Prigozjin heeft zojuist zijn meest venijnige veroordeling van het Russische Ministerie van Defensie (MvD) tot nu toe afgevuurd, terwijl hij meer dan 30 dode Wagnerlichamen laat zien die volgens hem slechts de slachtoffers van vandaag zijn. Voor het eerst noemt hij Shoigu en Gerasimov bij naam, en geeft hij hen zelfs enkele zeer onflatteuze scheldwoorden, die in de vertaling hieronder volgens mij niet goed worden weergegeven, schrijft Simplicius The Thinker.

Deze jongens hier zijn de Wagner PMC, die vandaag gestorven zijn, het bloed is nog vers. Zet ze allemaal op camera (tegen de cameraman). En luister nu naar mij suka blyat – het zijn iemands vaders en iemands zonen en degenen … die ons geen munitie geven … zullen hun verdomde darmen opeten in de hel, klootzakken. We hebben een munitietekort van 70%. Shoigu, Gerasimov, waar is verdomme de munitie? Kijk naar hen, teven… Jullie teven zitten in dure clubs, jullie kinderen leven zich uit en maken video’s op YouTube. Jullie denken dat jullie de meesters zijn van dit leven en dat jullie het recht hebben om hun leven te controleren. Denkt u dat u het recht heeft om granaten pakhuizen te hebben? Er zijn elementaire berekeningen, als u een normatief aantal munitie zou geven zouden ze (wijst naar de doden) vijf keer minder zijn. Zij kwamen hier als vrijwilligers en sterven voor u in uw roodhouten kantoren. Houd dat in gedachten.

Terwijl u de rauwe, viscerale emotie van zijn uitzinnige gedrag door uw scherm kunt voelen, is er aan de andere kant een ontegenzeggelijk moeilijk te geloven theatraliteit, bijna een professioneel worstelspektakel, alsof het conflict is veranderd in een surrealistische simulatie of een gescripte aflevering van dag TV-episode..

Nu begrijp ik dat sommigen beledigd zouden zijn door een dergelijke opvatting, überhaupt toont Prigozhin hier de dapper gevallen helden, en ik weet zeker dat ze op geen enkele manier gekunsteld zijn. Tegelijkertijd is het bijna moeilijk om niet sceptisch te blijven, simpelweg omdat we zoiets nog nooit eerder hebben meegemaakt. Heeft iemand ooit zo’n openbare aanklacht gezien tijdens een lopende oorlog? Natuurlijk is een van de redenen waarschijnlijk het feit, dat ik zo vaak vermeld, dat dit de eerste echt op televisie uitgezonden en gestreamde oorlog is: iedereen met een mobiele telefoon kan een ster worden en de aandacht van de pervers geprikkelde massa opeisen.

Maar aangezien deze video ongetwijfeld grote rondes zal maken in de blogosfeer, vooral aan Oekraïense zijde als een “teken van de op handen zijnde ondergang van Rusland”, wil ik alvast een paar belangrijke zaken uitpakken en een paar vragen stellen.

Ten eerste bracht een abonnee een zeer scherp punt naar voren, namelijk dat deze uitbarsting – ervan uitgaande dat deze echt is en niet een geavanceerde vorm van gescripte theatraliteit – aantoont dat eerdere westerse schattingen van de Russische verliezen sterk overdreven waren. De Oekraïense posters zullen nu een velddag hebben met deze video, terwijl ze onbewust iets plaatsen dat hun eigen narratief tegenspreekt. Opdat Prigozhin zo opgewonden zou raken, moeten de recente slachtoffers duidelijk buitensporig en ongewoon hoog zijn, wat hij zelf onlangs meermaals heeft bevestigd. De slachtoffers die hij onlangs noemde – ongeveer 93 per dag – zijn daarom noodzakelijkerwijs een indicatie van een buitengewoon hoog aantal, waarom zou hij anders in een apoplectische woede uitbarsten?

  Rusland zegt dat Oekraïne liegt over het aantal verloren troepen aan beide zijden

En hier, in deze video, toont hij wat neerkomt op ongeveer ~35 lichamen, als ik me niet vergis. Bedenk dat hij eerder zei dat Wagner op een goede dag ~20 doden heeft, en op een slechte dag 50 doden. In de video hierboven zegt hij dat dit de verliezen van de dag zijn. Hoewel dat er optisch slecht uitziet voor ons, die niet gewend zijn overal lichamen uitgestrooid te zien, vertegenwoordigt het in werkelijkheid zeer lichte dagelijkse verliezen. De AFU lijdt volgens vele metingen, waaronder die van Prigozhin zelf, alleen al in Bakhmut 300-500 per dag.

