Een zegevierende Russische soldaat patrouilleert in de nederzetting Maryinka in Donetsk, Oekraïne, die op 25 december 2023 werd bevrijd.

De speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne gaat een nieuwe fase in. President Vladimir Poetin trok de oorlogsmist op en liet in een belangrijke toespraak in het Nationale Defensie Controlecentrum doorschemeren wat er in de toekomst kan worden verwacht. Hij sprak daarbij op 19 december de Raad van Bestuur van het Russische Ministerie van Defensie toe, schrijft M.K. Bhadrakumar.

Rusland heeft de overhand gekregen in de proxyoorlog, terwijl de Verenigde Staten worstelen om een nieuw narratief te creëren. Voor Poetin is dit een moment van triomf waarbij hij geen reden heeft om voordeel te halen uit de oorlogsmist in Oekraïne, terwijl voor president Biden de oorlogsmist een nuttig doel blijft dienen van dissimulatie in de komende cruciale verkiezingen waarin hij een tweede termijn ambieert.

De toespraak van Poetin straalde een opgewekte stemming uit. De Russische economie heeft niet alleen het momentum van voor 2022 herwonnen, maar versnelt ook naar een groeipercentage van 3,5% tegen het einde van het jaar, gekenmerkt door stijgende inkomens en koopkracht voor miljoenen burgers en een toename van de levensstandaard. De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest en Rusland heeft de westerse sancties en de pogingen om het land te isoleren in de internationale arena verslagen.

Het leidmotief van Poetins toespraak is dat dit een oorlog is die Rusland nooit heeft gewild, maar die de VS het land hebben opgelegd. Poetin had vorig jaar in februari vijf duidelijke doelstellingen van de Russische militaire operatie opgesomd – veiligheid van de Russische bevolking; denazificatie van Oekraïne; demilitarisatie van Oekraïne; streven naar een vriendelijk regime in Kiev; en het niet toelaten van Oekraïne tot de NAVO. Dit zijn natuurlijk doelstellingen die in elkaar grijpen. De VS en hun bondgenoten weten dat, maar blijven pretenderen alsof er niets aan de hand is en richten zich in de proxyoorlog op een militaire overwinning en regimeverandering in Rusland.

De boodschap van Poetin is dat elk nieuw Westers narratief over de oorlog gedoemd is hetzelfde lot te ondergaan als het vorige, tenzij men realistisch is en beseft dat Rusland militair niet kan worden verslagen en zijn legitieme belangen worden erkend.

  Oekraïense burgers zeggen "Fascistische neonazistisch Azov-regiment schiet op de burgerbevolking" (Video)

De kern van de zaak is dat het Westen Oekraïne altijd heeft gezien als een geopolitiek project dat gericht was tegen Rusland. Vandaag de dag ligt de prioriteit van het Westen, zelfs met een nederlaag in het vooruitzicht, bij het dwingen van Rusland om in te stemmen met een staakt-het-vuren op basis van de bestaande contactlijn zonder enige geopolitieke of strategische verplichtingen van de kant van Washington of de trans-Atlantische alliantie – wat de facto zou betekenen dat de deur wordt opengezet voor de herbewapening van het gehavende Oekraïense leger en voor de toetreding van Kiev tot de NAVO via de achterdeur.

Het volstaat te zeggen dat de in diskrediet geraakte agenda om Oekraïne als pion te gebruiken voor het anti-Russische beleid van het Westen nog steeds actueel is. Maar Moskou zal geen tweede keer in de val van de VS trappen en een nieuwe oorlog riskeren die kan uitbreken op een moment dat het de NAVO uitkomt.

Het zal niemand verbazen dat Poetin in zijn toespraak veel aandacht besteedde aan het opvoeren van de Russische defensie-industrie om te kunnen voldoen aan eventuele militaire behoeften. Maar tegen het einde van zijn toespraak stond Poetin ook stil bij de politiek-militaire opties van Rusland onder de gegeven omstandigheden.

