich af in Mars of zo…😁😅..een stelletje immigranten was het…en niet meer dan dat.. zoals nu weer in Europa en daarvoor in Amerika…enz…ps in die tijd bestonden er geen jaartelling, alleen elke dag…40 jaar door de woestijn.. hahahahaaaa 🤣

  • U is duidelijk geen Vlaming.
   Anders zou u het niet als succes bestempelen dat Vlaanderen elk jaar ruim 13 mrd kwijt is aan transferts naar Wallonie. Da’s ruwweg 2000 euro per Vlaming per jaar of 500 per maand voor een gezin van 3!
   Vlaanderen zou beter onafhankelijk zijn maar Belgicisten houden dat tegen.

 4. De british gas exploration rights to gaza marine gas field vervalt in 2024. US en aanverwante machthebbers maken zich hierover zorgen dat het in Rusland’s handen kan vallen wat natuurlijk niet de bedoeling is. Dit gruwelijk landje pik gebeuren is al zoveel keer ook in andere landen gebeurd en elke keer is het weer verschrikkelijk dat de bewoners dit mee moeten maken met veel leed en verdriet.
  Onmenselijk! Hopelijk hebben de walgelijke, ik noem ze een, parasitoïden hun langste tijd gehad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in