ColonelCassad bevestigde dit zojuist aan de vooravond van de video:

Dus, wat Cassad zegt is dat april een bijzonder hoge verliesmaand bleek te zijn voor Wagner. Dit volgt logischerwijs uit het feit dat april werd doorgebracht met veel moeilijke aanvallen op de laatste, meest verharde en hardnekkige AFU-posities. Bovendien stuurde de AFU zelf versterkingen in de vorm van elitebrigades om te proberen de definitieve val van de stad tegen te houden, wat leidde tot veel bloediger gevechten dan gewoonlijk. Voeg daarbij het vermeende munitietekort (als dat er echt is) en je krijgt een giftige mix van elementen die heeft geleid tot een periode van piekende verliezen. Maar, zoals hierboven opgemerkt, ze zijn nog steeds ver onder de dagelijkse verliezen van de AFU van 300-500, die keer op keer door de AFU zelf zijn bevestigd.

Zoals ik al zei, als Wagner honderden slachtoffers per dag leed (of zelfs meer, zoals Oekraïense aanhangers misleidend zullen beweren), waarom zou Prigozhin dan in absolute waanzin hierover zijn? Verdomme, als Wagner 500-1000 verliezen per dag leed, zoals de AFU beweert, dan zou het bovenstaande een zeer lichte dag moeten zijn, die zeker geen vurige tirade vereist, maar eerder een viering.

Vervolgens over de munitieproblemen. Hier is een bericht van een insider:

Over de munitie problemen en wat ik weet. In het algemeen krijgt Wagner nogal wat munitie. En het is vaak genoeg om goede en sterke aanvallen met artillerie voor te bereiden. Maar aangezien de Oekraiense strijdmacht (UA) de laatste dagen hun artillerievuur sterk heeft opgevoerd, is het logisch dat Wagner hier evenveel moet vuren, anders worden ze teruggedrongen. En hier lijken er problemen te zijn en krijgt Wagner niet meer dan wat ze voorheen wel altijd kregen. En dat is het hele punt dat Prigozhin van streek maakt. En ik kan hem daar begrijpen, zoals u waarschijnlijk allemaal hebt gemerkt, is er de laatste dagen niet veel vooruitgang geboekt in Bakhmut. Dat komt ook door het zware artillerievuur van UA. Ze hebben dat aanzienlijk opgevoerd, en dat maakt het voor Wagner moeilijk om op te rukken. Daarom moeten ze ook ongeveer evenveel artillerie afvuren als UA. Maar dat kunnen ze niet omdat hun munitieverbruik momenteel veel sneller afneemt dan dat van UA. De laatsten hebben hun munitie achtergehouden voor het komende offensief. Daarom hebben ze momenteel veel meer beschikbaar. Nu hebben ze een paar dagen geleden toestemming gekregen om de beschietingen op te voeren en dat doen ze nu allemaal langs het front.

Hier moet snel een oplossing worden gevonden, zodat Wagner niet dezelfde hoeveelheid munitie krijgt als altijd, maar meer. Anders komen ze heel snel in de problemen en ook al zijn het sterke strijders, UA zal ze uiteindelijk overlopen.

In een oorlog heb je altijd slachtoffers. Dat is helaas zo. Maar met veel artillerie kun je die verminderen.

Wat hij zegt, is dat Prigozhin niet boos is omdat Wagner minder munitie krijgt, maar eerder omdat UA de laatste tijd meer munitie heeft gekregen, vanwege de nabijheid van hun offensieve datum en de daaruit voortvloeiende vermindering van de munitiebeperkingen. Wagner kan dus niet dezelfde artillerievoorsprong houden als voorheen, althans volgens dit ene verslag. En een van de belangrijkste redenen voor de toegenomen activiteit aan de kant van de UA is niet alleen de nabijheid van hun offensieve datum, maar het feit dat er van Bakhmut bijna niets meer over is. Het zou dus logisch zijn dat zij überhaupt alles op alles zouden zetten om de laatste paar kwartieren te behouden als een laatste wanhoopspoging, waarbij zoveel munitie wordt ingezet als nodig is om Wagners laatste stoot en spreekwoordelijke doodsteek tegen te houden.