Wat de militaire kant betreft, is het duidelijk dat Rusland de aanvalsoorlog zal voortzetten tot het logische einde, namelijk het Oekraïense leger in een strategische impasse duwen, wat zou betekenen dat het tactische verbeteringen langs de frontlinie zal nastreven, het economische potentieel van Oekraïne zal ondermijnen, militaire verliezen zal toebrengen en de eigen defensie-industrie van Rusland een zodanige impuls zal geven dat de krachtsverhoudingen zullen doorslaan in het nadeel van eventuele militaire avonturen van de NAVO.

Uiteindelijk is Rusland vastbesloten om de “uitgestrekte historische gebieden, Russische gebieden, samen met de bevolking” die de bolsjewieken tijdens het Sovjettijdperk aan Oekraïne hebben overgedragen, terug te winnen, aldus Poetin. Hij maakte echter een belangrijk onderscheid met betrekking tot de “westelijke gebieden” van Oekraïne (ten westen van de Dnjepr) die een erfenis zijn van de Tweede Wereldoorlog en waarop Polen, Hongarije en Roemenië territoriale aanspraken zouden kunnen maken, wat in ieder geval in het geval van Polen ook verband houdt met de overdracht van “Oost-Duitse gebieden, de corridor van Danzig en Danzig zelf” na de nederlaag van het Derde Rijk.

  Hoe het Westen Poetin dwingt tot een nucleaire eerste aanval

Poetin nam er nota van dat “mensen die daar (West-Oekraïne) wonen – velen van hen, althans, dat weet ik zeker, 100 procent – willen terugkeren naar hun historische thuisland. De landen die deze gebieden zijn kwijtgeraakt, voornamelijk Polen, dromen ervan om ze terug te krijgen.”

Dat gezegd hebbende, is het interessant dat Poetin eenvoudigweg zijn handen afhield van alle territoriale geschillen die zouden kunnen ontstaan tussen Oekraïne en zijn oostelijke buren (die allemaal NAVO-landen zijn). Vooruitkijkend, zal dit een blik wormen zijn voor de VS. Onlangs gebruikte de Russische chef van de inlichtingendienst, Sergej Naryshkin, een krachtige metafoor door te waarschuwen dat de VS in Oekraïne een “tweede Vietnam” tegemoet kan zien dat hen nog lang zal achtervolgen.

Het komt, zoals Poetin het verwoordde, op het volgende neer: “De geschiedenis zal alles op zijn plaats zetten. Wij (Moskou) zullen ons er niet mee bemoeien, maar we zullen niet opgeven wat van ons is. Iedereen zou zich hiervan bewust moeten zijn – degenen in Oekraïne die agressief tegenover Rusland staan, en in Europa, en in de Verenigde Staten. Als zij willen onderhandelen, laat ze dat dan doen. Maar wij zullen dat alleen doen op basis van onze belangen.”

Poetin besloot met te zeggen dat als militaire kracht de uiteindelijke scheidsrechter is, dat verklaart waarom Rusland zich concentreert op een “sterke, betrouwbare, goed uitgeruste en goed gemotiveerde strijdkrachten,, gesteund door een sterke economie en “de steun van de multi-etnische bevolking van Rusland”.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Russische militaire operaties zich de komende maanden verder naar het westen zullen verplaatsen in de richting van de Dnjepr, ver voorbij de vier nieuwe gebieden die vorig jaar tot de Russische Federatie zijn toegetreden – Luhansk, Donetsk, Zaporozjië en Kherson. Bij gebrek aan een onderhandelde regeling kan Rusland ervoor kiezen om de zuidelijke regio’s van Oekraïne die historisch gezien deel uitmaakten van Rusland eenzijdig te “bevrijden”, wat waarschijnlijk Odessa en de hele Zwarte Zeekust zou omvatten, of Charkov ten noorden van de Donbass-regio.

  Oekrainse leger lanceert zelfmoordaanslagen, bereidt offensief voor op Zaporozhie front (Video's)

Rusland verwacht dat de gevechtscapaciteiten van de Oekraïense strijdkrachten in de nabije toekomst sterk zullen afnemen en het leger heeft nu al moeite om nieuwe rekruten te krijgen. Dat wil zeggen dat de krachtsverhoudingen aan het front het komende jaar zullen verschuiven door de zware verliezen van het Oekraïense leger en de afname van de Westerse hulp, en dat de verdediging van Oekraïne op een gegeven moment zal beginnen af te brokkelen.