  China zegt bereid te zijn "de krachten te bundelen met Rusland" om "nationale belangen te verdedigen" terwijl Poetin het bezoek van Xi bevestigt

Wat overigens interessant is, is dat uit recente interviews met verschillende andere Wagner-commandanten en -officieren niet eens een flauw vermoeden naar voren komt van dergelijke “ernstige problemen” zoals we die zien vanuit het perspectief van Prigozjin. Bijvoorbeeld dit interview dat vandaag is vrijgegeven. Men kan aanvoeren dat deze lagere commandanten misschien vinden dat het niet hun plaats is om klachten op hoog niveau in te dienen zoals Prigozhin doet, maar je zou denken dat ze op zijn minst naar de situatie zouden verwijzen, ook al is het op een omweg. Als de munitiesituatie zo nijpend is, zouden anderen er dan niet op zijn minst naar verwijzen?

Men kan niet anders dan mijmeren over hoe vreemd de relatie Wagner-MvD is. Zo is kolonel-generaal Mikhail Mizintsev, onlangs (naar verluidt) ontslagen door het MvD uit zijn rol als onderminister van Defensie voor Logistiek, nu naar verluidt aangenomen als plaatsvervangend commandant voor Wagner, en vandaag te zien in deze video waarin hij tactieken bespreekt met de man waarover ik eerder berichtte, Anton Yelizarov, codenaam ‘Lotus’, een ex-GRU-specialist en nu senior Wagner-commandant die volgens sommigen de algehele theatercommandant is.

Hoe dan ook, de video van Prigozhin is cerebraal opzienbarend in zijn ongekende oneerbiedigheid; zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, althans voor zover ik weet. En velen zullen het eens zijn met de opvatting dat het grenst aan verraderlijke niveaus van insubordinatie; maar hoe kan een nominale PMC “CEO” insubordinair zijn aan een structuur waaraan hij niet eens officieel ondergeschikt is? Dus de vraag is, wat kan ervan worden gemaakt, en wat voor gevolgen kan het hebben? Zeker, als het geen optreden is, grenst het bijna aan het aanzetten tot muiterij of wanorde, directe beschuldigingen aan het adres van de hoge leiding. Instinctief voelt de uitbarsting gevaarlijk op een kritiek moment als dit. Als men niet beter wist, zou men kunnen denken dat Prigozhin probeerde een opstand uit te lokken of het leger uiteen te drijven.

  Het getier en geraaskal op Vladimir Poetin: Hij hangt in de touwen

Zoals ik al zei, als dit een gewone soldaat was, zou dit insubordinatie van de hoogste orde zijn: een soldaat hoeft niet op de hoogte te zijn van de eisen van het hoge commando, hun plannen voor munitieverbruik, enz. Maar de relatie tussen Wagner en de nominale Russische strijdkrachten is zwak, dubbelzinnig en uiteindelijk oraculair. Prigozhin is überhaupt een ingehuurde aannemer die zijn belangen behartigt. Maar toch voel je een randje revolutionair gevaar in zijn toon. Immers, zelfs als hij volledig in zijn recht staat, lijkt het erop dat je zo’n gevaarlijk opruiende houding tegenover de letterlijke top van Rusland niet lang kunt volhouden. Zij kunnen besluiten de stekker uit hem te trekken, hoe dan ook. De kapitale ijdelheden van één man mogen niet de hele oorlog op het spel zetten.

Maar uiteindelijk blijf ik voorlopig onbeslist. Ik weet niet wie ik moet geloven, en waarschijnlijk hebben beide partijen hun eigen punten. Men kan misschien zelfs afleiden dat het niet zover zou zijn gekomen als de MvD gewoon goede communicatielijnen met hem had gelegd. Immers, zou Prigozhin zo furieus zijn als Shoigu en co. hem zouden uitnodigen voor een persoonlijke ontmoeting, waarin zij hun exacte striktheid ten aanzien van het gebruik van munitie uiteenzetten en uitleggen? Aan de andere kant zijn ze hem dat niet verschuldigd – hij is een ingehuurde PMC’er, een aannemer, zoals ik al zei – hij heeft niet het recht om meer te weten dan zijn functie toelaat.

Dus, wat moet ik ervan maken?

Ik weet alleen dat aan de vooravond van dit “grote offensief” de spanningen hoger oplopen dan ooit tevoren, en we kunnen alleen maar hopen dat het stekelige optreden van Prigozhin niet voortkomt uit een bron van verborgen ambitie, maar uit authentieke bezorgdheid over de mannen onder zijn leiding.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alexander Dugin: De Wagner factor en het billijkheidsbeginsel (+ Wagner film)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDuizenden gevaccineerde patiënten melden dat hun huid “letterlijk smelt” – artsen verbijsterd
Volgend artikelAuteur van “De Grenzen aan de Groei” promoot de genocide op 86% van de wereldbevolking
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. Deze geruchten dat Wagner te kort munitie krijgt spelen al een half jaar. Dat is ernstig, net als bij een bedrijf moet de baas zorgen dat er genoeg materialen en uitrustingen zijn anders gaat dit ten koste van de sfeer en produktie. Dus Putin doe er wat aan, anders komen er problemen.

  • en wat als het nu ’s een list is? de wagner troepen zitten quasi zonder munitie? ze zijn ‘kwetsbaar’??? volg je mijn betoog?….laten we ze ’terugpakken’….iets in die aard..
   er werd inderdaad al veel geklaagd over ‘gebrek aan’, maar uiteindelijk bleek het achteraf wel best mee te vallen..integendeel zelfs, bleken ze over meer dan genoeg te beschikken…
   me dunkt dat dit een afleiding is, we staan ‘zwak’…zitten zonder granaten, zonder munitie….
   ik zou er niet van verschieten moest er eerstdaags in bakhmut een tegenaanval komen…gebaseerd op die ‘uitbarsting’…en ik zou er ook niet van verschieten moest er dan een ‘verrassing’ zijn….

   • In deze situatie het één en ander verklappen zou niet al te wijs zijn, tenzij je je tegenstander op het verkeerde been wilt zetten. En anders zou Moskou deze man toch echt eens serieus toe moeten spreken. Dit doe je niet, ook al is het waar.

   • Het gaat hoer wel over zelf in het leven geroepen legertjes, dus privé opgezet. Die moeten niet verwachten dat Putin ze helpt. En terecht. Moeten ze niet apart opereren.

  • M. Huzzar mei 5, 2023 at 10:15

   Hoofzakelijk munitie en lichte aanvalswapens wat ik begrepen heb, Prigozjin zei hierover dat hij daarmee een miljoen mensen ermee kan bewapenen, met AK-47 alleen red je je niet uit deze “benarde” situatie.

   Door de enorme berichtgeving over de SMO is de informatie bijna niet meer te scheiden van desinformatie, wat ik denk dat de psychopaten van Deep State met hun verdomde sancties Rusland proberen te destabiliseren en de voordurende wapendonaties om van hun verouderde wapen systemen af te komen ook om Rusland rijp te maken om moedertje Rusland op te delen en zoals gewoonlijk leeg te roven van de zeldzame grondstoffen.

   Bijv. Rusland bezit de grootse hoeveelheid/voorraad aan ruwe diamanten, wanneer ze besluiten deze geslepen ineens op de markt te gooien dan zijn de dure sierraden van de elite niet meer waard dan glaskralen.

   • Verdomd goed op de hoogte, petje af.. voor de rest is het gewoon afwachten in onze leunstoel..daar op het slagveld word uiteindelijk alles beslist..de waarheid heeft zijn rechten, afwachten dus en duimen maar.. misschien is het oververmoeidheid .. als je de film gezien hebt..🤐❤️‍🔥🇷🇺🌹

    • Raphaël Vangestel mei 5, 2023 at 11:39

     Juist beste Raphaël men kan er geen pijl ervan optrekken via de gekochtemedia en de Amerikaanse broodschrijvers die bijna niet kritisch en onafhankelijk denken hun loopbaan door hun overheid laten beslissen, zelfde hier in Europa dat meestal tenenkrommende artikelen durven te schrijven over de SMO in Oekraïne.

 2. “Prigozjins ongekende meltdown”

  PMC Wagner steelt natuurlijk de “show” deze jongens met ongekende dapperheid zijn natuurlijk een doorn in het oog van Shoigu and Gerasimov, die feitelijk zo’n beetje op hun handen zitten doordat PMC Wagner de kastanjes uit het vuur halen, en nu bijna alle eer naar Prigozjin zijn huurlingenleger gaat, tja jaloezie is wel een dingetje, wie heeft er nog nooit kennis gemaakt met joloezie? Of men moet zó randdebiel zijn dat je het niet gemerkt hebt.

  • joloezie=jaloezie freaking typo’s je moet je tekst nakijken Adriaan voordat je op de toets Plaats Opmerking drukt, randdebiel.