De recente Russische overwinningen in militaire operaties – bijvoorbeeld Soledar, Artyomovsk (Bakhmut), Avdeevka, Maryinka, etc. – getuigen al van een verschuiving in het krachtenevenwicht tussen de twee legers. Deze verschuiving zal nog versnellen omdat het militair-industriële complex van Rusland optimaal functioneert en Rusland massaal nieuwe soorten wapens inzet, zoals zweef-vliegtuigbommen, die de rol van de Russische luchtmacht in het conflict hebben veranderd.

Tientallen zware zweef-vliegtuigbommen worden dagelijks afgeworpen en ook het gebruik van moderne spervuurmunitie en enkele andere systemen, waaronder precisiegeleide munitie, neemt toe. T-90M tanks en nieuwe types lichte pantservoertuigen zijn ook op het slagveld verschenen.

Ter vergelijking: Oekraïne wordt geconfronteerd met een daling van de wapenleveranties als gevolg van de beperkte productiecapaciteit in het Westen, waar een duurzame groei van de productie op industriële schaal op korte termijn niet haalbaar is. Ondertussen worden de crisis in het Midden-Oosten en de spanningen rond Taiwan grote afleidingen voor de VS.

Al deze factoren in aanmerking genomen, is een beslissende verschuiving in de krachtsverhouding tegen Oekraïne tegen het einde van volgend jaar heel goed denkbaar, wat leidt tot een einde van het conflict op de voorwaarden van Rusland.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

MOSSAD: “Wij weten wat er van Oekraïne zal overblijven”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne Situatierapport: Aanvallen op Oekraïense wapenproductie – Luchtverdediging ontbreekt
Volgend artikelMeerderheid Amerikanen nu bezorgd over veiligheid COVID-19 vaccin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

 1. Mijn intuïtie zegt me dat alles gaat samenkomen rond november/december 2024.

  2024 gaat de mensheid wakker schudden en eind vh jaar gaan dingen kantelen.

  2016-2020 is er een kritieke massa wakker gemaakt, 2020-2024 wordt de mensheis wakker gemaakt.

   • @U2…

    Ik kijk niet naar de slapers, maar naar de wakkeren. Ze gaan ons nooit meer in onze hokjes krijgen en wij zijn geen klein groepje zoals ze ons willen laten geloven… wij zijn een gigantische groep. Miljarden wereldwijd. Alles wat ze nu uit de kast gaan trekken gaat in hun gezicht ontploffen omdat meer dan de helft doorheeft dat we gefuckt worden. Velen kennen de details niet zoals wij ze kennen, maar die hebben geen details nodig om op te tellen dat ze steeds door dezelfde vijand worden genaaid. De wakkeren zijn een veenbrand en die kan elk moment de oppervlakte bereiken. Mensen hebben genoeg gezien en gehoord.

    Maargoed… kijk niet naar de slapers, die zijn totaal onbelangrijk. Echte veranderingen komen niet van de slapers. Stop met kijken naar de slapers. Het gaat om de wakkeren. Of ben je bij een voetbalwedstrijd ook aan het frustreren over supporters die niet opletten en niet juichen? De wedstrijd wordt niet gewonnen door supporters die niet meejuichen. De wedstrijd wordt gewonnen door de spelers en de supporters die wel juichen voor de winst.

 2. “Oekraïne roept mensen met het syndroom van Down op voor de frontlinie.” Nederland bestaat ook grotendeels uit bewust gecreëerde downers want dat is handig voor heersers :-), dus ja, ach: is het allemaal nog een verrassing?

  • Met alle respect voor mensen met Down…. de geschiedenis herhaalt zich want ook in nazi Duitsland wilde men van allerlei gehandicapten af, dus het verbaast mij niet dat ze nu voor de Oekrienazi’s als kanonnenvoer mogen dienen. Bah en nog eens bah.

 3. de mensen die geprikt zijn gaan naar de Oekraïne want het helpt tegen corona dus ook tegen de kogel ga maar gelovige lammeren de usa eu vk en de navo helpen jullie wel

 4. Het westen heeft zelden rekening gehouden met Rusland doch voornamelijk de eigen belangen nagejaagd.
  Ik betwijfel of ze nu wel gaan luisteren, ‘ een kat in het nauw immers’.
  Wellicht dat m.n. de VS nog wat jokers uit de mouw zal trekken zoals de ” rod of god ” of mogelijk dat ze HAARP gaan gebruiken.
  Ik ben van mening dat de VS (cabal) tot het uiterste zal gaan, met alle mogelijke gevolgen van dien.
  Ook ik ben van mening dat 2924-2025 smerige jaren gaan worden voordat de rot weggesneden is en wij de berg weer op kunnen.

 5. Het zal de komende maanden flink klappen in oekrinaziland, niet alleen vanwege de burgerslachtoffers in Belgorod…maar meer de achterliggende gedachten.
  De oorlog verloren…dus maar zoveel mogelijk onschuldige non-cobatanten elimineren.
  Tja…dan zit de rus echt wel op je nek.
  Laat de rus nu eens een paar maanden…de wintermaanden grondig gaan huishouden in de oekrinaziregionen…..
  Wat dan? gaat europa en de wef/yankees en die randmongolen uit engeland zich ermee bemoeien?
  Het is m.i. de hoogste tijd dat vriend Vladimir eens wat extra gas geeft en de rest van de woke-wereld laat zien dat je een russische beer niet te lang moet provoceren….
  Heil Kinzahl…en dat er vele mogen neerkomen op het wef-tuig!

 6. Nuttig nieuws allemaal.
  Het helpt alleen niet zozeer als dit nieuws enkel gelezen wordt door mensen die zich teruggetrokken hebben met een klein (of groot) pensioen. Het enige wat dan helpt is esoterie:dat is dat de ideeën in de ‘mindbelt’ (het mentale gebied dat een bestaan heeft naast, en boven, de stoffelijke realiteit) komen. Ze kunnen daar ook gekatalyseerd worden, maar mensen moeten kiezen op existentieel vlak of ze door willen gaan met hun beperking nadat ze die inzien. Enkel met de ervaring van iets hogers dat hen steeds benadert maar waar ze grotendeels voor afgesloten zijn of te arrogant of anders te slaafs, zullen ze de ‘concrete’ feiten aankunnen. Anders is een lange strijd naar hetzelfde hoe dan ook onvermijdelijk.

 7. Welkom knul in de 5 dimensie…als je het aankan!
  Verder is het wel zo dat je lagere trillingen gedoemd zijn om vooral verder te grazen in schaapland en de zoveelse spuit nemen…voor de rest zou ik je aanraden eens te gaan mediteren en te vragen wie jij nu eigenlijk denkt te zijn….

 8. Rusland kan bv aan het einde van de oorlog beslissen of een aantal landen zoals Polen hun oude grond weer terug kunnen krijgen,

  onder de voorwaarde dat ze uit de NATO stappen en nooit meer daaraan meewerken, wellicht zelfs voor BRICKS te gaan, en zo met al die landen die nog een stukje van vroeger terug willen, met dezelfde voorwaarden en Rusland trouw blijven, zoiets.

 9. …….Oekraïne en zijn oostelijke buren (die allemaal NAVO-landen zijn). ………
  De oostelijke buren van Ukraine is de Russische Federatie en geen NAVO-land

 10. Beste John hierboven : “………..het enige wat dan helpt is esoterie.”
  Hoe durft u, op dit voortreffelijke FN forum, hoe komt u hierbij, gelooft u nog in nonsens, in esoterische sprookjes, in eeuwenoud bedrog van de joods Farizeese Kabal. Zij hebben Christus vermoord, omdat Hij geen aards Farizees hegemoon rijk wilde stichten, maar de Waarheid bracht, voor alle mensen die in Hem geloven. Hij kwam hen verlossen uit de heidense duisternis van tirannen, waarbinnen de mensheid al enkele miljoenen jaren gevangen zat en waar vrouwen en kinderen hun leven en welzijn nooit zeker waren, maar slachtoffers met minder rechten dan slaven.

  • Excuses, beste lezers, correctie, lees de derde regel van onderen, “…..de mensheid al enkele duizenden jaren gevangen zat…..” !!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in