 3. Ex-deelnemer van “Dom-2” kon granaten vinden voor PMC “Wagner” (VIDEO)

  https://t.me/RVvoenkor/44248

  Ex-deelnemer van de realityshow “Dom-2” Natalya Khim was in staat om granaten te vinden voor de jagers van PMC “Wagner”, die hard vechten in Bakhmut (Artyomovsk).

  ‘De spreekster zal de granaten naar Bakhmut brengen. Dankzij zorgzame mensen ben ik erin geslaagd een aantal verschillende granaten en andere nuttige dingen te vinden voor de jongens van Wagner PMC.

  Ik hoop echt dat in ieder geval nu veel mensen zich tegen de mensheid zullen keren en Yevgeny Viktorovich Prigozhin zullen steunen.

  Ja, ik ben een meisje, een voormalige huishoudster. Ja, ik zoek voor Wagner de granaten. Voor sommigen is het surrealistisch, voor mij en de jongens is het realiteit. Ik heb het gedaan en jij ook!

  En zoals ik al in een andere post zei: “We hebben allemaal een beetje “Wagner” in onze ziel, zelfs “Moshniks” oom Zhenya, neemt het aan”, zegt Khim.

  Opgemerkt moet worden dat Natalia Donbass sinds 2014 helpt, ze sloot zich aan bij de militie en deed veel voor onze toekomstige overwinning.

  – Russche lente

 4. Russische Ministerie van Defensie: Aanvalseenheden in Artemowsk rukken op

  Eerder maakte de oprichter van het particuliere militaire bedrijf Wagner, Yevgeny Prigozhin, publiekelijk bekend dat zijn strijders zich op 10 mei uit Artemovsk zouden terugtrekken. Hij rechtvaardigde dit met het gebrek aan munitieleveringen voor zijn groep, wat op zijn beurt voor grote verliezen zorgde.

  De Russische presidentiële perssecretaris Dmitry Peskov gaf geen commentaar op de aankondiging van Prigozhin. Toen hem werd gevraagd om een ​​reactie op de toespraak van de Wagner-baas, antwoordde Peskow:

  “Natuurlijk hebben we dat in de media gezien, maar ik kan er geen commentaar op geven omdat het betrekking heeft op het verloop van de bijzondere militaire operatie.”

  De afgelopen maanden had Prigozhin geklaagd over onvoldoende munitieleveringen aan zijn eenheden. Aan de andere kant verzekerde de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu tijdens een conferentie op 2 mei dat de strijdkrachten voldoende munitie zouden krijgen en kondigde hij verdere verhogingen van de munitieproductie aan.

  https://rtde.xyz/europa/169345-russlands-verteidigungsministerium-sturmverbaende-in-artjomowsk/

 5. Het verhaal over munitie tekort kan maar tot 1 conclusie leiden: Ook in Rusland wilt het establishment (de lui die achter de politici de echte macht hebben) dat deze oorlog zolang mogelijk wordt gerekt. Rusland heeft de grootste voorraden munitie en wapens ter wereld.
  Waarom staat Rusland nog steeds toe dat de Ukraine nog steeds op burger doelwitten schiet in Donbass, terwijl het Russisch leger heel goed in staat is om deze beschietingen te voorkomen? Het is één groot ¨spel¨ deze oorlog. Niemand zal de winnaar zijn, zeker niet de burger bevolking…

 6. Ik krijg steeds meer het idee dat dit alles een heel goede disinformatie campagne is uit Rusland. Dit schept nl het beeld voor de vijand dat Wagner te weinig munitie heeft dus verdedigen met elite treepen heeft zin. Zeker omdat doordat die terkorten zijn weerslag hebben op hun moraal. Tevens nodigt dit alles uit voor het offensief van de Ukies. Kijk, de Russen zijn onderling aan het ruzie maken dus afgeleid. Tot slot geeft dit de Ukies en het westen het ”bewijs” dat de Wagners zware verliezen hebben. Dus doorgaan op de ingeslagen weg.

  De Russen zeggen openlijk Ukiestan te willen demilitariseren en denazificeren. Dat lukt het beste op het slagveld. Als bonus putten ze het westen financieel uit, ook van militair materiaal.

  Groeten,
  Hugo

 7. Beste Mensen

  Tot op de punt uitgekiend in scene gezet om de UA in te luizen
  Overheersend heid aan de opponent toe te wijzen
  Nooit hoogmoedig over zichzelf spreken
  Altijd neerbuigend verloren ziek zwak misselijk opstelling is beter dan overmoed
  Dus Oekries weest gewaarschuwd

  Dank U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in